E la o aruncatură de băţ de noi şi e una dintre capitalele europene cu cele mai frumoase obiective turistice pe care trebuie să o vizitezi măcar o dată. E vorba despre Budapesta, capitala Ungariei, perfectă pentru un city break cu care să-ţi începi primăvara. Îţi sună cunoscut? Ştiai însă că pentru a vizita o parte dintre obiectivele culturale ale bijuteriei de pe malul Dunării nu trebuie să plăteşti nimic? Iată lista cu cele mai frumoase şapte astfel de obiective, unde intrarea este gratis.

1. Parlamentul Ungar

Impunătoarea clădire construită în secolul al XIX-lea în stil gotic te va impresiona prin splendoarea sa, la care contribuie cele 40 de kg de aur care poleiesc cupolele, cele 242 de statui, nenumăratele vitralii, cele 500.000 de pietre ornamentale sau domul central, cu o înalţime de 96 de metri.

 

Budapest Parliament amk1

 

budapest parliament other

2. Bastionul Pescarilor

Construit în secolul XX, bastionul aparţinea în Evul Mediu breslei pescarilor, care avea rolul de a apăra zidurile oraşului. Astăzi, terasa cu cele şapte turnuri ale sale, câte unul pentru fiecare trib maghiar, e cel mai romantic loc din Budapesta de unde poţi admira întreg oraşul, dar şi cel mai frumos apus pe care l-ai văzut vreodată, deasupra Dunării.

 

Fishermans Bastion Budapest

 

Fishermans Bastion Budapest

3. Castelul Buda

Numit în trecut Palatul Regal datorită faptului că a găzduit mai toţi regii Ungariei, Castelul Buda e una dintre principalele atracţii de pe malul de vest al Dunării. A fost demolat, reconstruit şi restaurat de nenumărate ori, iar astăzi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Castelul găzduieşte câteva muzee importante, cum ar fi Muzeul Naţional de Istorie sau Galeria Naţională de Artă, pentru care va trebui, însă, să plăteşti o taxă de intrare.

 

buda

 

Buda Castle Day

4. Castelul Vajdahunyad

Povestea castelului situat în Parcul Oraşului e una cu adevărat interesantă, pentru care merită să-l vizitezi: a fost ridicat din lemn şi carton şi aşa a rezistat multă vreme, până când autorităţile, convinse de popularitatea edificiului, au decis să îl reconstruiască din materiale mult mai solide. Din 1897 adăposteşte cel mai mare muzeu de agricultură din Europa.

 

Castle of Vajdahunyad

 

castle

5. Insula Margareta

Insula de 2,5 km lungime de pe Dunăre e oaza de linişte în care poţi evada când vizitezi Budapesta, circulaţia fiind interzisă. “Tot” ce poţi face gratis aici e să admiri grădina japoneză unde lenevesc broaşte ţestoase, să te bucuri de mica grădina zoologică, să te odihneşti în parc sau să faci jogging pe pista de alergare lungă de cinci km.

 

margaret island3

 

margareta

6. Bazilica Sfântul Ştefan

De partea Pestei a oraşului se află Bazilica Sfântul Ştefan, cea mai mare biserică din Budapesta. A fost dedicată primului rege al Ungariei, Sfântul Ştefan. Bazilica adăposeşte mâna mumificată a sfântului, una dintre principalele comori ale ungarilor.

 

basilica 2

 

basilica

7. Biserica din peşteră

Situată pe Dealul Gellert, Biserica din peşteră (sau Sziklatemplom) a fost construită în 1926. E apreciată de către turişti şi localnici deopotrivă pentru peisaj, pentru dimensiunile mici şi acustica foarte bună. Aparţine Ordinului Paulin, parte a Bisericii Romano-Catolice, care ţine şi astăzi slujbe aici, dechise tuturor credincioşilor.

 

cave

 

cave 2

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?