Londra, Paris sau Barcelona? Acum un deceniu am fi ales cele mai mari capitale europene pentru o călătorie ȋn weekend. În prezent, ne concentrăm probabil asupra orașelor mai mici și, prin urmare, mai calme, mai ieftine şi cu o atmosefră specifică, în afara rutelor turistice principale. Vă prezentăm ȋn continuare destinații de city break mai puțin populare: Lyon, Dortmund, Eindhoven, Oslo şi Praga.

Lyon panorama

Lyon © iStock

Lyon – magia capitalei gastronomiei franceze

Aţi inclus Franţa pe lista dvs. de city-break-uri, dar preferaţi un oraş mai puţin aglomerat decât Paris care să păstreze totuşi atmosfera unui oraş mare cu multe atracţii turistice? Lyon este locaţia perfectă. Centrul vechi este celebru pentru aşa numitele „Traboules” – pasaje secrete construite ȋn secolul 4 care fac trecerea dintr-o parte ȋn alta a oraşului vechi. După ce găsiţi uşile, trebuie doar să treceţi prin ele ca să vă treziţi ȋn cu totul alt loc. Experienţa creează o atmosferă magică mai ales că uşile sunt ascunse şi uşor de ratat, iar ȋn jur sunt coridoare şi străzi ȋnguste, case vechi şi alei pavate cu piatră.

Lyon Bazylika

Notre-Dame de Fourvière, Lyon © iStock

După ce descoperiţi oraşul din interior, ȋi puteţi vedea şi panorama extraordinară mergând pe Colline de Fourvière unde se află Basilica simbol a oraşului şi ruinele aşezării din epoca romană. Din aceeaşi perioadă s-a păstrat şi teatrul roman unde ȋncă se mai ţin spectacole şi care găzduieşte unul dintre cele mai mari festivaluri de vară din Europa. Dacă vă place să mergeţi la cinema, vă veţi bucura să aflaţi că Lyon este oraşul fraţilor Lumière – inventatorii cinematografiei. Aici puteţi vizita Institutul construit ȋn memoria celor doi, precum şi Muzeul decorurilor de cinema şi miniaturilor.
Nu ȋn ultimul rând, Lyon este capitala gastronomiei franceze şi unul dintre principalele centre culinare ale lumii. Oraşul are peste 4.000 de “bouchons” (restaurante), iar cele mai renumite se află ȋn cartierul Presqu’île. Poftiţi la masă, cina e servită!

Dortmund FlorianTower

Florian Towe, Dortmund © iStock

Dortmund – la plimbare printre trandafiri

Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre Dortmund este că veţi iubi plimbările ȋn acest oraş pentru că are un spaţiu imens rezervat parcurilor, pădurilor, grădinilor şi pieţelor ȋn aer liber. Ca să vă convingeţi, urcaţi ȋn Florianturm – un turn ȋnalt de 220 de metri cu restaurant rotativ şi punte de observație din care veţi avea o panoramă superbă a ȋntregul oraş. Şi pentru că am menţionat parcurile, vă puteţi continua plimbarea prin Westfalenpark, unul dintre cele mai mari şi populare parcuri din Dortmund. Veţi ȋnţelege imediat de ce: aici se află Rozariul german – o grădină cu trandafiri din aproape 3.000 de specii şi alei care vă poartă prin mijlocul lor. Dacă sunteţi cu cei mici, nu rataţi Muzeul Copiilor, grădina botanică şi grădina zoologică din apropiere (Rombergpark).

Dortmund kopalnia

Zeche Zollern, Dortmund © iStock

Dintre muzee, veţi găsi şi afla lucruri interesante la DASA (o expoziţie interactivă despre relaţia oamenilor cu munca şi tehnologia), Muzeul fabricii de bere, Muzeul transportului şi automobilelor şi, nu ȋn ultimul rând, Muzeul Girafelor cu peste 10.000 de girafe confecţionate din aproape toate materialele la care vă puteţi gândi. După o plimbare lungă, nu puteţi pleca fără să ȋncercaţi o bere germană. Vă recomandăm piaţa Alter Markt din centrul vechi unde există numeroase cafenele şi restaurante ȋn care puteţi servi Pfefferpotthast (tocană de vită) alături de o bere DAB (Dortmunder Actien Brauerei).

Eindhoven katedra

Sint-Catharinakerk, Eindhoven © iStock

Eindhoven – ȋn vizită la Van Gogh

Eindhoven este cel mai mare oraş din sudul Olandei şi oferă atracţii de artă, cultură, sport şi peisaje pe care doriţi cu siguranţă să le vedeţi. Ne ȋncepem călătoria cu o vizită la Muzeul arheologic ȋn aer liber unde se află replica unui sat preistoric (PreHistorisch Dorp) şi locuitorii săi, trăind ca ȋn epoca respectivă. Sătenii (actori) fac focul, coc pâine sau confecţionează unelte aşa cum se făcea cu mai bine de 4.000 de ani ȋn urmă. Mergem apoi la Catedrala neo-gotică Sf. Ecaterina să vedem cele două turnuri ȋnalte (72m) denumite David şi Maria. Înăuntru se află orga simbol a oraşului cu nu mai puţin de 5.723 de tuburi. Dacă doriţi să vă simţiţi ca ȋntr-o pictură de Van Gogh, la doar 8 km de oraş se află satul Neunen, renumit pentru că artistul a trăit acolo o perioadă şi l-a inclus ȋn operele sale.

Einshoven panorama

Eindhoven – vedere panoramică © iStock

Întorcându-ne ȋn prezent, vă puteţi rezerva timp să vă plimbaţi ȋn Genneper Parken, situat pe râurile Tongelreep și Dommel, unde veţi vedea mori de apă şi un centru care conservă exponate din flora şi fauna zonei. Un alt parc care merită atenţie este Stadswandelpark pentru cele 30 de sculpturi unice care vă vor ajuta să simţiţi mai bine atmosfera oraşului. Nu ȋn ultimul rând, vă recomandăm o vizită la stadionul-muzeu al uneia dintre cele mai iubite echipe de fotbal din Olanda – PSV Eindhoven. În funcţie de perioada ȋn care mergeţi, puteţi cumpăra bilete să vedeţi pe viu antrenamentele echipei.

Oslo panorama

Oslo, Bjorvika – vedere panoramică © iStock

Oslo – oraşul vechi cu arhitectură modernă

În capitala Norvegiei vă veţi simţi la tot pasul aproape de natură pentru că parcurile, zonele ȋmpădurite şi lacurile ocupă două treimi din suprafaţa oraşului. Oslo are un farmec aparte: oraşul a fost construit acum aproape 1.000 de ani, ȋnsă multe dintre clădiri au fost ridicate recent, astfel că veţi descoperi o ȋmbinare plăcută ȋntre prezent şi trecut. Un exemplu care vă va oferi o experienţă neobişnuită este Casa Operei, o clădire cu un acoperiş care coboară ȋn pantă până la nivelul solului şi pe care puteţi urca la pas să admiraţi panorama oraşului. Interesant, nu?

Oslo parkVigeland

Gustav Vigeland Parc – Oslo © iStock

Una dintre principalele atracţii este Parcul Sculpturilor Vigeland unde se găsesc nu mai puţin de 650 de opere create de acelaşi artist – Gustav Vigeland. Un alt artist ale cărui opere nu trebuie să le rataţi este Edvard Munch, autorul celebrului tablou „Ţipătul” (expus la Muzeul Edvard Munch). Locul din care veţi simţi pulsul oraşului zi şi noapte este Podul Aker, o promenadă pe malul apei complimentată de clădiri cu arhitectură splendidă, baruri, restaurante ȋn care puteţi gusta deliciosul somon norvegian şi terase cu încălzire pe care vă puteţi relaxa tot timpul anului.
Un city break ȋn Oslo nu este complet fără o vizită la Muzeul Navelor Vikinge unde se află cea mai bine păstrată corabie vikingă şi multe alte artefacte şi exponate din cultura acestor temuţi războinici scandinavi.

Praga katedra

Catedrala Sfântul Vitus din Praga © iStock

Praga – una dintre cele mai vizitate capitale europene

Capitala Cehiei are atât de multe atracţii şi este atât de fascinantă ȋncât e nevoie doar de o plimbare de câteva ore pe străzile ȋncărcate de istorie ca să vă doriţi să o vizitaţi iar şi iar. Puteţi ȋncepe de la Castelul din Praga, o clădire cu o arhitectură minunată care domină peisajul oraşului de oriunde aţi privi. Nu departe se află Vechiul Palat Regal, impozanta Catedrală a Sf. Vitus (construită de-a lungul a 525 de ani şi ȋmbinând aşadar mai multe stiluri arhitecturale), grădinile Bazilicii Sf. Gheorghe şi Strada de Aur pe care a locuit Franz Kafka.

Praga most

Karlův Most © iStock

Două dintre principalele simboluri ale oraşului sunt Ceasul astronomic (construit ȋn 1410) şi Karlův Most (Podul Karol). Pentru ca experienţa să fie autentică, vă recomandăm un ghid care să vă povestească istoria ȋncărcată de superstiţii a podului şi legendele din spatele mecanismului complex al orologiului. În timpul plimbării puteţi trece prin cea mai ȋngustă stradă din Praga (50 cm lăţime), puteţi vedea Casa Dansatoare sau vizita Turnul Petřín (o copie mai mică a Turnului Eiffel), dar niciun city break ȋn Praga nu este complet fără să savuraţi o bere cehă. Alături vă recomandăm Řízek (şniţel), Guláš sau Rajská omáčka (vită ȋn sos de roşii).


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?