Articol și fotografii de Cora

Era un început de toamnă, atunci când am pășit pentru prima dată în acest loc mirific aflat între Alpii Maritimi și Marea Mediterană.  Mi-a rămas imprimată pe retină, pentru mult timp, imaginea fabuloasă a principatului, privită de sus, de pe drumul îngust și sinuos ce taie coasta munților ce se sprijină în mare. Adevărul este că nici o fotografie din lume nu te poate pregăti pentru ceea ce vezi și ce simți atunci, acolo, în acel moment. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-am promis că într-o bună zi o să revin. Iată că între timp au trecut 5 ani , 5 ani în care am străbătut Europa în lung și-n lat, descoperind alte locuri frumoase, însă parcă ceva îmi lipsea.  Mărturisesc că mi-a rămas în suflet această destinație și chiar mi se făcuse dor de ea. Și când te apucă dorul de Monaco, nu prea ai ce să-i faci. 🙂 Vara aceasta , într-o superbă  zi de iulie, m-am reîntors la Monaco cu gândul să vizitez tot ceea ce data trecută îmi scăpase, dar și pentru a mă bucura mai mult de Monte Carlo, capitala europeană a luxului.

deschidere monaco

Principatul Monaco este o destinație potrivită pentru a face cunoștință cu luxul. Are toate ingredientele care compun imaginea tipică pe care o avem despre o țară luxoasă: prinți și prințese,  iahturi impunătoare, mașini de lux, zgârie-nori aroganți înălțându-se spre cer, cazinouri celebre,  cea mai mare densitate de miliardari pe metru pătrat, cele mai luxoase hoteluri din lume, toate acestea sunt motive pentru care merită să vizitezi una dintre cele mai luxoase destinații de vacanță din Europa.  Pentru că aici chiar și natura a făcut o treabă nemaipomenită. Iar monegascii știu asta. E meritul lor că au știut cum să valorifice acestă extraordinară poziție geografică dintre munte și mare.

Iată 14 motive pentru care trebuie să vizitezi această țară bogată.

1. Imaginea panoramică de pe Grande Corniche 

Rulăm pe Grande Corniche, cea mai înaltă și fascinantă șosea, suspendați între două lumi, munte și mare. Acesta este practic primul contact cu Monaco pe care îl are orice călător care se deplasează cu mașina, de sus, de la înălțime, de pe șoseaua îngustă care șerpuiește printre palmieri. Pentru a admira cel mai bine minunatele priveliști ale țărmului stâncos, ale mării incredibil de albastre și ale vilelor opulente așezate printre palmieri,  îți recomand să urmezi drumul paralel cu pantele abrupte. Din când în când, câte un refugiu îți oferă ocazia să staționezi pentru a te bucura de albastrul mării ce ți se întinde la picioare. De sus, imaginea panoramică pare desprinsă dintr-o altă lume. O lume fascinantă care își merită cu prisosință statutul pe care îl are în prezent ca una dintre cele mai luxoase și impresionante destinații din lume.

1. Panorama Monaco

2. Monte Carlo

Nicio vizită în Monaco nu poate fi completă fără un popas în celebrul Monte Carlo, în sine o bijuterie unde vin să-și etaleze opulența bogații planetei sau unde vedetele de talie mondială au transformat cei 0,61 kilometri pătrați în „acasă”. În Monte Carlo se află fantasticul cazino și impresionanta operă, locuri ce nu trebuiesc ratate pentru nimic în lume. Grădinile pline de palmieri din jurul cazinoului și splendidele terase care le înconjoară oferă priveliști minunate asupara Mediteranei. De asemenea, într-o sculptură metalică numită „Oglinda cerului”, aflată în fața cazinoului, se poate fotografia dintr-o altă perspectivă  micuțul Monte Carlo reflectându-se în toată splendoarea.

2. Monte Carlo

3. Cazinoul

Cazinoul este probabil cea mai reprezentativă clădire din micuțul principat unde în doar câteva ore se pun la bătaie la mesele de ruletă sute de milioane de euro. A fost inaugurat  în anul 1863 și reconstruit în anul 1878 de Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris. Cei interesați pot intra gratuit la parter, acolo unde se află jocurile mecanice. Pentru zonele cu ruletă, black jack și alte distracții, se achită o taxă de 10 euro. Trebuie să recunosc că interiorul clădirii te copleșește încă de la intrare prin lux și opulență, totul emanând rafinament și bun gust. Din păcate fotografiatul și filmatul în interior sunt strict interzise. Cazinoul este deschis începând cu orele 14 și poate fi vizitat fără a purta o vestimentație protocolară. Jucătorilor le este permis accesul doar dacă fac dovada că nu sunt cetățeni ai Principatului și că dispun de resurse financiare substanțiale.

3. Cazinoul

4. Opera

Vorbind despre frumusețea incontestabilă a principatului, nu trebuie uitată nici Opera. Se află de cealaltă parte a cazinoului, fiind construită pe un promontoriu cu vedere spre Mediterană și este singura din lume unde în sala de spectacol se intră prin Cazino. Clădirea este deosebită din punct de vedere arhitectural și merită o vizită. Taxă de intrare este de 10 euro.

4. Opera

5. Muzeul Oceanografic

Una dintre atracțiile principatului este Muzeul Oceanografic , cocoțat pe o stâncă deasupra mării, la o înălțime de 85 de metri. Grandioasa clădire a fost inaugurată în anul 1910 de către fondatorul său, Prințul Albert I de Monaco, iar lucrările de ridicare au durat 11 ani.  În aceiași clădire, la subsol,  se află și Acvariul,  o altă atracție turistică din oraș, ce conține peste 4.000 de specii de pești și 200 de nevertebrate. Cel mai mare bazin are 450 metri cubi și este alimentat cu apă direct din Mediterană. Una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului o puteți surprinde de pe terasa muzeului. Biletul de intrare este de 12,50 euro pentru adulți și 6 euro, pentru copii.

5. Muzeul Oceanografic

6. Grădinile Saint Martin

Plecând de la Muzeul Oceanografic, agale spre vechiul oraș, pașii ne poartă  prin „Les Jardins Saint Martin”, maiestuos plasate deasupra mării, adăpostind o mare varietate de plante exotice, fântâni arteziene și numeroase statui. Această grădină a fost locul preferat al poetului Guillaume Apollinaire, care se plimba pe aici pentru a-și găsi sursa de inspirație. Pentru noi călătorii este locul perfect unde să ne bucurăm de umbră, răcoare, culori și cele mai alese arome de flori.

6. Gradinile Saint Martin

7. Catedrala

Cu fața spre mare, vizavi de grădinile Saint Martin, se înalță Catedrala Notre-Dame-Immaculée, construită la finele secolului al XIX-lea, pe locul bisericii Sfântul Nicolae.  Această catedrală este locul preferat în care familiile bogate își unesc  destinele.  Ultima nuntă, care a ținut în fața televizoarelor întreaga planetă, a fost cea a prințului Albert cu sud-africana Charlene Wittstock, pe 2 iulie 2011. În interior se află mormântul prințului Rainer al III-lea și al prințesei Grace Kelly, care în anul 1982, și-a pierdut viața într-un tragic accident de mașină.

7. Catedrala

8. Palatul Princiar

Strada Rue du Tribunal te conduce spre Palatul Princiar, reședința familiei Grimaldi din secolul XIII. Stilul Palatului Princiar este unul renascentist, cu accente arhitecturale romane. În fața palatului are loc în fiecare zi schimbarea gărzii, la ora 11:55 fix și durează doar două minute, un ritual ce a fost păstrat  întocmai de sute de ani și care, cu siguranță, fascinează orice călător. 15 camere ale palatului sunt deschise publicului. Biletul de intrare, ce include și un ghid audio, este 8 euro pentru  adulți  și 4 euro pentru  copii.

8. Palatul Princiar

9. Cartierul Fontvieille

Cea mai colorată zonă din Monaco este fără îndoială cartierul Fontvieille, construit pe un teren câștigat din mare. Clădirile de 25-30 de etaje au pe acoperișuri amplasate adevărate grădini suspendate cu plante exotice. Printre grădinile luxuriante se zăresc chiar și mici piscine ce te îndeamnă la o baie. Cea mai bună imagine panoramică a cartierului și portului Fontvieille se poate vedea de pe terasa Palatului Princiar.

9 .Cartierul Fontvielle

10. Portul Hercule

Portul Hercule este un loc care strălucește prin eleganță, mai ales că aici acostează zi de zi zeci de ambarcațiuni celebre în întreaga lume. Tot de pe terasa Palatului Princiar turiștii se pot bucura de o vedere minunată asupra portului Hercule. Practic, de aici, dacă privești spre Monte Carlo, poți surprinde trei țări într-o singură imagine: în prim plan Monaco, în plan secund Franța și în fundal Italia.

10. Portul Hercule

11. Cartierul La Condamine

Se află chiar în centrul principatului unde se găsește și Portul Hercule și unde este amenajat  un spațiu de agrement: stadionul nautic Rainier III, o piscină în aer liber ce oferă celor interesați tot ceea ce își pot dori, de la șezlonguri, umbrele de soare și tobogane la trambuline pentru amatorii de sărituri. În timpul iernii, din decembrie și până în martie, Stadionul Nautic Rainier III este transformat în patinoar. Bilet de intrare este 5,40 euro pentru adulți și 3,40 euro pentru copii. Taxa de intrare la patinoar este de 6,30 euro.

11.Cartierul La Condamine

12. Circuitul de Formula 1

Circuitul se desfășoară pe străzile înguste ale Principatului, pe o distanță de 3,3 km, fiind considerat un traseu în care depășirile sunt greu de realizat. Virajele strâmte îi conferă spectaculozitate, iar celebrul tunel care trece pe sub Hotel Faimont, a dat de-a lungul timpului mari bătăi de cap și celor mai experimentați piloți, deoarece ei trebuie să facă față trecerii rapide de la lumină la întuneric și invers, chiar la unul dintre cele mai rapide puncte ale cursei. Prima ediție a raliului s-a ținut în 1911, însă abia din 1929 are loc în mod regulat Monaco Grand Pix, una dintre cele mai disputate etape din campionatul de Formula I și singura care se desfășoară pe străzile unui oraș. O plimbare pe traseul cursei de Formula 1, pe unde au gonit odinioară Ayrton Senna sau Michael Schumacher, nu poate fi decât o încântare pentru orice călător.

12. Circuitul de Formula 1

13. Hotel de Paris

Hotel de Paris este unul dintre cele mai somptuoase hoteluri din Monte Carlo, înființat în anul 1863 de Carol III de Monaco. Aici, pentru cea mai ieftină cameră, trebuie să scoți din buzunar nu mai puțin de 447 euro pentru o singură noapte. Hotelul are și un apartament rezidențial a cărui preț pe noapte este de 11.715 euro. Este fără doar și poate unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Monaco, făcându-și apariția și în numeroase filme precum Pantofii roșii, Omul de fier 2 și în seria James Bond.  Hotel de Paris oferă celor care îi trec pragul  cele mai frumoase priveliști panoramice asupra Mediteranei, Portului Hercule, dar și Palatului Princiar.

13. Hotel de Paris

14. Café de Paris 

Se află vizavi de Hotel de Paris și este cea mai faimoasă cafenea și un excelent loc de întâlnire din Monte Carlo, unde puteți savura mâncăruri cu specific marin și tradițional. Cu puțin noroc, la masa de alături puteți avea parte de compania unor vedete de talie mondială.

14. Cafe de Paris

Pe lângă toate aceste obiective, Principatul Monaco oferă momente memorabile în restaurante, cafenele, pe plajele superbe cu nisip fin, în cazinouri, în cluburi și discoteci. Așa că, dacă nu ai ajuns încă aici, nu mai sta pe gânduri, pentru că nici un alt oraș al Europei nu este mai fascinant, iar o evadare în lumea luxului absolut nu poate fi decât fabuloasă.

La final, un bonus de curiozități despre Monaco. 🙂 Știați că…

  • principatul Monaco este cea mai mică țară din lume după micuțul Vatican?
  • este cea mai dens populată țară din lume, 18.000 de oameni trăiesc pe un singur kilometru pătrat?
  • aici conviețuiesc reprezentanții a 108 naționalități?
  • peste 30.000 de italieni și francezi fac zilnic naveta pentru a lucra în Monaco?
  • dacă doriți să achiziționați o proprietate în Monaco, trebuie să scoateți din buzunar în jur de 60.000 euro… pe metru pătrat?
  • un zgârie-nori, construit în apropierea țărmului Mediteranei, conține un penthouse cu o suprafață de 3.300 de metri pătrați, ce se va scoate la vânzare în 2015, cu un preț de peste 300 de milioane de euro ( 400 milioane de dolari)? Astfel, acesta ar deveni cel mai scump penthouse din lume.
  • Principatul Monaco are o securitate impecabilă, cu un polițist la 100 de locuitori?
  • cetățenilor principatului nu le este permisă intrarea în Cazino?
  • locuitorii din Monaco au cea mai mare speranță de viață din lume, aproape 90 de ani?

***

Cora, călătoare și povestitoare, este unul dintre cei mai activi membri ai comunității eSKY.ro, căreia îi face onoare. Îi place să descopere și să exploreze la maximum locurile pe care le vizitează, dar cel mai mult îi plac diminețile de vacanță scăldate de soare, petrecute la malul mării. Pentru ea, nici un album de vacanță nu este complet fără un răsărit de soare la mare. Fotografia este una dintre pasiunile ei, felul prin care alege să comunice felul în care vede lucrurile. Până în prezent a vizitat 27 de țări și visează ca-n viitor să ajungă și pe alte continente în cele mai exotice locuri.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?