Sfârșitul sezonului de vacanţă este o ocazie perfectă pentru a descoperi sau redescoperi locuri populare, dar într-o versiune mult mai calmă. Croația, în special regiunea Dalmației, este o destinație aleasă frecvent. Nu e de mirare din moment ce are o varietate atât de mare de peisaje și atracții de oferit. La sfârșitul verii sau începutul toamnei te poți bucura de tot ceea ce are Croația de oferit, dar fără aglomerație și cozi.

Ce regiune din Croația să alegi?

Dalmația este cea mai vizitată regiune. Fiind destul de mare, este împărțită în zonele de sud, centru și nord. Acesta din urmă este cea pe care ne vom concentra în continuare. Este un loc minunat pentru a încerca noi activități, sporturi și modalități de relaxare. Diverse coaste, numeroase golfuri, insule, vegetație luxuriantă, orașe fermecătoare, plantații de măslini și parcuri naționale… Toate acestea te așteaptă în Dalmația de Nord, care cu siguranță va arăta diferit la sfârșitul sezonului de vacanță!

omis chorwacja
Omis, Croația© iStock

Croația – cum planifici o excursie?

Putem răspunde cu o singură frază: totul depinde de gustul, preferințele și nevoile tale. Pe eSky ȋţi poți organiza vacanţa așa cum doreşti, fie că optezi pentru opțiuni de călătorie gata pregătite, fie că doreşti să planifici pe cont propriu de la A la Z. Vezi ce modalitate ţi se potrivește cel mai bine.

zadar nabrzeze
Zadar © iStock

Zadar – informații practice

Zadar este una dintre principalele stațiuni din Dalmația de Nord astfel că e o destinație bună dacă nu doreşti să-ţi planifici pe cont propriu întreaga călătorie și preferi să foloseşti pachetele de vacanță eSky. În secţiunea Vacanțe am pregătit cele mai bune oferte de zboruri cu cazare inclusă. Astfel, ȋţi poţi rezerva ȋntreaga vacanță de vis cu un singur click! Zadar este bine conectat cu alte orașe și are 12 linii de autobuz. Poţi călători din Zadar către alte staţiuni pentru vizitarea obiectivelor turistice, plajă și o relaxare binemeritată.

zadar donat
Zadar © iStock

Istoria artei?

Centrul istoric din Zadar este un amestec interesant de arhitectură romană, bizantină și venețiană. De-a lungul străzilor înguste se află numeroase biserici medievale și ruine romane, inclusiv faimoasa Biserică Sfântul Donat. Aceasta a fost construită pe fostul forum roman. Ruinele în sine sunt, de asemenea, interesante – vei găsi acolo rămășițele fundațiilor mai multor clădiri și o coloană corintică. În apropiere se află Stâlpul Rușinii de care erau legaţi infractorii din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea. Sfatul nostru este să-ţi planifici vizita seara sau noaptea când ruinele sunt iluminate. În Zadar se află cea mai mare catedrală romanică din toată Dalmația – catedrala Sfânta Anastasia, care impresionează prin ușile puternic decorate și clopotnița venețiană.

organy morskie
Orga Mării, Zadar © iStock

Zadar este renumit și pentru două instalaţii artistice interesante. Prima este Orga Mării – un instrument gigantic plasat sub trepte de marmură aflate la rândul lor sub apă. Merită neapărat să vizitezi acest loc, să stai pe scări și să asculţi muzica cântată de mare și de vânt mai ales la apus! Sub influența părerilor lui Hitchcock, Zadar a devenit cunoscut ca orașul celor mai frumoase apusuri de soare. Apropo de apusuri, nu trebuie să ratezi o altă instalaţie numită Salutul soarelui – un loc spectaculos care constă din 300 de plăci solare din sticlă încărcate cu energie solară în timpul zilei pentru a ilumina zona după lăsarea întunericului.

park krka
Parcul Krka © iStock

Parcuri naționale sau plaje?

Îţi doreşti o excursie în afara orașului pentru a fi aproape de natură? Prima recomandare este Parcul Național Lacurile Plitvice. Poți ajunge acolo cu autobuzul în mai puțin de 2 ore. Al doilea parc național impresionant este Krka. Pentru a ajunge acolo, cel mai bine este să rezervi o excursie privată sau să mergi cu mașina (drumul durează puțin peste o oră). Preferi mai bine să te relaxați pe plajă? Nici măcar nu trebuie să ieși din oraș! Centrul istoric din Zadar se află la doar 10 minute de mers pe jos la sud de plaja Kolovare. În partea de nord a orașului te așteaptă plaja Borik.

pag nabrzeze
Insula Pag © iStock

Insula Pag – informații practice

Dacă preferi să rezervi separat zborul și cazarea, poți folosi și această opțiune la eSky! Insula Pag uimește cu peisajul deșertic, natura stâncoasă a insulei şi puţina vegetație, toate amintind de un peisaj selenar. În combinație cu apele de un albastru azuriu, Pag devine un paradis pentru toți turiştii – indiferent dacă doresc să încerce un nou sport, să exploreze sau să se relaxeze pe plajă. Cu toate acestea, poate fi dificil să găsești pachete de călătorie pentru această destinație, astfel că cel mai bine este să organizezi separat călătoria. Caută zboruri spre Zadar (la o oră de mers cu mașina) sau Split (2 ore), rezervă cazare, cumpără bilete la atracții și închiriază o mașină, care în acest caz va fi foarte utilă.

pag z lotu ptaka
Vedere Insula Pag © iStock

Pace și liniște sau o vacanţă plină de aventuri?

Unii turişti vizitează această insulă pentru o zi sau două în timp ce se află în Zadar, dar pe tine nimic nu te împiedică să-ţi petreci întreaga vacanță acolo. Pag, situată în nordul Mării Adriatice, este a cincea insulă ca mărime din Croația și este plină de atracții și locuri unice. Se poate spune că are două fețe: una liniștită și înrădăcinată în tradiție, și una de petrecere cu festivaluri de vară precum Sonus sau Hideout. Festivalurile au loc pe plaja Zrce, la 10 km de Novalja. Aici nu există vecini care ar putea fi deranjați. Rezultatul? Petreceri de la apus până la răsărit în fiecare zi a săptămânii!

pag owce
Turmă de oi © iStock

Cu toate acestea, insula Pag are mult mai multe de oferit decât petreceri. Dacă preferi să-ţi petreci timpul într-un mod diferit, mergi în orașul Pag în loc de Novalja. În piața principală vei vedea Biserica renascentistă a Maicii Domnului din secolul al XV-lea, cu elemente gotice. Merită să vizitezi Muzeul Sării și câmpurile de sare (salines). Sarea este produsă pe insulă de peste o mie de ani! Vei descoperi o altă tradiție în Galeria de dantelă din Pag. Acolo există lucrări unice cu adevărate opere de artă și măiestrie. Vei afla despre istoria lor și vei învăța cum sunt realizate. Pe străzile orașului vei găsi numeroase pub-uri și baruri care servesc tradiționalul Paski sir (brânză din lapte de oaie). Știai că pe insula Pag sunt de patru ori mai multe oi decât oameni?

pag lodki
Bărci la mal © iStock

Plajă sau sport?

Pentru că cea mai mare parte a insulei este stâncoasă și lipsită de vegetație, este adesea dificil să găsești umbră în Pag. Prin urmare, o excursie aici la începutul toamnei este o idee foarte bună – soarele este mai blând și vremea este mai prietenoasă pentru a te relaxa pe plajă sau pentru diferite activităţi. Aici vei găsi plaje izolate, intime și golfuri largi, puțin adânci. Poți alege să te relaxezi și să faci plajă sau să încerci un nou sport, precum snorkeling sau scufundări. Pentru asta, cel mai bine este să mergi pe plaja Dunboka Draga. Beretnica sau Prnjica sunt alegeri bune dacă vrei să leneveşti pe o plajă de nisip. Iubitorii de drumeții și trasee interesante vor aprecia plaja Rucica, care este traversată de traseul lung de 6 km „Life on Mars”. Interesant este faptul că traseul a fost prelungit cu o secțiune de 100 de metri de Via Ferrata, care duce pe malul abrupt al mării cu valuri care se sparg de ţărm. Poteca și plaja în sine se află în apropierea satului Metajna.

 


Instagram

Cauți un anumit loc?