Uneori, planificarea viitoarelor călătorii poate să pornească de la un fapt banal din viaţa de zi cu zi. De exemplu, ieri, am descoperit un fapt interesant despre Islanda: aici a erupt, din Evul Mediu şi până acum, o treime din toată lava de pe Planetă. Aşa că am început să ne documentăm tot mai mult, în planificarea unei viitoare călătorii pe care aveam de gând să o facem pe tărâmul atât de fascinant al Islandei. Am aflat numai lucruri interesante despre enigmatica insulă şi ne-am hotărât să nu o mai amânăm. Şi, dacă tot am aflat atâtea lucruri interesante şi utile, următorul pas firesc era să le împărtăşim cu voi. :) Iată, deci, cam tot ce trebuie să ştim înainte de a porni la drum către Islanda, plus 20 de motive pentru care trebuie să o vizităm neapărat:

iceland vicmontol2

Date tehnice:

Perioada optimă de călătorie: între mai şi septembrie, dar sunt recomandate şi lunile de toamnă-iarnă, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute, pentru că ziua se micşorează şi puteţi admira fenomenul Aurorei Boreale, pe care îl ţineţi minte, poate, de aici.

Monedă: coroana islandeză

Se vorbeşte islandeză, engleză, germană şi alte limbi nordice.

Clima subpolară e “îndulcită” de Curentul Golfului; temperatura medie iarna e de 0 °C. Totuşi, vremea este capricioasă, indicat e să mergeţi cu haine mai groase şi/sau  termoizolante/impermeabile, mai ales dacă vă aventuraţi în drumeţii.

Cum ajungem:

Zbor low-cost: cu avionul până în Londra, Marea Britanie, continuat apoi a doua zi (e nevoie, deci, de o noapte de cazare în Londra; orele celor două zboruri nu se sincronizează) din Londra spre Reykjavik. Tariful total al acestui zbor low-cost este de aproximativ 320 euro (diferă în funcţie de perioadă) pentru o persoană. Pentru a rezerva acest zbor, apelaţi cu încredere la Consultanţii noştri în călătorii la numărul de telefon 031 100 3759 (tarif normal).

Zbor de linie: cu avionul până în capitala Reykjavik. Tariful mediu pentru o persoană e de aproximativ 500 euro dus-întors cu toate taxele, dar depinde de perioada călătoriei şi de numărul escalelor.

Sau cu feribotul din Hanstholm, Danemarca până pe insulă, în Seyðisfjörður, de unde pleacă autobuze spre Reykjavik. Hanstholm e un oraş cu ieşire la Marea Nordului, vecin cu Aalborg, cel mai apropiat aeroport internaţional din Danemarca.

Unde stăm:

Hoteluri şi hosteluri pentru toate gusturile, de la 25 de euro.

Fun Facts:

  • 11% din suprafaţa ţării e acoperită cu gheaţă sau e înconjurată de ape
  • Doar vulpile arctice sunt indigene, restul animalelor au fost aduse de către colonişti (apropo de asta, primii au fost irlandezii)
  • În Islanda există patru parcuri naţionale şi 80 de rezervaţii naturale; majoritatea florei şi faunei este protejată prin lege
  • Există 130 de vulcani activi
  • Datorită naturii vulcanice a insulei, electricitatea şi sistemele de încălzire folosesc energia hidroelectrică şi geotermală
  • Islanda se laudă cu una dintre cele mai vechi democraţii din lume
  • Şi cu prima femeie preşedinte din Europa (a doua din lume): Vigdís Finnbogadóttir. Ea a fost preşedinte între anii 1980 şi 1996.
  • Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv.
  • Primarul capitalei este Jon Gnarr, un personaj mai mult decât interesant pe care vă recomandăm să îl urmăriţi pe pagina de Facebook.

Ce trebuie să vedem şi să vizităm neapărat:

reykjavik1
Jökulsárlón2
vatnajokull mindseye pj
dettifoss
bg6
myvatn lake aschaf
husavik
glaumbaer bonus1up
ring road meiburgin
blue lagoon
thingvellir
North Spit of Surtsey Jan 2009
horses winnie pix
Jökulsárlón
diving
door mountains sfjalar1
peninsula dyrholaey catastrophicfindings worspress com
Bláhnjúkur til Jökulgils 1024x680
snaefellsness crave2b4tunate
laugavegur trail runolfurb

Deci, ce spuneţi, când mergem în Islanda? 🙂


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?