Apulia, partea Italiei care merită cunoscută
Mulți turiști, chiar și cei care au vizitat Roma sau Veneția, sunt de părere că vizita în Apulia a fost experiența italiană autentică care i-a ajutat să vadă şi să simtă adevărata atmosferă a Italiei, cea de zi cu zi și, la urma urmei, nu atât de turistică. Această regiune nu trăiește doar din turism, iar popularitatea sa în creștere este un avantaj. Apulia înseamnă un peisaj pitoresc, unde casele locuitorilor atrag atenția la fel de mult ca vechile monumente. Regiunea este ȋncărcată de istorie, în timp ce tradițiile populare și religioase sunt transmise din generație în generație.
Apulia este renumită pentru uleiul de măsline extravirgin, pentru pâinea de Altamura și pentru vin (inclusiv Locorotondo, Negroamaro sau Primitivo). Aici, timpul pare să încetinească, dar trebuie să adăugăm că Apulia este mult mai vibrantă seara, când turiștii și localnicii se adună în restaurantele din pieţele centrale. Aceasta este Apulia ȋn câteva cuvinte. O vacanță aici ȋnseamnă o mulțime de atracții pentru cei care adoră orașele vechi și vor să vadă unele dintre cele mai frumoase monumente. Totuşi, Apulia este o alegere excelentă şi pentru cei care vor să se relaxeze pe plajă sau să descopere peșteri misterioase. Există aproximativ 800 de kilometri de coastă cu plaje sălbatice, dar şi cu locuri devenite deja populare printre turişti.
Bari
Capitala Apuliei este Bari – un oraș unde poți vedea femei care prepară faimoasele paste orecchiette şi unde nu te va surprinde să vezi rufe întinse între balcoane. Partea istorică, Bari Vecchia, este plină de monumente. Bazilica Sfântului Nicolae adăposteşte mormântul reginei Bona și relicvele sfântului. Castello Normanno-Svevo, construit ȋn secolul al XII-lea, şi care acum găzduiește un muzeu, merită, de asemenea, vizitat. Cartierul mai nou, Murat, este mai puțin tradițional și mai turistic, cu numeroase hoteluri și baruri alături de buticurile celor mai mari branduri din lume. Cu toate acestea, una dintre cele mai fotografiate clădiri din Bari este Teatro Margherita, aşezat ȋn prezent pe apă. Teatrul reprezintă un cadru interesant pentru fotografii și, după o zi plină, un loc perfect pentru o pauză în port.
Dacă destinația ta de vacanță este Apulia, Bari și orașele din împrejurimi sunt cu siguranță un plan bun. Provincia include şi Polignano a Mare, un oraș mic cu o atmosferă aparte. În centrul său istoric se intră printr-o poartă frumoasă – Arco Marchesale. Unul dintre cele mai populare obiective turistice de aici este palatul medieval Palazzo dell’Orologio, al cărui cadran solar ȋţi va stârni curiozitatea. Nu uita să vizitezi și Abația benedictină San Vito. În jurul oraşului există multe ferme.
Alberobello și casele trulli
Pentru ce este renumită Apulia? Cu siguranță pentru casele trulli. Aceste case au fost construite din piatră uscată, fără mortar pe bază de ciment. Casele au fațadele vopsite în alb și acoperișuri conice cu semne pictate pe ele. Ceea ce a fost gândit ca o locuință temporară pentru locuitorii mai săraci care doreau să evite taxele a devenit un simbol al regiunii și monumente valoroase. Casele trulli au fost incluse ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO și le poți admira în orașul Alberobello.
Pe majoritatea dintre ele le vei găsi ȋn cartierul Rione Monti. Este interesant că unele dintre case sunt încă locuite, în timp ce altele pot fi închiriate pentru cazare. Dintre toate casele, două sunt ȋn mod deosebit vizitate – Casa D’Amore și Trullo Sovrano – singurele trulli cu două etaje.
Casele trulli au influențat restul arhitecturii din Alberobello şi poți vedea acest lucru în timp ce vizitezi biserica Sant’Antonio di Padova. Aceasta a fost construită mai târziu, în secolul al XX-lea, iar forma sa imită trullile. În timpul vacanţei în Alberobello ar trebui să ȋţi faci timp pentru o excursie în „orașul alb”, Locorotondo. Casele și bisericile albe și frumoase contrastează minunat cu plantațiile de măslini și viile din apropiere. Gustă vinul local, vizitează biserica barocă San Nicola decorată cu fresce sau pur și simplu bucură-te de priveliștea panoramică a zonei. Nu te grăbi, relaxează-te!
Orașul baroc Lecce
Următoarea oprire din turul nostru este Lecce, numită adesea Florența din sud. Orașul are clădiri extraordinare, bogat decorate în stil baroc. Basilica di Santa Croce este una dintre multele clădiri care pot fi admirate aici. Vei remarca decorațiuni ȋn stil baroc în Catedrala Maria Santissima Assunta sau în castelul lui Carlo al V-lea, care adăposteşte muzeul Paper-Mâché. Această tradiție de a crea manual figuri din hârtie a supraviețuit până în zilele noastre. Nu uita să vizitezi Amfiteatrul Roman, ale cărui ruine datează din secolul I î.Hr.
La doar 13 km de Lecce se află Vernole – un alt oraș care se remarcă prin stilul baroc al clădirilor religioase şi nu numai. Aici poţi admira plantații de măslini vechi de mii de ani și, ȋn plus, poți vizita fosta moară de ulei subterană, ascunsă chiar în centrul orașului. Știai că morile de ulei subterane sunt un alt simbol al Apuliei? Acestea au fost construite pe ruinele unor vechi grânare. Morciano di Leuca, ȋn special, a păstrat cele mai multe astfel de construcţii. În prezent, în ele se organizează expoziții, iar turiștii pot afla ce echipamente erau folosite ȋn trecut și cum era obţinut uleiul.
Apulia – atracţiile UNESCO
Orașele de mai sus sunt doar câteva exemple de atracții pe care Apulia le are pregătite pentru tine. Ce altceva mai poţi vedea? Castel del Monte, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO şi fostă fortăreață a împăratului Frederic al II-lea, merită vizitat. Amestecul de stiluri gotic, musulman și antichitate clasică timpurie va fermeca orice iubitor de arhitectură. Castelul se află în apropiere de Andria, unde poți vizita biserica Sfântul Augustin. Pe lista UNESCO se mai află Sanctuarul Sfântului Arhanghel Mihail din Monte Sant’Angelo și Foresta Umbra – păduri de stejar vechi de secole din Parcul Național Gargano. Și dacă tot vorbim despre natură, trebuie să menționăm cele mai bune și mai frumoase plaje pe care Apulia le are din belşug.
Plajele din Apulia – pe care le alegem?
Apulia înseamnă apele cristaline ale Mării Adriatice și ale Mării Ionice şi plaje cu nisip fin şi auriu. Există, de asemenea, şi câteva plaje interesante cu prundiş. Golfulețele ascunse, stâncile cu forme neobişnuite, peșterile și condiții excelente pentru sporturi acvatice pot transforma o zi aparent normală pe plajă într-una intensă și plină de activităţi. Una dintre atracțiile renumite din zonă este Peștera Zinzulusa, aflată la sud de Castro. Mergi ȋntr-un tur cu ghid și admiră numeroasele stalagmite și stalactite din interior. În apropiere găsim Plaja Castro Marina, iar din Bari poți merge pe plajele Pane e Pomodoro sau Torre Quetta – un paradis pentru surferi și… animale de companie, deoarece accesul le este permis aici. Una dintre plajele cu prundiş este Libera Provolina.
Polignano a Mare este locul perfect pentru plajă și multe altele! Mergi pe celebra plajă Lama Monachile, înconjurată de stânci, sau vizitează Grotta Palazzese – un restaurant romantic construit într-o peșteră (este necesară rezervarea în avans). Alberobello este şi el un bun punct de plecare pentru a merge la plajă – se află la doar 20 de kilometri de Marea Adriatică. În ceea ce privește Lecce, plajele din apropiere se află în San Cataldo.
Apulia are multe rezervații și zone marine protejate. Dacă preferi mai puţină aglomerație și zone sălbatice, poţi alege Torre Guaceto, dar atenție la indicatoare pentru că nu toate locurile sunt deschise pentru turişti. În Vernole există rezervația naturală Le Cesine, unde poți observa fauna și flora bogată, dar și să te relaxezi pe una dintre plaje.