Tramvaiul galben numărul 28 este o atracție turistică clasică a Lisabonei și un simbol al orașului. Dacă plănuieşti un city break în capitala portugheză, după ce guşti cafeaua și Pasteis de Belem, după ce vezi Catedrala din Sé și plăcile de azulejos, nu uita să...faci o plimbare cu celebrul tramvai.

Pentru că a fost ridicat pe dealuri, oraşul este numit uneori San Francisco al Europei. Oricine a urcat și a coborât pe străzile abrupte din centru știe ce comoară sunt tramvaiele şi lifturile. Dintre acestea, cea mai cunoscută este linia Elétrico 28, E28 sau cel mai simplu – 28.

Lisbontram 1
© iStock

Un secol de istorie al tramvaiului 28

Tramvaiul nr. 28 circulă în centrul Lisabonei de peste 100 de ani. Primele vagoane au pornit pe celebra linie în 1914. Traseul este deservit de vagoane remodelado, adică structuri din lemn renovate în anii 1990 şi vopsite într-o culoare galbenă caracteristică. De ce nu au fost schimbate cu vehicule noi? Doar vechile vagoane pot face față pantei extreme a terenului, care ajunge până la 14% în Lisabona. Ele au frâne speciale și dispozitive care aruncă nisip direct sub roțile de oțel. Atunci când numărul 28 parcurge urcările abrupte sau străzile înguste din Alfama și face viraje scurte, este imposibil să-ți iei ochii de la ele.

Lisbontram 2
© iStock

Ruta tramvaiului nr. 28 din Lisabona

Traseul parcurs de tramvaiele galbene are o lungime de 7 km. Acesta leagă Praça Martim Moniz de Campo Ourique și traversează cartiere populare precum Graça, Alfama, Baixa și Estrela. Tramvaiele liniei 28 parcurgeau inițial traseul care leagă Praça de Camões de Estrela. Astăzi este o versiune mai scurtă a liniei 28, care se termină la Praça de Camões. Totuşi, în 1984 a fost deschis și traseul mai lung – de la piața Martim Moniz, situată în centru, până la cartierul Prazeres. Cât durează drumul de la prima până la ultima stație? E nevoie de aproximativ 50 de minute pentru a parcurge întregul traseu mai lung, dar timpul poate fi prelungit din cauza traficului.

Lisbontram 3
© iStock

Tramvaiul galben din Lisabona – ce merită văzut?

Ruta 28 trece prin cartierele istorice din centru. Urmând exemplul altor turiști, poți coborȋ din tramvai pentru a vedea cele mai importante atracții din zonă. În apropierea traseului se află obiective turistice precum Catedral da Sé și Castelo de São Jorge sau puncte de belvedere ca Miradouro das Portas do Sol, Miradouro Nossa Senhora do Monte, Miradouro da Graça, Miradouro de Santa Luzia. Nu uita de piețele Praça da Figueira și Martim Moniz, precum și de cartierul Alfama, cu străzile sale înguste și rufele atârnând pe sârme deasupra capului. Poți ȋncerca viața de noapte portugheză ȋn Bairro Alto sau o experiență interesantă cu lifturile Elevador da Bica, Elevador de Santa Justa și Elevador da Glória.

Ce altceva mai merită văzut ȋn oraş? Citeşte articolul nostru despre cele mai interesante locuri din Lisabona și din împrejurimi

Lisbontram 4
© iStock

De unde iei tramvaiul ȋn Lisabona?

Te întrebi ce staţie să alegi? Depinde ce vrei să vezi mai ȋntâi. Vrei să parcurgi tot traseul sau vrei să cobori uneori ca să vizitezi obiectivele turistice din zonă? Dacă plănuieşti un city break în Lisabona primăvara sau vara, doreşti să parcurgi ȋntregul traseul 28 şi vrei să ai un loc liber, ia tramvaiul de la primele stații – Martim Moniz sau Campo Ourique. Dacă nu reușești din prima, așteaptă 15 minute şi va sosi un alt vagon galben. Orarul și harta traseului pot fi găsite ȋn fiecare stație, precum și online pe site-ul carris.pt.

Când e cel mai bun moment pentru o plimbare cu tramvaiul?

Acum că știi de unde să-l iei, este timpul să alegi cel mai bun moment al zilei pentru plimbare. Merită să reții că tramvaiele galbene sunt folosite nu doar de turiști, ci mai ales de localnici. Când este tramvaiul 28 cel mai puțin aglomerat? Dimineața devreme sau seara târziu. În timpul sezonului estival, prima călătorie cu tramvaiul este disponibilă înainte de ora 6 dimineața din stația Martim Moniz, iar ultima puţin după ora 23.30. În afara sezonului turistic, primele tramvaie pleacă după ora 6 dimineața, iar ultimul înainte de ora 22.00. Atenție ȋnsă la destinația tramvaielor de seară – acestea circulă adesea pe un traseu mai scurt.

Lisbontram 5 pexels
© pexels

Savoir-vivre ȋn tramvaiul nr. 28

Ca și în cazul altor linii de tramvai din capitala portugheză, intrarea se face doar pe ușa din față, iar ieșirea se face pe cea din spate. După urcare, validează biletul la compostorul galben situat lângă intrarea din spatele vatmanului. Îl poţi cumpăra și de la șofer, dar acesta nu oferă rest. Tramvaiele galbene sunt de ani de zile ținta hoților, aşa că atenţie la buzunare! Nu ține aparatul foto ataşat de rucsac la spate, ţine portofelul doar ȋn buzunarele interioare sau ȋn cele din faţă și nu sta lângă ușă, acolo unde hoții se opresc cel mai des. De asemenea, nu uita că atunci când călătoreşti în picioare trebuie să te ții bine – mai ales la opriri şi la plecare.

Lisbontram 6
© iStock

Cât costă un bilet de tramvai ȋn Lisabona?

Tramvaiul 28 nu este o atracție turistică scumpă. Un singur bilet costă 3 euro. Dacă foloseşti cardul Viva Viagem, vei plăti prețul unei călătorii la jumătate. Cu toate acestea, o alegere bună pentru un city break în Lisabona este un bilet de 24 de ore care costă 6,45 euro şi vei avea călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport din oraș, inclusiv cu lifturile! Aceasta e cea mai bună alegere mai ales dacă intenţionezi să iei tramvaiul 28 de mai multe ori. Poți coborî și urca în tramvai de câte ori vrei, lucru imposibil cu un bilet de 3 euro.

De unde și cum poţi cumpăra un bilet de tramvai în Lisabona?

De unde se poate cumpăra un bilet pentru tramvaiul 28? Lisabona are o rețea bine dezvoltată de vânzare a biletelor pentru transportul public. Pentru o călătorie de 3 euro este cel mai convenabil să cumperi biletul direct de la vatman. În timpul sezonului turistic ȋl poţi cumpăra şi din staţii de la ghişeele Carris, iar pe tot parcursul anului de la oficiile poștale sau punctele MOB situate pe străzile mai mari ale oraşului. Cardurile Viva Viagem sunt disponibile la punctele Carris, iar biletele de 24 de ore sunt vândute numai în stațiile de metrou, de exemplu în Piața Martim Moniz.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?