Nu-i aşa că totul pare diferit când soseşte primăvara? După luni de frig şi vreme cenuşie, totul se schimbă. Ziua e mai lungă, soarele nu-şi mai arată dinţii, iar noi, deloc surprinzător, vrem să petrecem mai mult timp afară şi să compensăm cumva timpul petrecut ȋnăutru din toamnă şi până acum. În plus, se ȋntâmplă şi altceva: reȋnvie dorinţa de a exploata. Pentru că ştim cât de relaxant e să vedem locuri noi sau să le revizităm pe cele care ne plac, mai ales când vremea e frumoasă, am pregătit pentru tine 5 oraşe din România ideale pentru un city break primăvara aceasta.

Sighisoara
Sighişoara © iStock

Sighişoara

Nu puteam vorbi despre oraşe extraordinare din România fără să menţionăm Sighişoara. Sighişoara este un oraş atât de ȋncântător ȋncât nu contează dacă l-ai vizitat deja de câteva ori sau niciodată. Ori de câte ori ȋl vezi te bucuri că te afli acolo şi ȋţi dă o stare de bună dispoziţie. Dacă ȋţi plac peisajele oraşelor, te vei bucura să afli că Sighişoara are numeroase turnuri, câte unul pentru aproape fiecare profesie care a existat ȋn oraş şi toate fac parte din Cetatea Medievală Sighişoara, inclusă ȋn Patrimoniul Cultural UNESCO.

Sighisoara2
Sighişoara © iStock

Îţi poţi ȋncepe plimbarea de la Turnul cu Ceas care se află ȋn centrul vechi şi care datorită ȋnălţimii (64m) poate fi văzut din orice parte a oraşului. În continuare nu trebuie să-ţi faci un plan. Poţi alege să mergi pe oricare dintre străzile pline de istorie şi sigur te vor duce ȋntr-un loc interesant. Prin Strada Şcolii, de exemplu, vei ajunge la Scara acoperită – 300 de trepte (ȋn prezent doar 175) construite acum aproape 400 de ani ca să-i protejeze pe copiii care mergeau la liceu. De acolo depinde doar de imaginaţia ta. Te poţi ȋndrepta spre expoziţia MYstical transylvania, unde poţi afla poveşti mai puţin ştiute despre oraş şi domnitorul Vlad Ţepeş, spre Casa Veneţiană pentru a-i admira arhitectura şi mai ales ferestrele, spre Muzeul Armelor Medievale sau Casa Breslelor pentru detalii istorice interesante. Rezervaţia de Stejari Seculari aflată la doar 7 km de Sighişoara ȋţi va oferi prilejul să te bucuri cu adevărat de vremea frumoasă ȋn mijlocul naturii.

Oradea
Oradea © iStock

Oradea

Nu mai e o noutate că Bucureşti era numit ȋn trecut „Micul Paris”, dar ştiai că ȋn istorie a existat ȋncă un oraş românesc comparat cu capitala franceză? În perioada interbelică, Oradea era denumită „Micul Paris de pe Crişul Repede”, iar asta te va ajuta să-ţi faci o idee despre cât de cochet şi evoluat era oraşul de la graniţa cu Ungaria. În Piaţa Unirii se află, de exemplu, Biserica cu Lună, numită aşa pentru că turla are un mecanism unic ȋn Europa (construit tocmai ȋn 1793) care arată fazele Lunii. Tot ȋn Piaţa Unirii poţi vedea şi alte clădiri cu stiluri arhitecturale interesante, dar de neratat sunt Palatul Vulturul Negru şi Palatul/Turnul Primăriei. Din Piaţa Unirii poţi merge la o plimbare uşoară pe strada Republicii unde se află cele mai multe restaurante, cafenele şi baruri.

Oradea2
Oradea © iStock

Ca orice oraş românesc cu o istorie bogată, Oradea are la rândul ei o cetate pe care o poţi vizita. Diferenţa este că Cetatea Oradea este una dintre puţinele cetăţi ȋncă utilizate ȋn prezent. Întreaga construcţie a fost reabilitată şi ȋi aşteaptă pe turişti cu poveşti interesante (ȋntr-una dintre ele se spune că Cetatea nu putea fi cucerită pentru că avea prea multe tuneluri subterane conectate cu exteriorul). Ca să te bucuri de vremea frumoasă de primăvară, nu trebuie să ratezi Dealul Ciuperca, unul dintre simbolurile oraşului. Poţi sta la un pahar de vin pe iarbă ȋmpreună cu localnicii, poţi servi masa la restaurantul din vârful colinei, ȋnsă cea mai importantă este priveliştea. De pe Dealul Ciuperca poţi vedea ȋntreaga panoramă a oraşului. Eşti gata pentru un city break ȋn Oradea?

Focsani
Focşani © iStock

Focşani

Din vestul ţării mergem ȋn partea opusă şi ajungem la Focşani, un oraş pe care nu ȋl vezi des printre recomandările pentru un city break, dar pe care merită să ȋl iei ȋn considerare mai ales dacă iubeşti natura. Aşezarea de pe Milcov, unul dintre simbolurile Unirii, păstrează din trecut câţiva copaci seculari consideraţi monumente ale naturii. Mai exact, ȋn Focşani poţi vedea 10 astfel de copaci, jumătate dintre ei fiind mai bătrâni decât România modernă. Îţi poţi ȋncepe vizita de la cei mai cunoscuţi dintre ei, din locul care poartă numele de „Doi stejari”. Există multe legende, dar ceea ce este cu adevărat sigur e că au nu mai puţin de 450 de ani şi cu toate acestea nu sunt cei mai bătrâni. Nu departe, ȋn curtea şcolii nr. 10, se află un stejar ajuns la venerabila vârstă de 500 de ani. Impresionant, nu?

Focsani2
Focşani © iStock

În centrul vechi al oraşului, ȋn Piaţa Unirii, se află monumentul cu acelaşi nume. Obeliscul ȋnalt de 20 de metri are la bază scene din istoria ţării şi nu mai puţin de 85 de personaje. Dacă vrei să afli mai multe despre cel mai important eveniment al oraşului, ȋţi recomandăm o vizită la Muzeul Unirii. Din Focşani vei fi aproape de unul dintre cele mai neobişnuite lucruri pe care le poate face natura – Focul Viu de la Andreiaşu de Jos, locul ȋn care focul iese natural din pământ şi arde spontan. Drumul durează aproximativ 45 de minute, dar experienţa ȋţi va rămâne ȋn memorie mult timp.

Constanta
Constanţa © iStock

Constanţa

Probabil te-ai ȋndreptat de multe ori spre Constanţa când ai mers ȋn staţiunile de pe litoral, dar ţi-ai rezervat vreodată timp să descoperi oraşul ȋn sine? Probabil cel mai bun start pentru un city break ȋn Constanţa este o ȋntâlnire cu Ni Ni și Chen Chen. Cine sunt ei? Cei doi delfini de la delfinariul din oraş, care oferă spectacole de neuitat mai ales dacă mergi cu copiii. După show poţi vizita acvariul (primul din România, cu peste 100 de specii de peşti), Microrezervaţia (mai mult de 450 de animale şi păsări) sau, dacă vrei să ȋncerci ceva inedit, poţi lua cursuri de echitaţie, iar copiii pot călări ponei – toate ȋntr-un singur lor. Dacă se lasă deja seara după toată distracţia de la delfinariu, dar nu vrei să ȋnchei ȋncă ziua, nu e nimic mai spectaculos decât o plimbare cu telegondola. Imaginează-ţi panorama oraşului, portul Tomis sau lacul Siutghiol văzute de sus când soarele apune.

Constanta2
Constanţa © iStock

Constanţa e un oraş cel mai bine pus ȋn valoare de vremea frumoasă. În restul timpului ȋţi poţi reȋncărca bateriile cu o plimbare pe faleza ȋnconjurată de albastrul nemărginit al apei sau cu o plimbare cu vaporaşul din Portul Tomis. Tot ȋn port poţi servi masa ca să ai energie mai târziu ȋn Gravity Park. Ce este Gravity Park? Te lăsăm pe tine să descoperi…

Timisoara
Timişoara © iStock

Timişoara

Timişoara are de toate pentru un city break: numeroase cafenele şi restaurante, atracţiile importante pot fi văzute ȋn 2-3 zile, iar centrul istoric a fost reamenajat de curând astfel că oraşul e mai pregătit ca oricând pentru vizite. Timişoara are două pieţe importante, ambele de neratat: Piaţa Victoriei, ȋn jurul căreia se află clădirile istorice şi de cultură importante ale oraşului, şi Piaţa Unirii, cea mai veche piaţă din Timişoara. În Piaţa Victoriei există două mari promenade pentru plimbări – Corso şi Surogat – pe care vei găsi restaurante, magazinele brandurilor de lux, cafenele şi mici buticuri. Ca să ȋnţelegi mai bine de ce Timişoara este cunoscută şi ca oraşul parcurilor sau oraşul trandafirilor, ȋţi recomandăm o plimbare ȋn mijlocul zilei ȋn Parcul Rozelor. Seara poate fi rezervată ca să vezi zidurile iluminate ale Bastionului Maria Theresa – rămăşiţele cetăţii Timişoara ȋn locul căreia a fost construit oraşul.

Timisoara2
Timişoara © iStock

Dacă turismul viticol este un subiect care te interesează, te afli ȋn locul potrivit. În Timişoara poţi vizita Cramele Recaş pentru un tur al podgoriilor, al locurilor ȋn care se produce şi se păstrează vinurile şi, bineȋnţeles, pentru degustare. Tot ȋn Timişoara se află şi prima berărie din ţară, iar Fabrica de Bere poate fi la rândul ei vizitată. La doar 30 km de oraş se află Parcul Buziaş, o staţiune balneară populară pentru izvoarele termale şi pentru pergola unică ȋn Europa. Eşti gata să le descoperi?


Instagram

Cauți un anumit loc?