Islanda. I se spune „tărâmul de gheață și foc”
Totul în jur este alb și negru. Vara poți vedea atât ghețari, cât și vulcani activi. Gheizere, cascade, izvoare termale – toate acestea fac călătoria prin Islanda să semene cu o plimbare pe o altă planetă. Lacul glaciar Jökulsárlón și Laguna Albastră, un spa geotermal, merită cu siguranță o vizită.
Sky Lagoon din Reykjavik
Unul dintre cele mai luxoase spa-uri termale – cu vedere la coasta aspră a Atlanticului – a fost construit în Reykjavik în 2021. În piscina de tip infinity de ultimă generație, înconjurată de natură, vei simți pacea și armonia cu tradiția islandeză. Ritualurile de relaxare includ băile în izvoare calde și reci, saună cu vedere panoramică și relaxarea în spa-ul geotermal.
Activități în Reykjavik
Există multe locuri de vizitat în Reykjavik: casele colorate din centrul vechi, biserica Hallgrímskirkja, Harpa, un centru modern de concerte, sau Muzeul Perlan cu restaurantul său rotativ. Muzeul Național și Muzeul de Artă din Reykjavík sunt reale tezaure ale culturii islandeze și un bun loc de relaxare înainte de a porni să cucerești gheizerele și ghețarii. Cel mai important, însă, este să nu ratezi portul. Islanda este unul dintre puținele locuri din lume unde poți vedea o balenă albastră – cel mai mare animal din lume. Excursiile de observare a balenelor se fac din Reykjavík și Húsavík.
Muntele Esja, aflat lângă Reykjavík, are trasee de diferite dificultăți. Este posibil să te plimbi la poalele muntelui sau să urci. Pentru bicicliști există trasee de-a lungul coastei și prin parcul Elliðaárdalur. Pe plaja Nauthólsvík poți face surfing în laguna artificială în care este colectată apa de la izvorul termal din apropiere.
Băile termale Myvatn
La băile termale Myvatn din nordul țării, sau „Laguna albastră a nordului”, vei experimenta băile geotermale de pe malul Lacului Myvatn și cu vedere la peisajul vulcanic. Temperatura apei variază între 30° și 40°C în toate anotimpurile.
Atracții ȋn jurul Myvatn
În jurul lacului Myvatn se află câmpurile geotermale Námaskarð, caracterizate prin nămoluri și fumarole, formațiunile impresionante de lavă de la Dimmuborgir, care au servit drept decor în „Game of Thrones”, și peștera Grjótagjá, unde au fost filmate scene cu Jon Snow și Ygritte. Myvatn este, de asemenea, un loc bun pentru observarea păsărilor de apă.
Zona din jurul lacului este unul dintre puținele locuri din lume unde se pot vedea algele în formă de mici bile. Aceste ghemotoace unice sunt extrem de rare și una dintre curiozitățile naturale ale Islandei.
Vara în Islanda
Temperatura este moderată, cu temperaturi în jur de 10°-15°C. Zilele sunt lungi, iar soarele apune doar pentru câteva ore. Islanda este cunoscută pentru precipitațiile frecvente, așa că pregătește-te pentru vreme schimbătoare.
Norvegia. Țara fiordurilor și a soarelui care nu apune niciodată
Vara, Norvegia este o destinaţie de neratat. Uneori trebuie să mergi acolo doar pentru a vedea fiordurile (incluse pe lista UNESCO). Condițiile pentru sport sunt excelente, fie că este vorba de caiac în Geirangerfjord, escaladă în Preikestolen sau drumeții în Parcul Național Jotunheimen. La final, ce spui de o băutură într-un bar unde totul este făcut din gheață? Te aşteaptă ȋn Honningsvåg, la „Icebar Kirkenes” sau Magic Ice Bar în Tromsø și Oslo.
Ce să faci în Bergen?
Un oraș cuibărit între fiorduri și munți – deși scurtă, descrierea spune multe. Orașul este înconjurat de vegetație luxuriantă ȋn care te vei simţi ca ȋn mijlocul naturii. Fă o drumeție pe Muntele Fløyen pentru o priveliște a orașului și a zonei înconjurătoare – poți ajunge acolo cu trenul Fløibanen sau pe jos. Încearcă un tur prin văi și dealuri cu o bicicletă ȋnchiriată. Plimbă-te de-a lungul malului Bryggen, inclus în lista UNESCO, și mergi în piețele de pește, unde poți degusta fructe de mare proaspete. La sfârșitul zilei, fă o plimbare cu barca prin fiord.
Tromsø. Grătar la miezul nopții
Tromsø este cunoscut drept „Parisul Nordului” datorită importanței sale culturale în regiune. Există o mulțime de muzee, galerii de artă și teatre, precum și o atmosferă bogată în cafenele și restaurante. Vara, aici există soarele de la miezul nopţii, ceea ce înseamnă că soarele nu apune timp de 24 de ore. De la mijlocul lunii mai până la sfârșitul lunii iulie, soarele nu coboară niciodată sub orizont. În această perioadă, localnicii și turiștii folosesc draperii groase pentru a dormi pe întuneric. Unii oameni, ȋnsă, nu vor să adoarmă repede și folosesc noaptea pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții sau grătare.
Ce să faci în Tromsø vara?
Telecabina Fjellheisen de pe muntele Storsteinen te va duce către priveliști uimitoare ale orașului și ale fiordurilor, mai ales seara târziu. De neuitat va fi și plimbarea cu barca prin fiord la miezul nopții. Privește cum soarele aruncă umbre lungi pe apă, mergând ȋn jos peste orizont. Cerul pare că netezește marginile dealurilor ascuțite.
Muzeul Polaria oferă expoziții interactive despre fauna arctică și spectacole zilnice de hrănire a focilor. Catedrala arctică, remarcabilă pentru arhitectura neobișnuită, se transformă într-un spațiu de concerte în timpul verii.
În jurul orașului Tromsø există trasee de drumeții, cum ar fi traseul spre Fløya, iar plimbarea cu caiacul prin fiordurile Kvalsundet și Kaldfjorden este o experiență plină de satisfacții.
Tromsø găzduiește cea mai nordică universitate din lume (pentru cercetarea aurorelor).
Lofoten
Lofoten e un arhipelag plin de munți impunători și fiorduri adânci. Unul dintre cele mai populare trasee e Reinebringen, care duce spre vârful muntelui – așa că ia-ți ȋncălţăminte rezistentă, pentru că traseul e abrupt și destul de provocator. Însă te asigurăm că priveliștea de sus merită tot efortul. Apele din Lofoten sunt perfecte pentru caiac, iar în Reine și Svolvær poți închiria caiace sau te poți alătura unor excursii organizate.
Chiar dacă apa e rece, pe plaja Unstad ai condiții excelente pentru surfing pe tot parcursul anului. Nu rata o vizită în satele pescărești tradiționale precum Henningsvær sau Nusfjord, unde codul uscat la soare îți va reaminti că Lofoten e și un adevărat paradis pentru pescari.
Dacă ai chef să încerci pescuitul de cod, halibut sau somon, ghizii locali vor fi încântați să îți împărtășească secretele lor. Cel mai simplu mod de a ajunge în Lofoten e să iei un feribot din Bodø sau să zbori până la Leknes sau Svolvær. Transportul local e bine organizat, dar dacă închiriezi o mașină, ai toată libertatea de care ai nevoie.
Un fapt interesant:
Lofoten e situat la aceeași latitudine ca Groenlanda și Alaska, dar are o climă mult mai blândă datorită Curentului Golfului. În plus, e unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea balene, inclusiv cașalot și balenă cu înotătoare.
Vara în Norvegia
Temperatura e destul de blândă, cu valori între 15° și 20°C. Zilele sunt extrem de lungi, iar în unele regiuni, mai ales în nord, soarele nu apune deloc, oferind efectul soarelui de la miezul nopţii. Vara, vremea în Norvegia poate fi schimbătoare: poți avea zile însorite și calde, dar și perioade mai răcoroase și ploioase. E bine să te pregăteşti pentru diverse condiții meteo și să îți aduci îmbrăcăminte potrivită.
Alpii austrieci în timpul verii
Drumețiile pe trasee precum cel spre Grossglockner, cel mai înalt vârf din Austria, sunt ca o plimbare printr-o galerie impresionantă plină de pajiști alpine și ghețari. Dacă ești cu bicicleta, te vor ȋncânta traseele care te duc prin văi și dealuri. Poți să încerci rafting pe râuri sau să navighezi pe lacul Wolfgangsee. Nu rata vizita în sate precum Zell am See, unde vei experimenta atmosfera vieții montane și vei avea ocazia să mănânci ceva delicios.
Dacă ai nevoie de un plus de adrenalină, urcarea pe traseul Via Ferrata ar putea fi exact ce cauți. După o zi plină de aventuri, e perfect să te relaxezi în băile termale din Bad Gastein. Vara, vacile pasc pe pajiștile alpine și produc lapte pentru faimoasa brânză austriacă. Yummy!
Un fapt interesant:
Via Ferrata e un traseu ȋn care traversezi pereți stâncoși și poteci abrupte folosind instrumente permanente, precum frânghii de oțel, trepte, scări și poduri. Termenul „via ferrata” provine din italiană și înseamnă „drum de fier”.
Escaladarea Via Ferrata presupune să mergi de-a lungul unui traseu echipat cu aceste elemente fixe. O coardă de oțel te susţine cu ajutorul unui kit special, care include un ham de alpinism și două plăci cu carabiniere. Aceste plăci sunt fixate pe coarda de oțel, oferindu-ți protecție permanentă. Via Ferrata le permite celor fără prea multă experiență în alpinism să se bucure de trasee interesante, cu diverse grade de dificultate.
Vremea de vară în Alpii austrieci
Temperatura în Alpii austrieci poate varia destul de mult vara, în funcție de altitudine și regiune. În văi și în părțile mai joase ale munților, temperaturile sunt de obicei între 15 și 25 de grade Celsius, perfecte pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism și alpinism. În zonele mai înalte, temperaturile sunt mai scăzute, adesea între 10 și 15 grade Celsius.
Vara, zilele sunt lungi și de obicei însorite, dar vremea poate fi destul de capricioasă, cu schimbări bruște, inclusiv ploi sau furtuni.
Alpii elvețieni în timpul verii
Alpii elvețieni, la fel ca cei austrieci, sunt un adevărat magnet pentru activitățile în aer liber. Drumețiile pe trasee, cum ar fi cel spre Matterhorn, îți oferă șansa de a vedea unul dintre cele mai emblematice vârfuri din lume și de a te plimba prin pajiști alpine pline de flori: edelweiss cu petale albe, gențiană albastră, pelinul de ghețar și albăstrele roz sau violet.
Cu bicicleta poți parcurge trasee în jurul Lacului Geneva, vizitând și podgoriile de pe dealuri. Raftingul pe râul Aare îți va oferi o doză serioasă de adrenalină. În Zermatt, unde nu vei vedea nicio mașină, drumețiile au un farmec unic – liniștea e întreruptă doar de cântecul insectelor și de zgomotul copitelor cailor.
Alte atracții includ urcarea pe Via Ferrata din Engelberg și băile termale din Leukerbad: imaginează-ți cum apa caldă îți relaxează mușchii obosiți în timp ce privești munții din jur.
În timpul drumeţiilor s-ar putea să întâlnești mici ferme care vând brânzeturi delicioase, ale căror gust este egalat doar de ciocolata elvețiană – merită să iei câteva pe drum.
Vremea de vară în Alpii Elvețieni
În Alpii elvețieni, vremea este similară cu cea din Alpii austrieci. În văi și în părțile inferioare ale munților, temperaturile sunt de obicei între 15 și 25 de grade Celsius.
Zilele sunt lungi și în general însorite, dar vremea poate fi schimbătoare, cu ploi bruște sau furtuni, mai ales după-amiaza. E bine să te pregăteşti pentru vreme diversă, așa că ia cu tine îmbrăcăminte adecvată.
Danemarca. Trăieşte câteva zile hygge
Când Copenhaga este plină de viață, coastele sunt liniștite. În Nyhavn, un port istoric din secolul 17, vei vedea nave din lemn ancorate și supravegheate de casele colorate. Reffen, cea mai mare piață de street food din Scandinavia, te va tenta cu arome delicioase. În cartierul Christiania, vei descoperi o cultură unică și picturi murale. La Castelul Rosenborg, poți vedea coroanele și însemnele monarhilor danezi, precum și un tron făcut din colţi de narval. În afara capitalei, merită să faci o excursie la Bornholm, o insulă plină de trasee pitorești și natură sălbatică.
Copenhaga în timpul verii
Grădinile Tivoli, unul dintre cele mai vechi parcuri de distracții din lume, oferă o mulțime de activități, de la plimbări liniștite cu barca până la rollercoastere. Dacă preferi să te relaxezi în oraș, urcă-te pe bicicletă și fă o plimbare de-a lungul portului Nyhavn. Așază-te la una dintre cafenelele din casele colorate și savurează o cafea artizanală.
Vizitează cartierul Christiania din centrul oraşului, cunoscut și ca Christiania Free City. Fondat în 1971 de un grup de hipioți care au ocupat clădiri militare abandonate, Christiania este un loc unic, plin de picturi murale colorate, magazine de artizanat și care vând produse organice. Aici poți vedea numeroase instalații artistice și sculpturi care oglindesc spiritul de libertate și independență.
Nu uita de Reffen, cea mai mare piață de street food din Scandinavia. Vei găsi acolo mâncăruri din întreaga lume, așa că vei pleca cu stomacul plin și multe reţete de ȋncercat.
Seara, relaxează-te în barurile din Copenhaga, cum ar fi The Jane, ȋn sunetele blânde ale jazzului.
În afara orașului, fă o excursie pe insula Bornholm, unde te așteaptă trasee de drumeții pitorești: trasee forestiere, trasee de coastă, trasee printre formațiuni stâncoase, trasee de ciclism și poteci de-a lungul câmpurilor și pajiștilor. Sunetele naturii te calmează și oferă un sentiment de relaxare.
În Suedia la o pauză de cafea și prăjituri (fika)
Stockholm
Stockholm se întinde pe 14 insule conectate prin poduri, oferind multe obiective turistice interesante. Printre acestea se numără centrul medieval Gamla Stan, Castelul Regal și Muzeul Vasa, unde poți vedea o uriașă navă de război din secolul 17, recuperată de pe fundul mării. Stockholm are, de asemenea, parcuri verzi, cum ar fi Djurgården. Poți să te plimbi printr-unul dintre ele sau să vizitezi cel mai vechi muzeu în aer liber din lume. Nu uita să faci o pauză pentru o fika – o cafea și prăjituri.
Göteborg
Göteborg este situat pe coasta de vest, iar centrul său este Avenyn, bulevardul principal. Feskekôrka, o piață de pește într-o clădire asemănătoare unei biserici, este locul perfect pentru a încerca fructe de mare proaspete. Merită să faci și o plimbare cu barca în jurul arhipelagului Gothenburg – sute de insule mici creează un peisaj pitoresc. Liseberg, cel mai mare parc de distracții din Scandinavia, îi așteaptă pe părinți și pe cei care nu au uitat că încă sunt copii.
Malmö
Malmö este al treilea oraș ca mărime din Suedia. Castelul Malmöhus, construit în secolul 16, găzduiește acum Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Artă. O plimbare prin Möllevångstorget este o ocazie excelentă de a experimenta atmosfera multiculturală a orașului, unde piețele oferă produse din întreaga lume. Turning Torso, un zgârie-nori futurist proiectat de Santiago Calatrava, este un simbol arhitectural al orașului. Pentru relaxare, vizitează Ribersborgs Kallbadhus, o stațiune balneară istorică, situată pe un dig cu vedere la Marea Baltică.
Vara în Suedia
Temperaturile variază de la 20 la 25 de grade Celsius în sudul țării, de la 18 la 22 de grade Celsius în partea centrală, inclusiv Stockholm, și de la 10 la 15 grade în nord. Zilele sunt lungi, iar dincolo de Cercul Arctic poți experimenta ziua polară. Vremea este de obicei însorită, deși pot apărea ploi trecătoare.
Canada. Frumusețea sălbatică a nordului
Elani, urși grizzly și lupi cutreieră Munții Stâncoși din Alberta. Nu trebuie să faci prea multe aici pentru a te relaxa. O plimbare prin Parcul Național Banff sau Parcul Național Jasper este suficientă. În estul țării, în provincia Ontario, Cascada Niagara impresionează pe oricine. Canada încântă nu doar prin natură. Festivaluri precum Festivalul de Jazz de la Montreal sau Festivalul Internațional de Film de la Toronto atrag vizitatori din întreaga lume.
Ce să faci vara în Canada?
Parcul Național Gros Morne din Newfoundland, cu formațiunile sale geologice și fiordurile impresionante, merită cu siguranță o vizită în timpul verii. Condiții excelente pentru drumeții și plimbări cu bicicleta se găsesc și în Quebec, în Mont-Tremblant. Pe coasta de vest, în Vancouver și în Parcul Național Pacific Rim din apropiere, poți descoperi frumusețea pădurilor tropicale și a plajelor sălbatice.
Lacurile din Canada, în special cele din Ontario și Manitoba, sunt ideale pentru caiac, pescuit și înot. Insula Prince Edward merită și ea o vizită; aici poți vedea balene și foci în timpul verii.
Canada are cea mai lungă linie de coastă din lume. Cu peste 202.000 de kilometri, aceasta oferă oportunități de explorare a unei varietăți impresionante de peisaje.
Prin ochii unui expert. Coolcation în cifre
Conform raportului World Travel Market, interesul pentru călătoriile în țări mai răcoroase a crescut cu 30% în ultimii doi ani. Tot mai mulți oameni aleg Norvegia, Finlanda și Islanda ca destinații principale de vacanță. Această tendință este evidentă în special în rândul turiştilor din America de Nord și Europa de Vest, care caută alternative la destinațiile tradiționale cu vreme caldă. Datele arată că 40% dintre turiștii care își organizează călătoriile ȋn 2024 iau în considerare destinațiile mai răcoroase ca destinație principală.
Katarzyna Hauton, eSky.pl