După episoadele 1 și 2, continuăm seria de curiozități ce ne deschid apetitul pentru descoperirea - prin călătorii, bineînțeles - a lumii fascinante pe care o locuim. Iată porția de lucruri mai puțin știute despre locuri din lumea largă, din Roma până în Papua Noua Guinee. Așadar, știați că...

praga1

… faimosul Castel din Praga este considerat cel mai mare din lume?

oman

… în Oman se află una dintre cele mai frumoase piscine naturale din lume, Groapa Bimmah din Parcul Hawiyat Najm? Piscina s-a format de-a lungul timpului datorită eroiziunii naturale a calcarului. Bonus: în apele sale turcoaz trăiesc mici pești care oferă sesiuni gratuite de pedichiură, exact ca la saloanele de frumusețe din marile metropole.

berlin

Germania este statul cu cea mai numeroasă populație dintre statele membre ale Uniunii Europene?

han copenhaga Elsinore

… statuia Mica Sirenă din Copenhaga are un prieten care îi seamănă foarte mult? Se numește Han și ne așteaptă în orașul Helsingør (la 42 minute distanță de capitala Danemarcei), în portul din fața Castelului Kronborg (Patrimoniul UNESCO).

krk croatia

… Insula Krk este cea mai populată insulă a Croației? Cu o suprafață de 407 km pătrați, Krk e locuită, în total, de aproximativ 18.000 de oameni.

biarritz franta

… orașul franțuzesc Biarritz, una dintre cele mai populare destinații ale tuturor timpurilor, ne ademenește cu șase plaje diferite, potrivite pentru fiecare tip de călători: La Plage du Miramar – pentru cei care caută liniște; La Grande Plage (în imagine) – situată în centrul orașului, cu magazine și cafenele; Le Port Vieux – pentru familiile cu copii; La Côte des Basques – pentru surferi; La Plage de Marbella – cu vedere la coasta spaniolă; La Plage de la Milady – acolo unde merg, de obicei, locuitorii Biarritz-ului.

Ushuaia Tierra del Fuego

…  în America de Sud există un tărâm numit Țara de Foc? Tierra del Fuego, așa cum se numește de fapt, este un arhipelag legat de continent prin Strâmtoarea Magellan, cel care l-a și descoperit, de altfel, în expediția sa din anul 1520. Ushuaia, în imagine, este unul dintre cele mai importante orașe ale arhipelagului.

koln cologne

… orașul Cologne (Köln) este cel mai vechi dintre metropolele Germaniei? A fost fondat în secolul I d.Hr. de către romani, numele său inițial, de unde derivă și cel actual, fiind Colonia Claudia Ara Agrippinensium.

Ik Kil Cenote near Chichen Itza in Mexico

… în peninsula Yucatan, cea care separă Marea Caraibilor de Golful Mexicului, nu există ape dulci de suprafață, adică râuri sau lacuri? Apa dulce se află în subteran, inclusiv sub formă de peșteri sau grote. Cum ar fi incredibila grota Ik Kil, aici în imagine.

amsterdam olanda

… numele orașului Amsterdam s-a format prin alăturarea cuvintelor „dam” – baraj, în neerlandeză, și Amstel, numele râului ce traversează capitala Olandei?

Pantheon Roma Italia

… Panteonul din Roma, inaugurat în anul 126 d.Hr., este și astăzi construcția cu cea mai mare cupolă din beton nearmat din lume?

Howth irlanda

… la jumătate de oră distanță de capitala Irlandei se află această oază de relaxare, numit Howth? Inițial, doar un sat pescăresc, Howth a devenit o suburbie a capitalei, unde irlandezii și călătorii merg pentru a-și încânta ochii cu cele mai frumoase peisaje.

galapagos

…  Charles Darwin a fost inspirat să formuleze faimoasa Teorie a Evoluției după ce a „cucerit” Insulele Galapagos?  Darwin a vizitat insulele în anul 1835 alături de echipajul navei HMS Beagle, alături de care a călătorit timp de cinci ani. Multitudinea și diversitatea de specii ale florei și faunei pe care le-a descoperit în insulele vulcanice ale arhipelagului l-au fascinat într-atât încât a formulat una dintre cele mai importante și controversate teorii științifice.

Schönbühel Castle austria

… frumosul Castel Schönbühel de pe malul Dunării, din regiunea Wachau (Austria), a fost construit în secolul al XII-lea pe locul unde era, cu mult timp înainte, o cetate romană?

Papua Noua Guinee

… Papua Noua Guinee e țara cea mai diversă din punct de vedere lingvistic? În țara din Oceania se vorbesc 850 de limbi, dintre care Tok Pisin, engleza și Hiri Motu sunt cele oficiale.

Chateau de Chambord

… Château de Chambord este cel mai mare castel de pe Valea Loarei?

Cape Town

… Africa de Sud este singura țară din lume cu trei capitale? Cape Town (în imagine) este capitala legislativă, Pretoria, cea executivă, și Bloemfontein, cea juridică.

Fort Latte Cotes dArmor franta

… în regiunea franțuzească Bretania există un castel numit Fort-la-Latte ce oferă o priveliște atât de spectaculoasă încât mulți regizori l-au ales pentru filme și videoclipuri faimoase? Construit în secolul al XIII-lea pe o suprafață mică de uscat din golful Fresnaye, castelul a fost declarat monument istoric încă din 1925.

Tortuga island

…  Insula Tortuga (de care unii dintre noi își amintesc din faimoasa serie Pirații din Caraibe) a fost descoperită de Cristofor Columb în anul 1492? Tot Columb este responsabil și pentru numele pe care insula îl poartă, nume ce înseamnă Insula Broaștei Țestoase, datorită formei pe care o are. Tortuga mai este faimoasă și pentru faptul că timp de aproape un secol a fost „sediul central” al piraților din Marea Caraibilor.

villa pamphili roma

… Villa Doria Pamphili, construită începând cu anul 1630, împreună cu grădinile sale, reprezintă cel mai mare parc public amenajat din Roma?

Până la următoarea porție de curiozități, să vă bucurați din plin de aventurile în care porniți!


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?