Ce este solstiţiul din decembrie?
Solstițiul din decembrie este momentul în care soarele se află ȋn direcția constelației Capricornului. În emisfera nordică, este cunoscut și ca solstițiul de iarnă. Care sunt fenomenele care însoțesc acest eveniment? În ziua respectivă se ȋntâlnesc cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an, marcând momentul în care începe iarna astronomică. Potrivit credinței populare, zilele încep să crească şi să devină din ce ȋn ce mai lungi. Ce înseamnă asta mai exact?
Începând cu solstițiul de iarnă, zilele se lungesc treptat, iar nopțile se scurtează până la solstițiul de vară. Întunericul este apoi învins de lumină – atât literal, cât și în sens metaforic. Potrivit multor culturi, în timpul solstițiului din decembrie, binele și viața înving noaptea, răul și moartea. Este un eveniment magic care a fost celebrat în multe feluri de-a lungul timpului.
Când are loc solstiţiul din decembrie?
Solstițiul de iarnă are loc în momentul în care sunt îndeplinite două condiții – soarele să fie pe direcţia tropicului Capricornului și poziționat la zenit. Astfel, data sa nu este fixă. De ce? Pentru ca depinde de durata anului solar și de apariția anilor bisecți. Un lucru, ȋnsă, este sigur: cade mereu la sfârșitul lunii decembrie.
La începutul erei noastre, solstițiul de iarnă era sărbătorit în emisfera nordică pe 25 decembrie, conform calendarului iulian. După cum puteți ghici, data Crăciunului a fost stabilită pentru această zi importantă dintr-un motiv. În zilele noastre, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului se ȋntâlnesc de obicei în jurul datelor de 21-22 decembrie. În Europa va cădea pe 21 decembrie ȋn 2021 și 2022 și pe 22 decembrie în 2023.
Cum era sărbătorit solstiţiul din decembrie?
Culturile indo-europene, adică cele din emisfera nordică, au sărbătorit timp de milenii așa-numita renaștere a soarelui în ziua solstițiului din decembrie. Această zi specială era celebrată, printre alții, de vechii romani, perși, slavi, germani, celți, vikingi și, mai târziu, de creștini. Ce ritualuri și ceremonii ȋnsoţeau acea zi?
Saturnaliile
Începând cu secolul 7 î.Hr. vechii romani sărbătoreau Saturnaliile în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, bogăției și libertății. Era o sărbătoare a egalității. Între 17 și 23 decembrie, sclavii se puteau bucura de libertate, schimbau rolurile cu stăpânii şi nu erau nevoiţi să lucreze. În acelaşi timp, mulțimile bucuroase ȋi aduceau ofrande lui Saturn (de ex. purcei de lapte) și mărșăluiau în procesiuni vesele să urmărească luptele de gladiatori. Cuvintele „Io Saturnalia!” erau folosite ca salut.
Yalda
Festivalul Yalda, cunoscut și ca Noaptea Yaldei sau Ajunul Yaldei, a aparţinut culturii persane. Astăzi este sărbătorit de locuitorii din Iran, Afganistan, Tadjikistan, Azerbaidjan și Armenia. Se sincronizează cu solstițiul de iarnă din emisfera nordică, simbolizând sfârșitul toamnei și începutul celor patruzeci de zile de iarnă. Perșii credeau că este ziua de naştere a zeului Mithra (zeul luminii), dar şi cea mai întunecată noapte a anului, care ar putea atrage forțe malefice, astfel că noaptea se adunau lângă focuri şi vegheau până la răsăritul soarelui.
Sol Invictus (Soarele Neȋnvins)
Romanii au sărbătorit Sol Invictus ȋncepând cu secolele 3-4 d.Hr. Era considerată ziua soarelui invincibil și cădea pe 25 decembrie, ziua solstițiului de iarnă. Era o modalitate de celebrare a noii zeităţi sincretice a soarelui, Sol. Tradiția era strâns legată de cultul zeilor din Orientul Mijlociu (precum Mithra, El Gabala și Baal), cult cu o influenţă puternică în anumite părți ale imperiului. Când creștinismul a devenit popular printre romani, nașterea lui Hristos și Sol Invictus au fost sărbătorite împreună. Decizia de a stabili Crăciunul pe 25 decembrie a fost luată în anul 350 d.Hr. de către Papa Iulius I. Cu timpul, naşterea lui Iisus a ȋnlocuit ca importanţă Sol Invictus.
Szczodre Gody (Koliada)
În cea mai scurtă zi a anului, slavii timpurii sărbătoreau Święto Godów, cunoscut și sub numele de Szczodre Gody, Kolęda și Szczodruszka. A simbolizat victoria zeului Swarog (Swarożyc), care era asociat cu focul, asupra ȋntunericului. Multe dintre ritualurile de Szczodre Gody sunt încă prezente în tradițiile de Crăciun, de exemplu: 12 feluri de mâncare ȋn Ajunul Crăciunului, fân sub fața de masă sau ghicitorile de Anul Nou. În timpul solstițiului din decembrie, slavii timpurii cântau împreună, se îmbrăcau de sărbătoare, petreceau și ȋşi făceau cadouri.
Jul
Germanii și scandinavii au sărbătorit Jul timp de milenii, fiind o celebrare a renașterii soarelui cunoscută sub numele de sărbătoarea de iarnă. Dura de la sfârșitul lunii Decembrie până la începutul lunii Ianuarie. În Scandinavia, jertfele umane erau făcute inițial cu ocazia Jul, dar cu timpul sărbătoarea a devenit principalul eveniment. Astăzi, de exemplu, în Danemarca, Suedia și Norvegia, numele Jul este folosit pentru ziua de Crăciun. În alte țări, multe dintre tradițiile actuale de Crăciun își au rădăcinile în vechile credințe ale culturilor germanice și scandinave. Acestea includ agățarea ramurii de vâsc, oferirea de cadouri și decorarea bradului, ca să numim doar câteva.