Peisaje paradisiace și liniște - așa se pot descrie Insulele Maldive ȋn doar câteva cuvinte. Vacanțele aici nu sunt ofertate doar pentru cei care iubesc natura şi dulcea relaxare deoarece insulele au ȋn acelaşi timp condiţii perfecte pentru sporturile acvatice. Dacă ai ȋn plan o vacanță activă în mijlocul iernii, este greu să găseşti destinație mai bună.

Când să vizitezi Maldive?

Maldive este o țară insulară din Oceanul Indian. Peisajul unic al acestui loc este compus din peste 1.200 de insule grupate în atoli. Cu siguranță ai văzut fotografii sau reclame ale agențiilor de turism în care prim-planul este ocupat de case care plutesc deasupra apei turcoaz, iar în fundal se vede nisipul alb şi strălucitor al plajelor curate. Acestea sunt Insulele Maldive. Când e cel mai bun moment să vizitezi acest arhipelag paradisiac? Maldivele sunt situate în zona de climă ecuatorială, iar asta ȋnseamnă temperaturi ridicate și umiditate. În realitate, o vacanţă pe una dintre insule este o alegere bună pe tot parcursul anului. Temperatura medie în timpul zilei este de aproximativ 30°, iar apa caldă îmbie la plajă şi relaxare.

bungalows maldives
© iStock

Ca o curiozitate, merită să adăugăm că Maldive este una dintre cele 11 țări în care temperatura nu a coborât sub 0°. Totuşi, trebuie să amintim despre sezonul umed şi cel uscat. Mulți turiști încearcă să evite sezonul ploios atunci când rezervă un bilet de avion. Precipitațiile crescute au loc din mai până în noiembrie, ceea ce face dificilă relaxarea pe plajă. Perioada iernii ȋn Europa este, prin urmare, sezonul uscat în Maldive, iar acesta e cel mai bun moment pentru vacanța ta ȋn paradis.

paddle board maldives
© pexels

Descoperă cele două fețe ale Maldivelor

Călătoriile, atât cele îndepărtate, cât și cele ȋn apropiere, reprezintă cea mai bună modalitate de a vedea peisaje uluitoare, atracții neobișnuite, de a ȋncerca gusturi din bucătăria locală și de a experimenta stilul de viață al localnicilor. Acesta este și cazul Maldivelor. Numărul de turiști cazaţi pe insule este limitat pentru a se avea grijă de confortul lor şi pentru a proteja flora și fauna locale. Toate insulele sunt înconjurate de recife de corali, iar cel mai înalt punct din Maldive se află la doar câțiva metri deasupra nivelului mării. Din păcate, există un risc real ca insulele să fie acoperite de ape în viitor, așa că nu e recomandat să-ţi amâni călătoria. Ce să faci în Maldive? Ai de ales între două opțiuni care se potrivesc perfect cu decorul: relaxare totală sau sporturi.

beach maldives
© iStock

Relaxare pe plajă

Maldivele sunt renumite pentru atmosfera calmă. În scurt timp vei uita de responsabilitățile de zi cu zi, mai ales dacă decizi să te relaxezi la umbra unui palmier. Plajele din Maldive te încurajează să nu faci nimic. Poţi organiza un picnic pe ţărmul oceanului, poţi citi cărţile pe care le ai de mult pe listă sau poţi să te relaxezi pur şi simplu ȋn ritmul valurilor. Fiecare insulă este specială ȋn ceea ce priveşte plajele şi primul lucru pe care trebuie să-l menţionăm aici este fenomenul interesant al bioluminescenței. Unele microorganisme produc o lumină albastră atunci când apa este agitată, astfel că plajele par să strălucească în albastru și turcoaz. Acest tip de spectacol după lăsarea întunericului este oferit de plajele Mudhdhoo (Atolul Baa) și Vaadhoo (Atolul Raa). Pentru intimitate maximă, poți cere permisiunea să te cazezi pe insula Fua Mulaku unde vei gusta mango sau portocale culese direct din copac. Dacă vrei să iei o pauză de la plajă, poţi profita de gama variată de saloane SPA din stațiuni, poţi lua parte la cursuri de yoga sau meditație.

diving maldives
© pexels

Relaxare activă: descoperă lumea subacvatică din Maldive

Maldivele sunt o Mecca pentru pasionații de scufundări și snorkeling. Flora și fauna marină creează un spectacol unic, ușor de surprins în fotografii. Vizibilitatea este excelentă, așa că o poză cu pești colorați, Batoidea sau broaște țestoase va fi o amintire de vacanţă unică. Dacă n-ai mai făcut niciodată scufundări, poţi alege dintre ofertele şcolilor locale. Vrei şi mai multe sporturi acvatice? Windsurfing, kitesurfing, canotaj – acestea sunt doar câteva dintre propunerile localnicilor. Cele mai bune condiții pentru sporturile nautice sunt ȋn atolii Addu, Baa și Raa. Croazierele combinate cu pescuitul sau cu observarea delfinilor sau a balenelor sunt, de asemenea, la mare căutare. Una dintre atracțiile interesante din Maldive este așa-numitul island hopping, adică înotul de pe o insulă pe alta. Există feriboturi la dispoziția turiștilor, deși mulți dintre aceştia decid să facă lucrurile mai interesante şi să rezerve un zbor cu un avion de mici dimensiuni.

kayaking maldives
© pexels

Malé – o metropolă printre insule

Capitala insulelor Maldive este Malé, cu o lungime de numai 2 km și lățimea de 1 km. Este cel mai aglomerat loc dintre toate insulele din Maldive şi, pregăteşte-te pentru o schimbare de peisaj – natura se îmbină cu zgârie-norii, așa cum îi stă bine unei adevărate metropole. Malé este înconjurat de un dig care protejează orașul de inundații. Majoritatea turiștilor vizitează capitala în trecere, dar merită să rămâi aici cel puțin pentru una sau două zile ca să vizitezi monumentele, inclusiv faimoasa moschee Grand Friday Mosque. Lăcaşul din secolul al XVII-lea atrage atenția cu domul său auriu caracteristic și pereții de coral.

mosque male
© iStock

Nu uita să faci o plimbare prin Parcul Sultanului, acolo unde unul dintre copaci este ȋmpodobit cu numeroase panglici. Turiștii cred că agățarea unei frânghii de ramurile copacului le va garanta întoarcerea pe insulă. Când vizitezi Malé, merită să mergi și la Muzeul Național sau în apropierea palatului prezidențial. Ca să cunoşti de aproape obiceiurile localnicilor, mergi la… piață. Pește, legume, fructe, mirosuri și sunetele conversațiilor se amestecă toate aici. Dacă vrei să găseşti cel mai proaspăt pește, mergi după-amiaza, atunci când pescarii se întorc din larg.

În acelaşi timp, în Malé vei găsi obiecte de artizanat interesante – bijuterii, vase sau costume tradiţionale. Trebuie să reţii, ȋnsă, că la plecare nu poţi lua ȋn bagaj corali, carapace de broască țestoasă sau scoici colectate de pe plaje. Autoritățile încearcă să protejeze fauna și flora insulelor, iar încălcarea regulilor poate duce la amendă.

souvenirs maldives
© iStock

Descoperă delicatesele locale

O călătorie fără a ȋncerca bucătăria locală? Nu în Maldive! Gusturile de aici au o combinație de arome indiene, arabe și africane. Mesele sunt dominate de pește, în special ton, care este servit ȋn toate variantele posibile. Un fel de mâncare popular este supa de ton sau garudhija. Meniul include, de asemenea, orez, curry și cartofi dulci. Palmierii sunt o sursă constantă pentru delicatesele cu nucă de cocos, iar dulceața de mango, portocale, banane sau ananas te va cuceri de la prima gustare. Maldive este o țară musulmană. Alcoolul poate fi consumat în restaurant, dar nu poate fi adus sau luat de pe insule.

fruit market male
© iStock

Cu siguranță, una dintre experienţele interesante de care ȋţi vei aminti mult timp este un prânz sau o cină la restaurantul subacvatic. Ferestrele speciale te vor lăsa să admiri lumea marină şi pot fi o alternativă mai puţin palpitantă dacă nu vrei să faci scufundări. Un loc binecunoscut pe harta culinară a insulelor este restaurantul Ithaa din stațiunea Conrad Maldives Rangali Island (Atolul Ari). Este un loc intim care găzduiește un număr mic de clienți în același timp.

Paradisul Maldivelor este o rețetă dovedită pentru o vacanță de iarnă reușită. Destinația exotică te va ajuta să te relaxezi și să-ţi petreci timpul în mod activ ȋn mijlocul naturii, departe de mulţimile de turişti. Nu ezita să rezervi chiar acum biletele de avion!

 


Instagram

Cauți un anumit loc?