Ce facem atunci cand nu putem fi pe drum tot timpul, dupa cum ne-am dori? Cautam calatori care traiesc si respira pasiunea drumetiilor si ne mai alina dorul de duca. Astazi ti-l prezentam pe Bogdan Pantoc, specialist in online marketing si calator part-time, omul din spatele blogului cu acelasi nume. Afla povestea calatoriilor sale, dupa 250 de orase din 62 de tari de pe 6 continente:

Care a fost prima tara straina vizitata? Cand ti-ai dat seama ca iti place sa calatoresti si ca vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii un simplu turist?

BogdanPantoc.ro eSky 1

Dorinta de a descoperi lumea o am din copilarie. Pe atunci eram pasionat de geografie si imi placea sa memorez tari si capitale. 15 ani mai tarziu aveam sa ies prima data din tara. Doream sa fac ceva diferit de Revelion si Viena mi se parea cea mai potrivita destinatie. Multa vreme acesta a fost orasul meu favorit, chiar daca la prima vizita am inghetat de frig mai ceva ca in Tromso, dincolo de Cercul Arctic.

Rolul de calator part-time l-am luat in serios pe la jumatatea lui 2012; iesisem din tara doar de 3 ori pana atunci si imi propuneam o calatorie la 2 luni. Cu putin timp inainte ma mutasem in Bucuresti, iar calatoriile au fost cele care au grabit decizia. Pe atunci zborurile din Iasi, orasul in care locuiam, spre destinatii din afara tarii erau aproape inexistente, iar un zbor cu avionul spre Bucuresti era cel putin dublu la pret fata de orice zbor spre o destinatie din Europa.

Care a fost triggerul pentru acest proiect de blogging? Spune-ne mai multe despre ce te-a determinat sa incepi acest proiect si sa ii dedici timp.

Am pornit primul meu blog in 2006 si i-am alocat o buna parte din timpul liber din facultate. Acolo scriam despre orice si mai bine de 3 ani a fost locul in care faceam cele mai multe teste pentru ceea ce faceam profesional la acea vreme. L-am abandonat si am pornit altul nou doar pe sfera profesionala.

BogdanPantoc.ro eSky 2

Ma gandeam la un blog de calatorie de ceva vreme, dar nu gaseam timp pentru asta. Sa calatoresti cateva luni pe an si sa scrii despre acele experiente cere mult timp sau o organizare foarte buna. Din acest motiv, abia in 2014 am inceput sa scriu despre calatorii. Planul initial era sa fie parte a unui proiect mai amplu ce implica si o agentie de turism online. Componenta unei agentii nu a mai ajuns si, din acest motiv, pentru o perioada nu i-am mai acordat atentie.

Intretineam in continuare pagina de Facebook, dar pentru blog nu mai aveam timp. In noiembrie 2016 mi-am propus sa-i mai acord o sansa si sa incerc sa-i dau o directie limpede. De data aceasta mult mai organizat si cu o politica editoriala foarte clara.    

Cum te imparti intre job, calatorii si proiect? Spune-ne putin mai multe despre „jobul tau de zi cu zi” si in ce moment a devenit blogul un punct important din viata ta?

Marele meu avantaj este ca nu sunt conditionat de un job cu un anumit numar de zile libere. Lucrez intr-un boutique de digital marketing si asta imi ofera multa flexibilitate. Tot ce am nevoie este o conexiune optima la internet pentru a comunica cu colegii sau pentru a lucra cateva ore la ce este cu adevarat urgent.

Clientii s-au obisnuit cu mine plecat constant, unii ma si urmaresc in social media si in aceste perioade comunicam in cea mai mare parte a timpului prin email. Aceasta flexibilitate mi-a permis sa fac calatorii de 6-8 saptamani si pe parcursul unui an sa ajung la 3-4 luni in afara tarii.

BogdanPantoc.ro eSky 3

Calatoria de 8 saptamani in Thailanda, Vietnam si de aici in Australia si Noua Zeelanda a fost cea care a dat o alta directie blogului si per total calatoriilor. Cumva, blogul ma motiveaza sa fiu mai curios si mai atent ca inainte. Nu caut senzationalul in calatorii si cu atat mai putin locuri „in premiera”, doar incerc sa explorez lucruri cat mai diverse.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o de cand ai inceput proiectul si cum ai reusit sa o depasesti?

Calatoream din ce in ce mai mult, dar mai mult de a publica pe pagina de Facebook nu reuseam. Din acest motiv am si renuntat mai bine de un an la scrisul pe blog. Am avut cateva tentative, dar efectiv nu se legau articolele.

BogdanPantoc.ro eSky 4

Cand am decis sa-i mai acord o sansa blogului, m-am gandit si cum sa imi organizez asta. Atunci am stabilit clar despre ce voi scrie si cum. Documentam cu poze din calatorii diverse lucruri si era mai usor sa scriu. Cateva luni mai tarziu aveam sa descopar ca cel mai simplu scriu in timp ce sunt in avion la intoarcerea spre casa sau spre alte destinatii. Japonia a fost prima destinatie de unde m-am intors cu toate articolele scrise la nivel de ciorna.

De aproape 2 ani, ma intorc din majoritatea calatoriilor cu cateva articole. Corectarea si selectarea pozelor mai cer cateva ore, dar e mult mai simplu decat scrisul in weekend sau in timpul liber.

Spune-ne mai multe despre cum te organizezi pentru o calatorie: de la bagaje, itinerariu, cazari etc. Ce trucuri de calatorie poti impartasi din experientele tale?

Organizare pentru mine inseamna de foarte multe ori doar cazare, bilete de avion si inchiriat de masina. Pentru primele tari vizitate am cumparat din timp ghiduri de calatorie. Majoritatea dintre ele au ramas necitite deoarece incercam sa descoper orasul la pas, doar cu o harta luata de la hotel si cu o cercetare la fata locului direct in Google Maps sau citind diverse articole.

BogdanPantoc.ro eSky 12

Ma consider un calator care foloseste la maxim avantajele internetului in timpul calatoriei si, de regula, planul de vizitare il fac in drum spre destinatie sau in timpul calatoriei. Folosesc cateva aplicatii pe post de ghid de calatorie, iar la final salvez punctelele de interes in Google Maps sa le pot organiza mai bine pe zile.

Bagajul evolueaza o data cu anii de calatorie. Eu aloc cel mai mult timp pentru a pregati echipamentul foto, ca la restul pun rapid din dulap haine cat sa ajunga pentru 10-12 zile la calatoriile mai lungi si fixe pentru calatoriile scurte. Aloc 15 – 20 de minute pentru haine si 1 – 2 ore pentru celelalte.

BogdanPantoc.ro eSky 5

Daca ar fi sa dau un sfat apropo de bagaj, primul ar fi recomandarea de a renunta la troler si a trece la rucsacurile premium. Acestea sunt foarte usor de carat si ofera o flexibilitate mai mare in deplasarea prin orase sau aeroporturi.

Care a fost cea mai haioasa intamplare pe care ai trait-o in calatoriile tale?

Primele 2 calatorii au fost cele mai bogate in situatii amuzante. E greu sa ma decid care a fost cea mai haioasa, dar am sa ma opresc la o intamplare care caracterizeaza in general calatoriile mele. Nu cer ajutorul localnicilor pentru ghidare si fac multe presupuneri, unele chiar neinspirate.

Viena, la prima mea iesire din tara. Aveam ghidul in rucsac, harta de la hotel si bonus si un mic ghid de conversatie in germana. Nu stiu de ce il cumparasem, dar ma gandeam eu ca poate ajuta sa traduc ceva ca poate nu stiu austriecii engleza. Prima zi a fost usoara cu cateva plimbari rapide cu tramvaiul. A doua zi m-am simtit curajos si am pornit spre centru, nu parea asa departe.

Dupa cateva minute de mers am observat ca un indicator se tot repeta si la cata germana stiam am dedus ca e Spre centru. Dar nici asa nu parea ca ajung. Harta nu voia sa ma ajute si mersul parea singura solutie. Intr-un tarziu am ajuns la statia mare unde schimbasem tramvaiul in ziua anterioara. A doua zi la o bere si un schnitzel m-am gandit sa caut in dictionar ce inseamna indicatorul pe care eu il consideram Centru. Am mai cerut o bere dupa ce am vazut ca era Sens Unic.

Care este destinatia de vacanta in care, daca ai avea posibilitatea, ai merge luna de luna?

BogdanPantoc.ro eSky 6

Nu am o destinatie anume, ci o pasiune pentru Spania. Putine locuri nu mi-au placut deloc in aceasta tara si incerc sa ajung an de an, chiar si pentru cateva zile. Imi plac fructele de mare, iar pentru mine Spania este destinatia nr. 1 pentru aceste delicii culinare.

Ai vizitat peste 60 de tari si 250 de orase. Ai un anumit loc pe bucket list, o destinatie pe care planuiesti de ceva timp sa o vezi?

BogdanPantoc.ro eSky 7

Dupa vreo cateva tari vizitate, mi-am creat un Excel in care am selectat tarile si teritoriile pe care imi propun sa le vizitez. Initial erau vreo 100, dupa cativa ani am ajuns la 125. In general, daca imi vine o destinatie in minte sau imi atrage atentia, in maximum 2 ani ajung sa o vizitez. Uneori chiar si involuntar se intampla asta. Singura destinatie importanta care nu a iesit in acest timp este Antarctica, dar va veni si vremea celui de-al 7-lea continent.

Care este intrebarea pe care o primesti cel mai frecvent de la cei care te urmaresc si ce sfat le oferi?

BogdanPantoc.ro eSky 8

Cele mai multe intrebari au legatura cu organizarea si costurile unei calatorii, apoi vizele pentru cateva tari in care am fost si am scris despre asta. Bine, partea de costuri este si cea care naste cele mai multe discutii contradictorii. Cei care ma urmaresc stiu la ce se refera costurile mele, dar multi care ajung pentru prima data trec rapid la totalul calatoriei si le considera exagerate fara a vedea la ce se refera.

Incerc sa nu ofer mai multe sfaturi decat am scris pentru a nu fi percepute ca „solutii absolute”. Unele discutii legate de vize sunt la limita legalitatii si incerc sa ajut cu sfaturi in scop turistic, nu emigrare ilegala :)).

Cum decurge acum o zi din viata ta?

In primul rand, ziua mea incepe pe la 9-10. Urasc trezitul devreme si incerc pe cat posibil sa nu am zboruri la ore matinale. Cat e programul normal de lucru sunt in cea mai mare parte a timpului dedicat jobului. Evident ca nu fac doar asta, mai ajung din cand in cand pe Instagram sau Facebook si mai public cate ceva. In zilele mai libere mai corectez articole sau editez poze, dar in general asta e activitate de weekend.

Ce destinatii se afla pe wishlist-ul tau din 2019?

BogdanPantoc.ro eSky 9

De vreo 3 ani fac o lista in ianuarie cu ce as putea vedea tot anul. Insa e doar ceva orientativ, mai mult de jumatate dintre destinatii sunt inlocuite cu altele aparute spontan. Tot ce e sigur este acea lista de tari pentru „toata viata”. Orice de acolo e bine venit, dar incerc sa descopar locuri si tari noi an de an. Pentru 2019 mi-am propus sa nu mai ajung in locuri in care am mai fost.

Si daca tot vorbesc de 2019, as putea chiar sa spun in premiera cateva dintre locurile unde voi ajunge anul acesta. Probabil destinatia neobisnuita va fi Coreea de Nord. Nu am facut inca toate demersurile, dar cred ca nu va fi o problema sa ajung. Va fi la pachet cu cateva locuri din China si Coreea de Sud.

Ce planuri ai pentru acest proiect de blogging pe viitor? Cum crezi ca va arata #10yearschallenge pentru nisa de travel blogging?

BogdanPantoc.ro eSky 10

Momentan blogul e o pasiune luata foarte in serios si pentru care aloc mult timp. Mi-am propus ca in urmatorii 2-3 ani sa incerc sa gasesc o forma de monetizare a lui. E departe de mine gandul ca blogul imi va finanta vreodata calatoriile, dar poate 1 din 10 calatorii o va sustine la un moment dat.

Uitandu-ma la ultimii 10 ani, blogging-ul de travel a suferit putine schimbari. Instagram-ul si Youtube-ul au adus noi formate de prezentare a calatoriilor, insa impresia mea este ca aceste informatii sunt relevante doar in momentul publicarii. La cateva saptamani distanta sunt uitate si dispar in arhiva contului si putini mai ajung la ele.

Sunt de parere ca un continut de calatorie este relevant intre 3 si 5 ani, rareori mai mult de atat. Probabil in 10 ani continutul video va fi mai important decat acum, dar se va intampla asta daca sistemele de cautare in el se vor imbunatati. Partea scrisa, insotita de o galerie foto consistenta cred ca vor ramane principalele elemente ale travel blogging-ului de calatorie si in urmatorii ani.

Daca ar fi sa dai un sfat celor care vor sa porneasca pe drumul de travel blogger, care ar fi acela?

BogdanPantoc.ro eSky 11

Rabdare si consecventa. Si la fel de importante ca scrierea de articole sunt si cunostintele de marketing digital si/sau existenta unui buget de promovare. Travelul e una dintre cele mai aglomerate nise din online si este foarte greu sa creezi o comunitate. Chiar si cu toate resursele necesare, comunitatea si cititorii in numar mare vin dupa 2-3 ani. Pentru mine au fost necesari 2 ani intensi pentru a ajunge la peste 20.000 de cititori pe luna.

Focusul pe un anumit tip de continut este iarasi un aspect important. Multi scriu despre toate si amesteca ofertele la bilete de avion cu idei de calatorie, iar pe termen lung sunt greu de intretinut ambele cat sa formeze o comunitate.

Tu cum iti alini dorul de duca?

Pentru un plus de inspiratie si pentru a mai alina dulcele dor de duca, urmareste aventurile lui Bogdan pe Facebook si Instagram, iar apoi revino pe blogul lui pentru articole detaliate. Acestea sunt deja adevarate ghiduri de calatorie care te pot ajuta sa te organizezi eficient in drumetiile tale!

#TravelEnthusiastsWeLove #eSkyTravel


Instagram

Cauți un anumit loc?