Paris - un oraș şic şi elegant, cel mai adesea asociat cu arta pe ȋnţelesul tuturor: de la modă și bucătărie, până la muzee de artă stradală și instalații de artă în galerii de renume mondial.

Când mergi la Paris, este aproape imposibil să nu vezi un simbol al artei ȋn jurul tău. Arta poate fi văzută în orice colț al acestui oraș deosebit, astfel că fiecare turist va găsi ceva interesant, indiferent de buget sau pasiuni. În acest articol ȋţi vom prezenta cele mai interesante locuri de cultură din capitala franceză.

1. Galeriile de artă din Paris

Centrul Pompidou

Descoperirea laturii artistice a Parisului ar trebui să înceapă cu o galerie de artă, iar aici merită menţionat că persoanele sub 26 de ani au foarte des intrare gratuită în multe locuri culturale, indiferent dacă sunt studenţi sau elevi. Una dintre cele mai ușor de recunoscut clădiri din Paris este cu siguranță Centre Pompidou. Este imposibil să ratezi o clădire colorată, postmodernă, cu țevi aşezate ȋn mod creativ pe faţadă.

Centrul Pompidou © shutterstock

Acesta este muzeul de artă contemporană și, apropo, principala bibliotecă publică din Paris. Clădirea a fost construită în anii 1870 la inițiativa președintelui de atunci Georges Pompidou și a fost proiectată de un duo italo-britanic – Renzo Piano și Richard Rogers. Centrul Pompidou este unul dintre cele mai populare centre de artă contemporană și modernă din lume. Mai mult de 3 milioane de oameni vin aici în fiecare an pentru a vedea colecția permanentă și alte expoziții și monografii interesante.

59 Rivoli: Galeria de Artă

Dacă urmăreşti arta contemporană din Paris, nu trebuie să ratezi casa artiștilor de pe strada Rivoli nr. 59, unde se află galeria cu același nume. Până în 2006 locul a fost folosit de artişti ȋn mod ilegal, ȋnsă acest lucru a dus la dezvoltarea unui mediu artistic incredibil. Acum este o galerie de artă recunoscută oficial, cu peste 30 de artiști permanenți care lucrează în fiecare zi în atelierele din clădire. La sfârșit de săptămână au loc concerte și alte evenimente care însoțesc expozițiile.
Intrarea la Rivoli 59 este gratuită pentru toată lumea.

Graffiti în Paris © shutterstock

2. Paris street art

Arta stradală din Paris

Parisul este un oraș renumit pentru clădirile frumoase, perfect conservate în varianta lor originală. Cu toate acestea, așa cum se ȋntâmplă deseori ȋn marele oraşe, în public se poate găsi cu uşurinţă artă de stradă realizată de cei mai buni artiști, care de multe ori nu se tem să abordeze în lucrările lor subiecte politice sau sociale actuale.
Cele mai cunoscute cartiere decorate cu artă stradală sunt:

 • Buttes-aux-Cailles
 • Belleville 
 • Ménilmontant.
We have the best flight and accommodation offers in Paris

Artiștii parizieni

Pe lângă cea mai comună formă de artă stradală – graffiti-ul, în Paris se pot găsi și mozaicuri colorate. Care sunt artiştii care merită menţionaţi aici?

 • Mr Djoul – îi poţi recunoaşte uşor lucrările datorită extratereştrilor caracteristici de pe clădiri
 • Invader – este interesant că și-a creat propria aplicație cu care ȋi poţi scana lucrările
 • Wabi Sabi – un duo artistic interesant care foloseşte scrabble pentru a crea mesaje simpatice pe pereții clădirilor
 • Aydar – un alt artist emblematic care creează portrete alb-negru ale unor personaje tatuate
 • Seth – ale cărui lucrări înfățișează copii care se joacă, surprinşi din spate şi din lateral.
La shopping © shutterstock

3. Paris: capitala europeană a modei

Parisul este şi capitala unei alte forme de artă – moda. Moda este o asociere evidentă cu capitala franceză de foarte mulţi ani şi găseşte mereu noi surse de inspiraţie. Cea mai recentă colaborare a casei de modă franceze Louis Vuitton este cu artista japoneză Yayoi Kusama, în vârstă de 94 de ani. Ca urmare a acestei colaborări, două sculpturi spectaculoase ale pictoriței menționate mai sus au fost deja dezvelite la Paris.

Săptămâna modei de la Paris este de departe cel mai important eveniment din industrie, care atrage în oraș, de două ori pe an, o mulțime de oameni. Merită să știi, ȋnsă, că poți participa la prezentările designerilor sau la evenimentele care le însoțesc doar pe baza unei invitații speciale. Inițial, săptămâna modei a fost un eveniment pur comercial, ȋnsă acum este un eveniment mediatic uriaș care ia ȋn fiecare an o nouă formă şi care evoluează în funcție de situația actuală. În timpul pandemiei, de exemplu, prezentările de modă au fost făcute online.

Moulin Rouge © shutterstock

4. Cabaretele din Paris – Moulin Rouge şi multe altele

Moulin Rouge

O altă latură artistică a capitalei franceze este cabaretul. Probabil că acolo au fost create primele cabarete în secolul al XIX-lea, care luau forma unor întâlniri private ale boemei artistice. Unul dintre cele mai populare este, fără îndoială, Moulin Rouge. Un loc celebru și iubit de toţi francezii, al cărui nume și element caracteristic – moara roșie – ȋncă sunt folosite deseori în cultura pop (în pictură, de exemplu). Moulin Rouge este cu siguranță un must-see pe harta capitalei franceze şi un simbol al vieții sale de noapte.

Alte cabarete celebre din Paris sunt Paradis Latin, Lido și Crazy Horse.

Rezervă online bilete la Moulin Rouge și la alte atracții din Paris!

5. Bucătăria franceză

Mâncarea franceză este parte integrantă a culturii franceze. Este una dintre cele mai apreciate bucătării din lume, plină de artă datorită flerulului bucătarilor francezi, iar Parisul este cu siguranță inima celor mai bune restaurante, pub-uri și cafenele.

Cafenea pariziană © Martyna Górna

În 2022, nu mai puțin de trei restaurante din Paris au fost incluse în clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume. Acestea sunt:

 1. Septime – o nouă perspectivă asupra bucătăriei franțuzești într-un cadru modern pe 80 Rue de Charonne, 75011 Paris
 2. Le Clarence – un restaurant exclusivist, elegant, situat în zona luxoasă de la intersecția a trei străzi, numită triunghiul de aur – 31 Av. Franklin Delano Roosevelt, 75008 Paris
 3. L’Arpège – bucătărie franceză colorată, de sezon, ale cărei preparate au la bază legume din grădina proprie. Aceste mâncăruri ușoare și sofisticate pot fi găsite pe 84 Rue de Varenne, 75007 Paris.

Nu este o coincidență faptul că la Paris se află cel mai frumos lanț Starbucks din lume, care merită vizitat doar pentru a admira interioarele impresionante ale clădirii somptuoase.


Instagram

Cauți un anumit loc?