Sicilia este o altă destinaţie în care am mers alături de influenceri în cadrul campaniei "Travel Your Own Way". De data aceasta am decis să călătorim în Catania cu Maciej și Sonia, cei doi influenceri din spatele canalului @maciej_je. Tema călătoriei noastre a fost "Gustă aromele!". Împreună, am vrut să arătăm că ȋncercarea unor gusturi noi poate fi scopul unei vacanţe şi nu doar rezultatul. Citeşte ȋn continuare ce au făcut Maciej și Sonia și găseşte-ţi inspirația pentru următoarea călătorie culinară!

Visezi la o excursie din care să te ȋntorci nu doar cu amintiri, ci și cu noi gusturi ȋncercate? Dacă şi pentru tine bucătăria locală este unul dintre cele mai importante elemente ale unei călătorii, Sicilia va fi o alegere excelentă. În timpul scurtei vacanţe am ȋncercat delicatesele zonei, am vizitat piețe și pub-uri și am explorat cele mai interesante locuri din partea de est a insulei. Călătoria noastră se apropie încet de sfârșit. Astăzi ne întoarcem așa că dorim să profităm de această ocazie și să ȋmpărtăşim cu tine impresiile noastre.

sicily catania fruit stand
Tarabă de fructe în Catania, Sicilia © Martyna Górna

Bucătăria siciliană

Vei remarca rapid varietatea specialităților locale şi vei observa influențele arabe, iberice, grecești sau franceze. În timpul vacanţei am simțit cel mai mult accentele grecești și spaniole. Această parte a Italiei este cu adevărat intrigantă când vine vorba de gusturi şi arome şi nu trebuie ratată! Cannoli, înghețată de brioche, arancini, paste, pizza siciliană, fistic, citrice și fructe de mare – acestea sunt doar câteva dintre specialitățile pentru care Sicilia este renumită!

sicily catania piazza del duomo
Piazza del Duomo, Catania, Sicilia © Martyna Górna

Zboruri spre Sicilia

Poţi găsi zboruri spre Sicilia operate de toate tipurile de companii: low cost, de linie sau charter. Pe site-ul eSky.ro, în secţiunea Oferte, vei găsi cu siguranță zboruri interesante atât spre estul, cât și spre vestul insulei. Este o idee bună să aterizezi pe un aeroport, de exemplu Catania, și să pleci de pe altul, de exemplu Palermo. Astfel ȋţi poţi organiza călătoria de la A la Z și poți economisi timp. Noi am plecat după ora 20.00 și am aterizat în Catania în jurul orei 23.00.

Dacă planifici o călătorie foarte scurtă (un city break ȋn weekend, de exemplu), nu-ţi recomandăm să ajungi atât de târziu. Mai bine alegi un zbor de dimineață ca să te bucuri cât mai mult de oraș. În cazul nostru, însă, a avut avantajele sale – am putut să ne lăsăm bagajele la hotel și să dormim suficient, astfel încât să fim pregătiți pentru vizitarea obiectivelor turistice a doua zi. Și exact asta am făcut.

sicily catania market
Tarabă cu fructe de mare, Catania, Sicilia © Martyna Górna

Ziua 1 – Catania

Am început prima noastră zi întreagă în Sicilia cu o vizită ȋn piața La Pescheria, chiar în centrul orașului. Piața Pescheria di Catania ne-a făcut o impresie deosebită! Am văzut multe specii de pește și fructe de mare ale căror nume nici măcar nu le știam. În plus, am găsit o selecție imensă de legume sau fructe la prețuri foarte mici (adesea 1 euro/kg), dar cumpărarea la bucată nu este văzută cu ochi buni de către vânzători. Peștii, fructele de mare și melcii care erau încă vii pe standuri ne-au şocat puţin. Totuşi, merită să mergi la o astfel de piață, este o parte importantă a vieții și culturii locale – povestesc Maciej și Sonia. Piața se află în apropiere de Piazza del Duomo, chiar lângă faimoasa Bazilică Sfânta Agata, care are o terasă cu vedere spre Muntele Etna.

Pentru micul dejun am mers la Insigne Cafe de pe faimoasa Via Etnea, unde am încercat cannoli. Acesta este unul dintre cele mai populare deserturi siciliene și cunoscut în întreaga lume. Am mâncat cannoli pentru prima dată în… Boston, dar preparat de imigranți italieni. În cele din urmă am reușit să le încercăm din nou în Sicilia și gustul a fost ca din rai! Cannolo constă dintr-un aluat crocant, prăjit sub formă de rulou şi umplut cu ricotta preparată local. Poate fi mâncat şi cu fistic sau ciocolată. Noi am încercat cu cremă de fistic și trebuie să recunosc că a fost extraordinar, subliniază Maciej.

sicily taormina granita bambar
Granita Bambar, Taormina, Sicilia © Martyna Górna

Ziua 2 – Taormina și Castelmola

În cea de-a doua zi am ridicat mașina pe care am ȋnchiriat-o prin secţiunea Închiriere maşini de pe site-ul eSky, unde vei găsi un motor de căutare a ofertelor de la diverse companii de închiriere. Maşina ne-a oferit libertate totală în descoperirea Siciliei și a aromelor sale. Am putut merge oriunde ne-am dorit așa că am pornit spre nord, lăsând Catania ȋn urmă. Dacă nu vrei să închiriezi o mașină, poți găsi și rezerva tururi dus-întors pe site-ul eSky – este o alternativă excelentă! Prima noastră oprire a fost Taormina şi am ajuns acolo în mai puțin de o oră.

Să le dăm cuvântul Soniei şi lui Maciej: Taormina este un loc fermecător care captivează oameni din toată lumea prin locația și monumentele sale (amfiteatrul antic este impresionant). Un rezultat al popularității este, din păcate, comercializarea sa printr-o mulțime de „atracții” turistice, ceea ce poate strica pentru unii percepţia asupra acestui oraș, dar în opinia noastră merită văzut. În Taormina am vizitat şi BamBar – un loc popular ȋn care am încercat granita cu brioşe. Ne-am îndreptat apoi spre Castelmola, care este situat mult mai sus și oferă o priveliște și mai frumoasă asupra zonei care cuprinde Etna. Orașul este mai puțin vizitat de turişti și mai liniștit. Una dintre principalele atracții este Bar Turrisi, cu un leitmotiv destul de controversat pe care te lăsăm pe tine să-l descoperi – adaugă Maciej și Sonia.

sicily syracuse
Siracuza © Martyna Górna

Ziua 3 – Siracuza și Noto

În cea de-a treia zi am plecat din Catania către sud, spre Siracuza. Maciej și Sonia: Am mers ȋn Siracuza din două motive. În primul rând, este un oraș cu o lungă istorie care datează din vremea grecilor antici, iar timp de secole s-a aflat sub influență romană, arabă și spaniolă. În al doilea rând, se spune că are cele mai bune sandvișuri din Sicilia (posibil din lume), iar eu pot să confirm pe deplin acest lucru. Le poţi ȋncerca şi tu la Caseificio Borderi.

La mai puțin de 40 km sud-vest de Siracuza se află Noto – o adevărată bijuterie și un exemplu perfect de stil baroc sicilian (înscris ȋn Patrimoniul UNESCO). Orașul impresionează prin arhitectură, dar și armonia sa – fațadele tuturor clădirilor au un galben deschis uniform și același stil. În labirintul de străzi vei găsi multe pub-uri și cafenele, inclusiv celebra Caffe Sicilia Noto, unde vei găsi produse de patiserie delicioase.

sicily castelmola
Castelmola © Martyna Górna

Impresii din timpul călătoriei

Din nefericire, călătoria noastră printre aromele Siciliei se apropie de sfârșit. La final le dăm cuvântul lui Maciej și Soniei ca să ne descrie impresiile lor de călătorie: Sicilia este frumoasă și, în același timp, are caracter. Cel mai important pentru noi a fost că aici am putut găsi mâncare delicioasă – atât ca feluri principale, cât şi desert. Tot ce am încercat a fost gustos, iar câteva mâncăruri au fost extraordinare. Totuşi, știm că am reușit să mâncăm doar o parte din ceea ce bucătăria locală are de oferit. Cândva, cumva trebuie să ne întoarcem aici!


Instagram

Cauți un anumit loc?