Nisa esky1

Cauți o destinație de vacanță despre care să povestești și la bătrânețe până îți plictisești nepoții? Atunci îți recomand Coasta de Azur! Punctul perfect de plecare pentru călătoria ta este Nisa – considerat inima Rivierei Franceze, orașul este înconjurat de apele albastre ale Golfului Îngerilor, fiind în același timp protejat de Alpii Maritimi. Cu o vreme blândă pe tot parcursul anului și cu o energie tipic mediteraneană, Nisa ți se va lipi de suflet din prima clipă.

Mică, mică, dar ridică

Orașul nu este foarte mare, însă nu duce lipsă de atracții turistice. Nu o să intru în detalii vizavi de Promenade des Anglais, care este punctul principal de interes și, evident, nu trebuie ratat dacă ai ajuns până aici în vacanță. Celebra zonă pietonală se întinde de-a lungul golfului și este împânzită cu palmieri și grădini boeme – crede-mă, nu ai avea cum să o eviți nici dacă ți-ai dori! La fel de cunoscut este și Orașul Vechi, care abundă în străduțe pietonale și căsuțe colorate, printre care se mai strecoară ici-colo și baruri, restaurante și magazine gourmet.

Nisa esky2

Și dacă tot ești acolo, poți urca apoi pe Colinele Palatului (stai liniștit, au pus și lift pentru cei mai leneși) – fostă fortificație militară, palatul este acum locul perfect pentru admirat orașul de la înălțime.

Nisa esky3

Ce îți recomandă însă în plus localnicii?

Nu știu alții cum sunt, dar eu, cînd sunt în vacanță, nu vreau să-mi iau țepe de turist. Știți la ce mă refer: să mă duc doar prin restaurantele de la bulivar unde îți dau mâncare la suprapreț, să văd doar obiectivele turistice pe care le găsești la o primă căutare pe google sau despre care poate să-ți spună și vecina de la 3, deși nu a trecut granița niciodată. Nu, monșer. La mine e cu muncă de cercetare și planificare – înainte de vacanță, în timpul vacanței și normal, după  – că doar cum ar putea trăi un corporatist fără să facă follow up? Apropo, poți să încerci aplicația Sygic Travel  – este cel mai bun planner pentru vacanță și în plus, îl poți folosi pe post de ghid.

 Așadar, ce îți recomand să bifezi când ai drum prin Nisa:

  1. Podgoriile Bellet

Situate pe dealurile vestice ale Nisei, cele 11 podgorii alcătuiesc una dintre cele mai vechi și mici AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) ale Franței – aici cresc două varietăți de struguri pe care nu le mai găsești nicăieri altundeva în lume: Braquet și Folle. Dacă îți plac vinurile bune, îți recomand să iei ca suvenir de vacanță o sticlă de vin rose de Bellet. Așadar, aviz amatorilor!

  1. Cartierul Liberation du Port

Cu o transformare fulminantă în ultimii ani, zona este ideală dacă vrei să iei temperatura orașului.  Presărată cu cafenele mici, dar și cu restaurante locale, ai destule opțiuni gastronomice, mai ales că poți să prinzi și prețuri foarte bune la meniurile de prânz. Tot aici, poți explora piețe întregi cu produse proaspete de marți până sâmbătă. Fructe, legume, dulcețuri, gemuri și uleiuri de măsline – lasă-te pierdut printre ele și simte energia tipic italienească a cartierului.

  1. Catedrala Ortodoxă Rusească Sf Nicolas

Recunosc, am o slăbiciune pentru bisericile moscovite. Poate că sunt cupolele stilizate și colorate de vină, sau poate am fost țar într-o viață anterioară și-mi tot caut originile. Cert e că dacă văd una în drum, e musai să intru. De ce trebuie să o bifezi pe aceasta însă în vacanță? Catedrala Sf Nicolas a fost construită în 1912 de țarul cu același nume și adăpostește obiecte religioase și istorice de mare valoare care au fost transportate din Rusia în perioada sa tumultoasă.

  1. Mâncarea specifică

Recunosc, de fiecare dată când plec în vacanță, sunt ca vaca în lucernă când e vorba de mâncare tradițională. În Nisa, trebuie neapărat să încerci tourte aux blettes – un desert făcut cu sfeclă Mangold! Apoi, de testat este și socca, o clătită făcută cu făină de năut, ulei de măsline, oregano, sare și presărată cu piper. Ideal, trebuie servită fierbinte, crocantă la suprafață. Printre specialități o să mai găsești și pissaladiere – acesta este un aluat de tip foccacia peste care sunt presărate anșoa, măsline și ceapă caramelizată. Pentru prânz, poți încerca pan-bagnat (o ruladă de pâine crocantă umplută cu anșoa, ou, ton și salată) – practic, ai salata Niçoise împăturită într-un sandviș.

Bonus: Bilete de avion și cazare la prețuri accesibile

Există cumva această percepție că pe Coasta de Azur ajung doar cei care întorc banii cu lopata. Nimic mai greșit.

Însă, dacă tot te-ai decis să mergi către o destinație rafinată, ți-aș recomanda să păstrezi linia de stil încă de când începi să planifici vacanța. Nu de alta, dar așa o să intri cu adevărat în atmosfera orașului. Așadar, în primul rând alege un zbor de linie. Spre exemplu, cu Lufthansa, ai bilet de avion de la 164 eur/pers – plus condiții de zbor net superioare comparativ cu un low cost. Iar la hotel, îți recomand un hotel de 4* – Novotel – la care ai 45% reducere – așa că grăbește-te și rezervă cât mai repede!

Spor la planificare!

           


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?