Călătorii toamna sub razele calde ale soarelui? Alege destinații garantate precum oraşul Bari din Italia și exoticul Bali. Când călătoreşti în extrasezon vei evita mulţimile de turiști și vei economisi câte puțin la bilete sau cazare. Când vorbim despre Bari și Bali, vremea mereu însorită merge mână în mână cu o listă lungă de atracții care ȋţi vor oferi experienţe interesante. Mergem într-o aventură de toamnă?

Bari italian nu ȋnseamnă doar vin şi ulei de măsline

Italia este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Dacă vrei să vezi cum e viața de zi cu zi a locuitorilor săi în extrasezon, o călătorie de toamnă ȋţi va arăta toate secretele. Pe măsură ce standurile cu suveniruri dispar și mulţimile de turişti sunt tot mai mici, bucură-te de călătorie și de soarele plăcut al toamnei în Bari. Căldura nu mai este deranjantă, temperatura scade cu câteva grade şi creează condiții perfecte pentru relaxare și vizitarea obiectivelor turistice.

Bari1
Alberobello, Puglia © iStock

Bari este capitala regiunii Apulia, renumită pentru uleiul de măsline și vin. Asigură-te că le ȋncerci pe ambele în timpul vizitei. Inima orașului Bari este Piazza Mercantile. Aici sau în Piazza del Ferrarese se adună seara localnicii și turiștii pentru a petrece un timp plăcut într-unul dintre restaurante. Orașul este împărțit în două. În partea mai veche, Bari Vecchia, vei face o călătorie în timp: clădirile istorice și atmosfera liniștită vor face plimbarea mai uşoară. În partea nouă te așteaptă numeroase restaurante și pub-uri, precum și buticurile brandurilor de modă de lux.

Bari2
Orecchiette © iStock

În vizită la un teatru istoric sau o plimbare pe plajă?

Dacă ȋţi plac străzile vechi, ȋnguste, pavate cu piatră, Bari Vecchia te va fermeca. Pe una dintre ele, Arco Basso, poţi vedea cum se prepară una dintre specialitățile din Bari, faimoasele orecchiette. Forma lor seamănă cu niște urechiușe și sunt făcute de specialistele ȋn paste ale oraşului. Poți cumpăra o pungă de paste direct de la ele sau poți merge la un restaurant, unde sunt servite de obicei cu sos de roșii.

Bari3
Vedere de deasupra Bari © iStock

Printre cele mai faimoase monumente din Bari se numără Bazilica romanică San Nicola, care adăpostește relicvele Sfântului Nicola, patronul orașului. În spatele altarului se află altarul Reginei Bona. De pe lista noastră nu pot lipsi Cattedrale di San Sabino şi Castello Normanno-Svevo. Acest castel din secolul al XII-lea este acum un muzeu, dar în trecut a servit, printre altele, ca închisoare și cazarmă. Un frumos pod de piatră duce la el.

Bari4
Bari © iStock

Alte clădiri din Bari care ȋţi vor atrage atenţia sunt teatrele. Primul dintre ele, Teatro Margherita, a fost construit pe piloni ridicaţi din apă şi transformat cu timpul în muzeu. În partea din spate a clădirii se află o mică piaţă din care poţi cumpăra fructe de mare proaspete. Al doilea, Teatro Petruzzelli, a fost renovat şi încă găzduiește spectacole. În plus, le oferă şansa turiştilor să viziteze interiorul ȋn cadrul unui tur plin de informaţii interesante. A venit timpul pentru o pauză de cumpărături? Îţi recomandăm să mergi ȋn primul rând pe Via Sparano da Bari. Strada comercială găzduieşte nu doar buticurile brandurilor de renume mondial, ci și un magazin istoric. Palazzo Mincuzzi atrage privirile cu fațada bogat decorată, imposibil de trecut cu vederea! Dacă vrei să te relaxezi, cel mai bine este să te plimbi de-a lungul promenadei. Lungomare este ȋntinsă, bine luminată pe timp de noapte și duce până la plaja orașului – Pane e Pomodoro.

Bari5
Alberobello © iStock

Zonele din jurul orașului Bari: e timpul pentru o excursie!

Bari nu este doar un oraș liniștit care captivează prin atmosfera sa, ci și un punct de plecare perfect pentru excursii ȋn ȋmprejurimi. Una dintre recomandările noastre este Polignano a Mare: Lama Monachile, un orășel renumit pentru plaja frumoasă înconjurată de stânci. O altă atracție populară din zonă este Grotta Palazzese, o peșteră care ascunde ȋn interior…un restaurant romantic. Peisajele de aici sunt uluitoare (notă: dacă vrei să iei masa, nu uita să faci o rezervare ȋn avans). Din Bari merită să mergi ȋntr-o excursie şi la Alberobello (locul renumit pentru căsuțele Trulli). Micile construcţii din piatră uscată văruită, cu acoperișuri conice şi semne misterioase, au fost înscrise ȋn patrimoniul UNESCO. Când te afli în fața lor te simți ca într-un basm. Unele case pot fi vizitate, iar altele sunt încă locuite de localnici sau oferite ca locuri de cazare pentru turiști.

 

Bali6
Bali © iStock

Exoticul Bali – o insulă cu temple, vegetație tropicală și … vulcani activi

O vacanță în Bali este un vis pentru mulți. Această insulă indoneziană garantează vreme caldă și însorită pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, merită să-ţi planifici vizita în timpul sezonului uscat, când temperatura şi umiditatea scad ușor, iar ploile nu ameninţă să-ţi strice vacanţa. Bali, combinată cu soarele din septembrie sau octombrie, este o alternativă perfectă la vremea tipică de toamnă!

Bali7
Turistă la cazare © iStock

Insula îi atrage pe cei care iubesc atât relaxarea dulce la soare, cât și sporturile acvatice. Dacă vei dori să explorezi Bali și să vizitezi obiectivele turistice, vei avea un program ȋncărcat. Bali a fost numită „insula zeilor” dintr-un motiv bine întemeiat: aici există zeci de mii de temple. La acestea se adaugă câmpuri de orez, culturi de cafea, piper și trestie de zahăr, plus vulcani, trasee de trekking sau locurile pentru scufundări. Vacanțele în Bali sunt cu adevărat o aventură!

Bali8
Natura în Bali © iStock

Bali – în mijlocul naturii

Capitala oficială este Denpasar, dar să ne îndreptăm atenţia spre Ubud, orașul considerat capitala culturală a insulei. Este plin de galerii, muzee (de exemplu Neka Art Museum), temple și statui ale zeilor. Dacă vrei să simţi că te afli ȋn mijlocul naturii, mergi ȋn Pădurea Maimuțelor. Aceasta este un paradis pentru macaci, dar nu uita că nu e permis să hrăneşti animalele. În apropiere de Ubud se află cele mai renumite câmpuri de orez, cu trasee pitorești pe mai multe etaje. Trebuie neapărat să mergi și la Jatiluwih sau Tegalalang! Îţi plac cascadele? Planifică o excursie la Singaraja unde se află Cascada Sekumpul. Nu departe de aici te vei putea relaxa pe plaja cu nisip vulcanic. Culoarea închisă contrastează perfect cu plajele cu nisip strălucitor din partea de sud a insulei.

Bali9
Înotând cu țestoasele © iStock

Când vorbim despre plaje trebuie să menționăm stațiunile și locurile unde sunt garantate condiții excelente pentru practicarea sporturilor nautice. Bali este perfect pentru scufundări ȋn timpul cărora vei descoperi recife de corali, epave şi vei înota cu țestoasele. Cele mai recomandate staţiuni sunt Sanur, Dreamland Beach, celebra Kuta sau opțiunea de lux Nusa Dua.

Bali10
Templele din Bari © iStock

În vizită la un templu sau o excursie pe un vulcan?

Unul dintre cele mai faimoase temple din Bali este Pura Ulun Danu Bratan. Complexul de temple din secolul al XVII-lea se întinde peste vulcanul Bratan și este scăldat de apele lacului cu același nume. Un alt templu cunoscut este Pura Tanah Lot, ridicat pe o stâncă ȋn secolul al XVI-lea. Acesta poate fi vizitat numai când mareea este joasă. O vizită la templul Pura Luhur Uluwatu (secolul al XI-lea) ȋţi va oferi o priveliște unică asupra zonei pentru că a fost construit pe ȋnălţimea unei stânci. Pura Tirta Empul, unde ȋncă se mai organizează ritualuri de ȋmbăiere, este la rândul lui foarte popular mai ales că a fost prezentat în filmul „Eat, Pray, Love”. Unul dintre cele mai vechi temple de pe insulă este Pura Besakih – un complex care datează din secolul al X-lea şi este situat pe versantul vulcanului Gunung Agung. Acesta este un vulcan activ, la fel ca și Muntele Batur. Ambele sunt deschise pentru turişti, dar pentru a ajunge în vârf trebuie să te pregăteşti pentru o excursie de trekking.

Fie că alegi soarele exotic din Bali sau pe cel mai blând din Bari, călătoria ta de toamnă va fi foarte distractivă. Profită de vreme și reîncarcă-ţi bateriile înainte de iarnă! 


Instagram

Cauți un anumit loc?