Când cineva mă ȋntreabă dacă este posibil să călătoreşti cu copiii, răspunsul meu e următorul: nu numai că e posibil, dar este foarte recomandat. Copiii adoră să cunoască culturi diferite şi să profite la maximum de locurile pe care le vizitează. Există cinci destinaţii pe care vreau să le ȋmpărtăşesc cu tine deoarece ȋmi trezesc multe amintiri minunate din timpul călătoriilor mele cu copiii.

Când mă gândesc la toate locurile uimitoare pe care le-am vizitat, două îmi vin în minte cel mai des, iar pentru mine sunt cele mai frumoase țări din lume: Maldive și Islanda. Dintre acestea, Islanda este foarte la îndemână.

Acest articol a fost pregătit ȋn cooperare cu Kaja Wolnicka de la moi-mili.pl.

iceland c kaja wolnicka
© iStock

Avantajele naturii islandeze pentru copii

Cum este Islanda? Captivantă. Sălbatică. Diversă. Spectaculoasă. Se potrivește perfect pentru o călătorie în familie chiar dacă nu am găsit acolo parcuri de distracții sau locuri de joacă. Și totuși, aveam impresia că acest loc este pur și simplu perfect pentru copii. Dacă ȋţi place să petreci timp ȋn mijlocul naturii ȋmpreună cu copiii, Islanda e locul ideal pentru voi. Există multe motive să vă îndrăgostiţi de această insulă – balene, foci şi delfini care plutesc uşor pe sub banchize, pufini fermecători care pot fi găsiți doar în nordul îndepărtat, vulpi, oi și cai care pasc nederanjaţi pe pajiștile verzi, turme de reni pe care le poţi vedea la marginea drumului sau cascade incredibil de înalte.

iceland glacial river lagoon c kaja wolnicka
© iStock

Printre cele mai dragi amintiri din Islanda este excursia cu barca în care am văzut balenele cu cocoașă. Ne-a plăcut, de asemenea, să ne jucăm cu nisipul negru și să construim castele din pietricele rotunde și negre precum cărbunele pe plaja Reynisfjara. O altă amintire specială pe care o prețuiesc este scăldatul în izvoarele termale pentru că a adus multă bucurie întregii familii și a întrecut orice vizită la piscină sau parcuri acvatice. Mai trebuie să menționez escaladarea ghețarilor, care a fost pur și simplu uluitoare. Fie că mergeam cu mașina, fie că ne plimbam pe lângă vulcanii maiestuoși sau cascade, am fost mereu impresionați de ce se ȋntâmplă ȋn jur. Am avut parte de curcubeu, zăpadă, soare, ploaie și grindină – toate într-o singură zi și chiar… într-o singură oră.

iceland with kids c kaja wolnicka
© iStock

Pe traseul german al jucăriilor în Bavaria

Poate că asociezi Bavaria în principal cu covrigeii bavarezi și cu mai puţin popularul (și, prin urmare, mai puțin aglomeratul) Legoland. Nu doar că merită să mergi acolo cu copiii, dar regiunea are multe de oferit. Locul care m-a emoționat cel mai mult (și de care-mi amintesc adesea) este fără îndoială castelul Neuschwanstein – numit și Castelul Disney. Se spune că a fost sursa de inspirație pentru Disney atunci când a creat Castelul Cenușăresei. Clădirea se înalță maiestuos deasupra împrejurimilor și merită cu siguranță o poză – la urma urmei, este cel mai fotografiat loc din Germania.

neuschwanstein c kaja wolnicka
© iStock

Nürnberg: frumos, cu o atmosferă specială, încântător ȋn orice moment al anului, merită, de asemenea, atenția familiei tale. Adulții vor fi încântați de centrul vechi și de străzile înguste de piatră, iar copiii pot vizita Muzeul jucăriilor și pot merge cu părinții în parcul de distracții Playmobil. Acest loc este mai puțin cunoscut decât Legoland, dar în opinia copiilor mei, mult mai bun. Parcul este împărțit pe teme: jucării, pirați, cavaleri, dinozauri, Vestul Sălbatic și o zonă acvatică de care copiii nu se mai satură! Playmobil este imens! Puteți organiza aici chiar şi un picnic pentru toată ziua deoarece există baruri, restaurante și o mulțime de locuri confortabile.

kids paris eiffel tower
© iStock

Parisul pentru familii

Dacă plănuieşti o vacanță ȋn familie la Paris, pe lista ta trebuie să fie Turnul Eiffel și Disneyland. Cu toate acestea, există multe alte lucruri de neratat pentru tinerii turiști și părinții lor! Noi am vizitat Parisul de două ori – când Leo avea 1 an și 2 ani – şi nu recomand prea mult această experiență. Oricât de mult aș iubi Parisul, cred că este puțin adaptat pentru deplasarea cu un cărucior. În opinia mea, Parisul te va întâmpina cu brațele deschise dacă vei avea bebelușul în marsupiu sau dacă copilul poate merge deja. Nu uitați să mergeți cu caruselul la Forum les Halles, la Turnul Eiffel sau în Las B de Lonese. Și dacă nu a fost de ajuns – vă așteaptă multe alte carusele în numeroase piețe și parcuri.

riding horse in paris
© iStock

Merită să vă planificați o după-amiază în Grădina Luxemburg. Atracția interesantă în special pentru cei mai tineri este P’tits Voiliers – o tradiție locală de lansat pe iaz bărcuțe vintage de jucărie. Copiii ȋncearcă să le navigheze cu un băț lung în timp ce părinții se relaxează pe șezlongurile din apropiere. Atât bărcile cât și șezlongurile pot fi închiriate la fața locului. Parcul Jardin d’Acclimatation este un paradis pentru copii pentru că au acolo tot ce este necesar pentru distracţie – leagăne, bărcuțe, un mic crâng cu maimuțe, un salon cu oglinzi strâmbe și chiar o grădină zoologică. Sunt demne de remarcat Palatul Descoperirilor, Muzeul Ciocolatei, Muzeul Parcurilor de distracţie şi opţiunea unei excursii în jurul orașului cu un autobuz supraetajat. Acesta este unul dintre modurile mele preferate de a explora locuri noi – aruncând încet o privire la viața orașului.

occitania c kaja wolnicka
© iStock

Occitania – o escapadă mai puțin populară în sudul Franței

Occitania a fost înființată ca regiune administrativă în urmă cu doar câțiva ani, prin fuziunea dintre Languedoc-Roussillon și Midi-Pirinei. Ce pot să spun e că sudul Franței este cu adevărat uimitor! În timp ce Provence atrage de ani de zile mulțimi de turiști, Occitania este, în opinia mea, încă subestimată. Occitania este uluitoare. Mai mult de o treime din suprafața sa este formată din parcuri regionale și naționale, în timp ce restul sunt orașe istorice, colorate, cu o briză răcoritoare de mare. Acesta este locul culturii, al artei, al mâncării delicioase și al celor mai primitori și calzi oameni din întreaga Franță. Viața în sud este lentă, oamenii nu se grăbesc niciodată și apreciază chiar și cele mai mici momente de plăcere. Când mă gândesc la vacanțele pe care le-am petrecut acolo, primele gânduri merg la plajele frumoase din Frontignan sau Seté care se întind până departe la orizont.

occitania with kids c kaja wolnicka
© iStock

Ne-am bucurat și de Carcassonne – cel mai mare oraș medieval din Europa. Nu am văzut niciodată ziduri mai impresionante care să înconjoare un oraş. De asemenea, ar trebui să faceți o plimbare în zona La Cite Medievale – acolo m-am simțit ca și cum cineva m-a transportat într-o altă epocă! Sentimente similare am avut și la Pont du Gard – cel mai vechi pod cu apeduct din lume. Clădirea în sine este încântătoare, dar peisajele din jur sunt cu adevărat uluitoare. Zona râului Gard este un loc bun pentru plajă și relaxare în familie. Cireașa de pe tort este Delta Rhône, situată la intersecția dintre Provence și Occitania. Acesta este singurul loc din Europa în care puteți vedea turme de cai sălbatici alergând și frumoasele păsări flamingo roz. Camargue este interesant pentru că veţi afla ce este floarea de sare și cum se obţine sarea de mare.

 

berlin aquadom 2 c kaja wolnicka
© iStock

Berlin – un oraş pentru ȋntreaga familie

Toată lumea, indiferent de vârstă, va găsi ceva interesant în Berlin. Un loc ȋn care copiii se vor bucura cu siguranță este AquaDom – un acvariu marin cilindric cu o înălțime de 16 metri și o diagonală de 11.5 metri. O astfel de cantitate de apă este cu adevărat impresionantă, mai ales că există un lift cu două etaje care le permite vizitatorilor să observe acvariul în toată splendoarea sa! În bazin se află 1.500 de pești din 97 de specii, iar culorile vă vor impresiona. Una dintre cele mai vechi și mai mari grădini zoologice din lume merită, de asemenea, atenție. Locația frumoasă, diversitatea animalelor, precum și numeroasele trasee educaționale fac ca întreaga zi să fie ușor de petrecut aici.

berlin aquadom c kaja wolnicka
© iStock

Dacă, la fel ca noi, sunteți fani ai pieselor de LEGO, nu trebuie să rataţi LEGOLAND Discovery Center. Te poți aștepta la ore întregi de distracție, expoziții nemaivăzute și… un Berlin în miniatură făcut din piese de Lego. Tinerii exploratori se vor bucura, totodată, de o vizită la Berlin Science Center sau la Muzeul de Istorie Naturală. Dacă vremea este frumoasă, nu rataţi o plimbare în jurul Tiergarten. Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș, cu numeroase locuri de joacă. Pe de altă parte, dacă este o zi rece și ploioasă – nu uitați de Tropical Island – un parc acvatic uriaș cu plajă, râuri, tobogane și locuri de joacă. Se află la doar 60 km de Berlin.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?