O vizită într-un oraş mare înseamnă de obicei grabă, aglomerație și zgomot – practic tot ceea ce vrei să eviți când doreşti să-ţi reîncarci bateriile. Vestea bună e că și în metropolele aglomerate poți găsi oaze de liniște și locuri perfecte în care să încetineşti ritmul. Tot ce trebuie să faci este să ieși de pe cărările bătătorite, să renunți să mai alergi după aceleaşi locuri ca ceilalţi turişti și să descoperi orașul fără grabă.
Cauţi o idee pentru o călătorie scurtă și relaxantă – de preferință într-un loc în care zbori cu ușurință din România? Citeşte în continuare lista noastră de oraşe pentru un city break calm şi liniştit.
1. Relaxează-te la umbra vulcanului – Catania (Italia)
Catania este al doilea oraș ca mărime din Sicilia și port la Marea Ionică. Bineînţeles că în timpul verii, marea şi plajele sunt asediate, însă în extrasezon oraşul îmbie la plimbări lungi şi relaxante. Catania este denumită uneori perla barocului sicilian – centrul său istoric impresionând prin arhitectura magnifică din secolele 17 și 18. Deasupra bisericilor și palatelor impresionante se înalță, însă, adevărata regină a Siciliei – Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa. Este o priveliște unică!
O plimbare liniștită te poate duce la Mercato di Piazza Carlo Alberto. Este cea mai veche piață din oraș şi uimeşte prin multiculturalismul său. Aici poți cumpăra artizanat local și încerca din bucătăria siciliană (şi nu numai!). Ce merită încercat într-o călătorie în Sicilia? De exemplu, arancini – chiftele de orez umplute de obicei cu ciuperci, fructe de mare sau pui. Dacă, după această descoperire culinară, ai nevoie de câteva momente pentru a sta pur și simplu și a contempla, mergi la Giardino Bellini, o grădină a oraşului din secolul 19. Este locul perfect pentru celebrul dolce far niente.
2. Relaxare activă şi la spa în Barcelona (Spania)
Capitala catalană este unul dintre cele mai importante orașe europene de vizitat. Este, prin urmare, Barcelona o destinație bună pentru un city break în care dorim să ne relaxăm? De ce nu? Tot ce trebuie să faci este să nu gândeşti ca un turist și să mergi, în schimb, în cartierul Gràcia. Acest mini oraş al Barcelonei impresionează și astăzi prin arhitectura deosebită, numeroasele pub-uri și viața artistică bogată. Cartierul găzduiește, de asemenea, Parcul Güell, o grădină unică proiectată de – este vorba despre Barcelona, la urma urmei – Antoni Gaudí.
La celălalt capăt al Barcelonei, nu departe de coastă, se află Parc de la Ciutadella, un loc foarte apreciat de localnici. Parcul găzduiește numeroase sculpturi și edificii, precum și o grădină zoologică. Este, de asemenea, un spațiu pentru relaxare activă. Ciutadella este renumit pentru sesiunile de yoga în aer liber care au loc dimineaţa. Și dacă tot vorbim despre relaxarea corpului, ce spui de câteva ore la spa? Le poţi avea chiar lângă parc, în complexul AIRE Ancient Baths Barcelona. Acesta este situat într-un depozit din secolul 18 transformat în decor istoric. Te vei simți ca și cum ai fi într-o baie romană!
3. Temple și străduțe la malul mării – Valletta (Malta)
Să rămânem în Mediterană şi să ne mutăm în Malta sau, mai exact, în capitala acestui stat insular: Valletta. Este cea mai însorită capitală din Europa și totodată cea mai mică (fără a pune la socoteală Vaticanul) – în Valletta locuiesc aproape 6.000 de persoane. Cu toate acestea, granițele orașului sunt mai mult o convenție; întreaga Malta este de fapt un singur oraș cu o suprafață puţin mai mare ca a Bucureştiului. Printre cele mai cunoscute atracții din Valletta se numără Catedrala Sfântul Ioan – una dintre cele mai mari capodopere baroce din lume. Totuşi, la doar 13 km distanţă poţi cunoaşte o faţă complet diferită a spiritualității. Este vorba despre complexul Mnajdra – un ansamblu de trei temple vechi de aproximativ 5.000 de ani. Pentru a face lucrurile și mai interesante, nu se ştie cine le-a construit. Acest loc misterios este un cadru minunat pentru a medita la imensitatea istoriei!
Înapoi în capitală. Stilul compact al oraşului îl face plăcut pentru plimbări fără grabă, rătăciri și descoperirea a tot felul de străduţe. Probabil că vei ajunge la Lower și Upper Barrakka Gardens – parcuri mici cu fântâni și o priveliște minunată asupra Marelui Port. Poate că instinctul te va purta până la MUZA, un muzeu de artă cu o colecție extinsă de picturi europene. Sau poate vei decide să faci cunoştinţă cu atmosfera capitalei la o ceașcă de cafea bună. Găseşti una aproape la fiecare colț!
4. Diversitate culturală şi cafea de specialitate – Copenhaga (Danemarca)
Să luăm o pauză de la sudul Europei și să ne îndreptăm în direcția opusă, spre capitala Danemarcei. Ca multe metropole europene, Copenhaga are cartiere artistice. Unul dintre ele este Nørrebro, care este deosebit de popular printre studenți și turişti. Spectacolele de stradă, piețele de vechituri și pub-urile cu mâncare din toate colțurile lumii creează aici o atmosferă minunată. Cultura alternativă este prosperă și în Christianshavn și Christiania, cartiere insulare cunoscute pentru viața artistică bogată.
Poate un city break relaxant să fie combinat cu petrecerea activă a timpului liber? În Copenhaga, da! Poţi închiria un caiac ca să vezi oraşul dintr-o perspectivă nouă, poţi lua o bicicletă pentru că există o rețea extinsă de piste care îţi permite să explorezi Copenhaga în propriul ritm, iar la sfârşit nu uita să opreşti la una dintre numeroasele cafenele! Deși asociem cafeaua bună în principal cu sudul Europei, țările scandinave au dezvoltat o cultură minunată în jurul acestui ritual.
5. Băi romane şi pizza la ea acasă – Napoli (Italia)
Pentru a încheia lista noastră, ne întoarcem în Italia. De data aceasta ne îndreptăm spre Napoli – capitala regiunii Campania, situată la poalele Muntelui Vezuviu. Acest oraș vibrant este excelent pentru un mic sejur odihnitor. La început, vizitează cel mai elegant cartier al orașului, Chiaia – o zonă de pe malul mării plină de cafenele mici și fermecătoare. O ceașcă de espresso în mână și cerul napolitan deasupra capului – ce ţi-ai putea dori mai mult?
Calmul şi liniştea adevărate le vei găsi la Terme di Baia, un parc arheologic de la periferie. Este un complex de băi romane situat într-un loc pitoresc, o combinație încântătoare de arhitectură antică și peisaj mediteranean. La întoarcerea în centrul orașului, merită să-ţi refaci forțele cu mâncare bună. Pizza napoletană este un clasic binecunoscut, dar ce spui de pizza… prăjită? Pizza fritta este la rândul ei un clasic, doar că este streetfood și o adevărată bombă calorică. În fine, unii spun că în vacanță caloriile nu se numără!
Îţi reîncarci bateriile într-un singur weekend
Un city break nu trebuie să însemne vizitarea frenetică a obiectivelor turistice din zori până în seară doar pentru a bifa o listă pregătită de acasă. Dimpotrivă, poate fi o ocazie excelentă pentru a-ţi reîncărca bateriile dacă ştii cum să o planifici. În loc să alergi de la o atracție la alta, plimbă-te încet, absoarbe atmosfera orașului şi mănâncă în locuri în care iau masa în principal localnicii. Planifică ceva atât pentru corp, cât și pentru minte sau dacă vrei să fii all-in, nu planifica. Cine știe ce vei descoperi?