Diferite emoții plutesc în aer. Fragmente de conversații în diferite limbi îți ajung la urechi. Odată cu primele sunete ale muzicii, mulțimea începe să facă valuri. Un strigăt se ridică din mii de piepturi. Începe Sziget și, odată cu el, începe vara petrecerilor în Budapesta.

96 de metri înălțime. Atât au cele mai înalte două clădiri din Budapesta, inclusiv Parlamentul, și nicio altă clădire nu poate avea mai mult, conform legii. Așadar, nu vei găsi aici zgârie-nori, ci o arhitectură care impresionează la fiecare colț. În jurul sāu se desfășoară viața marelui oraș, ungurii vând talismane norocoase, oferă gulaș și un Tokaj excelent, propunându-ți să cunoşti capitala de la A la Z în doar câteva zile.

Poleć z nami na city break do Budapesztu!

De la podgorii private la băi de aburi. Mâncând rapid un langoş excelent de la o rulotă verde deschis de pe marginea drumului. Trecând pe lângă monumente impresionante care îşi aruncă umbra pe străzile curate. Clădirile înguste și buticurile interesante aflate la tot pasul te încurajează să te abați de la traseul stabilit, adâncindu-te și mai mult în oraș.

Prieteni vizitând Budapesta
Prieteni vizitând Budapesta © iStock

Pesta sau Buda? Doar Budapesta

Dacă ne-am urca într-o mașină a timpului și ne-am întoarce în 1873, am putea vizita două orașe separate de Dunăre: Buda și Pesta. În urma unirii, aceste orașe au devenit un întreg, însă locuitorii din părțile de vest și de est ale capitalei încă mai consideră că „orașul lor” este mai bun decât celălalt. După câteva zile petrecute în Budapesta, se poate spune că fosta Buda este partea liniștită, care reflectă mult mai bine atmosfera istorică și melancolică a orașului. Pesta, pe de altă parte, este un creuzet de restaurante cu mâncăruri excelente, inclusiv cu preparate din bucătăria ungurească și langoş prăjit cu smântână și brânză, vinoteci care servesc Tokaj și o mulțime de cluburi. Cu alte cuvinte, în Pesta se trăieşte viața de mare oraş. Viața de noapte, bineînțeles, care, ca în orice capitală care se respectă, este extrem de variată.

Sziget – unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa

Primul pe care-l vezi este podul de cale ferată din oțel K-híd. Gri și albastru în fiecare zi, dar astăzi are alte culori. În timp ce mergi de-a lungul lui, panglicile atașate de el flutură în vânt. Te duce pe Insula Libertății, în verdele Óbudai-sziget. Pe parcursul a șase zile și nopți de august, va fi vizitată de peste o jumătate de milion de oameni din întreaga lume. Aici, aproape în inima Budapestei, între 10 și 15 august, se află epicentrul universului festivalurilor. Începe Sziget – cel mai mare eveniment muzical și artistic din Europa. Trebuie să ştii că aici domnesc cu adevărat dragostea, libertatea și arta. Cu o hartă în mână, îți planifici ce și când să vezi, unde să mergi, pe cine să asculți live. Ai de unde alege: Sziget nu înseamnă doar concerte, ci și ateliere artistice și spectacole de creație.

Femeie la festivalul Sziget
Femeie la festivalul Sziget © iStock

Scena principală pe care au cântat în ultimii ani Ed Sheeran, Dua Lipa sau Lana Del Rey este impresionantă. Anul acesta îi va include pe Billie Eilish și Florence + The Machine. Te întrebi cum poți fi în mai multe locuri în același timp? La urma urmei, timp de aproape o săptămână, până la 1.000 de artiști diferiți vor concerta în 60 de locații de pe insulă. Este momentul în care trebuie să profiți de toată energia. Este vară, soarele îți mângâie pielea, urechile sunt atente la muzică și la multitudinea de limbi din jur. Pentru o pauzā, alege mai întâi umbra copacilor și apoi plaja cu nisip fin și auriu.

Campionatele de atletism 2023

Omul nu trăiește doar din vizitarea obiectivelor turistice. 2.000 de sportivi din 200 de țări din întreaga lume vor participa la Budapesta între 19-27 august la cea de-a 19-a ediție a Campionatelor Mondiale de Atletism. Este un eveniment unic, deoarece este organizat pentru prima dată de o țară din Europa Centrală și de Est. Budapesta a învins Nairobi fără drept de apel pentru a câştiga dreptul de organizare. Mascota Campionatelor Mondiale de Atletism din acest an va fi o oaie Racka pe nume „Youhuu”. Aceasta este un animal caracteristic Ungariei, cu coarne ascuțite în formă de tirbuşon, ales pentru că zona în care a fost construit stadionul cu secole în urmă era pășunea lor.

Cum se ajunge la stadionul nou construit? Cu autobuzul 107, care te va duce aproape de Nemzeti Atlétikai Központ, Centrul Național de Atletism. Forma sa modernă are vedere spre districtul Ferencváros nr. 9 de pe Dunăre. Aflată la capătul insulei, Csepel va găzdui peste 37.000 de persoane în timpul competiției. Verifică ce bilete sunt disponibile. Până la urmă, ar fi păcat să nu urmăreşti o competiție de sub marchiză.

Atleți alergând
Atleți alergând © iStock

Ajungi la stadion. Te interesează în special sprinturile, săriturile în lungime, săriturile cu prăjina și obstacolele, iar vecinii tāi discută cu voce tare despre faptul că sunt aici pentru a urmări alergările pe distanțe lungi, aruncările de ciocan și aruncările de disc. Atleții apar pe pista de alergare și pe gazon. Le poți vedea fețele pe ecranele uriaşe. Printre ei se află vedete ale atletismului mondial. Îi vezi, printre alții, pe cel considerat succesorul lui Usain Bolt, Erriyon Knighton, pe multipla campioană Elaine Thompson-Herah sau noua stea a atletismului – Sydney McLaughlin. Se face liniște pentru o fracțiune de secundă. Se aude focul de start și începe prima cursă.

SPA pentru trup și suflet

Numai în Budapesta există peste 100 de astfel de locuri de relaxare. Cele mai populare, Gellert și Szechenyi, încă se întrec pentru titlul de cel mai bun. Băile de aburi sunt, fără îndoială, locuri caracteristice capitalei maghiare, oferind atât localnicilor, cât și turiștilor, nu doar posibilitatea de a se relaxa. Apele lor au un efect benefic asupra sănătății. Băile termale au atât piscine interioare, cât și exterioare.

Totuși, aminteşte-ți să nu stai prea mult. O baie de abur n-ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute. Băile de la Gellert fac o impresie vizuală deosebită pentru că interiorul arată ca o galerie de artă pariziană. Pereții sunt decorați cu numeroase mozaicuri care te vor face să te simți ca într-un SPA oriental de acum câteva sute de ani, unde veneau cei mai bogați locuitori ai orașului.

Fată în metroul din Budapesta
Fată în metroul din Budapesta © iStock

Metroul la fel de vechi ca… Europa

127 de ani. Este vârsta pe care a împlinit-o pe 2 mai linia M1 a metroului din Budapesta, care este şi cea mai veche linie de metrou din Europa continentală. Totodată, a devenit prima din lume care a fost complet electrificată. Din 2002 se află pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO. Să nu uităm nici de bulevardul reprezentativ al Budapestei, Andrássy út, unde la stația de metrou te vei urca în vagoanele galbene istorice care se îndreaptă spre stația Hosok tere. Aceasta este cea mai frumoasă stație de metrou din Budapesta. Interiorul este alcătuit din mozaicuri albe și verzi, iar casele de bilete din lemn te vor purta cu gândul la o altă epocă. Impresionează, de asemenea, politețea controlorilor de bilete, îmbrăcați în costume tradiționale de acum câțiva ani.

O oază în centru

Vacanța din august ȋn Budapesta se apropie de sfârșit. Praful festivalului s-a așezat, resturile de artificii au fost curățate de pe străzi, iar vocea ţi-a revenit după câteva zile de strigat. Picioarele te-au dus deja la Castelul Regal (Budavári Palota) aflat pe Dunăre și la Parlament (Országház). Ai făcut şi turul bisericii filigranate Sf. Matei și al Băilor Gellért cu decor Art Nouveau. Acesta este momentul perfect pentru a te relaxa în stilul locuitorilor din Budapesta şi părăseşti centrul frumos, dar aglomerat, pentru curbele naturale ale Dunării. În timpul plimbării vei vedea că, în cazul Budapestei, viața sălbatică în inima orașului nu este o idee lipsită de sens. Poţi merge în jurul golfului Háros cu transportul public. Inițial te plimbi de-a lungul unor trasee de drumeție bine marcate, dar apoi ȋncepi să explorezi fără vreun plan sau hartă.

Pe malurile Dunării și pe insula de lângă acestea, poți admira pădurea riverană. Este sălbatică și de un verde luxuriant. La fiecare pas dai peste copaci cu scoarța roasă și cabane. Da, ai citit bine – aici trăiesc castori. Dacă te uiţi cu atenţie, poate vei vedea unul în apă. Renunți la tensiune, respiri adânc și îți expui fața la soare. Ai impresia că orașul a fost lăsat mult în urmă, deși îi auzi murmurul de la distanță. Te îndrepți spre nord și treci pe lângă un club de pescuit din anii 1960. Puțin mai departe sunt două localuri renumite pentru pește prăjit și langoş – mâncarea stradală preferată din Budapesta. Te oprește mirosul lor și coada de așteptare. Cu toate acestea, merită să ai răbdare pentru a gusta aceste specialități pe plajă. Îţi continui drumul cu o nouă energie. Lângă clădirile fostei fabrici de vin spumant Törley se retrezeşte ȋn tine dorinţa de a explora şi descoperi. Pe măsură ce se apropie apusul, te îndrepți pe jos de-a lungul râului spre centru. Mâine te așteaptă alte locuri uimitoare.



FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?