În aceste două luni, călătoriile sunt şi mai uşor de organizat. Vedeţi ȋn continuare destinaţiile recomandate pentru sfârşitul verii-ȋnceputul toamnei apoi rezervaţi-vă bilete la preţuri mici.
Malul mării ȋn Paphos © iStock
Paphos, oraşul spumei de mare
Un loc ȋn care se spune că Afrodita s-a născut din spuma mării, un oraş antic, fosta capitală a Ciprului şi, nu ȋn cele din urmă, o destinaţie populară care atrage ȋn fiecare an turişti dornici să se bucure de farmecul unei vacanţe lângă Marea Mediterană. Paphos nu este doar un loc perfect ȋn care să vă petreceţi principala vacanţă a verii, ci şi un punct de plecare excelent din care să exploraţi această insulă minunată.
Petra Tou Romiou de lângă Paphos © iStock
De ce să alegeţi Cipru pentru o vacanţă scurtă? Această insulă mediteraneană oferă vreme plăcută până toamna târziu şi aveţi astfel şansa să vă prelungiţi vacanţa cu câteva zile şi să vă relaxaţi la soare. În plus, vă recomandăm să vedeţi cu ochii dumneavoastră Petra Tou Romiou sau Stânca Afroditei, locul din care se crede că zeiţa frumuseţii a ieşit din mare pentru prima oară, Peninsula Akamas şi Golful Lara cu unele dintre cele mai frumoase insule din Cipru. Paphos poate impresiona și prin monumentele sale. Recomandăm în special Castelul bizantin (reconstruit ulterior de francezi și turci) care păzește intrarea în port, portul istoric în sine și parcul arheologic Kato Paphos unde se găsesc ruinele orașului antic.
Portul din Chania şi Lefka Ori © iStock
Chania – perla veneţiană a Cretei
Chania, situat la vest de Creta, este un oraş minunat şi unic, dar care stă, din păcate, ȋn umbra altor insule populare din Grecia. Chania este un loc fermecător cu specific grecesc, dar care ȋncă păstrează urma prezenţei veneţienilor şi turcilor. Chania se mândreşte cu un centru destul de vechi, cu un port veneţian, Cetatea Firkas şi Catedrala Eisodion. După ce vizitați monumentele, puteți merge ȋn Laiki, o piață tradițională ȋn care să simțiți și să vă bucurați de atmosfera acestei părți a lumii.
Laguna Balos © iStock
Chania are şi o natură frumoasă. Este situat la poalele masivului Lefka Ori de unde se pot vedea valurile mării lovindu-se de stânci, oferind astfel o privelişte impresionantă. Există totodată numeroase minuni ale naturii, inclusiv defileul Samaria sau Cheile Topolia separate de râul Tyflos – locuri pe care nu trebuie să le rataţi. Nu ȋn ultimul rând, veţi găsi plaje în apropierea orașului, dar în loc să vă relaxați lângă apă acolo, vă puteți rezerva o excursie la plaja Balos – fără îndoială unul dintre cele mai frumoase locuri din Creta.
Centrul oraşului Faro şi Ria Formosa © iStock
Faro – cel mai sudic punct al Portugaliei
Cu siguranţă putem numi Faro poarta de intrare ȋn Algarve, cea mai sudică regiune a Portugaliei şi una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din ţară. Micuţul oraş are o istorie bogată şi ȋndelungată care ȋncepe tocmai de pe vremea fenicienilor, ȋnsă ȋnfăţişarea sa actuală este mai mult rezultatul perioadei maurilor şi a…cutremurului din 1755. Prin urmare, clădirile istorice ale orașului sunt un amestec de influențe musulmane, arhitectură medievală și edificii din secolele 18 și 19. Dintre acestea, trebuie să vedeţi impunătoarea catedrală gotică din piaţa Largo da Sé, asemănătoare unei fortărețe, şi Biserica barocă a carmeliților Igreja do Carmo cu celebra şi, ȋn acelaşi timp, controversata capelă de oase – o cameră sacră construită din…oasele și craniile călugărilor. Pentru o experiență ȋn aer liber, vă recomandăm parcul de lângă apă Jardim Manuel Bívar, înconjurat de clădiri cu arhitectură urbană.
Stânci din Algarve lângă Lagos © iStock
Dar Algarve nu ȋnseamnă doar Faro! Există totodată o coastă fermecătoare unde se află, de exemplu, uimitoarea lagună Ria Formosa. Acest complex insular de lângă Faro este una dintre minunile naturii din Portugalia protejate ca parc natural. Faimoasa stațiune Albufeira ȋşi are şi ea locul pe listă datorită plajelor cu apă turcoaz şi a peisajelor ca din cărţile poştale ale caselor construite pe stâncă. Alte plaje și o coastă stâncoasă pitorească pot fi găsite în Lagos, o altă destinație turistică din Algarve.
Cagliari – vedere panoramică © iStock
Cagliari, capitala Sardiniei din Golful Îngerilor
Există o destinație mai puțin originală pentru călătoria dvs. din septembrie decât Peninsula Apennin? Probabil că nu. Există locuri mai puțin vizitate în Italia? Da. Cu siguranță, Cagliari nu este ȋn topul preferinţelor turiştilor care merg ȋn Italia, dar capitala Sardiniei, situată în Golfo degli Angeli sau Golful Îngerilor, ȋşi surprinde vizitatorii de fiecare dată. Cagliari este un oraș extrem de fermecător, plin de monumente frumoase şi cu o istorie bogată. Fondat de fenicieni și trecând din mână în mână de-a lungul secolelor, se poate lăuda cu monumente din perioada romană, cu un amfiteatru din secolul 2 și o bogată moștenire din Evul Mediu, precum biserica San Saturnino, o catedrală (reconstruită ulterior în perioada barocă) sau fortificații din secolul 14. Când mergeţi ȋn Cagliari, trebui să vedeţi cu siguranță Castello, una dintre cele mai vechi părți ale orașului, situat în spatele zidurilor pe un deal care oferă o privelişte de sus a ȋntregii zone.
Plaja Poetto, Cagliari © iStock
Cagliari nu oferă doar atracţii ȋn oraş, ci şi plaje pe care vă puteţi relaxa la soare. Merită să mergeţi pe plaja Poetto, lângă oraș, al cărei nisip strălucitor ȋi atrage pe locuitori de mulţi ani. Un alt loc interesant este Orto Botanico, o grădină botanică universitară cu plante din peste 2.000 de specii, în principal din Marea Mediterană. Dar, mai presus de toate, Cagliari este pur și simplu un loc minunat pentru a vă bucura de atmosfera mediteraneană a unui oraș mare, dar nefrecventat de mulţi turiști.
Satul Los Abrigos lângă Granadilla de Abona © iStock
Granadilla de Abona sau farmecul deșertic din Tenerife
Dacă vă gândiţi la o destinaţie mai exotică nu este nicio problemă. Vizitaţi sudul Tenerife şi staţi câteva zile ȋntr-un loc care nu vi se va părea deloc obişnuit. Granadilla este un bun punct de plecare pentru a face cunoştinţă cu această parte fascinantă a Insulelor Canare. Nisip ȋnchis la culoare, peisaj deşertic şi apele Oceanului Atlantic de jur ȋmprejur – la asta trebuie să vă aşteptaţi când alegeţi această destinaţie. Granadilla este un oraş mic, dar plin de farmec, situat aproape de El Médano. Acolo veţi găsi condiţii excelente pentru sporturile pe apă, inclusiv windsurfing şi kitesurfing datorită vânturilor puternice din zonă. În apropiere se află cele mai mari două plaje naturale ale insulei – Playa Grande și Playa La Tejita.
Vulcanul Teide, Tenerife © iStock
El Médano poate oferi și alte atracții decât sporturile nautice – orașul este dominat de La Montaña Roja (Muntele Roșu), un con vulcanic reprezentând simbolul acestei părți din Tenerife. Când vine vorba de vulcani, o vizită la Granadilla de Abona este o bună oportunitate pentru a vedea Vulcanul activ Teide. Este unul dintre cei mai mari vulcani din lume, protejat de parcul național și înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 2007!
Turnul Eiffel, Paris © iStock
Paris, un clasic al oraşelor
Am prezentat până acum locuri mai puţin frecventate şi câteva exotice, astfel că este timpul pentru city break-uri ȋn oraşele populare. Prima metropolă europeană pe care o recomandăm este Paris. De ce? Pentru că o excursie ȋn capitala franceză este ȋntotdeauna recomandată că să simţiţi atmosfera specifică oraşului de pe Sena. Ultimul an şi jumătate nu a fost blând cu iubitorii city break-urilor, astfel că e bine să reȋncepeţi călătoriile scurte cu o vizită ȋn capitala Franţei, mai ales că Septembrie și Octombrie în această parte a lumii sunt un moment ideal pentru a rătăci prin colțurile metropolei datorită temperaturilor plăcute.
Montmartre © iStock
În timpul excursiei la Paris anul acesta nu veţi putea vizita, din păcate, Catedrala Notre Dame (sperăm că va fi reconstruită curând!), dar puteți planifica cu ușurință o vizită în alte locuri care merită toată atenția, inclusiv Montparnasse, Luvru, Champs-Élysées (cel mai bine e să o faceți înainte să înceapă reconstrucția planificată pentru anul viitor) și Turnul Eiffel. Dacă preferați o atmosferă mai liniștită, merită să faceți o plimbare pe străzile orașului, să vă bucurați de priveliștea vaselor care trec pe Sena sau să luaţi loc într-una dintre cafenelele mai puțin aglomerate pentru un croissant și o cafea.
Trastevere, Roma © iStock
Roma, mereu ȋn vogă
Din moment ce Paris e pe listă, ar fi greu să nu menţionăm Roma. Cetatea eternă este o destinaţie ideală pentru călătoriile vara târziu şi toamna devreme. După ce s-a terminat căldura sufocantă a verii şi nu ne mai ȋntâlnim cu grupuri mari şi organizate de turişti pe străzile oraşului, Roma ȋşi poate arăta adevărata faţă. Dacă nu ați văzut încă celebrele atracții ale capitalei italiene sau doriți să vizitați din nou Forumul Roman, Treptele Spaniole, Vaticanul sau Colosseumul, Septembrie și Octombrie sunt momentul perfect. Totuşi, dacă doriți să redescoperiți Roma, merită să profitați de ocazie ca să exploraţi locuri noi.
Roma, de pe Colina Gianicolo © iStock
Vă recomandăm să începeți cu Trastevere, un cartier cu străzi înguste, pub-uri și cafenele, unde vă puteți ȋncojura de atmosfera oraşului. Dacă sunteți acolo într-o duminică, vă recomandăm Porta Portese unde se organizează una dintre cele mai mari pieţe de vechituri din Cetatea Eternă. Pasionaţii de arhitectură vor fi surprinși de cartierul Coppedè, cu clădirile sale eclectice care amintesc de lucrările maestrului catalan Gaudi, deși a fost proiectat de…Gino Coppedè. O panoramă extraordinară vă este oferită de o excursie pe Colina Gianicolo, care, deși nu este unul dintre cele șapte dealuri pe care s-a întemeiat Roma, oferă o privelişte fantastică. Dacă preferați să petreceți timp departe de agitația orașului, mergeți la Ostia (Marea Tireniană), situat la doar 30 de kilometri de centrul Romei.
Palau Nacional, Barcelona © iStock
Barcelona şi Jocurilor olimpice
Barcelona este un alt oraș care pare să fi fost explorat ȋn amănunt. Cine nu a auzit de Sagrada Familia și Park Guell ale lui Gaudi? Există cineva care nu ştie ce sunt La Rambla și Camp Nou? Cuvântul „Barcelona” evocă asociații și imagini cunoscute. Dar să privim Barcelona dintr-un unghi diferit în contextul evenimentelor din 2021 când Jocurile Olimpice au avut loc la Tokyo. În ultimii ani, acest eveniment nu a avut o reputaţie bună deoarece este adesea văzut ca un proiect prea scump care aduce probleme pe termen lung orașelor organizatoare. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că Barcelona a organizat și ea Jocurile Olimpice, dar în acest caz a reprezentat un factor de dezvoltare care a făcut din oraș o destinație turistică de renume mondial. De aceea vă sugerăm ca în Septembrie să mergeţi ȋn Catalonia şi să vizitaţi Cartierul Gotic, să vedeţi capodoperele lui Gaudi, să vă plimbaţi pe La Rambla, să înotaţi ȋn cartierul La Barceloneta sau să urcaţi pe colina Montjuïc.
Barcelona © iStock
Colina Montjuïc a fost una dintre principalele arene ale Jocurilor Olimpice de vară din 1992. Pe lângă natură, parcuri pitorești şi privelişti frumoase, vom găsi şi clădiri impresionante precum Stadionul Olimpic, Palau Sant Jordi, Palau dels Esports de Barcelona (acum un teatru muzical!) sau Complexul Olimpic de nataţie. După o plimbare, merită să vă opriți ȋn apropiere lângă Palau Nacional sau Muzeului Național de Artă Catalană, care din punct de vedere arhitectural face trimitere la Renașterea spaniolă. Clădirea a fost ridicată pentru Expoziția Universală în 1929, deși pare mult mai veche, și oferă colecții de artă fantastice încă din anii 1930.
Septembrie şi Octombrie promit să fie interesante astfel că puteţi să căutaţi deja zboruri la preţuri avantajoase şi să organizaţi o călătorie de două sau mai multe zile, prelungindu-vă astfel vacanţa.