Îmbătați de farmecul Barcelonei (cea mai căutată destinație de vacanță printre români), mai toți am omis să ne mai aruncăm privirea și-n altă parte. Ca-ntr-o relație, am zâmbit tâmp și fericit aceleiași persoane ani la rând, până când ni s-a trântit replica de reclamă – “nu mai ești bărbatul de care m-am îndrăgostit”. În contextul actual -  turiști vs Barcelona -  cei care iubesc Spania se uită nedumeriți unul la altul și se întreabă: “păi și noi unde mai mergem acum?” Dacă Madridul vi se pare prea înghesuit, am o veste bună: există cel puțin 4 orașe total subestimate în acest moment, dar care merită toată atenția.

Girona udekorowana na Temps de Flors
© iStock

1. Girona

Orașul este doar la o oră de condus depărtare de Barcelona și este o mică bijuterie. Presărat cu catedrale, străzi șerpuite și boeme, dar și cu ziduri medievale și romane, Girona surprinde spiritul și istoria spaniolilor la fiecare colț, fiind o destinație numai bună de vacanță. Surprinzător sau nu, orașul este considerat unul dintre cele mai bune locuri din Spania, din perspectiva calității vieții.

Girona, domy nad rzeką Onyar © iStock
© iStock

Ce recomand pentru vizitat: Podul de Fier care trece peste râul Ter (construit de Gustave Eiffel), dar și clădirile create de Rafael Masó. Întreg orașul are un farmec aparte oricum, mai ales datorită clădirlor colorate, așa că merită oricând o plimbare la pas.

Cum ajungeți acolo: luați bilet de avion spre Barcelona, iar apoi închiriați o mașină pentru a ajunge în Girona în mai puțin de 60 de minute.

2. Santiago de Compostela

Supranumită Londra Spaniei, capitala Galiciei este deseori acoperită de nori de ploaie, dar asta nu-i știrbește cu nimic din farmec, motiv pentru care o și recomand pentru vacanță. Atenție însă ce interval de concediu alegeți: sugestia mea este să evitați perioada pelerinajului El Camino. Acesta este al treilea mare pelerinaj creștin, după cele de la Ierusalim și Roma și se încheie pe data de 25 iulie, având ca punct final chiar Santiago de Compostela.

© iStock

Ce recomand pentru vizitat: Catedrala Romanescă, care adăpostește moaștele Sf. James, dar și centrul vechi al orașului, care este protejat de UNESCO – aici veți putea admira zonele pietonale acoperite cu bolte arcuite, dar și clădirile impunătoare de granit. În plus, dacă vreți să încercați bucătăria locală, trebuie să mergeți la un restaurant care servește “pulpo a feira” (caracatiță fiartă cu paprika) și tartă de Santiago – absolut delicios!

Cum ajungeți acolo: dacă vreți varianta cea mai ieftină, luați avionul până în Madrid și de acolo trenul până în Santiago.

3. Jerez de la Frontera

Un oraș atât de drăguț și pitoresc, încât nu ai cum să nu-l iubești din prima clipă. Destul de verde și cu un aer boem și unic, Jerez de la Frontera este renumit și pentru producția de sherry.  Fiți pregătiți deci pentru câteva sesiuni dedicate degustării – există mai multe crame unde vă puteți opri în vacanță.

Ce recomand pentru vizitat: Alcazar, fortăreața maură construită în secolul 11. Orașul are un aspect deosebit cu totul, așadar merită oricum câteva plimbări la pas. Dacă mergeți în februarie sau martie, veți putea vedea și Festivalul de Flamenco – acesta adună cei mai buni dansatori din lume, care își vor etala talentele timp de trei săptămâni.

Cum ajungeți acolo: luați avionul până în Sevilla, iar apoi puteți închiria o mașină până Jerez (sunt aproximativ 90 km de parcurs).

4. Salamanca

Orașul nu primește toată atenția pe care o merită, în mare parte pentru că este mai aproape de granița cu Portugalia decât de cel mai apropiat oraș mare din Spania – Madrid. Cu toate acestea, Salamanca este unul dintre cele mai frumoase orașe universitare și te poate transporta în timpuri străvechi în doar câteva minute.

© iStock

Ce recomand pentru vizitat: Plaza Mayor, catedralele și Casa de las Conchas, un palat renascentist decorat cu scoici, Muzeul de Art Nouveau și Muzeul Art Deco. Dacă vreți să gustați din bucătăria locală, vă sugerez să comandați farinato (un cârnat făcut din grăsime de porc și pesmet) și hornazo (plăcintă cu carne).

Cum ajungeți acolo: luați avionul până în Madrid, iar de acolo puteți lua trenul sau să închiriați o mașină.

Spor la planificare!


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?