Europa găzduiește ȋn fiecare an târguri de Crăciun și evenimente speciale de sărbători. Unele dintre ele sunt organizate în peisaje montane însoțite de zăpadă, dar există și altele ȋn care palmierii sunt decorați festiv. Nu există nicio îndoială, însă, că târgurile de Crăciun sunt ocazia perfectă pentru o călătorie al cărei scop principal este ȋncercarea specialităților locale.

Când au loc târgurile de Crăciun?

Târgurile de Crăciun sunt organizate de obicei ȋncepând de la mijlocul lunii noiembrie până la sfârșitul lui decembrie. În această perioadă, faimoasele evenimente de Crăciun în aer liber Weihnachtsmarkt se desfăşoară ȋn mod tradiţional în multe orașe din Austria, Elveția și Germania.

women christmas market
© iStock

Ce se găsește la un târg de Crăciun?

Târgurile de Crăciun sunt locuri cu tradiții vechi de secole, atât în ceea ce priveşte oferta culinară, cât și cea artistică. Tarabele colorate expun numeroase obiecte de artizanat – decorațiuni de Crăciun (uneori comestibile), bijuterii, jucării din lemn și ceramică. Vizita la un târg de Crăciun este o ocazie excelentă de a încerca bunătăți adesea preparate după rețete vechi.

food christmas market
© iStock

Basel sau în stil elvețian cu vin de rădăcini!

Potrivit CNN, Basel găzduiește unul dintre cele mai frumoase 10 târguri de Crăciun din Europa. În fiecare an, între 26 noiembrie și 23 decembrie, orașul organizează mai multe evenimente festive. Cel mai mare și mai reprezentativ are loc în piața Barfüsserplatz. Atmosfera de Crăciun este creată cu ajutorul a peste 150 de tarabe amplasate în căsuţe albe din lemn. Există o ordine specific elvețiană printre acestea. Ele sunt aranjate ȋn funcţie de temă, astfel încât fiecare vizitator știe de unde să cumpere decorațiuni de Crăciun și unde să mănânce ciocolată elvețiană.

Dacă vizitezi târgul de Crăciun din Basel, ȋţi recomandăm să încerci vinul de rădăcini glühwein și să mănânci cea mai cunoscută brânză din Elveţia – raclette. Are un gust extraordinar mai ales în specialitățile culinare ale regiunii, de exemplu cu cartofi copţi, ceapă marinată și castraveți murați. Târgul este o ocazie excelentă de a explora orașul, deoarece este organizat în mai multe puncte din Basel, pe ambele maluri ale râului Rin, precum şi o lecție de istorie medievală. Vei găsi ȋn târg fierari cu care poţi încerca să forjezi o armă din fier sau poligoane de tir tradiţional ȋn care vei testa puterea unui arc sau a unei arbalete. 

Viena castanelor prăjite

vienna christmas
© iStock

Târgul de Crăciun din Viena este o tradiție veche de secole, care datează încă din epoca medievală. La începutul veacului al XIII-lea, Albrecht I le-a acordat locuitorilor privilegiul de a organiza târgul ȋn decembrie, iar de atunci popularitatea evenimentului a crescut semnificativ. Cea mai bună dovadă este faptul că cele peste douăzeci de târguri moderne de Sărbători sunt vizitate în fiecare an de 3 milioane de turiști din întreaga lume.

Standurile cu punci și castane atrag vizitatorii cu delicatese de sezon, iar obiectele de artizanat ajută la crearea atmosferei de sărbători. Târgurile sunt amplasate în diferite părți ale Vienei. Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere este deosebit de popular, iar pe tarabele decorate festiv se găsesc obiecte de artizanat tradiționale, decorațiuni sofisticate de Crăciun și delicii culinare speciale. Merită degustat vinul fiert Glühwein la Universitatea din Viena, care, la fel ca multe alte clădiri publice mari, servește drept loc de organizare a evenimentelor festive. Patinoarul de Crăciun Christkindlmarkt este locul perfect pentru a admira parcul Primăriei frumos decorat.

Cracovia cu pâine şi untură

Târgul de Crăciun din Cracovia nu este cel mai mare târg din Polonia, dar merită cu siguranță să-l vizitezi. În capitala regiunii Małopolska se organizează de mulți ani unul dintre cele mai populare târguri de Crăciun din ţară. În mod tradițional, centrul vechi oferă atracții diverse pentru familii și copii. Nu uita să faci o plimbare în jurul centrului vechi pentru a admira decoraţiunile deosebite de Crăciun.

krakow christmas market
© iStock

Târgul de Crăciun din Cracovia are, pe lângă meșteșuguri regionale și decorațiuni de Crăciun, o bogată ofertă culinară. Merită să încerci brânzeturi și mezeluri din ținuturile de munte, dulceaţă și gemuri delicioase, precum și o pajda clasică cu castraveți și untură. Nu vor lipsi nici specialitățile din țările vecine, pentru că anul acesta târgul va fi vizitat de reprezentanţi din Lituania, Ucraina, Slovacia și Ungaria. Bineînțeles, vânzătorii vor oferi nu doar delicatese, ci și produse de artizanat, inclusiv bijuterii și obiecte din ceramică.

Turtă dulce ȋn Londra

Un adevărat deliciu pentru oricine dorește să simtă atmosfera de sărbătoare cu o notă ușor modernă. În Winter Wonderland poți merge să schiezi pe cel mai mare patinoar în aer liber din Marea Britanie, care este luminat de peste 100.000 de leduri. Sunt organizate concerte de muzică live, iar toată lumea se bucură de senzaționalul Magical Ice Kingdom. Există, de asemenea, o roată Ferris, un circ, un sat bavarez și un atelier de sculptură în gheață.

winter wonderland
© iStock

Dacă ţi se face foame, există o ofertă gastro deosebită sub formă de burgeri, cartofi cu diverse condimente, ciocolată belgiană sau prăjituri cu marțipan. La multe tarabe se bea vin fiert, care are un gust deosebit iarna. În comparație cu târgurile germane și austriece, Winter Wonderland din Londra este mai degrabă un parc tematic de iarnă cu o notă festivă.

În Nürnberg cu cârnați în chiflă

Târgul de Crăciun Christkindlesmarkt din Nürnberg are o istorie lungă și bogată, care începe în secolul al XVII-lea. Numele corespunde direct culturii luterane și înseamnă Târgul Pruncului Iisus. Aproape 200 de tarabe îi așteaptă pe vizitatori cu tot ceea ce este frumos și gustos în timpul sărbătorilor. Nürnberg este capitala turtei dulci germane și a faimoșilor Drei im Weckla (cârnați la grătar serviți într-o chiflă, de obicei cu salată de cartofi). La tarabele frumos decorate vei găsi vin fiert foarte gustos, migdale prăjite și pâine cu fructe. Există, de asemenea, decorațiuni pentru pomul de Crăciun făcute din smochine uscate. Zwetschgenmännle (figurine din prune sau fructe uscate) sunt un simbol al târgului.

nuremberg christmas market
© iStock

Cel mai popular Christkindlesmarkt german se desfășoară de la sfârșitul lunii noiembrie până în ajunul Crăciunului. Târgul din Nürnberg este ca o călătorie în timp, în vremurile castelelor medievale, ale sărbătorilor și costumelor.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?