Ai un buget redus, dar vrei să călătoreşti toamna sau iarna aceasta? Atena este destinația perfectă! Îţi prezentăm ȋn continuare cinci atracții gratuite și modalităţi prin care poţi vizita diverse locuri ȋn acelaşi mod - gratuit. Atena te așteaptă cu arhitectură antică, bucătărie delicioasă și... vreme mult mai bună decât în restul Europei.

Atena este una dintre destinațiile de top pentru excursii de câteva zile şi nu doar datorită aerului antic. City break-urile sunt la mare căutare datorită bucătăriei greceşti delicioase şi a preţurilor mici. Orașul este considerat de câțiva ani una dintre cele mai ieftine capitale europene ȋn care se poate ajunge uşor cu zboruri ieftine, iar economiile nu se opresc aici. De ce? Pentru  că există locuri care pot fi vizitate gratuit – trebuie doar să știi când și unde să mergi. Eşti gata? Să ȋncepem!

citybreakAteny1
© iStock

Ce să vezi în Atena? Anafiotika şi Psirí

Unde poți simți cu adevărat atmosfera Atenei? Cel mai bine e să mergi în două cartiere tradiționale, dar diferite – Anafiotika și Psirí. Primul a fost ridicat pe dealurile nordice ale Acropolei și se spune despre el că e făcut din cuburi de zahăr. Casele albe, așezate strâns una lângă alta, arată ca și cum ar fi fost transferate în oraş de pe una dintre insule. Iar ȋn asta există un sâmbure de adevăr. Cei care au ridicat casele au venit din Ciclade, mai exact din insula Anafi, și se spune că le-au construit peste noapte! Astăzi este unul dintre cele mai vizitate locuri din Atena. O plimbare pe străzile întortocheate și înguste te va face să uiţi de agitația orașului.

citybreakAteny2
© iStock

Îţi e cunoscută atmosfera Trastevere-ului din Roma sau a Montmartre-ului parizian? Atena are și ea propriul său loc similar. Ce să vezi în cartierul Psirí? Deși în urmă cu trei decenii era evitat, astăzi străzile renovate, piața principală și clădirile vopsite în alb atrag nu numai turiști, ci şi localnici din alte cartiere. Aici poți mânca, bea vin, asculta muzică live, observa viața de zi cu zi a atenienilor sau te poți relaxa pur și simplu. Prețurile în restaurante și baruri sunt relativ mici, iar specialitățile – de neratat! Treci pe aici pentru cafeaua de dimineață, pentru prânz sau cină. Psirí este, de asemenea, un paradis pentru cei care iubesc lucrurile vechi deoarece acest mic cartier găzduiește o piață interesantă cu antichități, cărți vechi, hărți și obiecte greu de găsit în altă parte. Unde să le cauți? Pe strada Ermou, care ȋnseamnă granița dintre Psirí și Plaka, un cartier la fel de la modă și frecvent vizitat.

citybreakAteny3
© iStock

Atena Antică – vizitarea gratuită a obiectivelor turistice

Un city break ȋn Atena nu e complet fără o vizită la Acropole. Din păcate, mulți turiști renunță la această atracție din cauza biletului de intrare scump. Însă noi avem vești bune! Planificând cu atenţie un city break, poți vedea comorile antice gratuit. Când își deschide Acropolele porțile? Tururile gratuite sunt posibile de mai multe ori pe an: 6 martie (comemorarea Melinei Mercouri), 18 aprilie (Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor), 18 mai (Ziua Internațională a Muzeelor), ultimul weekend din septembrie (Zilele Europene ale Patrimoniului) și 28 octombrie (Ziua OHI). În plus, între 1 noiembrie și 31 martie, Acropola poate fi vizitată gratuit în prima duminică a fiecărei luni.

citybreakAteny4
© iStock

Cum rămâne cu restul săptămânii? Tot ȋn extrasezon, majoritatea biletelor costă jumătate de preţ! 10 euro dacă vizitezi doar dealul Acropole și versantul nordic al acestuia (inclusiv teatrul lui Dionis) sau 15 euro dacă plănuieşti să vezi Acropole cu pantele sale și alte 6 clădiri istorice, adică Agora ateniană, Liceul lui Aristotel, Kerameikos, Biblioteca lui Hadrian, Templul lui Zeus din Olimp și Agora romană. Cel de-al doilea bilet este valabil timp de 5 zile! De asemenea, merită să știți că Acropola este disponibilă gratuit pe tot parcursul anului pentru tinerii cu vârsta de până la 25 de ani (confirmată cu buletinul de identitate) și pentru studenți (cu carnetul de student). Artefactele antice pot fi admirate gratuit și la stațiile de metrou Syntagma, Monastiraki și Evangelismos. Cauţi cea mai bună faţă a Acropolei pentru fotografii? Mergi în Piața Monastiraki și la restaurantele sale cu terasă.

citybreakAteny5
© iStock

Ce altceva merită să vezi în Atena? Ceremonia de schimbare a gărzii și împrejurimile Parlamentului

Ai văzut vreodată cum arată gărzile greceşti în fuste albe plisate și cizme cu pompoane amuzante? Acum poţi să le vezi live! Tot ce trebuie să faci este să mergi la Schimbarea Gărzii la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Parlament. Acesta se află deasupra stației de metrou Syntagma, așa că îl vei găsi cu uşurinţă. Deși gărzile se schimbă în fiecare zi la fix, cel mai solemn și artistic moment are loc duminica la ora 11.00. Atunci se oprește traficul pe strada principală, de-a lungul căreia defilează soldați din unitatea de elită Evzone. Aceștia sunt îmbrăcați în uniforme tradiționale, cu o basma roșie cu un ciucure negru lung și pantofi pompoși. Evenimentul este foarte popular, mai ales în plin sezon turistic. Așadar, asigură-te că ajungi devreme pentru a prinde cel mai bun loc posibil.

Dacă tot te afli ȋn preajma Parlamentului, aceasta nu este singura atracţie gratuită. În această parte a orașului există puncte de belvedere pe dealul Lykavittos (despre ele vom scrie mai jos). De asemenea, merită să vizitezi Grădina Națională, unde pe o suprafață de 15 hectare vei găsi alei înconjurate de aproape 500 de specii de plante (inclusiv un șir de palmieri). Aleile șerpuiesc în jurul iazurilor (în unele dintre ele trăiesc broaște țestoase!) și duc la Muzeul Botanic, la mini grădina zoologică gratuită și la mozaicuri romane antice descoperite în timpul săpăturilor arheologice.

citybreakAteny6v
© iStock

Ce altceva? Atena este un oraș cu o panoramă extraordinară

Atena a fost ridicată pe dealuri astfel că, asemenea Lisabonei sau Romei, are peisaje deosebite – mai mult sau mai puțin cunoscute. Printre punctele de belvedere celebre este cel menționat mai sus, de pe dealul Lykavittos unde se adună o mulțime de oameni înainte de apusul soarelui. Pe lângă priveliștea magnifică a Acropolei, poți admira din nou… soldații care iau steagul grec de pe catargul de lângă biserica Agios Georgios (totul ȋntr-o manieră solemnă). Dacă ajungi mai devreme, te vei bucura să afli că intrarea ȋn templu este gratuită! După lăsarea întunericului, atenienii stau pe pături cu un pahar de vin în mână și cântec pe buze, deoarece aici este permis consumul de alcool în locuri publice. Urcarea pe deal este gratuită, dar dacă vreți să ajungi mai repede, poți lua telecabina care costă 7,5 euro.

Alte puncte de belvedere, mai puțin cunoscute și, prin urmare, mai puțin frecventate de turiști, includ Dealul Ares (aproape de Acropole) și Dealul Muzelor (Filopappou). Primul, cunoscut și sub numele de Areopagus, este unul dintre locurile de întâlnire preferate ale localnicilor. Dacă mergi într-un city break ȋmpreună cu jumătatea ta, nu trebuie să-l ratezi. Poți vedea nu numai Acropole, minunat iluminat noaptea, ci și panorama întregului oraș. Pe Dealul Muzelor, cunoscut și sub numele de Filopappou sau Seggio, se află statuia romană a lui Philopappos. În jurul ei sunt multe bănci de pe care poți admira peisajul plin de fațadele albe ale caselor ateniene. 


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?