karnawal 2020 featured.jpg

Tot orașul dansează. Este îmbrăcat în paiete strălucitoare, pene colorate și măști. În timpul Carnavalului, viața curge în ritm de samba.

Dacă ne gândim la carnaval, există oare doar în Rio de Janeiro? Cea mai mare, mai colorată și mai plină de energie petrecere din Brazilia merită cu siguranță vizitată, dar… O excursie mai aproape, mai scurtă și mai ieftină în Tenerife sau Veneția ȋţi va oferi, de asemenea, şansa să simţi spiritul unui carnaval adevărat. Află ȋn continuare când poți călători la Rio, Santa Cruz de Tenerife sau Veneția și ce atracții te așteaptă în sezonul carnavalurilor din 2024.

Carnavalul de la Rio de Janeiro
Carnavalul de la Rio de Janeiro © Emanuel Tadeu on Pexels

Carnavalul de la Rio de Janeiro

Rio de Janeiro va fi în curând împodobit cu paiete și pene, iar străzile vor fi animate de sunete de samba și distracție. Carnavalul de la Rio va avea loc între 9 și 17 februarie 2024. Din 1840, când portughezii au organizat mascarada „Entrudo”, cu polka și vals în loc de samba, Carnavalul este organizat cu o săptămână înainte de Miercurea Cenușii care marchează începutul Postului Mare pentru catolici. Numele evenimentului în sine, „carnaval”, provine de la cuvintele „carne” și „vale”, ceea ce s-ar traduce prin „adio carne”.

Epicentrul Carnavalului de la Rio, cu extravaganta sa paradă de samba, este Sambadromul. Este o structură mare din beton, lungă de 700 de metri, cu platforme de vizionare pe ambele părți ale bulevardului Marquês de Sapucaí. Poate găzdui până la 90.000 de persoane! Accesul pe Sambadrom se face contra cost. Biletele pentru 2024 variază de la 24 de dolari pentru intrarea generală și locuri în picioare până la 794 de dolari pentru acces VIP, în funcție de tipul de loc. Nu uita că biletele se vând cel mai repede la evenimentele de duminică și luni, la care participă un număr mare de brazilieni. Există o mulțime de atracții în celelalte zile din săptămâna Carnavalului, dar nu sunt la fel de populare.

Sambadrom
Sambadrom © iStock

Carnavalul brazilian – nu doar pe Sambadrom…

Fără îndoială, Carnavalul de la Rio este cel mai mare, mai colorat, mai gălăgios și mai vesel spectacol de pe Pământ, precum și cel mai important eveniment din calendarul cultural brazilian. Deși principala sa atracție sunt paradele de pe Sambadrom, „el carnaval” nu înseamnă doar dansurile din timpul evenimentului principal. Este, de asemenea, o ocazie să te distrezi şi să-ţi ȋncerci mişcările de samba în timpul altor evenimente care însoțesc festivalul. În această perioadă, orașul chiar nu doarme! Există petreceri de stradă gratuite organizate de școlile de dans și trupele de muzică. În total sunt peste 300 de astfel de evenimente! În cartierul Cinelândia, oamenii dansează pe muzică din anii 1940-1960. Cea mai veche trupă de stradă din Rio, Cordão do Bola Preta, cântă pe Avenida Rio Branco.

Carnavalul de la Rio – relaxare pe plajă

Între paradele de samba și petrecerile de stradă din Rio de Janeiro, te poţi relaxa pe plajă. Cele mai frumoase plaje din Rio nu sunt doar celebra Copacabana și vecina ei Leme, ci și Ipanema, cu valuri înalte pentru pasionații de windsurfing. O plajă mai liniștită, dar la fel de impresionantă, este Barra da Tijuca sau pur și simplu Barra, care se întinde pe aproape 18 kilometri! Poți ajunge la această lagună fenomenală nu doar cu mașina, ci și cu autobuzul sau metroul. Vei găsi liniște și pace, fără rafalele de vânt tipice acestei părți a Braziliei, pe Vermelha – numită plaja roșie datorită nuanței roz a nisipului.

Carnavalul din Tenerife

Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife este al doilea ca mărime din lume, după cel de la Rio de Janeiro. Mulţi ȋl consideră ca fiind cel mai bun, datorită atmosferei prietenoase și sigure a petrecerilor și paradelor. Totodată, este, fără îndoială, cel mai lung – în 2024, primele evenimente vor începe pe 12 ianuarie! Dacă nu vrei să-ţi iei o vacanță lungă și să cheltui o avere pe un bilet de avion spre Brazilia, Tenerife este alegerea perfectă pentru a lua parte la un Carnaval. În prima zi a Carnavalului din Tenerife va avea loc ceremonia de deschidere și va începe alegerea reginei Carnavalului la trei categorii de vârstă. Evenimentele principale au loc puțin mai târziu. Pe 9 februarie are loc parada de deschidere, iar pe 13 are loc Coso del Carnaval, cea mai mare paradă de carnaval din Santa Cruz de Tenerife. Această ultimă dată este atât de importantă încât a fost declarată zi liberă în Tenerife.

Carnavalul din Tenerife
Carnavalul din Tenerife © iStock

Carnavalul din Tenerife este cel mai „brazilian” dintre toate carnavalurile organizate ȋn Spania. Asta înseamnă că este zgomotos, vesel, colorat și cu mult dans. Participanții la parade iau exemplul celor din Rio de Janeiro, îmbrăcându-se în pene și costume strălucitoare. Tema principală a Carnavalului Tenerife 2024 este lumea televiziunii. Un alt eveniment interesant este înmormântarea sardinei, o mascaradă înainte de Postul Mare. Participanții se îmbracă în negru pentru a deplânge soarta sărmanei sardine.

Tenerife – mai mult decât carnaval

Tenerife este locul ideal pentru a combina petrecerile pe ritm de carnaval cu relaxarea la soare, pentru care va trebui să aștepți mai mult timp în România. Îţi poţi petrece sejurul şi în mod activ făcând drumeții prin defileul Masca sau pe vulcanul Teide, cel mai înalt vârf din Spania. În acelaşi timp, nu este de ratat nici surfingul în Las Americas, inclusiv pe plajele Troya, Las Cuevas, Del Bobo și Honda. Dacă ȋţi doreşti liniște și pace după o noapte de distracție, te poţi relaxa la soare pe una dintre plajele din zona Santa Cruz de Tenerife, cum ar fi Las Teresitas, cu palmieri, Bollullo, cu nisip negru vulcanic, sau izolata Las Gaviotas. Nu ȋn ultimul rând, poți ȋncerca aromele locale în pub-urile din Plaza de España.

Carnavalul de la Veneția

Istoria carnavalului venețian este foarte lungă, datând din secolele 14-15 sau poate chiar mai devreme şi a atins cea mai mare popularitate în secolul 17. Din cauza diferitelor evenimente istorice, acest tip de evenimente a fost interzis în Veneția pentru o lungă perioadă de timp (este greu de imaginat Veneția fără măști de carnaval, nu-i aşa?) – până în 1979, când această tradiție frumoasă a fost în sfârșit restaurată. Anul acesta, Carnavalul din Veneția începe pe 8 februarie și durează până pe 13 februarie.

Carnavalul de la Veneția
Carnavalul de la Veneția © iStock

Ceea ce distinge evenimentul din orașul de pe Marele Canal este mai presus de toate frumusețea extraordinară a măștilor, adevărate opere de artă. Merită să cumperi una ca suvenir. Cu ținuta potrivită (în fiecare an există o temă diferită la care trebuie să te adaptezi), te poți amesteca în mulțimea veselă adunată în Piața Sf. Petru. Acesta este locul principal şi cel mai important pentru evenimentele care au loc în timpul Carnavalului. Cea mai cunoscută tradiție este Zborul Îngerului, care deschide oficial carnavalul. În această perioadă sunt organizate baluri, spectacole, teatru de stradă, procesiuni și plimbări festive cu gondola.

Concertele de carnaval

În timpul carnavalului, muzica devine un limbaj universal, o modalitate de exprimare și conectare cu alţi oameni – chiar și fără cuvinte. Dacă vrei să ai parte de mai multe experiențe muzicale după petrecerea de carnaval, mergi la un concert! Experimentează atmosfera plină de energie a concertelor susținute de artiști străini, pentru care poți cumpăra bilete de pe eSky.ro. Bucură-te de experiențe muzicale noi sau cunoscute și adăugă o doză suplimentară de entuziasm călătoriilor tale.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?