Nu există loc ȋn Georgia fără cultura mâncării și a băuturii, iar toți cei care au vizitat această țară din Caucaz ştiu bine acest lucru. Celebrul Gaumarjos! și mesele încărcate de aperitive sunt o amintire comună printre turiştii din Georgia. Așadar, dacă ȋţi place să combini afacerile cu plăcerea în timpul călătoriilor, ȋţi dorim lectură plăcută și gustoasă!

Prin ce se caracterizează bucătăria georgiană?

Bucătăria georgiană se distinge prin saţietate, arome bogate și multe calorii. Forma finală a gastronomiei georgiene a fost influențată de istorie, în special de poziția sa pe Drumului Mătăsii. Pe lângă carnea de vită, de oaie și de pui, georgienilor le plac vinetele, brânzeturile, nucile, ardeii, fasolea și mirodeniile proaspete. Mâncărurile georgiene sunt diverse astfel că ȋi vor satisface atât pe carnivori, cât şi pe vegetarieni.

Tbilisi 1
© iStock

Ce merită mâncat în Georgia?

Mâncarea georgiană este foarte cunoscută în Europa, după cum o arată popularitatea restaurantelor caucaziene în aproape fiecare oraș european mare. Descoperă cele mai importante feluri de mâncare din bucătăria georgiană, care este o combinație de arome ale diferitelor mâncăruri naționale din Caucaz și Europa de Est, cu influențe din Persia și Turcia.

Tbilisi 2
© iStock

Khachapuri

În timp ce italienii au pizza și americanii au burgeri, georgienii au khachapuri. Este greu de găsit un fel de mâncare mai reprezentativ pentru Georgia. Aluatul copt cu brânză are mai multe versiuni care diferă prin umplutură, formă și modul de servire.

Khinkali

Găluște tradiționale umplute cu supă de carne, care stau la baza bucătăriei caucaziene. Ca și khachapuri, se servesc în mai multe variante, dar prin acelaşi procedeu: se începe întotdeauna cu o mușcătură precisă din găluşcă, apoi se bea conţinutul și, în final, se mănâncă totul.

Lobiani

Lobiani este o propunere excelentă pentru vegetarieni. Un produs de patiserie din grâu umplut cu fasole, care este deosebit de populară în Georgia sub forma rachuli khachapuri. Acest fel de mâncare provine din Racha, o regiune geografică situată la poalele Caucazului Mare.

Kharcho

Supă tradițională georgiană de gulaș cu vită şi adaos de nuci, care îi conferă mai multă consistență. Această tocăniţă groasă are pe deasupra şi mirodenii cu arome puternice sub formă de schinduf și semințe de coriandru măcinate.

Tonis Puri 

Pâine georgiană tradițională făcută după rețete vechi. Își datorează gustul și forma caracteristice metodei de coacere în ton, adică într-un cuptor special pregătit. Sunt produse de patiserie georgiene care ȋţi vor fura inima.

Badrijani

O adevărată delicatesă vegetariană. Vinete prăjite umplute cu pastă de nucă și usturoi, la care se adaugă semințe de rodie.

Tbilisi 3churchkhela
© iStock

Unde se mănâncă ieftin ȋn Tbilisi?

Georgienii sunt mândri de bucătăria și cultura lor și sunt dispuși să împărtășească oaspeților rețetele celor mai bune mâncăruri sau recomandări de restaurante locale. În Georgia nu este lipsit de tact să întrebi direct despre un restaurant bun și ieftin unde mănâncă localnicii. Ca răspuns, este foarte probabil să ajungi la masa plină de viață a unei locuinţe georgiene. Și mai este foarte posibil să nu fie vorba doar de o seară, ci de mai multe zile de festin și toasturi însoțite de legende naționale și diverse povești.

Tbilisi 4
© iStock

Georgia este încă o țară relativ ieftină pentru portofelul unui turist. Cu toate acestea, capitala are propriile reguli și merită să ştim dinainte locurile în care vom evita surpriza atunci când primim nota de plată. Descoperă ȋn continuare restaurantele ieftine și bune din Tbilisi.

Khinkali House

Un restaurant khinkali popular, adesea recenzat de bloggerii culinari. Se caracterizează prin mâncăruri georgiene gustoase la un preț bun. Cel mai des servit fel de mâncare sunt găluștele georgiene în mai multe variante – de la cele cu carne până la cele cu umplutură de brânză, cartofi și ciuperci. Nu va fi un loc ideal pentru o cină romantică, dar cu siguranță este potrivit pentru turiştii înfometați care vor să ȋncerce specialități locale indiferent de momentul zilei. Restaurantul este deschis 24/7.

Racha Restaurant – un festin georgian la subsol

Mâncare georgiană delicioasă la prețuri bune. Aici vei mânca khinkali preparat corespunzător, supă kharcho după reţeta originală și pui la grătar excelent. Restaurantul este cunoscut totodată pentru vinul de casă și limonada proaspătă.

Salobie Bia – cum se prepare fasolea în bucătăria georgiană

Micuţul restaurant Salobie Bia este apreciat de localnici ca fiind unul dintre cele mai bune din capitală. Bucătarul care lucrează aici și specialitățile sale georgiene surprind pe toată lumea cu gustul neconvențional, textura și felul ȋn care sunt servite. Revelațiile localului sunt mâncărurile cu fasole, inclusiv lobiani extraordinar sau khachapuri. Salata de roșii, jonjoli sau sorbetul de prune cu ciocolată albă fac senzație. Lista de vinuri este impresionantă, cu multe opţiuni de vinuri naturale. Există, de asemenea, vinul casei – Besini Winery, ieftin, dar gustos. O cină de două persoane cu o carafă de vin pentru 60 LEI sună bine, nu-i așa?

Mravaljamieri – festin georgian în ritm de dans

Unul dintre cele mai interesante puncte de pe harta culinară a capitalei. Georgienii îl vizitează în număr mare datorită bucătăriei excelente, prețurilor decente și a numerelor artistice unice. În restaurantul Mravaljamieri, festinul culinar este însoțit de spectacole de dansuri naționale și concerte de muzică live. Locul nu doarme niciodată și este adesea gazda unor nunți, sărbători ȋn familie sau evenimente caritabile. Dacă vrei să vezi cum se distrează georgienii, este greu să găseşti un pub mai potrivit în Tbilisi.

Tbilisi 5
© iStock

Ce merită vizitat ȋn Tbilisi?

Metropola cu peste un milion de locuitori este o destinație din ce în ce mai populară în rândul europenilor. Acest lucru se datorează atât zborurilor ieftine, cât și simpatiei tot mai mare pentru cultura, bucătăria și istoria georgiană. Un sejur de două zile în capitală este suficient pentru a vedea toate atracțiile orașului într-o manieră relaxată. Vizitarea obiectivelor turistice ar trebui să înceapă de la Plac Wolności – centrul orașului cu o semnificație simbolică. Aici a avut loc faimoasa Revoluție a Trandafirilor – momentul care a marcat schimbări democratice ȋn ţară cu ecou în mass-media din întreaga lume.

Tbilisi 6
© iStock

În Tbilisi te poți simți uneori ca într-un parc național. Un bun exemplu este cascada Leghvtakhevi, situată chiar în centru. Cireașa de pe tort este orașul vechi, al cărui punct emblematic este cel mai vechi cartier al orașului, Abanotubani. Aici poți merge la una dintre numeroasele băi vechi de sulf pentru a te relaxa şi simţi bine. Vizitarea capitalei nu ar fi completă fără a urca pe dealul Sololaki pentru a vedea Fortăreața Narikala. O experiență la fel de plăcută, mai ales după o petrecere, este petrecerea după-amiezii ȋn Parcul Rike – plămânul verde al orașului. 


Instagram

Cauți un anumit loc?