Începem anul cu o nouă provocare în cadrul competiției noastre Cât de bine cunoști lumea? Dacă anul trecut am cucerit Nürnberg-ul, orașul german cu unul dintre cele mai vechi și mai frumoase târguri de Crăciun, anul acesta vă invităm să descoperim secretele stațiunii elvețiene Zermatt, cel mai bun ski resort în 2014. Testați-vă cunoștințele în competiția noastră, apoi intrați în concursul organizat de Radio România Actualități, partenerii noștri de nădejde. Marele premiu, pe care suntem mândri să îl oferim, este un city break pentru două persoane, la schi în Zermatt.
Între un o întrebare din joc și un indiciu auzit la radio, iată 20 de lucruri despre localitatea elvețiană care să vă deștepte curiozitatea și să vă facă dor de ducă:
- Zermatt se află în cantonul elvețian Valais.
- A câștigat titlul „Cel mai bun Ski Resort din Alpi” în anul 2014. Câștigătorul a fost ales ținând cont de 21 de criterii, de la dimensiunea zonei de schi la calitatea pârtiilor de schi și atmosfera localității.
- Regele munților elvețieni, înalt de 4.478 metri, se numește Matterhorn.
- În Zermatt există stația de telecabină aflată la cea mai mare înălțime din Europa.
- Stațiunea e înconjurată de 38 de vârfuri muntoase peste 4.000 m.
- Tot aici se află și cea mai înaltă zonă de schi din Alpi, plus cea mai înaltă platformă de vizionare din Europa.
- Vârful Matterhorn reflectat în luciul Lacului Riffelsee este imaginea simbolică pentru Zermatt, prin excelență.
- Localitatea se bucură de o rețea hidrografică bogată, alcătuită din peste 50 de lacuri și aproape 100 de izvoare. Mai mult, din 2010, locuitorii orașului Zermatt folosesc exclusiv apa de izvor în rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
- În Zermatt, stațiunea eco fără trafic sau automobile, transportul se realizează cu 500 de autobuze electrice.
- În 2015 se sărbătoresc 150 de ani de la prima ascensiune pe cel mai faimos munte elvețian, Matterhorn.
- Ulrich Inderbinen a fost alipinistul și ghidul montan care a urcat de cele mai multe ori pe Matterhorn, deși nu a fost primul. Fântana Inderbinen a fost ridicată pentru celebrarea a 100 de ani de la sa.
- Numele german „Matterhorn” a fost menționat pentru prima dată în anul 1682. Se spune că numele este derivat din „Matte”, adică luncă, referindu-se la văile ierboase extinse din defileu Görner, care a fost aproape complet acoperit de satul Zermatt („zur Matt”). Muntele este de asemenea, cunoscut de localnici ca „ds Hore” („vârful”, într-un dialect din Zermatt) sau „ds Horu” (într-un dialect din zona Valais).
- Până la mijlocul secolul al XIX-lea, când a devenit stațiune turistică, Zermatt era o comunitate agricolă.
- Vara, în Zermatt putem admira coloniile de marmote. Și, dacă avem puțin noroc, pe pantele munților putem admira și capre negre.
- Muzeul Zermatlantis joacă un rol important în istoria alpină și în cultura orașului Zermatt. În medie, aproximativ 40.000 de persoane vizitează muzeul în fiecare an. Se poate întâmpla ca până la 1.000 de persoane să coboare scările în trecutul subteran al Zermatt-ului, într-o singură zi.
- Zermatt se mândrește cu un impresionant Oraș Vechi: mai mult de 30 de clădiri construite în stil tradițional, cu hambare și magazii specifice zonei Valais. Clădirile sunt realizate din zadă, arborele care domină împrejurimile Zermatt-lui. Soarele și vremea rea au întunecat lemnul caselor, oferindu-le nuanța întunecată pentru care sunt recunoscute.
- Floarea de colț crește în sol calcaros pe pajiști montane la altitudini cuprinse între 1.800 și 3.000 m și înflorește din iulie până în septembrie. Acest simbol al Alpilor poate fi admirat cu ușurință în drumețiile tematice din Zermatt.
- În stațiunea elvețiană, la 15 metri sub pământ, se află Palatul din gheață. Cristale de gheață strălucitoare și sculpturile în gheață încântă vizitatorii acestui Palat. Printre atracțiile locului se numără un tunel de gheață, o pârtie de săniuș și bănci din gheață acoperite cu blănuri, pentru momentele de odihnă.
- Fondue a devenit specialitatea națională a Elveției atunci când Uniunea Brânzeturilor Elvețiene a modernizat conceptul și a militat pentru folosirea acestuia pentru a vinde mai mult brânză în anii 1930. Călătorii pot savura fondue chiar în inima orașului Zermatt. Meniul oferit are trei tipuri de brânză: Fondue Chinoise, Fondue Bourguignonne și un fondue din fructe de mare.
- Specialitățile culinare specifice zonei Zermatt sunt Rösti (omleta de cartofi), supa de usturoi în pâine de Valais și tradiționalele varietăți de brânză.
Sunteți gata de aventură? 🙂 Unde ați mai mers la schi până acum și v-a plăcut? Spuneți-ne în comentarii!