Castello di Malaspina Fosdinowo, fot. Aleksandra Peksa

La o primă vedere, este doar un alt castel din Italia care face micuțul oraș Fosdinovo mai interesant. Dar este o aparenţă. Zidurile sale ascund secretul unei iubiri interzise, iar spiritul Biancăi, care a murit în mod tragic în turn, îi însoțește pe vizitatori în timp ce ȋi descoperă camerele și coridoarele. Este și Dante acolo oare?

În locul ȋn care se ȋntâlnesc Toscana și Liguria poți simți o pace copleșitoare mai ales la apus. Ascunse în spatele dealurilor, razele soarelui aştern o lumină caldă asupra portocalelor și roșiilor suculente care s-au copt ceva mai devreme. Aici poți admira un peisaj diferit din fiecare parte pentru că marea, munții şi văile trăiesc ȋmpreună. Cea mai bună priveliște este de pe terasa Castelului Malaspina, unde Bianca, îndrăgostită şi nefericită, și-a pierdut viața și unde s-a ascuns însuși marele Dante Alighieri.

Simte pacea copleșitoare

Undeva pe un munte

Drumul este foarte abrupt și periculos. Două mașini nu au loc ȋn acelaşi timp şi deseori trebuie să faci brusc loc, dar localnicilor nu pare să le pese. Italienii s-au obișnuit cu asta. Pare să dureze o veșnicie să ajungi în vârful dealului şi, totuși, sunt doar 10 kilometri parcurşi mai mult cu piciorul pe frână. În vârf, printr-o poartă de piatră, suntem întâmpinați de curatorul castelului, care ne înmânează cheile unei ȋncăperi. Da, ȋncăpere – în castel nu există camere aşa cum le ştim ȋn prezent, astfel că măcar o dată în viață te poți simți ca un prinț sau o prințesă. Dintr-o dată, o pisică neagră apare printre picioarele noastre. Încă nu ştim cât de importantă este aici.

Toscana, Fosdinovo
Toscana, Fosdinovo © Aleksandra Peksa

O noapte în brațele lui Dante

Deși a fost un geniu literar, Dante Alighieri a avut și un trecut de fraudă și delicte financiare. Condamnat la plata unei amenzi și la exil din Florența timp de doi ani, a ales să nu plătească amenda, iar asta i-a ȋnrăutăţit situaţia şi mai mult – i s-a interzis să se mai întoarcă în oraș pe viață. Drept rezultat, a rătăcit prin mai multe orașe din Italia până la sfârșitul vieții. În 1307 a ajuns la Castelul Malaspina, al cărui proprietar ȋi era prieten de ani de zile. Marchizul a acceptat să-l adăpostească și i-a oferit pentru o vreme o ȋncăpere, numită încă Stanza di Dante. Micul pat și noptiera de lângă el arată exact la fel ca acum mai bine de 700 de ani, când autorul Divinei Comedii le-a folosit. Iar dacă vizitatorii castelului sunt suficient de curajoși, se pot apleca peste pat după lăsarea întunericului pentru a auzi bătăile inimii lui Dante. Nu sunt mulți curajoşi, mai ales că încăperile și coridoarele sunt luminate de felinare care pâlpâie, dându-ți fiori reci pe şira spinării.

Curatorul încurajează întotdeauna vizitarea castelului pe cont propriu. Construcţia are o aură de mister și groază. Tavane înalte, picturi pe pereți, numeroase armuri și arme. Familia Malaspina are mare încredere în oaspeți și lasă literalmente totul la îndemână.

Un câine, un porc mistreț și pete de sânge pe tavan

În secolul al XVII-lea, castelul a fost locuit de Bianca, fiica marchizului Giacomo Malaspina. Bianca știa foarte bine că viața ei va urma regulile poziției sale sociale de la acea vreme și că rolul ei era de a consolida influența familiei și de a-i spori averea. Știa, de asemenea, că decizia ca ea să se mărite cu cine voia tatăl său fusese luată cu mult timp ȋn urmă. Și totuși a avut curaj (sau nepăsare) pentru a sfida normele sociale și a-și urma inima. Iar inima ei a ȋnceput să bată pentru altcineva. Cu intensitate. Cum s-a întâmplat asta? Când a devenit relația lor profundă? A avut iubirea lor vreo șansă? Putem doar să presupunem…

Dragostea adolescentină a stârnit indignare, mai ales în cercurile aristocratice ȋn care se respectau cu strictețe normele vremii. Dacă marchizul Giacomo dorea să își păstreze poziția și să nu devină subiectul unui scandal, trebuia să facă tot posibilul pentru a împiedica această relație. Dar zvonurile s-au răspândit rapid. Iar vorbele repetate în șoaptă stârnesc cea mai mare curiozitate.

Între timp, Bianca, pentru că prețuia fiecare clipă petrecută împreună la adăpostul nopții, a continuat să-şi ȋntâlnească iubitul. Ochii atenți ai invidioșilor păstrau fiecare detaliu al întâlnirilor şi nu a trecut mult timp până au ȋnceput să ȋi raporteze totul marchizului. Astfel, tatăl fetei a aflat tot ce puneau la cale ȋndrăgostiţii şi a decis să acţioneze.

Urmează misterul

Iubitul, al cărui nume a fost uitat, a fost alungat pentru totdeauna din Fosdinovo, iar Bianca a fost trimisă la o mănăstire. Dar aceste două decizii au fost doar începutul tragediei. Fie din cauză că a refuzat să-și nege sentimentele de iubire, fie din alte motive neştiute, la întoarcere a fost închisă în temniță și torturată. În cele din urmă a fost zidită de vie în cel mai înalt turn, alături de un câine (simbol al fidelității) și de un mistreț (simbol al rebeliunii).

Plimbându-te prin castel, poți vedea uneori pete pe tavan şi se presupune că este sângele fetei și al animalelor care au luat parte la suferinţa sa. Unii spun că este o legendă. Ceea ce e sigur, ȋnsă, este că în timpul restaurării castelului, arheologii au găsit rămășițele unei femei și ale unor animale în turn.

Se spune că Bianca poate fi găsită în castel după miezul nopții. Abia așteaptă să-și întâlnească iubitul. Dacă o vezi, nu-ţi fie teamă. Se spune că pisica neagră menționată la început este tatăl fetei, care se asigură că îndrăgostiții nu se întâlnesc. Nu intră niciodată în casă, dar poate fi văzută pe lângă pereți ca și cum ar păzi locul împotriva unui oaspete nepoftit. Privirea lui galbenă și pătrunzătoare poate inspira teamă. Sau poate că este doar un animal căruia îi place acest loc?

Volume unice și o călătorie într-un trecut misterios

În timpul zilei, Castello di Malaspina impresionează prin felul ȋn care s-a adaptat la prezent. B&B-ul de aici nu ȋnseamnă doar încăperi transformate în dormitoare confortabile. În mica sală de mese poți savura un mic dejun pregătit cu produse de la fermele din zonă. Totul este organic, sănătos și preparat cu ingrediente naturale. De la masă poți admira Liguria și marea care apare la orizont. Salonul este unic, cu o bibliotecă și multe scrieri despre castel, care de multe ori nu sunt disponibile nici măcar în arhivele ţării. Pentru asta, cunoașterea limbii italiene este utilă, deși, după o plimbare prin castel după lăsatul serii, se pare că zidurile ȋşi spun povestea oricărui vizitator. Printre cărți se numără și Divina Comedie a lui Dante. Starea cărții sugerează că este una dintre cele mai populare cărţi de pe raft. Petrecerea unei nopți aici poate schimba complet modul în care privești un loc pe care îl vezi pentru prima dată. Nu sunt mulți oaspeți. Este intim şi ȋţi oferă ocazia să-l cunoşti ȋn profunzime.

Ocazional, în castel se organizează petreceri și nunți, iar pentru că împrejurimile sunt neobișnuite, interesul este ȋntotdeauna mare. 

Castello Malaspina păstrează mai multe secrete între zidurile sale? Sau sunt acolo doar pentru a atrage turiștii?

Locuitorii din Fosdinovo transmit povestea misterioasă și tristă a familiei Malaspina din generație în generație. Dacă vizitezi Toscana, merită să petreci cel puțin o noapte în Fosdinovo pentru a călători înapoi în timp, în trecutul misterios și întunecat care a marcat istoria acestui loc cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?