Când auzi de Emiratele Arabe Unite, te gândeşti la Dubai, ȋnsă capitala țării are la rândul ei multe de oferit. Abu Dhabi atrage turiștii cu o combinație de cultură și splendoare de neimaginat.

Deși mai mic decât Dubai, Abu Dhabi este o metropolă uimitoare (să nu uităm că este capitala unei țări foarte bogate). Însă merită să vizitezi acest oraș de un milion și jumătate de locuitori? Categoric! Descoperă ȋn continuare 5 dintre multele motive care îl fac destinația perfectă pentru o vizită în orice perioadă a anului.

1. Marea Moschee Sheikh Zayed

Deși părea că epoca arhitecturii religioase monumentale a trecut, perioada modernă aduce ȋn prim-plan lucrări impresionante. Un bun exemplu este templul din Abu Dhabi, magnific prin amploarea și execuția sa artistică. Marea Moschee Sheikh Zayed a fost construită între 1996-2007 și, aşa cum o spune numele său, este cu adevărat grandioasă: poate găzdui peste 40.000 de credincioși. Important este că moscheea este deschisă şi vizitatorilor din afara religiei musulmane.

Din exterior, întregul complex este intimidant prin mărimea sa (ocupă 4.8 hectare!) și prin albul pur. Interiorul este decorat cu multă migală, incluzând (probabil) cel mai mare covor din lume și al treilea cel mai mare candelabru. Pe lângă faptul că este un bun exemplu de arhitectură islamică modernă, moscheea este, totodată, un loc important în istoria politică. Este locul de odihnă al șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan, primul președinte al Emiratelor Arabe Unite.

© Shutterstock

2. Luvrul din Abu Dhabi

Da, ai citit bine: când vizitezi Abu Dhabi, poți vizita Louvre. Într-un fel, bineînțeles. La fel ca omologul său parizian, Louvre Abu Dhabi este un muzeu de artă – dar cu o arhitectură complet contemporană. Atunci de ce „Louvre” în denumire? Este rezultatul unui acord între guvernele Emiratelor Arabe Unite și Franței, care permite muzeului arab să folosească numele (ȋn schimbul unei importante sume de bani). Numai licența de utilizare a mărcii a costat 400 de milioane de euro, iar acordul a prevăzut numeroase cheltuieli suplimentare.

Deși proiectul a fost controversat, muzeul este acum o adevărată Mecca artistică pentru întreaga lume arabă. Cu peste 8.000m² de spațiu expozițional, Louvre Abu Dhabi prezintă artă din Est și Vest, inclusiv lucrări împrumutate de la Louvre-ul original din Franța.

© Shutterstock

3. Ferrari World Abu Dhabi

Cultură deosebită, arhitectură intimidantă… și asta nu e tot! Abu Dhabi are o mulţime de atracţii pentru petrecerea timpului liber, relaxare sau aventură. Printre acestea se numără Ferrari World Abu Dhabi, primul parc de distracții tematic din lume dedicat producătorului italian de automobile.

Şi pentru că vorbim despre Ferrari, trebuie să fie rapid. Și este, ȋntr-adevăr! În parc se află Formula Rossa, cel mai rapid rollercoaster din lume, care atinge o viteză maximă de 240 km/h! Dacă ȋţi place viteza, dar mai mult ca spectator, nu departe de parcul de distracții se află circuitul Yas Marina, unde se desfășoară curse de Formula 1 din 2009.

4. Jubail Mangrove Park

Deși Peninsula Arabică nu este asociată cu pădurile, Abu Dhabi face excepţie. Are o pădure neobișnuită de mangrove, inundată de apele cristaline ale Mării Arabiei. Plimbarea printre copaci este posibilă datorită unor pasarele din lemn ridicate deasupra apei. O plimbare prin pădure nu ȋnseamnă doar relaxare departe de agitația orașului, ci și ocazia de a observa speciile de păsări locale.

În plus, poți face canotaj printre copacii acestei păduri unice chiar și pe timp de noapte! Ecosistemul de mangrove este inaccesibil bărcilor mari sau jet ski-urilor, ceea ce îl face o adevărată oază de liniște!

© Shutterstock

5. Oraşul

Dezvoltarea rapidă a Emiratelor Arabe Unite este indiscutabil legată de bogăția adusă de petrol. Însă autoritățile țării privesc mai departe, spre o lume în care combustibilii fosili nu vor mai fi sursa principală de venit. Prin urmare, Emiratele se deschid din ce în ce mai mult către lume, devenind un centru de afaceri, artă și turism pentru sfera culturală arabă. Capitala țării reunește natural aceste procese cu gândul spre viitor.

În Abu Dhabi te va impresiona numărul de zgârie-nori, adesea cu o arhitectură futuristă. Cu siguranță te vei opri să le admiri, chiar dacă doar din exterior! Emirates Palace este cel mai luxos hotel din lume. Casa Familiei Avraamice, un complex unic de trei temple: o moschee, o sinagogă și o biserică catolică, te va pune pe gânduri. Abu Dhabi este o poveste despre cum să profiți la maximum de oportunități și merită să o cunoşti!

© Shutterstock

Abu Dhabi – primitor tot anul

Despre atracțiile capitalei Emiratelor s-ar putea scrie la nesfârşit. Metropola se mândrește cu parcuri acvatice, oceanariu, un muzeu în aer liber al satului arab și multe, multe feluri de restaurante. Poate că cel mai mare avantaj al Abu Dhabi ca destinație de vacanță este diversitatea sa. Este un oraș care îi va atrage pe iubitorii de artă contemplativă, pe fanii metropolelor pline de viață și pe cei care preferă petrecerea activă a timpului liber.

Lunile de iarnă sunt cele mai interesante pentru a vizita capitala Emiratelor Arabe Unite, când temperaturile din Abu Dhabi scad până la 21°C. Dar cum rămâne cu celelalte anotimpuri? Să nu uităm că aceasta este capitala unei țări foarte bogate și moderne – aerul condiționat este standard.

Dacă visezi la „nopți arabe” și „zile arabe”, ca în cântecul din Aladdin, nu te gândi doar la Dubai – ia în considerare și Abu Dhabi. În orice caz, nimic nu te împiedică să vizitezi ambele orașe într-o singură călătorie – centrele lor se află la doar 140 km distanță.


Instagram

Cauți un anumit loc?