Să începi un conflict într-un pub, să fii închis într-o temniță și astfel să supraviețuiești unei erupții vulcanice - aceste lucruri se întâmplă doar în Martinica. Pornește într-o călătorie exotică pe urmele unui bărbat care a fost cu siguranță mai norocos decât deștept.

Această insulă pitorească din Caraibe înseamnă mai mult decât plaje frumoase care te invită să leneveşti și să încerci sporturi acvatice sau pub-uri cu o atmosferă aparte care servesc rom produs în zonă și fructe de mare gustoase. Explorează natura și istoria insulei și, dacă ai suficient curaj (și energie!), mergi într-o excursie pe un vulcan adormit.

Belleville in Precheur, Martinica © shutterstock
Belleville in Precheur, Martinica © shutterstock

Martinica – cum ajungi acolo? Când să mergi?

Un zbor direct spre Martinica durează aproximativ 15 ore – timp suficient pentru un somn bun pentru următoarele câteva nopți. Dacă iei un zbor de legătură, călătoria va fi puțin mai lungă. Cel mai bun moment pentru a merge în Martinica și a te bucura de peisajele tropicale este iarna și primăvara, adică din decembrie până în aprilie sau chiar mai.

O vacanță plină de senzații în Martinica – o excursie pe Muntele Pelée

Montagne Pelée este cel mai înalt vârf de pe insulă și motivul poveștii incredibile din introducere. Are 1.397 de metri și e considerat una dintre cele mai interesante atracții din zonă. Este un vulcan adormit care s-a făcut deosebit de cunoscut în 1902.

În acest moment, merită menționat un bărbat numit Cyparis. La naştere a primit numele de Ludger Sylbaris și, printr-o coincidență bizară, a scăpat cu viață dintr-o catastrofă despre care se estimează că a curmat până la 30.000 de vieți. Cyparis a fost reținut de poliție după o bătaie într-un pub. A fost închis într-o temniță subterană, iar acest lucru i-a salvat viața. La 3 zile după erupție a fost descoperit puternic ars, dar a supraviețuit.

Există trei direcţii din care poţi urca pe Montagne Pelée: dinspre nord, vest sau sud-est. Cel mai popular traseu începe de la Le Morne-Rouge și durează aproximativ 8 ore. Se poate opta și pentru o variantă mai scurtă, dar este recomandată celor mai experimentați din cauza traseului abrupt pe alocuri. Insula are o climă ploioasă, astfel că potecile sunt adesea foarte alunecoase.

Excursii în Martinica: Muzeul Frank A. Perret – Memorialul dezastrului din 1902

Dacă pe lângă mişcare vrei să afli mai multe despre erupția vulcanică de acum mai bine de 120 de ani, o excursie la Muzeul Frank A. Perret nu trebuie ratată.

Originile sitului datează din 1933 când era un loc dedicat studierii vulcanului. Cu timpul a fost creată o expoziție care comemorează catastrofa de la începutul secolului trecut, când orașul Saint-Pierre a fost ras de pe fața pământului. Astăzi, în interiorul muzeului pot fi admirate peste 400 de artefacte diferite.

Natura din Caraibe la picioarele tale – Grădina Botanică Balata

Martinica este numită uneori insula florilor şi le poţi vedea ȋn toată frumuseţea la grădina botanică Jardin de Balata. Nu este nevoie să faci rezervare – cumperi biletul direct de la intrare. Pe lângă frumusețea naturii, poți admira și arhitectura creolă a casei fondatorului acestei oaze de verdeață. Când ţi se face foame, opreşte-te să mănânci preparate din bucătăriile Cajun și Creolă la restaurantul La Luciole, adiacent grădinii.

Grădina Botanică Balata este deschisă în fiecare zi între orele 9.00 și 18.00, inclusiv ȋn timpul sărbătorilor legale. Se poate ajunge cu mijloacele de transport public (linia 125 din Fort-de-France), cu taxiul sau cu mașina, iar parcarea de lângă grădină este gratuită. Pentru a vedea toate florile, ȋţi recomandăm ȋn jur de o oră şi jumătate.

La Savane des Esclaves – o vizită cu o notă de istorie

Următoarele rânduri sunt pentru pasionaţii de istorie. La Savane des Esclaves, aflat în satul Trois-Ilets, este un parc tematic care se întinde pe o suprafață de peste 3 hectare. Aici au fost reconstituiți peste 400 de ani de istorie a insulei Martinica. Poți explora fără grabă şi pe cont propriu (primeşti o hartă la intrare), iar principalele informații sunt prezentate pe 26 de panouri în engleză și franceză. Totodată, poți folosi ghidul audio.

Important! Martinica este un teritoriu de peste mări care aparține Franței, astfel că nu ai nevoie de viză. Poţi călători cu pașaportul sau cartea de identitate.


Instagram

Cauți un anumit loc?