Continuăm cu încă o porție de 20 de curiozități din lume ce ne fac poftă să pornim la drum, să descoperim secrete, să ne îmbogățim universul și să ne bucurăm de fiecare aventură. Așadar, știați că…

Consuegra toledo spania

… morile de vânt din Consuegra (în apropiere de Toledo) sunt cele care l-au inspirat pe Miguel de Cervantes pentru povestea lui Don Quixote? Vizitându-le, putem admira expoziții dedicate scriitorului și operei sale.

Dubrovnik

… orașul croat Dubrovnik se numea, inițial, Ragusa?

Mexico City Metropolitan Cathedral of the Assumption of Mary of Mexico City

… Mexic (Ciudad de México) este cel mai vechi oraș din America de Nord? Aflat, în același timp, și la cea mai înaltă altitudine, orașul a fost construit pe locul unde se afla în urmă cu sute de ani orașul aztec Tenochtitlán.

calypso cave malta

… se spune despre Calypso Cave din Malta că este locul unde Homer a scris Odiseea?

Petrified Forest National Park arizona sua

… în S.U.A. există o pădure de piatră? Petrified Forest National Park din Arizona, deschis încă din 1962, e alcătuit din depozite de lemn pietrificat, ce datează de acum 225 milioane de ani, dealuri erodate și întinderi semi-deșertice.

Lucerne the Chapel Bridge elvetia

… podul Kapellbrücke este cel mai vechi pod acoperit din lemn din Europa? Se află în orașul elvețian Lucerna și a fost construit în 1333.

atlas mountains maroc

… Tizi-n’Tichka (2.260 m) din Munții Atlas, Maroc, este trecătoarea aflată la cea mai înaltă altitudine din Africa de Nord? Construită în 1936 de armata franceză, trecătoarea leagă orașele Marrakech și Ouarzazate, adică văile Marrakech-ului de poarta către Deșertul Sahara.

Bonifacio corsica

… Insula Corsica, a patra cea mai mare din Marea Mediterană, este separată de Sardinia prin Strâmtoarea Bonifacio?

kuala lumpur malaezia

… locuitorii din Kuala Lumpur, cel mai mare oraș din Malaezia, se numesc KLites?

Cornwall

… despre Castelul Tintagel din Cornwall, Marea Britanie, se spune că este locul de naștere al Regelui Arthur, legendarul conducător britanic?

hum

… cel mai mic oraș din lume se numește Hum și se află în Croația?

chicago

… râul Chicago este unul dintre puținele din lume al cărui curs a fost inversat? Lucrările de schimbare a sensului de curs au fost începute în 1887 și finalizate în 1900 din cauza unor fenomene naturale extreme ce amenințau resursele de apă ale orașului. Sistemul atât de performant care aduce apă din Lacul Michigan prin Chicago și o varsă apoi în Mississippi a fost numit „Monumentul mileniului în inginerie civilă”.

Les Eyzies de Tayac Vallée de la Vézère Périgord Noir franta

… Valea Vézère din Franța (regiunea Dordogne) numără 14 situri și monumente incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO? Unul dintre ele este Grotte du Grand-Roc (în imagine) și ale sale formațiuni spectaculoase ce creează așa-numitele păduri de minerale.

Hofburg palace viena austria

… Palatul Hofburg din Viena a fost construit în secolul al XIII-lea? De-a lungul timpului, a găzduit cele mai importante personalități ale istoriei europene și austriece, fiind reședința imperială de iarnă, așa cum Palatul Schönbrunn era cea de vară.

flickr.comphotosarcher10

… cea mai lungă stradă din lumea se numește Yonge și se află în Toronto, Canada? În total măsoară 1.896 km lungime și a reprezentat, în același timp, ruta primei linii de metrou din Canada. Mai mult, ruta pe care o străbate este cea a unui vechi traseu aborigen ce lega zona din jurul Lacului Ontario de regiunile mai nordice ale țării.

Cefalu sicilia

… Sicilia, cea mai mare insulă din Marea Mediterană, se traversează de la est la vest în 3 ore și de la nord la sud în 2 ore?

San Rafael Falls. The Largest Waterfall in Ecuador

… San Rafael Falls este cea mai mare cascadă din Ecuador?

Austria Semmering railway

… Semmering Bahn din Austria este cea mai veche cale ferată construită în munți? Este încă funcțională, pregătită pentru călătorii în căutare de povești bogate și priveliști generoase.

Dark Hedges in Irlanda

… King’s Road din serialul Game of Thrones există în realitate? Se numește The Dark Hedges și se află în nordul Irlandei. Strada străjuită la stânga și la dreapta de fagi este opera familiei Stuart care, în secolul al XVIII-lea, a cerut plantarea arborilor pe drumul ce ducea la conacul Gracehill House pentru a oferi oaspeților o experiență greu de uitat.

bruxelles belgia

… Galeries Royales Saint-Hubert din Bruxelles, deschise în 1847, sunt cele mai vechi galerii comerciale din Europa (mai vechi decât Galleria Vittorio Emanuele II din Milano și Pasajul din Sankt Petersburg)?


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?