Malta rămâne una dintre cele mai populare destinații de vacanță printre turiștii din întreaga lume. Credem, ȋnsă, că insula soră a Maltei, Gozo, este subestimată și merită mult mai multă atenție. De ce? E simplu: aici vei ȋntâlni o atmosferă idilică, fără aglomerație şi cu numeroase atracții.

O insulă mică cu un ocean de posibilităţi

Insula Gozo face parte din arhipelagul Maltei, situat în Marea Mediterană. La fel ca Malta și Comino, insula este locuită. Dimensiunea e relativ mică cu o suprafață de puţin peste 67 km². Toate locurile care merită văzute sunt răspândite pe o lungime de 14 km și o lățime de 7 km. Asta înseamnă că poți vizita cele mai interesante părţi ale insulei chiar și într-o singură zi. N-ai nevoie decât de o bicicletă, o mașină sau ȋncălţări confortabile. Totuşi, recomandarea noastră este să rămâi mai mult timp în acest loc pitoresc. Insula Gozo este mai puțin aglomerată decât Malta, iar turismul intens nu i-a afectat negativ atmosfera idilică și natura sălbatică. Aici poți experimenta stilul de viaţă lent în timp ce soarele ȋţi mângâie pielea.

wyspa gozo
Gozo © iStock

Ce să vizitezi pe insula Gozo?

Numele maltez al insulei – Ghawdex – înseamnă „bucurie”. Se potrivește perfect, deoarece Gozo te poate face să te simţi ca ȋn paradis. Peisajele sale inedite și impresionante, cu stânci aspre, peșteri stâncoase și numeroase plaje fac din Gozo o destinație de vis. Locul are o istorie fascinantă, dar dificilă. Poți explora trecutul insulei cercetând unele dintre monumentele istorice. Gozo găzduiește numeroase clădiri religioase în stil baroc, un sit arheologic neobișnuit, muzee și, nu în ultimul rând, cetatea care domină capitala. Eşti gata să faci un tur al insulei alături de noi? Iată o listă cu cele mai încântătoare atracții din Gozo.

cytadela w victorii
Citadela Victoria © iStock

Citadela din Victoria

Victoria este capitala insulei Gozo, iar numele aminteşte de regina Victoria. Malta a fost o colonie britanică, iar cabinele telefonice roșii amintesc de această perioadă. Astăzi, locuitorii folosesc alternativ numele Victoria și Rabat. Unul dintre punctele de atracție ale orașului este cetatea ridicată pe deal. Fortăreața datează din secolul al XVII-lea și era un refugiu pentru locuitori ȋn timpul numeroaselor invazii ale piraților sau ale turcilor. Acum, Cittadella este un excelent punct de belvedere care domină întreaga insulă. Fortăreața găzduiește, de asemenea, catedrala barocă a Adormirii Maicii Domnului. La intrare vei vedea o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea.

Astăzi, cetatea găzduiește şi patru muzee: Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Folclorului, Muzeul de Arheologie și Vechea Închisoare. Muzeul Folclorului este o modalitate excelentă de a vedea cum era viața pe insulă ȋn trecut, cum trăiau oamenii, ce unelte foloseau în agricultură, ce haine purtau sau care erau obiceiurile. Muzeul de Arheologie, pe de altă parte, prezintă exponate interesante din preistorie, antichitate și Evul Mediu.

Dolina Xlendi
Valea Xlendi © iStock

Xlendi şi turnul de veghe

Xlendi, situat în golful cu același nume, este un sat de pescari renumit în principal pentru două lucruri. Primul este turnul de veghe din piatră, care datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Există mai multe turnuri de veghe pe insulă, dar cel din Xlendi este cel mai vechi. În acest sat pitoresc te poţi relaxa pe o plajă mică de lângă golf sau poți vizita salinele. Acestea sunt bazine sculptate în stânci din care se evaporă sarea. Nu este vorba, ȋnsă, de o producție în masă – localnicii produc sare doar pentru a satisface nevoile insulei. Poți găsi saline și mai mari în Xwejni.

wieza w xlendi
Vedere Xlendi © iStock

Templele megalitice din Ggantija

Partea de est a insulei ascunde un sit arheologic fascinant. Este vorba despre două temple înconjurate de un zid şi construite ȋn jurul anului 3600 î.Hr. Prin urmare, sunt mai vechi decât piramidele egiptene. Unii dintre bolovanii folosiţi la construcţia templelor cântăresc până la 50 de tone! Se spune că templele Ggantija sunt legate de cultul popular la acea vreme al zeiței fertilității. Monumentul este, de asemenea, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Nu departe există un alt sit important al insulei – peștera lui Calypso. Da, o poți asocia pe Calypso cu personajul din opera lui Homer. Calypso a fost o nimfă care se presupune că l-a închis pe Odiseu timp de șapte ani pe insulă. Din păcate, peștera a fost distrusă, dar este încă un obiectiv turistic.

ruiny swiatyni w ggantija
Ruinele Templului Ggantija © iStock

Cele mai frumoase plaje de pe insula Gozo

Lângă peștera Calypso se află Ramla Bay, una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă, datorită apei cristaline și a nisipului de culoare roșu-portocaliu. Această plajă reprezintă un loc perfect pentru relaxare la soare. Deoarece am menționat plajele și relaxarea la malul apei, trebuie să-ţi recomandăm cea mai populară stațiune balneară din Gozo, Marsalforn. Aceasta este un oraș tipic, turistic, cu o promenadă și numeroase cafenele și magazine. Există o coastă stâncoasă fermecătoare și o plajă care, împreună, oferă condiții excelente pentru sporturi acvatice, inclusiv scufundări. Dacă preferi locurile mai liniștite şi fără aglomeraţie, trebuie să menţionăm plajele secrete din Gozo. Două dintre acestea sunt, cu siguranță, Ghajn Barrani și Mistra Rocks. Pe de altă parte, celebra Blue Lagoon, cu apele sale de un albastru cristalin, se află pe insula vecină Comino.

ramla bay
Ramla Bay © iStock

Peșterile din Gozo

Unul dintre atuurile naturale ale insulei sunt peșterile. Gozo este un paradis pentru scafandri – atât începători, cât și avansați. Poți face scufundări cu sau fără echipament, de pe o barcă sau de la mal – oricum preferi! Îţi recomandăm Blue Hole, o peșteră situată pe coasta de vest a insulei, în Dwejra. Lacul natural, care atinge o adâncime de aproximativ 16 m, ascunde o peșteră subacvatică, atrăgând scafandrii cu apa sa cristalină și cu flora şi fauna subacvatice. Unde mai poți face scufundări în Gozo? În Golful Xlendi, în marea interioară, în Peștera Catedralei sau în Peștera Billinghurst. Ce au în comun aceste locuri? Ape liniștite și imaculate.

wied il mielah
Wied il-Mielah© iStock

Una dintre cele mai populare atracții de pe insula Gozo a fost Fereastra de Azur, un arc stâncos care ieşea din mare. Din păcate, acesta a fost distrus în 2017. Totuşi, Gozo are încă multe de oferit. Pe coasta de nord-vest există un pod stâncos de calcar considerabil mai mic, Wied il-Mielaħ, care coboară în mare la fel de pitoresc ca Fereastra de Azur. Insula Gozo găzduiește, de asemenea, vinării, o bucătărie gustoasă și o arhitectură locală interesantă, iar casele de culoarea nisipului se integrează minunat în peisaj. Adaugă la acestea vremea însorită garantată, transportul public eficient și localnicii prietenoși și vei avea locul perfect pentru o vacanță! 


Instagram

Cauți un anumit loc?