Vacanță în timpul iernii? De ce nu? Relaxarea din decembrie poate fi la fel de benefică și plină de aventuri ca cea din mijlocul verii. Un exemplu perfect este Sicilia. Cea mai mare insulă din Marea Mediterană captivează cu peisajele sale diverse, atmosfera tipic italiană și bucătăria care-l va cuceri chiar şi pe cel mai mare critic culinar. Sicilia mai are un avantaj ȋn timpul iernii. Care? Descoperă ȋn continuare!

Cea mai bună perioadă pentru o vizită ȋn Sicilia

Vacanţele ȋn Italia sunt o rețetă dovedită pentru o vacanță de succes în orice perioadă a anului. Mulți turiști își planifică sejurul în Sicilia în timpul verii, când temperaturile pot ajunge până la 40°C! De cealaltă parte, persoanele care se concentrează în primul rând pe vizitarea obiectivelor turistice nu apreciază ȋn mod deosebit astfel de temperaturi pentru că le pot face vacanța dificilă. Dacă vrei să iei o pauză de la aglomerație, să descoperi Sicilia dintr-o perspectivă puțin diferită, mai calmă, și să profiţi de cazare și bilete de avion mai ieftine, ia ȋn considerare o excursie de iarnă.

Sycylia11 1
© iStock

Cum este iarna în Sicilia? Dacă ne uităm la temperatura medie a aerului și a apei, este o alternativă excelentă la iarna mult mai rece din nordul Europei. În decembrie, temperatura medie în Sicilia este de aproximativ 16°C, dar există zile în care termometrele ajung chiar și la 20°C. Temperatura apei oscilează între 15-17 grade. Deși nu sunt cele mai bune condiții pentru distracția în apă, cu siguranță vei întâlni cel puțin o persoană care va face o baie în mare în decembrie. Ţi-e dor de soare în timpul iernii? Nu degeaba Sicilia este supranumită insula soarelui. În decembrie, soarele străluceşte în medie 4 ore pe zi, răsare mai devreme și apune mai târziu decât în partea de nord a continentului. Ploaie? Puţină. Sicilia ispitește cu o vreme blândă și există doar câteva zile de ploaie pe lună.

Sycylia11 2
© Martyna Górna

Turism de iarnă, sezon culinar în plină desfășurare

Sicilia în decembrie este o bună ofertă pentru toți cei cărora nu le place să stea la coadă sau să aștepte o masă liberă într-un restaurant. Străzile orașelor nu mai sunt atât de aglomerate, poţi conta pe prețuri mai mici și pe cazare cu reduceri semnificative. Dacă te întrebi ce-ţi mai poate oferi Sicilia, trebuie să mai amintim un lucru important: bucătăria locală. Deliciile sunt disponibile pe tot parcursul anului, iar serile și după-amiezile din decembrie încurajează cu siguranță șederea mai lungă decât de obicei în restaurante. Mâncărurile cu ton, sardine sau roșii aromate ȋţi vor oferi gusturi de neuitat.

Sycylia11 3
© iStock

Sicilia în decembrie este, de asemenea, sezonul citricelor. Portocalele, lămâile și mandarinele culese direct din copac au un gust diferit, iar forma și textura lor nu sunt la fel ca cele pe care le cunoaștem de pe rafturile supermarketurilor. Sicilia este renumită pentru portocalele roșii, suculente și dulci, dar iarna este, de asemenea, timpul pentru legumele de sezon. În acest caz sunt în primul rând anghinarele, broccoli şi conopida. Îţi plac fisticurile? Cannoli cu brânză ricotta și cremă de fistic au cel mai bun gust în decembrie. Prospețimea ingredientelor are o mare importanță aici. Dacă tot vorbim de fistic, Sicilia ȋn timpul iernii este o ocazie excelentă pentru a gusta celebrul cozonac de Crăciun cu cremă de fistic – panettone.

Sycylia11 4
© iStock

Atmosferă festivă, dealuri cu vegetaţie luxuriantă și un vulcan acoperit de zăpadă

Începutul lunii decembrie este un semnal pentru a începe pregătirile de Crăciun. Străzile, copacii și monumentele sunt decorate cu luminițe colorate sau globulețe. Scenele cu Naşterea Domnului reprezintă şi ele atmosfera de Crăciun şi le poţi admira în multe locuri, cum ar fi Custonaci. Aceasta este o ocazie excelentă de a afla mai multe despre obiceiurile și tradițiile siciliene. Pregătirile pentru Crăciun dau Siciliei un caracter magic. Pe de altă parte, poți vedea în continuare dealurile verzi şi poți mirosi citricele coapte. O vacanţă ȋn extrasezon ȋţi va oferi ocazia să faci o plimbare romantică și liniștită pe plajă. Una dintre cele mai frumoase plaje din Sicilia este San Vito Lo Capo, în apropiere de Palermo. Dacă ȋţi doreşti, totuşi, să simţi atmosfera tipică a iernii, planifică o excursie la vulcanul Etna.

Sycylia11 5
© iStock

Orice iubitor de schi știe când trebuie să meargă în Sicilia. Aici se află cel mai mare vulcan activ din Europa, Etna. În timpul iernii, de obicei până în primăvară, este acoperit de zăpadă. Acolo există stațiuni de schi, iar schiatul pe pârtie cu vedere la mare ȋţi va rămâne cu siguranță în memorie pentru mulți ani. Există trasee cu nivele diferite de dificultate, în principal roșii și albastre. Poți alege schi, snowboarding, schi fond sau pur şi simplu o drumeţie cu ghid.

Sycylia11 6
© iStock

Explorează fără grabă

O vacanţă fără obiective turistice? Mulți oameni nu-și pot imagina un sejur în Sicilia fără să le vadă. O vacanță în extrasezon garantează explorarea liniștită a atracțiilor din zonă, iar în cazul intrărilor cu bilet – preţuri mai mici. Ce să vizitezi în Sicilia? Există o mulțime de oferte. Siracusa merită cu siguranță o vizită. Ca parte a parcului arheologic, poți vedea faimoasa Ureche a lui Dionisos (o peșteră în formă de ureche), precum și amfiteatrul grecesc. Nu uita să vizitezi insula Ortigia, care a fost cândva o colonie grecească, pentru o plimbare de seară pe străzile sale înguste. Vestigii grecești sunt ascunse și în Taormina, acolo unde se află ruinele teatrului antic. În timp ce te afli aici, merită să vizitezi și orașul Savoca, la 20 km distanță, unde a fost filmat „The Godfather”.

Sycylia11 7
© Martyna Górna

Nu putem vorbi despre Sicilia fără Palermo, colorat, plin de biserici istorice reprezentând diverse stiluri de arhitectură. În plus, Catacombele Capucinilor, iar după o plimbare lungă – relaxare în grădina botanică sau o vizită la Muzeul Internațional al Marionetelor. Ştii faimoasa stâncă din rocă sedimentară calcaroasă, asemănătoare unor scări? Această imagine se află pe coperțile multor cataloage ale agențiilor de turism. Scala dei Turchi, pentru că despre ea este vorba, se află ȋn Agrigento. Tot aici vei găsi și așa-numita Valea Templelor, un complex de ruine antice, înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sycylia11 8
© iStock

Iarna, Sicilia surprinde și oferă un festin pentru toate simțurile. În timpul unei singure călătorii, poți petrece timp pe dealuri verzi, pe un vulcan acoperit de zăpadă şi pe malul mării. În mod activ sau cu un pahar de vin în mână, după cum preferi. Descoperă Sicilia pas cu pas, fără graba din timpul verii. Dacă plănuieşti o vacanță mai lungă, Sicilia este şi un punct de plecare excelent către Insulele Eoliene. 


Instagram

Cauți un anumit loc?