Ce zici să bei vin de Porto în Porto? Al doilea oraș ca mărime din Portugalia este perfect pentru un city break. Aici este imposibil să te plictisești indiferent de anotimp. Pentru ce este renumit Porto? Află ce nu poți rata în timpul sejurului tău în nordul Portugaliei.

Centrul istoric din Porto

Ribeira este cartierul istoric al orașului, cu un peisaj format din case colorate, cu țigle roșii și străzi înguste și întortocheate, pline de cotituri și fundături. Cartierul și-a păstrat farmecul, combinând o atmosferă discretă cu atracțiile turistice tipice. Care dintre ele sunt interesante pentru tine?

 1. Casa do Infante
  Casa în care s-a născut prințul Henric Navigatorul (Dom Henrique o Navegador).
 2. Sé do Porto Catedral
  Este o combinaţie de stiluri arhitecturale. În interior poţi admira faimoasele azulejos (aceste mozaicuri decorează, printre altele, și gara São Bento și Capela das Almas).
 3. Torre dos Clérigos
  Un loc pe care nu-l poţi rata dacă ȋţi place să admiri orașul de la ȋnălţime. Pentru a ajunge în vârful clădirii de 75 de metri trebuie să urci 250 de trepte.
 4. Funicular dos Guindais
  Funicularul între Ribeira și Batalha. O alternativă excelentă la mersul pe jos și dacă vrei să vezi orașul dintr-o altă perspectivă.
 5. Museu de Arte Contemporânea de Serralves
  Sejurul tău trebuie să includă o vizită ȋn acest loc. Este cel mai important muzeu din oraș, cu lucrări ale unor artiști din întreaga lume. Muzeul este înconjurat de un parc de 18 hectare. Aici te poţi relaxa printre plantele exotice sau plimbându-te printre verdele copacilor. Parcul găzduiește, de asemenea, Casa Serralves – un exemplu de stil Art Deco.
 6. Livraria Lello e Irmão (Librăria Lello)
  Este ultimul punct de pe lista noastră de atracții neobișnuite. Recunoscută ca una dintre cele mai frumoase din lume, atrage atenția cu scările sale sinuoase din lemn cu catifea roșie și cu rafturile pline de cărți până în tavan. Îţi recomandăm să-ţi cumperi biletul în avans pentru a evita coada lungă de la intrare.
Vedere panoramică a Catedralei Porto © Shutterstock

Degustare de vin de Porto ȋn Porto

Dacă te întrebi unde poți degusta vinul de Porto, trebuie să reţii că cramele de vin de Porto se află în Vila Nova de Gaia. În Porto poți merge în baruri ȋn care degustarea vinurilor are loc adesea acompaniată de muzica fado. Întorcându-ne la Vila Nova de Gaia, acolo poţi degusta cele mai populare, dar și cele mai exclusiviste tipuri de vin de Porto. Tururile cramelor și biletele pentru degustarea vinurilor sunt disponibile la diferite prețuri. În majoritatea cazurilor, regula este simplă: cu cât biletul este mai scump, cu atât mai bun este vinul pe care îl vei încerca. Degustările gratuite sunt posibile, dar vei primi vinuri inferioare.

Ce crame de vin de Porto merită vizitate? Una dintre cele mai mari din Vila Nova de Gaia este crama Sandeman. Ghidul ȋţi va arăta muzeul, ȋţi va povesti istoria mărcii, iar degustarea poate fi însoțită de un spectacol de muzică fado. Crama Cálem este, la rândul ei, foarte populară şi degustarea este ȋnsoţită de mici gustări care se potrivesc cu tipul de vin. Dacă vrei să iei parte la o degustare într-un cadru unic, alege cramele Taylor. Terasele au o priveliște frumoasă asupra râului Douro! Una dintre cele mai inovatoare mărci este Ramos Pinto. Aici vei degusta unele dintre cele mai rare și mai exclusiviste vinuri de Porto. Nu ȋn ultimul rând, una dintre cele mai vechi companii producătoare de vin de Porto este Ferreira.

Pentru a evita surprizele neplăcute, ȋncearcă să cumperi din timp biletele pentru degustarea vinului de Porto. Unele dintre crame sunt atât de căutate încât este aproape imposibil să le vizitezi fără rezervare.

Cuplu la o degustare de vin © Shutterstock

Plimbare de-a lungul râului Douro

Râul Douro, care traversează Porto, este un loc excelent pentru plimbări relaxante în timpul zilei sau seara târziu. Chiar și o scurtă plimbare va fi ȋnsoţită de o mulțime de impresii și peisaje unice, precum fațadele colorate ale caselor reflectate în apă sau dealurile din Vila Nova de Gaia care se întind pe cealaltă parte a râului. De-a lungul drumului poți vedea până la 6 poduri, dintre care cel mai cunoscut este Ponte Dom Luis I. Podul cu două etaje a fost construit în secolul al XIX-lea și este acum unul dintre cele mai bune puncte de belvedere din Porto. Podul asigură, ȋn acelaşi timp, traseul pentru a explora pivnițele portului. Ţi-ar plăcea o plimbare pe râul Douro? Te așteaptă așa-numita croazieră de-a lungul a șase poduri, care durează aproximativ 50 de minute. Plimbarea este posibilă pe tot parcursul anului, iar biletul costă ȋntre 15-18 euro. Plimbarea se face cu bărci tradiţionale rabelo care obișnuiau să transporte ȋn trecut vinuri de Porto pe ruta Vila Nova de Gaia – Porto. Stația de plecare este Ribeira.

Încearcă bucătăria locală

Vrei să încerci ceva delicios? Mâncarea din Porto reflectă cel mai bine bucătăria portugheză. Te așteaptă un amestec de arome și gusturi. Mâncărurile sunt făcute ȋn cea mai mare parte cu carne, pește (mai ales cod și sardine), fructe de mare, cârnați și brânză. Indiferent de cartierul din Porto în care te afli, poți vizita numeroase pub-uri și restaurante care servesc preparate din bucătăria locală.

Sandviș tradițional portughez cu carne și sos de roșii numit francesinha

Ce să mănânci în Porto?

 1. Supă caldo verde
  O mâncare tradiţională pe bază de cartofi, varză și cârnați care nu este doar gustoasă, ci și nutritivă.
 2. Francesinha
  Un sandviș toast cu o mulțime de cârnați, șuncă, carne de vită și brânză, servit cu roșii și bere.
 3. Cod
  La cuptor, la grătar, în sos de smântână, cu legume. Bolinhos de bacalhau (chifteluțele de cod) sunt populare atât printre localnici, cât și printre turiști.
 4. Tripas à fashion to Porto
  Gulaș din burtă de vită la care se adaugă fasole albă, ceapă sau morcovi.
 5. Queijo Serra da Estrela
  O brânză produsă în munții Serra da Estrela. Pregăteşte-te pentru o aromă intensă.
 6. Deserturi
  Opţiunile sunt nenumărate, dar dacă ar trebui să ne limităm la un singur desert, acesta ar fi pastéis de nata. Sunt mici tarte umplute cu cremă de ou şi pudrate cu scorţişoară.
Plimbare cu tramvaiul © Shutterstock

Plimbare cu tramvaiele vechi din Porto

Aşezarea oraşului face explorarea la pas un pic mai solicitantă din punct de vedere fizic. Ca alternativă, te poți deplasa pe străzile înguste din Porto cu tramvaiul. Aceasta este ocazia perfectă pentru a-l vedea dintr-o altă perspectivă și pentru a te… relaxa puțin. Când vine vorba de tramvaiul istoric din Porto, există 3 linii din care poți alege: 1, 18 și 22. Călătoria are loc în vagoane colorate (nu uita că trebuie să cumperi biletul de la şofer).

Vrei să afli mai multe despre tramvaiele din Porto? Vizitează Museu do Carro Eléctrico unde vei vedea, printre altele, tramvaie istorice trase de cai. Aici merită precizat că biletul pentru muzeu ȋţi dă dreptul să călătoreşti într-un singur sens cu unul dintre tramvaiele mai sus menţionate.


Instagram

Cauți un anumit loc?