Nu degeaba bucătăria turcească este considerată una dintre cele mai gustoase din lume. Este perfect condimentată, aromată, colorată şi încântă cu o mulţime de arome și texturi. Sună deja ca un motiv perfect pentru o vacanță în Turcia? Categoric da! Citeşte ȋn continuare ce nu trebuie să ratezi.

1. Cafeaua turcească

Turcia, de la strâmtoarea Bosfor până la granițele cu Iranul, Irakul și Siria, precum și între Marea Neagră și Marea Mediterană, miroase a cafea la orice oră din zi sau chiar din noapte. Și nu de orice fel, pentru că este preparată conform unui ritual specific într-un ibric special, încălzit în nisip fierbinte. Türk kahvesi este neagră, groasă, dulce-amăruie și extrem de aromată. Încă din secolul al XVI-lea a fost parte inseparabilă a culturii turcești, motiv pentru care a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. După ce bei această ambrozie neagră dintr-o ceașcă cu decoraţiuni, poți – la fel ca turcii – să încerci să citeşti viitorul ȋn cafea.

© iStock

2. Lokum – rahat cu aromă de trandafir

Uleiul de trandafir din Turcia este folosit nu numai în cosmetică, ci și în bucătărie, iar cel mai bun exemplu este rahatul cu aromă de trandafir. Acest jeleu inconfundabil făcut din zahăr, amidon de grâu sau de porumb și ulei de petale de trandafir este lipicios, moale și foarte dulce. Cel mai adesea e servit cu çay, adică ceai turcesc, sau cafea la ibric. Nu uita că acest desert există în sute de varietăți, de exemplu cu fistic, nuci, nucă de cocos şi multe altele. Deși istoria rahatului a început în secolul al XVIII-lea în Istanbul, astăzi este popular în toată Turcia şi nu numai.

Lahmacun © iStock

3. Lahmacun – pizza turcească

Denumită pizza turcească, lahmacun este un fel de mâncare ideal – sățios, gustos, ieftin și ușor de găsit pe aproape toate străzile din Turcia. Acest aluat subțire cu umplutură de miel bine condimentată se găsește cel mai des în varianta Urfa sau Gaziantep. În primul caz, carnea este condimentată cu usturoi, iar în cel de-al doilea – numit și Antep – cu ceapă. Textura sa uimitoare datorată aluatului crocant și umpluturii moi este rezultatul coacerii într-un cuptor de piatră. Nu uita să stropeşti totul cu suc de lămâie și coriandru proaspăt.

4. Osmanlı Macunu – acadele colorate și dulci

Turcii iubesc cu adevărat dulciurile, iar una dintre dovezi este popularitatea extraordinară a Osmanlı Macunu. Aceste bomboane sau mai degrabă acadele cu o istorie care datează din timpul Imperiului Otoman sunt produse și servite de vânzătorii ambulanți. Vânzătorul pune bucăți de zahăr fierbinte, colorat și foarte dulce pe bețișoare, creând din ele compoziții colorate și unice. În mod tradițional, această delicatesă era făcută ȋn principal din ghimbir, cuișoare, hibiscus, lămâie, portocală și mentă, dar în zilele noastre sunt folosite și căpșuni, banane sau kiwi.

Kebap Iskender © iStock

5. Kebap Iskender

Kebabul este mâncarea națională a Turciei, cunoscută de peste o mie de ani și servită în zeci de versiuni. Una dintre cele mai interesante este Iskender kebap. Felii subțiri de carne rotisată sunt așezate pe un aluat subțire de pâine și un strop de iaurt natural, iar peste ele sunt turnate sos de roșii și unt topit. Cele mai bune garnituri sunt legumele la grătar. Acest fel de mâncare provine din Bursa și a fost inventat de Iskender Efendi. Astăzi, datorită popularității dobândite, poate fi comandat în toată Turcia şi nu numai.

6. Kokoreç – gustare cu carne

În bucătăria fiecărei țări se găseşte un fel de mâncare pe gustul tuturor gurmanzilor. În Turcia este vorba despre Kokoreç – o mâncare preparată din intestine de miel umplute cu măruntaie, puternic condimentate, prăjite, tăiate în bucăți și așezate ȋntr-o lipie sau pe farfurie. De cele mai multe ori, acest fel de mâncare este servit în două feluri: în varianta ușoară, cu ulei de măsline, suc de lămâie și oregano sau în varianta picantă, cu roșii, ardei verzi și ardei iuți.

7. Kebap Adana

Pentru că nu poate exista decât un singur rege, de ani de zile kebapul Adana a fost numit cu mândrie cel mai gustos kebab turcesc. Felul de mâncare a fost inventat în Adana – cea mai fertilă regiune a Mării Negre din Turcia. Adana kebap încântă prin suculența mielului tocat şi rotisat pe frigărui. Este asezonat cu condimente speciale, ceapă și usturoi pentru un gust mai bun. Carnea este servită pe un aluat subțire la care se adaugă roșii și ardei la grătar. Pătrunjelul proaspăt și sumacul trebuie să fie deasupra, iar de băut – un iaurt Ayran răcoritor și sărat!

Simit © iStock

8. Simit – covrig cu susan

De la un mic dejun turcesc nu poate lipsi acest covrig moale la interior și crocant la exterior, presărat cu semințe de susan. Poate fi înmuiat în miere, caimac sau menemen. Istoria acestor produse de patiserie datează din vremea Imperiului Otoman, când erau servite conducătorilor la micul dejun și în timpul Ramadanului. Astăzi le poți cumpăra de la vânzătorii ambulanți (simitçi) și din brutării speciale. Din ce în ce mai des în peisaj – mai ales în orașele mari poți vedea locuri ȋn care se prepară simit cu roșii sau cu brânză.

9. Mantı – găluște în sos de usturoi

Pierogi în Polonia, tortellini sau ravioli în Italia și mantı în Turcia. Găluștele mici, dar pline de gust, sunt servite de obicei cu sos de usturoi pe bază de iaurt. Deși în mod tradițional au o umplutură din carne de miel sau vită tocată, poți găsi versiuni vegetariene, de exemplu cu cartofi sau dovleac. Înainte de a fi servite, sunt presărate cu frunze de mentă uscată, ardei iute sau sumac, iar peste ele se toarnă unt topit pentru a le îmbogăți aroma. Acest fel de mâncare este popular în toată Asia Mică deoarece provine din tradițiile triburilor nomade ale turcilor și mongolilor.

© iStock

10. Baklava

Dulce, lipicioasă și foarte delicioasă, cu o varietate de texturi și gusturi, baclavaua este regina deserturilor turcești. Se prepară cu yufka, miere sau sirop de zahăr și unt șöbiyet, precum şi cu fistic, nuci sau migdale. Patria sa modernă este în principal Gaziantep, renumită pentru cultivarea fisticului, ȋnsă… primele baclavale au fost create pentru sultan în Palatul Topkapi din Istanbul. Poți cumpăra baclava în magazine și patiserii ȋn care se găsesc zeci de varietăţi. Sunt servite de obicei cu cafea turcească sau ceai pentru a le înmuia puțin dulceața.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?