Soare, munți, oceanul - ce ți-ai putea dori mai mult? Madeira este destinația de vacanță perfectă în orice perioadă a anului. Insula captivează prin diversitatea plantelor şi a animalelor, oferind vreme frumoasă și amintiri de neuitat. Dacă preferi ȋn general sau vrei să schimbi de data aceasta leneveala pe plajă cu o vacanță activă, află ȋn continuare ce merită să faci în Madeira!

Madeira – o insulă veșnic verde

Madeira este o insulă situată în Oceanul Atlantic. Împreună cu insulele Porto Santo, Desertas și Selvagens formează arhipelagul Madeira. Este demn de remarcat că doar două dintre insule, Porto Santo și Madeira, sunt locuite. Dar haide să ne concentrăm asupra destinației noastre principale. Madeira este o insulă de origine vulcanică şi are o suprafață de 741 de km². Clima blândă face ca aceasta să fie cunoscută sub numele de „insula veșnic verde”. Vara, temperatura medie este de 25°C, iar iarna – de 17°C. Îţi place apa? Temperatura medie a apei vara este de 22°C, iar iarna de 18°C.

Porto Santo
Porto Santo © iStock

Madeira are o vegetație deosebită și diversă, stânci înalte, plaje, dar și specii rare de animale. Cei care doresc să se relaxeze au la dispoziție multe plaje cu pietriș (în Lido, de exemplu). De cealaltă parte, există puține plaje cu nisip în Madeira (câteva se găsesc în Machico). Cu toate acestea, o scurtă călătorie cu feribotul până la insula Porto Santo, aflată în apropiere, este suficientă pentru a te relaxa pe una dintre numeroasele plaje cu nisip. Madeira are, de asemenea, monumente interesante, precum Catedrala Sé sau Muzeul Etnografic. Dacă iubeşti fotbalul, nu trebuie să ratezi muzeul Cristiano Ronaldo și monumentul care îl înfățișează pe CR7. După vizitarea obiectivelor turistice şi o scurtă pauză, este timpul pentru adevărata aventură. Iată ideile noastre pentru o vacanță activă în Madeira.

Levada
Levada © Andre Carvalho

Trasee de trekking în Madeira

Terenul muntos ȋnseamnă condiții excelente pentru drumeții, iar Madeira este o insulă cu numeroase trasee. Parcurgerea lor nu-ţi va oferi doar o doză mare de endorfine, ci te va aduce aproape de peisajul extraordinar al insulei. Unele dintre principalele atracții din Madeira sunt levadas. Este o rețea de mici canale de irigații care aduc apa din nordul spre sudul insulei. Construcția lor a început în secolul al XVI-lea, iar ultimele canale datează din anii 1940. Apa din levadas alimentează centralele hidroelectrice și irigă câmpurile și culturile din jur. Drumețiile de-a lungul lor atrag turiștii, iar cea mai bună parte e că sunt disponibile pe tot parcursul anului. Unele dintre canale sunt sculptate în stânci abrupte, altele în văi. În timpul drumeției treci pe lângă cascade sau prin tuneluri. Merită să iei cu tine o lanternă, încălțăminte bună (potecile pot fi alunecoase) şi…mâncare pentru un picnic. O sugestie de traseu? De la Ribeiro Frio la Balcões (20-30 minute).

Pico Ruivo
Pico Ruivo © iStock

Apropo de drumeții, merită să urci pe unele dintre vârfurile insulei pentru a admira panorama extraordinară care combină priveliștea dealurilor verzi cu cea a oceanului. Una dintre opțiuni este traseul de la Achada la Teixeira spre Pico Ruivo – cel mai înalt vârf al insulei (1862 m). O altă idee este o drumeție la Cabo Girão (580 m) unde există un punct de belvedere cu podea de sticlă. Vrei să admiri terenul muntos al insulei, dar nu-ţi plac drumețiile? Plimbarea cu o bicicletă, motocicletă sau o mașină off-road pe drumurile neasfaltate ȋţi va aduce o doză mare de adrenalină!

Funchal
Funchal © iStock

Ce să faci în Madeira

Dacă nu explorezi insula pe jos, atunci poate preferi căţăratul? Stâncile abrupte te încurajează să le cucereşti, iar dacă e nevoie – sub supravegherea unui profesionist. Dacă ȋţi place viteza, poţi merge în oraşul principal, Funchal, unde există o pistă de karting. Un zbor cu parapanta este o altă modalitate de a vedea Madeira de sus, nu doar de pe munte şi dacă tot vorbim de ȋnălţime, să nu uităm de telecabine. Una dintre cele mai populare este cea de la Funchal la Monte. La întoarcere, alege una dintre atracţiile principale din Madeira – tobogganing.

Traseul duce din Monte spre Funchal. În sania de răchită ȋncap două persoane și este împinsă de doi localnici îmbrăcați în costume tradiționale. Coborârea durează aproximativ 10 minute.

Interesant este faptul că în 1850 aceste sănii erau principalul mijloc de transport între cele două orașe. O pauză? Mergi pe terenul de golf! Joacă golf într-un peisaj frumos, cu oceanul în fundal. Poți alege dintre 2 terenuri – în Palheiro Golf (18 găuri) și Santo da Serra Golf Club (27 de găuri).

Madeira
Madeira © Henrique Seruca

Sporturi acvatice în Madeira

Madeira este locul perfect şi pentru sporturi pe apă. Nu degeaba insula este supranumită Hawaii-ul Atlanticului. Vremea frumoasă și însorită merge mână în mână cu valurile. Bineînțeles, surfingul este în top, iar școlile și centrele de ȋnchiriere echipamente se găsesc pe întreaga insulă. Fratele surfingului, bodyboarding-ul, este şi el foarte popular, iar imediat după ele ȋn top se află SUP (Stand Up Paddle). Preferi ceva extrem? E timpul pentru coasteering. Acest nume ascunde o doză mare de adrenalină! Este o combinație între escaladarea stâncilor, sărituri în apă și, adesea, explorarea peșterilor.

Madeira
Madeira © Francisco Correia

Scufundările în Madeira ȋţi vor oferi senzaţii similare, dacă nu chiar mai intense. Apele cristaline te invită să faci o baie. O mare atracție pentru turiști este scufundarea în Madalena do Mar, unde se află epava navei Bowbelle (la o adâncime de până la 30 de metri). Sau, pentru o activitate mai calmă, poţi închiria o barcă cu care să mergi ȋntr-o plimbare uşoară pe apă. Poţi alege bărci cu echipaj cu care să observi delfinii și balenele în habitatul lor natural. Dacă ȋţi plac pescuitul sportiv sau canotajului, te vei distra de minune în Madeira.

Cabo Girão
Cabo Girão © iStock

După cum vezi, Madeira are multe de oferit. Odihna mult aşteptată poate fi combinată cu relaxarea activă. Indiferent de distracția pe care o alegi, două lucruri sunt sigure: vremea și peisajele care ȋţi taie respirația.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?