Continuăm seria ghidurilor noastre speciale prin marile orașe ale Europei. A sosit vremea să aflăm care sunt distracțiile și atracțiile gratuite de care ne putem bucura atunci când călătorim în Viena. După ce ne alegem oferta potrivită pentru biletele de avion, cu tarife de la 120 € dus-întors, și hotelul ce ne va fi casă pe durata călătoriei, cu tarife de la 43 €/cameră/noapte, putem să ne punem la cale relaxarea prin oraș.

De la monumente arhitecturale impresionante la concerte în aer liber, iată ce ne așteaptă!

Catedrala Sfântul Ștefan (Stephansdom)

Acoperișul său din țigle multicolore reprezintă unul dintre simbolurile capitalei Austriei. Se află și în centrul orașului așa că mai mult ca sigur veți ajunge să o admirați chiar și fără să vă propuneți neapărat. Construită în secolul al XII-lea, a reprezentată multă vreme cea mai înaltă clădire din Europa cu cei 137 de metri înălțime ai săi. Se mai remarcă, printre alte, prin cele două turnuri ale sale ce fac parte din peisajul vienez, oriunde ne-am afla. Cel mai mare, cel din sudul construcției, are o înălțime de 136 de metri și era folosit, pe vremuri, ca loc de observație și apărare a zidurilor cetății. Turnul din nord trebuia să îi semene întru totul, dar construcțiile s-au oprit înainte de a ajunge la aceleași dimensiuni. Azi măsoară 68 de metri. O legendă locală spune că de vină pentru oprirea lucrărilor la turnul din nord și, deci, dimensiunile mai mici ale acestuia, este faptul că noul arhitect responsabil de construcția acestuia a încălcat un pact făcut cu diavolul pentru a termina lucrările la timp, lucru de care atârna căsătoria sa cu fata unui aristocrat vienez, de care era iremediabil îndrăgostit.

Panorama Wiednia
© iStock

Povestea Vienei la plimbare pe Ringstrasse

Ringstrasse e principalul bulevard al Vienei. A fost construit în 1858 la cererea împăratului Franz Joseph al Austriei, atunci când fostele ziduri ale cetății, ce despărțeau centrul locuit de aristocrați de restul orașului, locuit de clasele mijlocii, au fost demolate, pentru o unificare a orașului. O sumedenie de clădiri și monumente în stil neo-clasic, neo-gotic, neo-renascentist și neo-baroc au fost construite, alături de parcuri și grădini publice. Bulevardul circular a devenit rapid locul de promenadă al burgheziei, acolo unde se întâmpla tot ce conta. Azi, plimbându-ne pe Ringstrasse, vom descoperi povestea Vienei de atunci și de acum. Printre cele mai importante monumente pe care le putem admira: Palais Kinsky (pentru că aici se află numeroase magazine, putem admira gratis holurile decorate cu fresce și statui), Universitatea din Viena (cea mai veche universitate din țările vorbitoare de limba germană), Rathausplatz (Primăria și piața din fața acesteia), Burgtheater (unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa), Clădirea Parlamentului Austriei (stil neo-clasic, inspirată de arhitectura greacă) și Stadtpark (un parc de mari dimensiuni, prin care curge Wienfluss – râul vienez).

Cinema în aer liber la Primăria din Viena

În fața Primăriei din Viena, vara, din iunie până în septembrie, putem vedea filme în aer liber, gratis. Tematica e una variată, incluzând și filme despre jazz, operă și balet. De altfel, acesta e un bonus la spectacolul pe care îl oferă Primăria din Viena în sine. A fost construită între 1872 și 1883 în stil neo-gotic după planuri semnate de arhitectul german Friedrich von Schmidt și e unul dintre monumentele ce nu trebuie ratate la o călătorie în Viena. Fațada este inspirată de arhitectura flamandă (cine a văzut-o pe cea din Bruxelles o să observe similitudinile 🙂 ) și ascunde șapte curți interioare.

© iStock

Muzeele

Multe dintre muzeele vieneze pot fi vizitate gratis în anumite zile. La Uhrenmuseum (Muzeul Ceasurilor), Wienmuseum Hermesvilla (Palatul Hermesvilla, dăruit Împărătesei Sisi), Haydnhaus (dedicat compozitorului Joseph Haydn), Wien Museum am Karlsplatz (Muzeului Orașului Viena, unde putem admira picturi semnate de Gustav Klimt, Egon Schiele, Eduard Fischer, plus artefacte ce trasează istoria orașului și a țării), Heeresgeschichtliches Museum (Muzeul de Istorie Militară), Römermuseum (dedicat moștenirii romane a orașului) și Otto Wagner Pavillon (dedicat arhitectului Otto Wagner) intrarea este liberă în prima duminică a fiecărei luni. MAK (Muzeul Austriac de Artă Contemporană) se vizitează gratis în fiecare marți, între orele 18:00 și 22:00. Mai mult, majoritatea muzeelor au intrarea liberă pe 26 octombrie, de Ziua Națională a Austriei.

Grădinile Palatului Schönbrunn

E cel mai vizitat loc din Viena. Castelul Schönbrunn, construit în stil baroc, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1996. Fosta reședință construită în stil rococo beneficiază și de o uimitoare grădină franceză alcătuită dintr-o orangerie (se vizitează contracost, 3,60 € biletul), o serie cu palmieri, un labirint, o grădină în stil englezesc și o grădină botanică. Bonus: în fiecare primăvară (viitoare ediție, pe 26 mai 2016), faimoasa Filarmonică din Viena oferă un concert în aer liber, gratuit, în grădina Palatului Schönbrunn. Pentru vizitarea palatului, însă, se achită o taxă cuprinsă între 13,30 € și 55 €, în funcție de turul ales.

Burggarten

Face parte din Ringstraße și aparține de Palatul Hofburg. Parcul a fost construit în 1818 ca o grădină privată a împăratului, care s-a implicat intens în proiectarea sa. A fost deschisă publicului abia în anul 1919, moment în care a fost decorată cu monumente importante, ce pot fi admirate și azi, precum statuia dedicată compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, dar și cu Palmenhaus, o seră cu o multitudine de soiuri de palmieri. Acum, e deschisă din aprilie până în octombrie între orele 06:00 și 22:00 și din noiembrie până în martie, între 06:30 și 19:00. Un loc potrivit pentru relaxare, plimbări, jocuri în aer liber sau mici picnicuri.

Prater și Donauinsel (Insula de pe Dunăre)

O călătorie în Viena nu e completă fără măcar o incursiune prin Prater, parcul de disctrații vienez aflat pe Donauinsel. Vom găsi aici o roată uriașă (aproximativ 65 metri înălțime) numită Wiener Riesenrad, care a deținut recordul pentru cea mai înaltă roată din lume între 1920 și 1985. Ne mai putem distra cu trenulețe, go-kart-uri sau caruseluri. Pe insula de pe Dunăre mai avem la dispoziție un parc perfect pentru plimbări sau jogging, plus o plajă, pe timp de vară, atunci când se încing petrecerile seară de seară. Mai mult, aici are loc în fiecare an, în luna iunie, un festival în aer liber (intrare liberă), cu mii de trupe ce urcă pe numeroasele scene.

© iStock

Volksgarten

Face parte din Ringstrasse, dar e atât de frumos încât îi putem dedica timp special, separat. E ca o oază de relaxare în mijlocul orașului. Ne întâmpină cu flori multicolore de tot soiul, în special trandafiri, plus fântâni, monumente și instalații de artă contemporană.

Autenticitate la Naschmarkt

Piața principală a orașului se numește Naschmarkt și datează din secolul al XVI-lea. E metoda perfectă prin care putem afla măcar un pic despre stilul de viață al localnicilor și felul lor de a fi. Ne așteaptă cu 120 de piețe mai mici: de fructe și legume, specialități culinare locale, dar și din alte colțuri de lume, plus târguri de haine sau diverse obiecte.

Karlskirche și Karlsplatz

Karlskirche este biserica barocă, din Karlsplatz, considerată una dintre cele mai importante monumente din oraș. Este dedicată Sfântului Charles Borromeo, unul dintre cei mai importanți reformatori ai secolului al XVI-lea. Karlsplatz e una dintre cele mai mari și mai renumite piețe ale orașului. Dincolo de biserica Karlskirche și de Naschmarkt, aici se mai află Resselpark, un parc răcoros decorat cu statui ale personalităților austriece, două pavilioane, cu o arhitectură asemănătoare cu cea a bisericii, ce realizau, pe vremuri, accesul la fosta rețea de metrou a orașului, în timp ce astăzi sunt folosite pe post de cafenea și spațiu de expoziții, Musikverein (sediul Orchestrei Filarmonice din Viena) și Muzeul de Istorie al Vienei.

Palatul Hofburg

Este fostul palat imperial din centrul Vienei, construit în secolul al XIII-lea, care servea, pe vremuri, drept reședință de iarnă a împăraților (în timp de Palatul Schönbrunn era cea de vară). Astăzi este reședința președintelui Austriei. Pentru a vizita interioarele se achită o taxă de 12,90 €, dar nu costă nimic să îi admirăm și să-i fotografiem exteriorul.

Panorama de pe Kahlenberg

Are aproximativ 480 de metri înălțime și este locul de unde putem admira Viena în toată splendoarea ei. Dealul Kahlenberg e potrvit și pentru picnicurile care să ne relaxeze între o tură de muzee și una de shopping, de exemplu.

Mai știți și alte locuri? Spuneți-ne în comentarii!


Instagram

Cauți un anumit loc?