Priviţi ȋn sus! Cerul plin de stele nu este doar o parte obligatorie a comediilor romantice. Privitul stelelor este o bună ocazie să vă relaxaţi după o zi grea. Transformaţi oboseala ȋntr-o sesiune de visat ȋn linişte.

Unde puteţi merge ca să exploraţi misterele universului? Iată o listă a celor mai ȋntunecate locuri din lume care garantează calitatea observaţiilor astronomice ale cerului plin de stele atât pentru profesionişti, cât şi pentru amatori.

la palma roque de los muchachos observatory
Roque de los Muchachos © iStock

La Palma, Insulele Canare

Această listă nu putea ȋncepe altfel. La Palma este o insulă cu un peisaj variat pe care UNESCO a numit-o rezervație a biosferei. Vulcani, păduri, plaje și numeroase trasee de drumeții – fiecare își va găsi aici modul preferat de petrecere a timpului. Iar asta nu e tot! Condițiile de pe insulă și poziţia în Oceanul Atlantic oferă oportunităţi excelente de observare a cerului (unele dintre cele mai bune din lume). Calitatea locaţiei din punct de vedere astronomic este confirmată de certificatul Starlight care distinge astfel de locuri. Pentru a se asigura că nimic nu perturbă contemplarea stelelor, La Palma aplică regulamentele Sky Law.

sky above la palma
La Palma © iStock

În La Palma funcționează observatorul astrofizic Roque de los Muchachos ȋncă din 1985. Este situat pe vârful insulei, la peste 2400 m deasupra nivelului mării, astfel că vizitarea lui vă va ridica literalmente deasupra norilor. Pe timp de noapte, cerul de deasupra observatorului are o poluare luminoasă minimă, făcând observarea Căii Lactee o reală plăcere. Desigur, există și alte puncte de observație pe insulă, situate mult mai jos. Unul dintre ele este pe vulcanul San Antonio ȋn partea de sud a insulei (puțin peste 600 m deasupra nivelului mării), care vă permite să admirați stelele atât pe cont propriu, cât şi cu ghid.

sunset in westhavelland
Westhavelland © iStock

Parcul Natural Westhavelland, Germania

Unde este cel mai bun loc pentru a observa stelele fără a fi nevoie să planificați o călătorie lungă în avans? O opţiune bună este Germania, sau mai exact, Parcul Natural Westhavelland, aflat la aproximativ 70 de kilometri de Berlin. Zona de peste 1.300 km2 găzduiește numeroase specii de animale și plante pe cale de dispariție. Pe râul Havel veţi putea vedea castori, vidre și codalbi. De asemenea, merită să mergeți la o plimbare pentru a admira pe deplin natura sălbatică.

sky above havel river
Havel © iStock

Parcul menționat este strâns legat de parcul stelelor. Acest loc a fost numit Dark Sky Reserve (Rezervație a cerului ȋntunecat), recunoscut pentru poluarea luminoasă scăzută. În parc există puncte de observație precum Zootzen sau Gülpe, care are şi loc de camping. Tot acolo se află şi stația de observare Sternenblick Parey, unde puteți participa la cursuri sau observații ale cerului ȋn echipă cu ghid.

sunset in hortobagy
Hortobágy © iStock

Hortobágy, Ungaria

Acum este timpul pentru Ungaria și regiunea de lângă granița de est cu România unde se află Parcul Național Hortobágy – cel mai vechi parc național maghiar. Are o suprafaţă de peste 800 km2 şi un peisaj format din mlaștini alcaline, pajiști și pășuni uscate care adăpostesc multe specii de animale, în special păsări. Hortobágy a fost inclus pe bună dreptate ȋn Patrimoniului Mondial UNESCO.

racka sheep in hortobagy
Hortobágy © iStock

Zona a primit și titlul de Dark Sky Park, câștigând astfel reputația de loc ideal pentru observarea stelelor. În parc există un observator astronomic public, iar multe persoane rezervă plimbări nocturne sub cerul înstelat ca parte a programelor de astronomie destinate turiștilor. Aici puteți admira Calea Lactee sau lumina zodiacală. Autoritățile depun eforturi pentru a proteja locul de poluarea luminoasă, asigurând astfel nu numai condiții perfecte pentru observarea stelelor, ci şi un mediu liniştit pentru animalele sălbatice.

sky above cherry springs state park
Cherry Springs State Park © iStock

Parcul Cherry Springs, Pennsylvania

Parcul Cherry Springs din estul Statelor Unite este un alt „loc întunecat” pe care astronomii și observatorii de stele îl vor îndrăgi. Este o zonă vastă, la o altitudine de 700 m deasupra nivelului mării, înconjurată de pădurea Susquehannock, care oferă protecție împotriva poluării luminoase. În parc există locuri de campare și trasee pentru drumeții.

pennsylvania susquehanna river
Susquehanna, Cherry Springs © iStock

Vizitatorii pot alege să observe stelele singuri sau cu ajutorul unui ghid. Totodată, au de ales ȋntre zone accesibile în general (ideale pentru o scurtă observare a cerului de câteva ore) şi locuri de camping sau chiar o platformă de observație astronomică peste noapte (aveţi nevoie de rezervare în avans). Aşa cum e de aşteptat din partea unui loc certificat Dark Sky Park, Cherry Springs oferă o priveliște de 360 de grade și condiții perfecte pentru a admira Calea Lactee sau alte fenomene astronomice interesante.

atacama la silla observatory
La Silla, Chile © iStock

Atacama, Chile

Atacama este cel mai uscat deșert din lume. Condițiile meteorologice predominante au creat condiții ideale pentru observarea stelelor și nu numai. Deși pământul uscat adăpostește vegetație, sursa de umiditate aici nu este ploaia, ci ceața. Principalele motive pentru care există numeroase observatoare astronomice în zonă sunt aerul uscat, lipsa norilor și practic zero poluare luminoasă.

sky above atacama
Atacama © iStock

Desigur, cel mai mare și celebru dintre ele este observatorul ALMA, dotat cu cele mai moderne și mai mari telescoape. Instalația se află la o altitudine de 5000 m deasupra nivelului mării, fiind astfel inaccesibilă amatorilor, însă iubitorii cerului înstelat pot vizita alte puncte de observație situate mai jos și beneficia de ajutorul experților. De mulți ani, astro-turismul se dezvoltă rapid ȋn regiune și se poate spune că oricine doreşte să admire cerul în acest loc se va întoarce acasă cu amintiri excepționale.

tromso panorama
Tromsø © iStock

Tromsø, Norvegia

În sfârșit, o călătorie dincolo de Cercul Arctic – orașul norvegian Tromsø. Peisajul scandinav creează aici un duo armonios, cu o climă destul de blândă pentru această regiune, datorată Curentului Golfului. Tromsø este un loc grozav pentru o vacanță de iarnă şi nu numai. Cei care iubesc stelele și aurora boreală se vor simți extraordinar. Noaptea polară în Tromsø durează din noiembrie până în ianuarie şi oferă condiții excelente pentru observarea cerului pe timp de noapte.

aurora borealis above tromso
Tromsø © iStock

În nopțile fără nori cresc șansele de a vedea acest fenomen miraculos. Uneori trebuie doar să aveţi răbdare sau să mergeţi într-o excursie în apropiere, dar un lucru este cert – chiar dacă aurora boreală nu este vizibilă într-o anumită noapte, imaginea numărului infinit de stele de pe cer va compensa din plin. De asemenea, merită să luaţi în considerare observarea profesională a cerului cu ajutorul unui specialist. El vă va duce ȋn cele mai bune locuri şi se va asigura că fotografiile pe care le veţi păstra ca suvenir sunt perfecte.

În ultimii ani, turismul Dark Sky sau astro-turismul a devenit din ce în ce mai popular şi nu este deloc o surpriză. O singură privire spre stele este suficientă pentru a uita de responsabilităţile de zi cu zi și pentru a ne bucura de un scurt moment de răgaz.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?