Aromată, cu margini pufoase și blat subțire. Este o scurtă descriere a pizzei napoletane, una dintre cele mai cunoscute din lume. Vrei să experimentezi gustul italian autentic? Află din acest articol unde găseşti cea mai bună pizza din Napoli.

Pizza Napoletana – singura pizza pe care să o mănânci în Napoli

Dacă întrebăm la întâmplare un grup de turiști pentru ce este renumit Napoli, pizza va fi cu siguranță unul dintre primele răspunsuri. Nimic neobișnuit! Pizza napoletană cucerește toate gusturile, indiferent de vârstă sau de preferințele culinare. Secretul gustului său este rețeta tradițională bazată pe ingrediente locale.

Simbolul bucătăriei din Napoli ȋnseamnă mult mai mult. Rețeta de pizza napoletană, transmisă din generație în generație, este protejată de UNESCO și este inclusă pe lista patrimoniului imaterial. Restaurantele care doresc să servească pizza napoletană autentică trebuie să respecte cu strictețe rețeta.

Care este rețeta de pizza napoletană originală?

Pizza napolitană se prepară cu făină de grâu italiană de tip 00 (sau cu un amestec de făină de tip 0), sare de mare, drojdie, apă cu un pH între 6 și 7 și o temperatură de 16-22°C. Aluatul se frământă manual sau cu un malaxor cu viteză mică și apoi se lasă la crescut pentru o perioadă lungă de timp. Pizza se modelează manual, astfel încât aluatul să aibă o grosime de 3 mm, iar marginile să fie ferme. O pizza napoletană tradițională are un diametru maxim de 35 cm.

Pizza napoletană tradițională își datorează aroma roșiilor San Marzano, care cresc la poalele Muntelui Vezuviu. Ce altceva mai conţine? Depinde de tipul de pizza napoletană pe care vrei să-l încerci. Un lucru e sigur – este întotdeauna făcută cu ingrediente locale de calitate.

Rezervă atracțiile înainte să pleci!

Pizza Marinara:
Pizza cu roșii, oregano, ulei de măsline și usturoi.
Pizza Margherita:
Pizza cu sos de roșii, mozzarella (de bivoliță sau de vacă), ulei de măsline, brânză rasă și busuioc.

Două tipuri de pizza napoletană: coaptă în cuptorul pe cărbuni și prăjită

Napoli are mulți ași în mâneca sa culinară. Pizza napoletană clasică se află în prim-plan, dar și fritta (prăjită) este populară. Care este diferența dintre fritta și pizza napoletană tradițională? Rețeta tradițională se referă nu numai la ingredientele locale și modul de preparare a aluatului, ci și la modul în care este coaptă. Pizza napoletană clasică este coaptă în cuptor la o temperatură de aproape 500° timp de 60-90 de secunde. Pentru a păstra calitatea aluatului, cele mai bune pizzerii din Napoli se asigură că pizza este servită clientului cât mai repede posibil după ce iese din cuptor. Se recomandă un maxim de 10 minute.

Pizza prăjită în Napoli © shutterstock

Pizza prăjită este o opțiune pentru iubitorii de pizza la fel de aromată, dar mai crocantă. În acest caz, pizza se prăjește în ulei încălzit la aproximativ 175°. Pizza în sine poate fi rotundă sau în formă de semilună (calzone). Umplutura este, de asemenea, diferită de pizza napoletană clasică. Pizza napoletană prăjită tentează cu o combinație de ricotta, mozzarella fior di latte sau provola, salam/ciccioli, toate completate de o notă picantă de piper și roșii decojite.

Vedere asupra Coastei Napoletane © shutterstock

Cât costă o pizza în Napoli?

Dacă vrei să încerci o pizza napoletană tradițională în restaurant, pregăteşte-te să cheltui în jur de 5 euro. Acesta este prețul unei pizza marinara sau margherita. Merită menționat că pizza napoletană se vinde într-o singură bucată și se mănâncă cu tacâmuri, de la centrul aluatului până la margini, care sunt înmuiate în uleiul de măsline rămas sau în sosul de roșii. O altă opțiune este de a tăia felii de pizza și de a le împături ca pe un sandwich.

Pizza poate fi servită şi ca mâncare de stradă! Caută locuri sau tarabe cu un semn pe care scrie Pizza a Portafoglio. Cât costă această versiune de pizza ȋn Napoli? Poți cumpăra felii pentru aproximativ 2 euro, în timp ce o pizza prăjită costă de obicei în jur de 3-4 euro. Prețurile la restaurante și terase nu sunt prea mari. Evită, ȋn schimb, locurile în care pizza napoletană sau portafoglio sunt vândute cu 10 euro. Acestea sunt locuri special deschise pentru turişti, iar produsele pe care le oferă nu sunt, de obicei, de cea mai bună calitate.

Vezi oferte de zboruri și cazare pentru Napoli!

TOP 5 cele mai populare pizzerii din Napoli

Care este cea mai bună pizza din Napoli? Depinde foarte mult de locul în care mergi. Citeşte ȋn continuare care sunt cele mai populare pizzerii din zonă.

1. L’Antica Pizzeria da Michele

Este cu siguranță cea mai cunoscută pizzerie din Napoli datorită Juliei Roberts și a scenei celebre din filmul Eat, Pray, Love, în care actrița mănâncă pizza la Pizzeria da Michele. Trebuie spus, însă, că pizzeria a obținut celebritatea mult mai devreme, datorită gustului extraordinar. Poți alege dintre 4 opţiuni: margherita, marinara, marita și cosacca, fiecare dintre ele costând între 5 și 5,50 euro. Pregăteşte-te pentru o coadă lungă la intrare!

Adresa: Via Cesare Sersale, 1, 80139 Napoli.

Pizza marinara și vedere la Muntele Vezuviu © shutterstock

2. Gino e Toto Sorbillo

O pizzerie apreciată de turiști și localnici deopotrivă. Este una dintre cele mai vechi pizzerii din zonă, funcționând din 1935. Aici poți mânca pizza napoletană delicioasă, iar dacă ţi-e poftă de pizza prăjită, există un alt restaurant ȋn Napoli specializat în acest sens – Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo.

Adresa: Via dei Tribunali, 32, 80138 Napoli.

3. Di Matteo

După mulți, cea mai bună pizzerie din Napoli, după alții una din TOP 5. Restaurantul are două etaje și oferă pizza clasică și prăjită, precum și posibilitatea de a lua masa în același loc ȋn care a mâncat… Bill Clinton.

Adresa: Via Tribunali, 94, 80138 Napoli.

4. La Figlia Del Presidente

Pizzerie administrată de 3 generații, renumită pentru meniul său cu 40 de compoziții diferite de pizza! Chiar și cei mai mari critici culinari găsesc aici ceva pe gustul lor. Dacă ȋţi plac combinațiile neobișnuite și vrei să ȋncerci o pizza cu Nutella, asigură-te că îți faci timp să vizitezi acest loc.

Adresa: Via Grande Archivio 23/24, 80138 Napoli.

5. Starita

O pizzerie cu o istorie care datează din 1901. Faima restaurantului a dus la deschiderea altor pizzerii Starita în diferite părți ale lumii. Unul dintre preparatele celebre, în afară de pizza napoletană, este Maradona. Aceasta este o pizza prăjită în formă de potcoavă cu umplutură de ricotta, ciccioli și piper.

Adresa: Via Materdei, 27/28, 80136 Napoli.

Pizza cu view în Napoli © shutterstock

Cea mai bună pizza din Napoli – cere sfatul localnicilor!

Unde se găseşte mai bună pizza din Napoli? Când vine vorba de alegerea unui loc de mâncat, merită întotdeauna să ceri şi părerea unui localnic. Pe lângă pizzeriile menționate mai sus, localurile cu muzică live și o mare varietate de preparate italiene sunt foarte populare. Unde petrec de obicei localnicii?

1. Trattoria Nennell, 1949

Pizzerie care servește pizza napoletană delicioasă și mâncăruri tradiționale italiene. Dacă localnicii sunt atraşi de acest loc, ȋnseamnă că este rost de distracţie. Chelnerii care dansează și cântă vor încuraja pe toată lumea să facă la fel!

Adresa: Vico Lungo Teatro Nuovo 103/104/105, Quartieri Spagnoli – 80134 Napoli.

2. Trattoria Caprese

Aici poți lua masa atât înainte de prânz, cât și seara târziu. Restaurantul servește pizza clasică și prăjită, precum și preparate din carne și pește. Dacă doreşti un loc garantat, e recomandat să faci o rezervare. Pregăteşte-te să te distrezi în ritmul muzicii italiene.

Adresa: Via Luca Giordano, 25, 80127 Napoli.

Alte pizzerii populare din Napoli includ Gorizia 1962, Pizzeria al. 22 n.70, Pizzeria Imperatore 1906 și 50 cal.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?