Știai că Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi a anului, cade în ianuarie? Vestea bună e că poți sări peste ea cu eSky! Nimic nu te face să te simți mai bine decât planificarea unei călătorii de vis. Organizează acum o excursie de primăvară și scapă de atmosfera deprimantă a acestei zile. Top 5 festivaluri de primăvară - când și unde să călătorești.

Călătoriile – o modalitate eficientă pentru o stare de bine

Începutul lunii ianuarie este momentul în care mass-media vorbește despre Blue Monday, dar ce înseamnă asta? Termenul a fost promovat de psihologul britanic Cliff Arnall și este asociat cu o stare de spirit negativă. Conform formulei matematice a lui Arnall, Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului, cade în a treia zi de luni din ianuarie şi este influenţată de factori meteorologici, psihologici și financiari.

Unii oameni tratează teoria lui Arnall ca pe un mit, dar există și persoane care cred ȋn opiniile sale. Un lucru este cert – Blue Monday 2023 cade pe 16 ianuarie. Dacă și tu simți o scădere temporară a bunei dispoziții și vrei să o îmbunătățești rapid, gândește-te la primăvara care se apropie. Nimic nu o face mai bine simţită ca festivalurile de flori.

Ce au acestea ȋn comun? Popularitatea în rândul turiștilor și posibilitatea de a vizita locuri frumoase. Dacă vrei să participi la unul dintre următoarele evenimente, ȋţi recomandăm să-ţi planifici călătoria din timp. Unde vom călători în martie sau aprilie? Avem pentru tine 5 sugestii. În acest an, sărbătoreşte sosirea primăverii ȋn destinaţii care ȋţi vor reda energia pozitivă!

Maderskie miasteczko udekorowane na festiwal kwiatów © iStock
Un oraș din Madeira decorat pentru Festivalul Florilor © iStock

Festivalul Florilor din Wałbrzych, Polonia

Este timpul pentru distracție în stil polonez: festivalul florilor din Wałbrzych (oraș din Voievodatul Silezia Inferioară), la Castelul Książ. Situat pe un promontoriu de stâncă, înconjurat de pădure, complexul castelului nu reprezintă o atracție numai pentru pasionaţii de arhitectură și istorie, ci și distracție pe cinste. Anul acesta, tema festivalului va fi  Grădina secretă a prințesei Daisy von Pless şi toate evenimentele vor avea loc între 24 aprilie și 3 mai.

Zamek Książ © iStock
Castelul Castle © iStock

Ținând cont de edițiile anterioare ale evenimentului, zona din jurul și din interiorul castelului va fi plină de aranjamente florale realizate de maeștri ȋn această meserie. În plus, lista de atracţii este lungă – concursuri și jocuri pentru copii și adulți, conferințe, ateliere de lucru, vizitarea castelului. Totodată, la festivalul sunt organizate standuri gastronomice, de artizanat și produse regionale.

Festivalul Lalelelor din Amsterdam, Olanda

Lista nu ar fi putut ȋncepe altfel. Festivalul Lalelelor din Amsterdam se desfășoară între 23 aprilie – 14 mai. În această perioadă, orașul este decorat cu lalele colorate, iar o hartă specială a evenimentului te va ajuta să le găseşti uşor și chiar să le grupezi în funcție de speciile preferate. Podurile, vitrinele magazinelor și străzile vor fi acoperite cu flori. Punctul culminant al festivalului este Parada Florilor, programată pe 22 aprilie. Platforme uriașe vor fi decorate cu lalele, narcise și zambile, iar artişti din diferite domenii (muzică, animaţie sau dans) se vor anima publicul.

Kobieta na polu tulipanów © iStock
Tânără pe câmpul de lalele © iStock

Nu este de ajuns? Întreaga regiune Bollenstreek este renumită pentru câmpurile sale de lalele. Nu uita să-ţi faci timp şi pentru o vizită la Keukenhof (biletele se găsesc şi online). Grădinile atent ȋngrijite sunt pline de culori, stimulează văzul și mirosul și în același timp, sunt un fundal perfect pentru fotografii. Vei avea nevoie de câteva ore pentru a explora întreaga zonă într-un ritm liniștit. Vrei să vizitezi şi o fermă de lalele? Alege De Tulperij din Voorhout. Dacă doreşti să afli mai multe, consultă ghidul nostru și citeşte articolul despre city break-uri în Amsterdam.

3. Festivalul Florilor din Madeira, Portugalia

Madeira, sau Insula Primăverii Eterne, este o destinație excelentă în orice perioadă a anului. Întâmpinarea primăverii în acest loc este cu adevărat specială, fiind asociată cu o explozie puternică de culori și mirosuri! Deși atmosfera de festival se simte pe toată insula, principalele festivități au loc în Funchal. Festivalul florilor de primăvară din Madeira 2023 va avea loc între 27 aprilie – 21 mai, așa că ai o mulțime de opțiuni atunci când îți alegi datele de călătorie.

Maderczycy w tradycyjnych strojach niosący kosze kwiatów na festiwal © iStock
Locuitori ai Madeirei în costume tradiționale, cărând coșuri cu flori © iStock

În această perioadă, în Funchal, localnicii și turiștii participă la numeroase târguri, concerte şi expoziții. Parada principală are loc pe 30 aprilie, dar merită remarcat faptul că programul festivalului este foarte ȋncărcat. Ceremonia de construire a unui zid de flori de către copii (29 aprilie) stârnește multe emoții deoarece se presupune că reprezintă un apel la pace și speranță pentru o lume mai bună. Toate festivităţile sunt însoțite de muzică, dansuri, costume colorate de flori și bineînțeles, vin de Madeira. Ce altceva în afară de festivalul florilor? Citeşte TOP 5 trasee de drumeție pe insulă, care te vor aduce mai aproape de natură.

4. Temps de Flors în Girona, Spania

Preferi o vacanță scurtă în luna mai? O alegere bună va fi un city break în Spania, mai exact – în Girona. Cu siguranță zona este bine cunoscută fanilor serialului „Game of Thrones”, deși de data aceasta ȋţi vom prezenta versiunea sa mai colorată. În acest oraș va fi organizat (pentru a 68-a oară!) cel mai popular festival de flori din țară. Timp de câteva zile, acest orășel liniștit se va transforma într-o pajiște vibrantă și colorată. Florile vor decora monumentele, străzile, vitrinele magazinelor și chiar curțile din fața caselor locuitorilor.

Girona udekorowana na Temps de Flors © iStock
Decorațiuni în Girona © iStock

Ediția din acest an va avea loc în perioada 13-21 mai, iar unele dintre cele mai populare aranjamente florale pot fi văzute în apropierea catedralei și a scărilor care duc la ea. De asemenea, merită să vizitezi băile arabe din secolul al XII-lea, Basílica de San Félix sau podul Eiffel. Girona mai este cunoscută și pentru casele colorate pe malul râului Onyar și faimosul cartier evreiesc El Call (unde vor exista, de asemenea, multe aranjamente florale). De obicei, festivalul are loc simultan cu festivalul de muzică acapella, astfel că buna dispoziţie este asigurată.

Cele mai populare festivaluri de flori sunt o bună ocazie pentru a călători. Poți să vizitezi cele mai interesante locuri din oraș, să ȋncerci bucătăria locală și, mai presus de toate, să întâmpini primăvara într-un mod special.

5. Festivalul Hanami din Tokyo, Japonia

Hanami, Sakura, sau, cel mai simplu, Festivalul cireşilor ȋnfloriţi – indiferent de numele ales, poți conta pe o experiență de neuitat în timpul călătoriei în Japonia. Cireșii înfloriți atrag turiști din întreaga lume și îi distrag pe japonezi de la muncă. Cu ocazia Festivalul Hanami se organizează picnicuri în apropierea cireșilor, pentru a putea admira natura care se trezește la viață în compania celor dragi. Romanticii admiră acest spectacol la adăpostul nopții, de obicei cu felinare de hârtie aprinse în mâini. Sakura este o tradiție, dar și un moment în care japonezii reflectă asupra trecerii ȋn lumea de dincolo.

Kwitnące drzewa wiśni w Tokio © iStock
Cireși înfloriți, Tokyo © iStock

Festivalul cireșilor ȋnfloriţi are loc la începutul lunilor martie și aprilie. Datele de înflorire a copacilor depind, bineînțeles, de vreme și de locație. Mulți turiști decid să călătorească la Tokyo, unde are loc festivalul, în ultimele zile ale lunii martie. Întregul proces de ȋnflorire a unui copac durează aproximativ 10-14 zile, dar înflorirea completă durează doar câteva zile. Cele mai bune locuri pentru a vedea florile de cireș din Tokyo includ parcul Ueno și malurile râului Meguro.


Instagram

Cauți un anumit loc?