Dacă ȋţi place să schiezi și ești în căutarea unor locuri noi, atunci acest articol este pentru tine. Există cel puțin câteva țări în care distracţia de iarnă capătă un sens complet nou. Bucuria de a schia pe pârtie poate fi combinată cu vizitarea unor atracții uimitoare.

Unde să schiezi în Europa?

Mecca-urile schiatului în Europa sunt, fără îndoială, stațiunile montane populare din Franța, Austria, Italia și Elveția. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu există și alte locuri unde te poți bucura de iarnă. Dimpotrivă!

Unde ȋn afara faimoaselor pârtii de schi din Alpi?

Dacă iubeşti soarele și climatul din sudul Europei, te vor încânta pârtiile din Catalonia sau Sicilia. Dacă apreciezi natura sălbatică a munților, vei adora Georgia, iar dacă ȋţi plac ȋn general locurile interesante, vei citi cu entuziasm despre pârtia artificială din futuristul Ski Dubai. O ofertă bogată de stațiuni americane îi așteaptă pe cei mai pretențioși.

narty deska
© iStock

Georgia – Schi în Caucazul Mare

Condițiile bune de pe versanții Munţilor Caucaz sunt posibile datorită poziției geografice. Vecinătatea Mării Negre şi altitudinea de peste 5.000 de metri au un efect benefic asupra frecvenţei şi cantităţii de zăpadă, precum și asupra menţinerii acesteia. Georgia este o dovadă a ospitalității caucaziene şi o garanţie a mâncării delicioase, a prețurilor mici și, mai presus de toate, a peisajului sălbatic al munților încă nedescoperiți din această parte a lumii.

Gudauri – mândria staţiunilor din Georgia

Dacă alegi să mergi în Georgia pentru schi, nu trebuie să ratezi cea mai mare și mai cunoscută stațiune montană. În anii 1980, autoritățile din URSS au construit această stațiune de schi pentru vizitatorii bogați din Europa de Vest. Sezonul sporturilor de iarnă durează aici 5 luni, iar cel mai înalt punct se află la o altitudine de 3.276 m deasupra nivelului mării. Nu mai puțin de 18 teleschiuri și peste 52 km de pârtii în împrejurimile naturale ale munților sălbatici din Caucaz garantează că ai făcut o alegere bună.

gruzja ski snowboard
© iStock

O staţiune de familie în Bakuriani

Această bază de schi situată la 200 km de Tbilisi are 9 teleschiuri moderne și peste 20 km de pârtie. Poziția joasă (1.700 m deasupra nivelului mării) și dificultatea medie a traseelor o fac un bun punct de plecare pentru familiile cu copii.

Mestia din Masivul Caucaz

Este cea mai îndepărtată stațiune de schi de capitala georgiană, oferind 3 pârtii de schi adaptate atât pentru amatori, cât și pentru schiorii experimentați. Schiorii sunt ȋntâmpinaţi de peisajele fenomenale din Svaneti – considerată, deloc surprinzător, cea mai frumoasă regiune din Georgia. Zona, renumită pentru numeroasele biserici și turnuri de apărare, va fi pe placul tuturor.

Spania – schi în Pirinei

Spania este, după Elveția, cea mai muntoasă țară din Europa. Este un adevărat paradis pentru pasionații de sporturi de iarnă deoarece sezonul de schi și snowboarding începe la cumpăna dintre noiembrie și decembrie și se termină abia la începutul primăverii.

Pirineii catalani

Pirineii catalani sunt prima regiune din acest lanț muntos cu o infrastructură de schi bună. Există stațiunile de schi Boí-Taüll și Baqueira Beret, populare printre francezi și spanioli. La Molina este cea mai veche stațiune de schi din țară, aflată la doar 150 km de capitala catalană. Este renumită pentru numărul mare de zile fără nori pe an. Atunci când schiezi în această parte a țării, este imposibil să ratezi Barcelona, unde te poți bucura de climatul cald mediteranean după distracţia intensă de iarnă din munți. O excursie de schi în Catalonia poate fi combinată cu o vizită la celebrul stadion Camp Nou.

pireneje ski snowboard
© iStock

Pirineii aragonezi

Poți merge la schi şi pe pârtiile perfect adaptate din Pirineii aragonezi. Stațiunile de schi Candanchu, Cerler și Astún te aşteaptă cu cele mai bune condiţii.

Sicilia – schi cu vedere la Etna și la mare

Sicilia este cel mai des asociată cu soarele, fisticul, plajele frumoase și mâncarea italiană excelentă. În mod surprinzător, Insula Soarelui are și propria sa stațiune de schi.

Cu schiurile pe Piano Provenzana

Piano Provenzana se întinde peste pădurea de pini cu același nume, ceea ce îi conferă un peisaj aproape alpin. Frumuseţea ȋi este oferită de priveliştea asupra muntelui Etna și a Mării Ionice, iar pe vreme senină chiar și asupra insulei vecine Calabria. Din punctul de vedere al unui schior sau snowboarder, este dificil să găsești peisaje de vară mai frumoase în sezonul de iarnă. Albastrul Mării Ionice creează un contrast extraordinar cu zăpada, iar vârful vulcanului de 3.300 de metri mereu fumegând nu poate fi omis.

snowy etna
© iStock

Oaspeții au la dispoziție 1 telescaun (Puchoz Tanaurpi) și 3 teleschiuri T-bar (Anfiteatro, Monte Conca, Coccinelle). În total sunt aproape 8 km de pârtie la altitudini cuprinse între 1.800 și 2.310 m deasupra nivelului mării.

Dubai – cea mai mare stațiune de schi din Orientul Mijlociu

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani cineva ar fi spus că în Golful Persic se vor putea practica sporturi de iarnă, probabil că nimeni nu ar fi crezut. Între timp, de aproape 20 de ani, în Dubai se poate schia într-un decor special amenajat. Hello Ski Dubai este cea mai mare stațiune de schi ȋn interior din Orientul Mijlociu şi este situată într-unul dintre cele mai mari centre comerciale din lume – Mul al-Imarat (construit de Holdingul Majid Al Futtaim).

wydmy sanboard
© iStock

Fiind create artificial, pârtiile trebuie tratate ca atare. Stațiunea din Dubai oferă 5 pârtii de schi, dintre care cea mai lungă are 400 de metri. Biletul de intrare pentru două ore costă echivalentul a 60 de euro. Bineînțeles, tot echipamentul de iarnă se poate închiria la fața locului. Centrul are un total de 22.500 de metri pătrați de zăpadă artificială, iar muntele pentru schiat are o înălțime de 85 de metri. Creatorii Ski Dubai asigură că pe pârtie te vei simți ca în celebrele stațiuni alpine datorită decorului stilizat şi făcut să arate ca locurile de acest fel din Austria sau Elveția.

SUA – sporturi de iarnă peste ocean

În Statele Unite există peste 300 de stațiuni moderne şi câteva lanțuri muntoase pentru sporturile de iarnă. Aceasta este de departe cea mai scumpă dintre destinațiile alternative de schi prezentate în acest articol, dar are multe de oferit pentru schiorii avansați.

vail usa ski snowboard
© iStock

Vail Ski Resort din Colorado

A treia cea mai mare stațiune de schi din SUA se află în Colorado și oferă 234 km de trasee bine amenajate pentru pasionații de sporturi de iarnă, la altitudini cuprinse între 2.457 și 3.433 de metri deasupra nivelului mării. Vail Ski Resort este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de schi din SUA şi este situată în mijlocul Munților Stâncoși. Eleganța și stilul modern al satului de vacanță se îmbină cu stilul de viaţă vechi al vestului. Vail este vizitat de reprezentanți ai mai multor categorii sociale – de la cowboy la oameni foarte bogați care defilează în blănuri scumpe pe podelele de lemn ale restaurantelor locale. 


Instagram

Cauți un anumit loc?