Vrei să vezi unde a avut loc acțiunea filmului sau serialului tău preferat? Nu e de mirare – turismul cinematografic câștigă popularitate de la an la an. Top 5 destinații din seriale: descoperă locuri noi și simte-te ca unul dintre personajele din producțiile „Friends”, „Harry Potter”, „White Lotus”, „Game of Thrones” și „The Witcher”.

Harry Potter” – Londra

O producție emblematică a cărei notorietate nu va dispărea niciodată. Dacă vrei să vezi cu ochii tăi recuzita, costumele și decorul camerelor din seria Harry Potter, vizitează studiourile Warner Bros din Londra. Cum să ajungi acolo? Cumpără un bilet de tren din Central Station – London Euston – până la Watford Junction. Călătoria durează aproximativ 20 de minute, iar un autobuz de transfer te va aștepta pentru a te duce direct la studiourile din Leavesden. Preferi să vizitezi adevăratele locații de filmare Harry Potter din Londra?

Să începem cu peronul 9 ¾ din stația King’s Cross, de unde a plecat Hogwarts Express. În stație a fost amenajată o placă comemorativă și a fost amplasat un cărucior cu bagajele vrăjitorului. Coada pentru a face o poză acolo este întotdeauna lungă, dar merită! Interesant este că, ȋn film, exteriorul stației a fost reprezentat de Gara St. Pancras. Hogsmeade se află în gara Goathland din North Yorkshire.

© Sarah Ehlers pe Unsplash

Atunci unde se află Hogwarts? Unele cadre ale școlii de vrăjitori au fost realizate ȋn Oxford, la Castelul Alnwick și la Abația Lacoc din Wiltshire. Alte locuri recomandate pentru un tur Harry Potter în Londra sunt Leadenhall Market și „The Glass House”.

Pentru cazare, ȋţi recomandăm The Royal Horseguards, chiar în inima Londrei. Este un loc în care orice vrăjitor sau vrăjitoare s-ar simți ca acasă. Simte-i magia în timp ce admiri arhitectura victoriană și afli despre grădina secretă. Se află la doar câteva minute de mers pe jos de stația de metrou King’s Cross, de unde poţi face legătura cu faimosul peron 9 și ¾, precum și cu alte locații care au inspirat-o pe JK Rowling sau care au servit drept decor pentru filmele Harry Potter.

White Lotus” – Sicilia

Este timpul pentru o destinație cu atmosferă de vacanță. Mai exact – pentru Sicilia fierbinte. Aici a fost filmat sezonul 2 din „White Lotus”. Povestea angajaților și a oaspeților din stațiunea de vacanță a câștigat mulți fani din întreaga lume, la fel ca și spoturile prezentate în serial. Unde a fost filmat White Lotus? În centrul acțiunii se află Palatul San Domenico (Piazza S. Domenico de Guzman 5). Această stațiune de 5 stele din Taormina a fost cândva… o mănăstire. Locația pitorească din vârful dealului, gama de facilități pentru oaspeți și referințele la serialul TV fac dificilă obținerea unei rezervări. Dacă reuşeşti totuşi să obții una, te poți aștepta la un preţ ridicat, dar tot merită să vezi cu ochii tăi interioarele.

© shutterstock

Totuşi, acesta nu este singurul loc prezentat în serialul „White Lotus”. Unde a fost filmat serialul, mai exact scenele din clubul de pe plajă? În satul Giardini Naxos. Unde s-a mai filmat „White Lotus”? În Noto, Cefalu și în vila barocă Castello degli Schiavi din Fiumefreddo di Sicilia. Pentru a merge pe urmele personajelor, cel mai bine este să închiriezi o mașină la fața locului. La urma urmei, uneori este mai bine să ȋnlocuieşti soarele sicilian cu aerul condiționat din maşină

Game of Thrones” – Croaţia

Probabil că nu există fan al serialelor care să nu fi auzit de „Game of Thrones”. O mare parte din producție a fost filmată în Croația, în special în Dubrovnik și în orașul Split. Să începem cu cea mai frecventă întrebare pusă de fanii serialului – Unde se află acum tronul din „Game of Thrones”? Îndreaptă-ţi atenţia spre portul orașului Dubrovnik, de unde se fac regulat excursii cu barca spre insula Lokrum. Acolo se află oraşul Qarth din serial şi locul unde poţi face o fotografie pe tronul de fier. Revenind la Dubrovnik, aceasta a fost locația de filmări pentru King’s Landing, capitala celor Șapte Regate. O plimbare prin centrul vechi te va face să te simți ca pe un platou de producție.

© iStock

Scările baroce spre biserica Sf. Ignațiu ȋţi vor aminti cu siguranță de scările spre the Great Sept of Baelor şi tot ȋn zonă vei vedea traseul penitențial al lui Cersei. Rolul Turnului Roşu a revenit cetății Lovrijenac, în timp ce the House of the Undead este, de fapt, Turnul Minčeta. Unde a mai fost filmat Game of Thrones? Alte locații din planul de producție includ: Cetatea Bokar și Parcul Gradac. Cu toate acestea, „Game of Thrones” în Croația include și alte orașe, iar printre ele se află Split. Palatul lui Dioclețian a jucat rolul sălii tronului lui Daenerys și al locului ȋn care erau ţinuţi dragonii. La rândul său, fortăreața Klis este orașul Meereen din serial.

Dacă doreşti să faci parte din lumea epică a Game of Thrones, merită să te cazezi la Hotel Cornaro. Acesta se află la doar câteva minute de mers pe jos de Palatul lui Dioclețian din Split, unde au fost filmate scenele cu Daenerys și dragonii. Pe lângă cazarea confortabilă, acest hotel elegant are un bar și o piscină pe acoperiș cu  vedere panoramică la oraș. Piscina este deschisă în sezonul de vârf ȋncă din aprilie. Simte-te ca un lord din Westeros în timp ce te bucuri de luxul și atmosfera unică a hotelului.

© Nick Night pe Unsplash

“The Witcher” – Budapesta

Ecranizarea romanului lui Sapkowski este una dintre cele mai populare producții Netflix. Unde a fost filmat The Witcher? Multe dintre cadrele pentru primul sezon al serialului au fost realizate în Ungaria. Vrei să știi unde este castelul The Witcher? În Budapesta, mergi la City Park, unde se află castelul Vajdahunyad din secolul XX. În oraș se află și Muzeul Kiscelli – în interiorul acestuia a fost filmat balul vrăjitorilor din Aretuza.

În inima Budapestei, acolo unde ecourile bătăliilor și ceremoniilor antice încă răsună pe străzile istorice, vei găsi Hotel President – un refugiu pentru aventurieri și un loc al misterelor din lumea The Witcher. Aflat lângă maiestuoasa Bazilică Sf. Ștefan, terasa de pe acoperiș are vedere spre oraș ca și cum ar fi castelul regilor și al vrăjitorilor. Parlamentul se află la 10 minute, iar Castelul Vajdahunyad la 40 de minute de mers pe jos.

La aproximativ 50 km de capitala Ungariei se află Castelul Tata, situat chiar lângă Lacul Öreg. Aici a întâlnit-o Geralt pe Yennefer. Tot ȋn apropiere se află şi Peștera Selim din Tatabánya (aproximativ 15 minute cu mașina). O oprire populară pe urmele lui Geralt de Rivia este și orașul Szentendre (la aproximativ 30 km de Budapesta).

“Friends” – New York

„Friends” este unul dintre cele mai populare seriale all-time. Deși primele episoade au fost filmate în 1994, povestea lui Joey, Chandler, Phoebe, Rachel, Ross și Monica a continuat să fie urmărită de generațiile următoare. Cei 6 prietenii sunt rezidenți ai New York-ului și tocmai aici își îndreaptă pașii fanii producţiei, întrebându-se unde se află cafeneaua din serialul Friends și dacă pot face o fotografie în fața apartamentului Monicăi. Din păcate, Central Perk Cafe, la fel ca majoritatea cadrelor din serial, se află… în interiorul studioului WB din Los Angeles.

© Ana Lanza pe Unsplash

Totuşi, asta nu înseamnă că ȋn New York nu se găsesc locaţii de filmare Friends. Dacă destinația ta este Central Park New York, îndreaptă-te spre Greenwich Village. Aici, la numărul 90 Bedford Street (stația de metrou Christopher Street-Sheridan Square), se află o casă pe colț a cărei fațadă joacă rolul clădirii care găzduiește celebra cafenea și apartamentul Monicăi. Vei observa cu siguranță că fanii serialului fac fotografii în fața restaurantului „Little Owl”, care e deschis acolo în prezent. Alte locaţii de filmare Friends ȋn New York sunt zgârie-norii Solow Building – unde se presupune că a lucrat Chandler – sau hotelul The Plaza din apropiere, unde Monica și Chandler și-au sărbătorit logodna. Dacă vrei să te simți ca Joey, vizitează Teatrul Lucille Lortel.

Imaginează-ți că te întorci la hotel fredonând I’ll be there for you și treci pe lângă locuri care ar putea deveni fundalul unor episoade dintr-un serial TV. Scena poate deveni realitate dacă alegi să te cazezi la The New Yorker A Wyndham Hotel. Acesta se află la 30 de minute de mers pe jos de celebra clădire din Greenwich Village ȋn care se află Central Perk și la doar câțiva pași de locuri importante din New York, precum Jacob Javits Center, Penn Station și Madison Square Garden. De asemenea, se află chiar lângă o stație de metrou, ceea ce este rar într-un oraș atât de mare.

Să călătorești pe urmele personajelor din filme și seriale este o modalitate excelentă de a vizita un oraș nou. Fă-ți un plan de călătorie, ia-ți aparatul de fotografiat și descoperă locații faimoase din scenele tale preferate!


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?