Dolce vita la Roma nu e completă fără delicatesele italiene! La fel ca cele mai importante monumente romane, şi acestea sunt populare în întreaga lume. Nu ne mirăm, bucătăria locală este o compoziție unică de gust și arome, asezonată cu un vârf (nu atât de mic) de dragoste. La baza felurilor de mâncare stau rețete create cu ani ȋn urmă. Care sunt mâncărurile pe care nu trebuie să le ratezi ȋn Roma? Unde să mergi la micul dejun sau la cină? Citeşte ȋn continuare.

Te invităm ȋntr-un city break culinar în Orașul Etern, unde fiecare porţie de mâncare este o călătorie printr-o lume de gusturi și arome. Îţi vom spune ce feluri trebuie să încerci neapărat.

Simplu și delicios

Bucătăria italiană este renumită pentru ingredientele și condimentele atent selecționate, deși preparatele nu sunt complicate. Simplitatea contează, iar felul principal poate fi format din doar trei ingrediente. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru ca o cină italiană să fie cu adevărat sățioasă.

În Roma vei găsi restaurante, baruri şi cafenele la tot pasul. Cu toate acestea, în loc să mergi  ȋntr-un restaurant popular pentru turiști, mergi într-un loc unde mănâncă localnicii. Astfel ai garanţia că mâncarea va fi gustoasă, autentică şi plină de arome tradiționale.

Bucătăria italiană nu se referă doar la mâncare – este o adevărată filozofie. Se bazează pe ingrediente simple, de înaltă calitate, preparate cu pasiune și grijă. De la micul dejun dulce, la prânzuri consistente și până la deserturi excepționale, fiecare masă poate fi o adevărată sărbătoare.

Rzym1
© iStock

Cele mai bune mic dejunuri în Roma

Un adevărat mic dejun roman este dulce. Maritozzi (brioşe cu aromă de portocală, vanilie sau miere şi umplute cu frișcă) sunt peste tot pe mese. Sunt moi, pufoase și dulci, perfecte pentru a începe ziua sau ca o gustare în timpul după-amiezii. Aroma delicată de vanilie și coajă de lămâie le conferă un gust unic.

O altă alegere populară pentru micul dejun este cornetto. Acesta este un croissant făcut din aluat pufos, asemănător cu un croissant clasic. Cornetto poate fi servit în mai multe feluri. Este adesea umplut cu creme, gemuri sau ciocolată, sau pur și simplu este servit cu cafea sau ceai. Se spune că cel mai bun este cel cu fistic alături de un espresso.

Dacă nu te grăbeşti să iei un mic dejun dulce, poți opta pentru panini. Acestea sunt felii groase de pâine, coapte sau la grătar, cu o crustă crocantă la exterior și un centru moale. Panini pot fi pregătite în mai multe moduri. În mod tradițional, sunt umplute cu șuncă, brânză, salam, legume, măsline sau ulei de măsline. Pentru un mic dejun diferit, ȋncearcă supplì – un aluat tradițional roman din orez umplut cu brânză (ca nişte crochete) şi sos de roşii.

Rzym2
© iStock

Prânzul și cina în stil roman

Prânzul sau cina la Roma nu sunt o masă obișnuită. Sunt o experiență a adevăratului stil de viață italian – fără grabă, într-o companie bună, cu mâncăruri gustoase și pline de savoare, cu cel mai bun vin şi agitaţia oraşului ȋn fundal.

Ca antreu, poți comanda bruschetti – pâine prăjită cu ulei de măsline, roșii și busuioc, uneori servită cu mozzarella sau prosciutto.

Ca fel principal, ai la dispoziţie numeroasele feluri de paste. O ofertă clasică romană este cacio e pepe, sau paste cu piper și brânză pecorino romano. Această brânză este un ingredient important într-un alt fel de mâncare tradițional – carbonara. Este vorba de paste cu guanciale (pulpă de porc) cu un sos pe bază de gălbenuș de ou. Totul este acoperit cu parmezan.

Dacă nu-ţi plac pastele, s-ar putea să treacă mult timp până decizi ce fel de pizza vrei. În Roma, al taglio este regina. Aceasta este o pizza pregătită ȋn tăvi dreptunghiulare și vândută la felie. Bucătarul o taie în bucăți cu o foarfecă.

De asemenea, poți încerca gnocchi, care la Roma nu sunt făcuți cu cartofi, ci cu griş. Raviolii, mici găluște cu spanac și ricotta, acoperite cu sos de busuioc, sunt şi ele de neratat. Le poți încerca și cu carne sau legume.

Preferi ceva mai ușor? O salată puntarelle alla romana cu radicchio va funcționa perfect. Toppingurile includ ulei de măsline, oțet balsamic, usturoi și anșoa.

Rzym4
© iStock

Cele mai bune deserturi ale Romei

După un prânz sățios, poți face o plimbare pe traseul monumentelor romane și te poți întoarce pentru desert. Nu uita să încerci tiramisu, un desert ca un burete, cu cafea și brânză mascarpone.

Nu ȋn ultimul rând, cannoli, tuburi crocante făcute din aluat frolla, umplute cu cremă dulce de ricotta, zahăr și bucăți de ciocolată, coajă de portocală sau nuci sunt un desert popular în multe cafenele și patiserii din Roma.

În zilele călduroase, ȋntră ȋntr-una dintre numeroasele gelaterii care servesc înghețată tradițională. Cele mai populare îngheţate din Roma sunt, bineînțeles, cele de la La Romana care te vor surprinde cu selecția lor de arome originale.

Rzym5
© iStock

Unde să mănânci în Roma?

Mic dejun

  • Supplizio, Via dei Banchi Vecchi, 143
  • Suppli Roma, Via di S. Francesco a Ripa,137

Prânz/cină

  • Forno Feliziani, Via Candia, 610
  • Pizzarium Bonci, Via della Meloria, 43
  • Osteria Luci in cucina, Piazza Pasquale Paoli, 15
  • Trattoria Da Enzo al 29, Via dei Vascellari, 29

Desert

  • Antico Caffè Greco, Via dei Condotti, 86

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?