Când aud de o vacanță în Londra, cei mai mulți fug pe unde văd cu ochii de teama buzunarelor golite – și aici mă refer la cele golite voluntar, să se înțeleagă. Nu mai e de mult un secret că orașul oferă atracții destul de scumpe și că te poți întoarce cu un portofel mai trist decât un american într-o țară fără fast food-uri. Și totuși, opțiuni există – plecând de la bilete de avion și hotel, până la locurile pe care le poți vizita. Citește mai jos și află cum poți să-ți faci vacanță pe bani puțini în  Londra, orașul care a vândut cocaină în magazinele Harrods până în anul 1916.

esky londra

Șah la Regină!

Dacă vrei să faci Londra cu buget low cost, începe prin a căuta bilete de avion ieftine – pe site-ul eSky, găsești tarife speciale la zboruri în secțiunea dedicată de oferte.

Apoi, caută un hotel la prețuri decente – evident, unul care să aibă recenzii pozitive pe Tripadvisor și care să fie localizat cât de cât aproape de centru, astfel încât să nu plătești extra pe transport. Eu îți recomand Ambassadors Hotel – ai tarife începând de la 24 euro/pers/noapte și în plus, e la doar 4.4 km distanță de principalele atracții! Dacă vrei să vezi mai multe opțiuni, poți compara toate variantele de cazare în pagina de hoteluri.

Gratis, dar să știm și noi!

Evident, sunt multe locuri pe care le poți vizita în mod gratuit într-o vacanță la Londra – iată însă câteva dintre ele, testate și verificate!

 

1. British Museum

Unde: Great Russell Street, WC1B 3DG

Ce e de văzut/făcut: primul muzeu național public din lume și unul dintre cele mai vechi și mai impresionante din lume,  British Museum a fost fondat în 1753. Deține o colecție care adună peste două milioane de ani de istorie și cultură, inclusiv mumii egiptene, sculpturi din Partenonul din Atena, comori romane și Piatra din Rosetta (cu ajutorul căreia s-au făcut primele interpretări ale hieroglifelor egiptene). Majoritatea expozițiilor sunt gratuite, însă sunt percepute anumite taxe pentru expozițiile speciale.

esky londra2

2. Schimbul de gărzi

Unde: Piața Buckingham Palace, în fiecare dimineață la ora 11:00

Ce e de văzut/făcut: Gărzile de la Palatul Buckingham respectă un întreg ritual complex – este, poate, printre principalele atracții cu care este asociată Londra. Acestea urmează și un protocol foarte strict – de exemplu, atunci când Regina se află în reședință, se află patru santinele în fața clădirii. În absența ei, veți putea vedea doar două santinele la post.

3. Greenwhich Park

Unde: cartierul Greenwhich din Sud-Estul orașului

Ce e de văzut/făcut: cel mai vechi dintre cele opt parcuri regale ale Londrei (Royal Parks of London, foste domenii de vânătoare ale monarhiei britanice) – aici se află Primul Meridian, dar și Observatorul Regal. Înainte de a face o vizită însă, verifică și lista concertelor – de obicei, aici au loc tot felul de evenimente (așadar, dacă ești în căutare de liniște, poate ar fi mai bine să te reorientezi).

4. Stand-up Comedy la Angel Comedy

Unde: 2 Camden Walk, Islington

Ce e de văzut/făcut: Angel Comedy este unul dintre cele mai populare baruri din Londra – nu-i de mirare așadar că a fost ales și ca loc de adunare pentru fanii de stand-up.  În fiecare zi a săptămânii, aici poți asista în mod gratuit (minus consumația, evident) la spectacolele artiștilor amatori, dar și profesioniști. Printre numele mari care urcă pe scena clubului se numără chiar Eddie Izzard și Russell Howard, care vin aici pentru a testa repertoriul nou de glume. Atenție: pentru că intrarea este gratuită, trebuie să mergi din timp pentru a ocupa loc. 

5. Tower Bridge (și podurile peste Tamisa)

Unde: Tower Bridge Rd, SE1 2UP

Ce e de văzut/făcut: podurile ce traversează Tamisa sunt foarte faine noaptea – fiind luminate în mii de culori, dau un adevărat spectacol pentru trecători. Dintre toate, Tower Bridge primește premiul pentru cea mai spectaculoasă priveliște. De văzut – neapărat!   

esky londra5

6. Muzeul de istorie naturală

Unde: Cromwell Road, SW7 5BD

Ce e de văzut/făcut: Muzeul are peste 80 de milioane de exponate, împărțite în cinci colecții principale – botanică, entomologie, mineralogie, paleontologie și zoologie. Cea mai faimoasă piesă este replica după fosila de dinozaur Diplodocus (originalul se află în orașul american Pittsburgh).

esky londra6

7. Notting Hill

Unde: Notting Hill, W11

Ce e de văzut/făcut: cartierul londonez este faimos, în special, datorită comediei romantice cu Julia Roberts și Hugh Grant (aș vrea să pot spune că nu am văzut-o, dar din păcate e pe listă – împreună cu alte câteva zeci de filme siropoase pe care nu vreau să le recunosc). Recomand  și un tur al pieței din Portobello Road – aici vei găsi cu siguranță destule suveniruri și cadouri de adus acasă.

esky londra7

Bonus: Dacă ai mai multe zile de vacanță și huzur, eu îți mai recomand și următoarele atracții gratuite: Biblioteca Britanică (aici găsești Magna Carta, prima ediție a pieselor de teatru semnate de William Shakespeare, Codex Sinaiticus, manuscrisul „Alice’s Adventures Under Ground”, semnat de Lewis Carroll, prima variantă a faimoasei povești ce se va numi apoi „Alice în Țara Minunilor”, versuri Beatles scrise de mâna lui John Lennon sau schițe semnate de Leonardo da Vinci), Muzeul de Știință, Galeria Națională (oferă acces gratuit la peste 2.300 de capodopere), Galeria de Artă Tate Modern, Mediateca de la Institutul Britanic de Film și Postman’s Park (zidul Memorial to Heroic Self Sacrifice, construit în 1900 de pictorul și filantropul GF Watts. E alcătuit din memoriale  în cinstea unor eroi locali care și-au sacrificat viețile pentru a le salva pe ale altora. Ultima oară a fost actualizat acum 78 de ani. Poate îl ții minte și din filmul Closer, cu Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman și Clive Owen).


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?