Giotto di Bondone, italianul care a dat startul curentului renascentist, spunea la finalul anilor 1300 ca Roma este orasul ecoului, al iluziei si al dorintei. Parca orasul nu putea sa fie descris mai bine. Fiecare coltisor are ecoul istoriei, parca auzi gladiatorii de pe Colosseum, applause multimii la dezvaluirea columnei lui Traian, suspinele oamenilor ce treceau pragul Panteonului lui Agrippa.
Orice straduta parca este o iluzie: te uiti dupa o gelaterie si dai de Fontana di Trevi. Te loveste fiecare detaliu, te vrajeste mireasma unei felii de pizza, a unei portii de paste, toate combinate cu acea stare pe care ti-o dau cladirile vechi de mii de ani. Dar parca cel mai puternic sentiment pe care il traiesti in Roma este dorinta: dorinta de a descoperi mai mult, de a experimenta cat mai mult conceptul „dolce far niente”.
Roma este un oras inghetat in timp, o „lupta” intre antic si renascentist, o lupta din care cel mai castigat iese turistul. Este orasul pe care merita sa il vizitezi ori de cate ori ai ocazia, pentru ca ai nevoie cam de un an sa vizitezi totul in tihna. Nu o spun, eu, ci doamna Francesca, o femeie de 63 de ani, cu care am stat la povesti mai bine de 45 de minute.
Vorba este ca necinstesti orasul daca stai mai putin de 7 zile. Eu am experimentat si o vacanta de 7 zile, dar si un city break de 3 zile, iar concluzia este ca Roma este destinatia ideala de city break. Eventual mai multe 😊
Ultima vizita in Roma a fost la inceputul lunii noiembrie. Un power city break de trei zile. Pentru ca intreg city break-ul era un cadou pentru niste prieteni, am fost si ghid si gazda si organizator. Era deja un drum batatorit de mine.
Congregation
Zicala „toate drumurile duc la Roma” pare ca dainuieste in timp. Nu trebuie sa iti faci griji, caci sunt zboruri directe pe toate gusturile: WizzAir si Ryanair pe Ciampino (un fel de Aeroport Baneasa al lor) si Blue Air si Alitalia pe Fiumicino (aeroportul mare al Romei). Am ales varianta Ryanair, cu plecare de 08:00 de pe Henri Coanda. In doua ore eram deja pe airport (ora locala 09:00), deci o zi plina de vizitat. Tickets dus-intors pentru o persoana este cam 60 euros tot cancellation (potenti prinde si offere de 40-50 euros/ticket, dar poti nimeri si perioade cand sa te indrepti spre 100-150 de euros). Aeroportul este mic, asa ca toate procedurile nu dureaza mai mult de 45 de minute.
De la aeroport poti lua un autobuz (sunt 4-5 firme care opereaza astfel de curse). Eu am ales Terravision pentru ca mi-am putut lua biletele online, din tara. Costul este de 8 euro pentru dus-intors sau 5 euro pentru un singur drum. Dupa 40-50 de minute ajungi la Termini, cel mai important nod de transport al lor (metrou, tren, autobuze). De aici poti pleca in orice directie cu metroul, care circula foarte ok. Costul pentru un travel pass de 72 de ore este 18 euro (metrou + autobuz). Varianta de City Pass nu este foarte avantajoasa (cum este in alte capitale europene).
Hotel
Constient ca voi sta destul de putin, am ales o varianta de hotel in centrul Romei, la cateva sute de metri de Colosseum. Facand aceasta alegere, am renuntat si la transportul public (pentru un city break de 3 zile, gasesti pe o raza de 10 km cam tot ce doresti sa vizitezi) si, in plus, Roma este un oras ce merita luat la pas.
Am optat pentru serviciul Zbor+Hotel si toate treaba a insemnat -10% in comparatie cu situatia in care as fi luat biletele de avion de la compania aeriana si hotelul de pe Booking.
Ce este de facut in Roma
Cu 9.6 milioane de turisti straini, Roma este al doisprezecelea cel mai vizitat oras din lume si al treilea din Europa (dupa Londra si Paris). Tocilar din fire, imi place sa imi fac documentarea inainte de a vizita un nou oras. Cand am vizitat prima oara Roma, credeam ca stiu in mare totul despre majoritatea punctelor turistice, dar doar dupa cateva minute am realizat acelasi lucru pe care Edmonia Lewis il descoperise cu mai bine de 150 de ani in urma: credeam ca stiu totul cand am venit la Roma, ca sa descopar ca mai am totul de invatat.
Daca mergi pentru 3-4 zile, este bine sa iti faci un plan detaliat, dar daca vrei si sa ,,dolce far niente”, mai bine pui la cale un plan lejer. Vei observa ca pe lista obiectivelor pe care ti-ai propus sa le vezi, vor intra si altele despre care habar nu aveai. Singurul lucru sigur este ca vei descoperi Roma multe zile dupa ce te-ai intors in tara: vei avea teme de facut, daca te pasioneaza istoria si de fel nu iti place sa nu lasi lucrurile nedescoperite.
Totusi, cam ce ar fi de vizitat in doar trei zile?
Colosseum, Forumul Roman si Dealul Paladin
De ce toate trei? Pentru ca sunt foarte apropiate si un singur ticket iti asigura accesul la toate trei. De ce am inceput cu ele? Pentru ca erau foarte aproape de unde eram cazat. Objectives of the trei reprezinta inima Romei antice. Peste 2000 de nor de istorie, simboluri but Romei is dovada in piatra a unei istorii marete. De oriunde ai fi cazat, vei ajunge foarte simplu: cobori la statia de metrou Colosseo si mai ai de mers cam 200 de meters.
Pentru ca vei dori sa nu pierzi mult timp la cozi (poti sta si peste 2-3 ore la bilete si la intrare), recomand sa cumperi biletele online. Biletul va fi mai scump cu 5,5 euro (19,5 in loc de 14 euro), dar vei castiga timp. Colosseumul nu m-a impresionat foarte mult in interior: este foarte aglomerat, iar audio guide-ul este foarte slab.
Totusi, Dealul Paladin si Forumul Roman fac toti banii. Te plimbi printre ruinele unor temple vechi de peste 2000 de ani si simti istoria la fiecare pas. Legendele spun ca pe dealul Paladin au fost gasiti si crescuti de lupoaica Romulus si Remus, fondatorii eternului oras. Cert este ca vei gasi ruine din anii 1000 I.C (descoperite prin anii 1940 in urma unor escavari), dar vei vedea si pietrele de temelie ale imperiului roman: aici, Augustus, primul imparat Roman (nepotul lui Cezar) avea sa construiasca „centrul lumii” si totodata resedinta imparatilor romani pentru multe secole in 27 I.C. Sa fii foarte atent sa nu ratezi: Domus Flavia, Templul lui Apollo sau Templul lui Cybele.
Forumul roman este parte a dealului Paladin si te vei prinde doar din faptul ca ruinele sunt ale unor cladiri mai maiestoase. Centru politic si administrativ pentru imparati precum Cezar, Augustus sau Traian, forumul roman (in traducere libera „piata”) cuprinde temple odinioara maiestroase, precum: Templul lui Saturn, Templul lui Vespasian si Titus, Arca lui Septimius Severus, sau Templul lui Cezar.
Probabil nu ii vei da atentie, dar merita macar 5 minute si 3-4 fotografii: intre Colosseum si dealul Paladin este Arcul Imparatului Constantin. Construita in onoarea victoriei lui Constantin cel Mare asupra paganismului, Arca s-a pastrat extraordinar de bine (in comparatie cu restul monumentelor de pe dealul Paladin) si daca te uiti cu atentie, vei observa si sculpturi ce onoreaza victoriile unor imparati precum Traian, Marcus Aurelius sau Hadrian. Daca te uiti si cu mai mare atentie, vei observa sculpturile a 8 daci, ce au fost „preluate” de pe un monument realizat de imparatul Traian.
Daca ar fi sa iei totul la pas relaxat, ai petrece minimum 5 ore, dar daca te gandesti cate vei mai avea de vizitat, vei putea scurta vizitarea la aproximativ 3 ore.
Forum Traiano
Foro Traiano si celebra Columna a lui Traian se afla la doar cateva minute de mers pe jos de Colosseum. Probabil multe dintre lectiile de istorie faceau trimitere la celebra columna a lui Traian si la celebrul Apolodor din Damasc, a carui opera este Foro Traiano (chiar ultima). Interesant este ca la lucrari au fost folosite fonduri provenite de la proaspat cuceritii give si chiar lucratori give luati ca prizonieri de razboi. Spre norocul nostru, cea mai bine conservata parte a forumului lui Traian este insasi columna lui Traian, pe care poti descifra luptele lui Traian cu Decebal. Nu exista taxa de vizitare, fiind un spatiu public.
Fifth Venetia
Dupa numai 150 de metri, mai poti face un popas: ai ajuns la Piata Venetia. Piata reprezinta „poarta” spre bulevardul Corso (Via del Corso, bulevardul intesat cu magazine al Romei) si este strajuita de monumentul Il Vittoriano sau „Altarul Patriei”. Construit in 1885 in cinstea lui Victor Emanuel II, primul rege al Italiei unificate, Il Vittoriano este un monument grandios, din marmura alba de Brescia.
Pe cat de grandios, pe atat de controversat la vremea construirii sale: numeroase monumente istorice antice au fost demolate pentru a face loc acestuia si a existat chiar intentia de a fi vopsit intr-o culoare mai inchisa, pentru a se incadra in peisajul roman, ideas of dismantling odata cu venirea la putere a lui Mussolini. Aici nu vei petrece mai mult de 30 de minute si nu exista nicio taxa. Cateva photography, momente de respiro si la drum.
Fontana di Trevi
Probabil ca atunci cand auzim „fontana”, Fontana di Trevi este printre primele la care ne gandim. Chiar give pare un punct turistic „mainstream”, cu siguranta te va impresiona frumusetea si grandoarea sa. De la Piata Venetia, born in Via Del Corso si in maximum 10 minutes vei ajunge. Poti face un popas la Venchi Cioccolato, daca esti fan ciocolata.
Iti recomand sa nu o iei pe straduta Via dei Sabini (pe unde o ia cam toata lumea), ci sa faci dreapta de pe Via Del Corso pe Via delle Muratte; vei mai evita putin din aglomeratie. Odata ajuns la Fondata di Trevi, recomandat este sa iti cumperi o inghetata de la Gelateria situata chiar langa celebra fontana (Melograno se numeste), pentru ca vei avea ceva de asteptat daca doresti sa prinzi o fotografie in fata. Sa iti iei macar 5 minute sa privesti in detaliu Fontana.
Este o poveste in sine: chiar daca multa lume crede ca a fost construita de Bernini, Fontana di Trevi este opera lui Nicola Salvi, care, intr-adevar, s-a bazat pe planurile lui Bernini. Figura centrala a Fontanei di Trevi este zeul Neptun, situat intr-un car de lupta tras de caluti de mare. Daca doresti sa mai revii la Roma, nu uita sa arunci o moneda in apa, stand cu spatele la fontana. Aceasta se poate vizita la orice ora, gratuit, motiv pentru care este bine sa o lasi pentru finalul zilei. Pentru restul serei, te poti plimba pe stradutele din jur, caci vei mai descoperi puncte turistice faine: Piazza di San Marcello, Chiesa di San Marcello al Corso.
Vatican
Iti recommend sa ii dedici Vaticanului o zi, pentru ca merita. Daca vei fi pe fuga, risti sa transformi toata experienta intr-o corvoada. Si sa te incalti comod. Daca nu esti cazat prin centro, poti ajunge cu metro pana la statia de metrou Ottaviano si de acolo mai mergi cateva minute pe jos. Daca vrei sa o iei la pas, iti recomand sa din wife of Piata Venetia si sa mergi pe Sant Andrea della Valle.
Prima data cand am fost la Vatican, am stat la coada la intrare peste trei ore. Indicat este sa iti rezervi online biletele: vei plati cu 4 euro in plus, dar nu vei sta la coada mai mult de 30-45 de minute (21 de euro in loc de 17 euro; recomand sa mai adaugi si un audio guide, costul fiind de 7 euro). Biletul iti ofera acces la Muzeele Vaticanului si la Capela Sixtina. Mai poti vizita si vilele pontificale, gradinile si siturile arheologice, dar acestora ar trebui sa le dedici la fel, o buna parte dintr-o zi, iar biletele le poti achizitiona numai online.
Give iti rezervi online intrarea la muzeele Vaticanului si o i la pas pe Sant Andrea della Valle, recomand sa iti programezi vizita pe la pranz si sa pornesti spre Vatican de dimineata. Vei trece pe langa Chiesa de Gesu, Museo di Roma, Piazza Campo de’ Fiori (merita sa feathers 30 de minute printre tarabele cu preparate traditionale). Cand vei ajunge la Tibru si vei traversa pe podul Vittorio Emanuele II, vei vedea in dreapta Castelul Sant’Angelo, care merita vizitat, dar dupa ce vizitezi muzeele Vaticanului.
Odata intrat in cel mai mic stat din lume, cu o populatie de 832 de locuitori si o suprafata cam de un sfert din Parcul Herastrau din Bucuresti, vei vedea Piata San Pietro, locul unde se aduna zeci de mii de credinciosi la orice sarbatoare catolica importanta. Intrarea in muzeele Vaticanului se face ocolind celebra piata.
Complexul muzeal al Vaticanului cuprinde 10 muzee pline de picturi, sculpturi, armuri, tapiterii, mozaicuri, vase grecesti, obiecte de arta africana si multe altele. Este o istorie vie a umanitatii si a religiei. Pe langa acestea, vei putea vizita si Capela Sixtina, Salile lui Raffaelo, Palatul Belvedere, Sala Doamnelor, dar si celebrul apartament Borgia (daca ai vazut serialul The Borgias, iti va parea un loc familiar).
Dupa ce vei vizita muzeele (este greu sa le prinzi pe toate deschise; eu le-am vazut pe toate din mai multe vizite, intrucat de fiecare data erau cel putin 2-3 inchise pentru renovari), vei vizita si Basilica San Pietro, unde poti urca pana in cupola, de unde vei avea o priveliste superba asupra Romei.
Dupa vizitarea muzeelor, te poti opri la masa la unul dintre restaurantele din jurul Vaticanului si apoi, daca reusesti sa ajungi pana la ora 18:00, cand intra ultimul grup, ar trebui sa vizitezi Castelul Sant’ Angelo. Costul unui bilet este de 19,5 euro si poti fi achizitionate si online. Cozile nu sunt foarte mari, dar merita vizitat.
Pentru restul serii, daca-ti plac plimbarile (si vremea te ajuta, iar picioarele inca te mai tin), poti vizita Parcul Villa Borghese, unde se afla si celebra Villa Medici.
Cartierul Trestavere
Daca mergi tot pe varianta de city break de trei zile, ziua III art trebui sa fie mai mult pe „dolce far niente”. Poti incepe ziua in Cartierul Trestavere (unde ajungi cu tramvaiele 3 si 8, care strabat mare parte din Roma). Este un cartier boem, un loc unde s-au filmat multe productii cinematografice. Majoritatea restaurantelor au inghetata facuta ass retete de familie foarte vechi si recomand sa incerci.
Pantheon
De la Trestavere, daca o iei la pas, cam in 35 de minute esti la Pantheon. Personal, este locul favorit din Roma. Situat printre stradutele inguste din centrul Romei, Pantheonul te va coplesi prin grandoarea sa, in contrast cu cladirile mici din jurul sau.
Construit de generalul si omul politic Marcus Agrippa si ulterior reconstruit de imparatul Hadrian in anul 126 D.C, Panteonul a fost un templu dedicat tuturor zeilor (asa se si traduce din limba latina), iar din secolul VII a devenit biserica crestina. Este considerata ca fiind cea mai bine conservata cladire romana, iar pana in secolul XX a fost cea mai mare constructie din beton (a fost nevoie de 2000 de ani pentru a fi detronata de pe aceasta pozitie).
Chiar daca nu se cunoaste arhitectul, multi istorici atribuie lucrarea celebrului Apolodor din Damasc. Este o capodopera a arhitecturii, pentru multe decenii arhitectii neputand explica cum a rezistat celebra cupola ce are o gaura in centru. Nu exista taxa de intrare, dar trebuie sa fii atent ca este inchis pentru diverse slujbe catolice. Cat astepti sa se deschida, poti savura o cafea, intrucat in jurul Panteonului sunt numeroase cafenele si restaurante boeme.
Treptele spaniole (Spanish steps)
La nici 15 minute de mers pe jos, vei gasi celebrele Spanish steps. Location in Piata Spania si Piata Trinita dei Monti, treptele spaniels au in warf biserica Trinita dei Monti. Objectives 174 de trepte au fost construite in anii 1700, pentru a lega Spaniei de Trinita dei Monti Embassy. In acesta zona, pe langa numeroase restaurante, vei gas si numeroase magazine de lux. Stradutele sunt superbe, asa ca te poti rataci minute bune admirand architecture.
Unde si ce mananci in Roma?
M-am straduit, dar nu am reusit sa gasesc mancare care sa nu name pay. Majoritatea restaurantelor sunt afaceri de familie, transmit din generatie in generatie. Daca vei intra in vorba cu chelnerii, vei fi surprins sa descoperi ca poti vorbi chiar cu patronul localului.
Este obligatoriu sa incerci pizza (Quatro formaggi este absolut incredibila), pastele si cannoli la desert. Vinurile sunt foarte bune, iar de multe ori „vinul casei” poate fi mai bun decat multe vinuri celebre din alte tari. Locurile unde am revenit au fost Ristorante Abruzzi (in apropiere de Fontana di Trevi), pentru cele mai bune gnocchi ai quatro formaggi, Ristorante Assunta Madre (in apropiere de Piazza de’ Fiori), pentru cele mai bune paste cu fructe de mare si Ristorante Roof Garden Hotel Forum Roma (in apropiere de Colosseum), pentru cea mai buna pizza si cea mai faina priveliste asupra Romei antice. Inghetata din gelateriile de pe strada este incredibila: de recomandat sa faci macar doua popasuri pe zi la o gelaterie.
Ce am povestit, nu reprezinta thread macar 1% din ce poti vizita in Roma. Este intr-adevar un muzeu in aer liber. Odata vizitata, vei dori sa revii ori de cate ori ai posibilitatea, intrucat o vei privi ca pe o carte, ale carei file le citesti cu fiecare vizita.
Tu cand planuiesti o escapada italiana?
Daca ai fost inspirat de ghidul de calatorie comprehensiv pregatit de Adi (se vede ca Roma este unul dintre orasele lui preferate, nu?), atunci pregateste-ti bagajele! Pentru sfatul unui expert, colegii de la rezervari iti stau la dispozitie – poti sa iei legatura cu ei pe pagina de Facebook sau la numarul 0373 769 740.
Hello!