2024 va fi un an al evenimentelor sportive majore. Așteptăm cu nerăbdare Campionatul European de Fotbal din Germania și Copa America din Statele Unite. Însă cel mai important eveniment sportiv al anului va avea loc pe Sena. Pe 26 iulie, ochii întregii lumi vor fi ațintiți asupra Parisului, odată cu începerea celei de-a XXXIII-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară.
Jocurile Olimpice de vară 2024 – ce trebuie să știi?
Startul Jocurilor Olimpice va avea loc pe 26 iulie 2024 și vor dura până pe 11 august. Oraşul celor mai multe dintre competiţii va fi chiar capitala Franței, ȋnsă unele evenimente vor avea loc în alte orașe. Fotbalul se va juca la Nantes, Bordeaux, Lyon, Nisa și Marsilia, în timp ce handbalul și baschetul se vor juca la Lille. Surferii vor concura pe insula Tahiti din Polinezia Franceză, iar marinarii la Marsilia.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din acest an nu va fi una tradiţională pentru că nu va avea loc pe stadion, ca în trecut, ci pe Sena! Reprezentanții fiecărei țări vor lua drumul apei în bărci – peste 10.000 de concurenți vor naviga prin inima orașului. Fanii vor putea urmări ceremonia neobișnuită de aproape – pe maluri, pe poduri și pe străzi. Biletele se vând doar pentru malul inferior al apei. În perioada premergătoare paradei, prezentarea sportivilor se poate urmări gratuit.
Parada va parcurge 6 kilometri, de la Pont d’Austerlitz, prin Jardin des Plantes, Île Saint Louis și Île de la Cité, pe sub zece poduri și porți, până la Trocadéro, unde se va încheia ceremonia de deschidere.
Descoperă Parisul!
Cum mă pot pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Paris?
Poți cumpăra bilete pentru oricare dintre competiţii sau evenimente de pe site-ul oficial al Comitetului Olimpic și prin intermediul federațiilor naționale. Biletele pot fi cumpărate online doar după ȋnregistrare. Costul unui bilet depinde de eveniment și de nivelul competiției, variind de la 24 de euro la aproximativ 2.000 de euro. Evenimentele mai populare, cum ar fi atletismul și boxul, sunt mai scumpe. Un bilet la ceremonia de deschidere costă aproape 2.000 de euro.
Dacă plănuieşti o excursie la Paris pentru Jocurile Olimpice, începe să cauți cazare acum. Prețurile au crescut spectaculos în această perioadă. Cu toate acestea, e posibil să mai găsești o ofertă specială sau să rezervi cazare în zona Parisului, nu neapărat în oraș. De asemenea, ia în considerare la ce evenimente vei merge și dacă acestea au loc în capitală sau în alt oraș.
Omul nu trăiește doar din sport
Jocurile Olimpice reprezintă ocazia excelentă pentru o vacanță mai lungă în Franța. Nu numai că vei participa la un eveniment major, dar vei putea vizita şi câteva obiective turistice. La urma urmei, sportul este bun pentru sănătate, așa că merită nu doar să încurajezi sportivii, ci și să-ţi petreci timpul liber ȋn mod activ, cu multe plimbări prin oraşele franceze.
Te-ai gândit că ai putea urma drumul torței olimpice pentru a vizita orașele în care ajunge flacăra? În continuare ȋţi vom spune ce merită văzut în cele mai populare 3 orașe care vor găzdui Jocurile Olimpice.
Locuri necunoscute în Paris
Luvrul și Turnul Eiffel sunt întotdeauna aglomerate. Cu atât mai mult în timpul unei competiţii importante! Dacă vrei să vezi ceva mai puțin cunoscut și mai puțin aglomerat, mergi în Le Marais. Este un fost cartier evreiesc, extrem de colorat, plin de buticuri la modă, galerii și baruri. Aici poți găsi încă restaurante cușer. De asemenea, aici se află Muzeul Pablo Picasso, Muzeul de artă și istorie evreiască, Biblioteca și Muzeul de istorie din Paris.
Cartierul Belleville seamănă cu o galerie de artă. Este o adevărată Mecca a artei stradale, plină de murale colorate și galerii de artă independente. Aici vei găsi lucrări atât ale artiștilor locali, cât și ale celor de renume mondial.
Père-Lachaise este un alt loc fascinant care le scapă adesea turiștilor. Este cel mai mare cimitir din Paris şi locul de odihnă al multor personalităţi, printre care Jim Morrison, Oscar Wilde și Edith Piaf. În Montmartre, partea istorică a Parisului, poți căuta colțuri mai puțin frecventate. În loc să cobori pe scara principală spre Catedrala Sacré-Cœur, încearcă să găseşti străduțe laterale fermecătoare, cu magazine și cafenele discrete.
În timpul plimbărilor este posibil să găseşti şi pieţe foarte puţin frecventate de turişti. Una dintre cele mai vechi, Rue Mouffetard, are multe produse interesante aduse din toată ţara. Brânzeturile și vinurile merită cumpărate în mod deosebit.
Marsilia, perla Mediteranei
Capitala regiunii Provence va fi arena competițiilor de navigație şi punctul de plecare pentru torța olimpică. Dar Marsilia are mult mai multe de oferit. Bazilica Notre-Dame de la Garde este așezată pe un deal, iar portul vechi este plin de viață. Fă o plimbare pe malul apei, priveşte bărcile colorate și ȋncearcă delicatesele locale.
Lasă-te fermecat de Marsilia!
Muzeul Culturilor Europene și Mediteraneene are exponate fascinante despre istoria regiunii și, ca bonus, poţi admira clădirea futuristă din piatră care găzduiește muzeul. Există, de asemenea, un restaurant pe acoperiș care serveşte mâncare din bucătăria franceză, cu vedere uimitoare la Golful Marsilia, la Corniche și la Prado. Cartierul Le Panier este plin de străduțe înguste, clădiri colorate și cafenele mici. Este locul perfect pentru o plimbare relaxantă ȋn care să descoperi cultura locului. În timpul vizitei în Marsilia, poți face și o scurtă croazieră spre Insulele Frioul, un arhipelag de patru insule în apropierea Portului Vechi, cu multe ruine de fortificații militare.
Lille, orașul lui Charles de Gaulle
Microbiştii ştiu că Lille este clubul care a câștigat recent campionatul francez, ȋntr-o perioadă dominată de PSG, dar aici se joacă şi handbal sau baschet la nivel ȋnalt. Turiștii nu vin la fel de des ca ȋn Paris sau Marsilia, ȋnsă merită o vizită, mai ales dacă vrei să te bucuri de meciurile de la Jocurile Olimpice ȋntr-o atmosferă mai liniştită. Începe turul orașului Lille de la Grand Place. Piața centrală, înconjurată de blocuri flamande colorate, este locul perfect pentru plimbări, cumpărături și pentru a simţi atmosfera locală. Centrul vechi este un labirint de străduțe înguste, buticuri, cafenele și restaurante.
Petrece câteva zile în orașul lui Charles de Gaulle!
Oamenii obișnuiau să vină aici pentru tratament medical, iar acum vin pentru a învăța despre istoria orașului. Fostul spital și mănăstire a fost transformat în Muzeul Hospice Comtesse. Aici există o colecție de artă, mobilier și obiecte de uz zilnic. În Lille-ul de astăzi, poți vizita, de asemenea, fortificațiile și frumoasele grădini din jurul uriașei cetăți construite în secolul al XVII-lea. După o zi plină, relaxează-te în Bois de Boulogne unde poţi face un picnic, poţi merge la grădina zoologică, la locul de joacă pentru copii sau pur și simplu te poţi plimba printre iazurile parcului.