Seriei noastre dedicate atracțiilor și distracțiilor gratuite din cele mai importante orașe ale Europei i se alătură, acum, Madridul. Pentru a ne bucura de o vacanță care să ne încarce de energie - fie de câteva zile, dar intensă, fie prelungită, cât să avem timp să intrăm în profunzimea locului, avem nevoie de un bilet la tarif promoțional, plus o cameră de hotel pe placul nostru, și o listă de locuri pe care să le vedem și lucruri pe care să le încercăm.

Așadar, iată o parte dintre frumusețile orașului, de care să ne bucurăm în voie:

1. Parcul Retiro (Parque del Buen Retiro)
E unul dintre cele mai mari din oraș și, cu siguranță, cel mai cunoscut. Pe vremuri, era preferatul familiei regale. Până și Napoleon, în perioada în care a ocupat Madridul, l-a vizitat des. Printre atracțiile sale se numără oazele de liniște, monumente de tot soiul, fântâni arteziene și copaci vechi de peste 400 de ani. Dintre toate, cu adevărat impresionant este Palatul de Cristal, un pavilion din sticlă și fier construit în 1887. De mers și atunci când găzduiește spectacole sau instalații de artă, și când e învăluit de liniște.

2. Muzeul Național de Artă Reina Sofia (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía)
E cel mai mare muzeu de artă modernă din Spania. Clădirea care îl găzduiește e un fost spital din secolul al XVI-lea. Colecția acoperă istoria artei din secolul XX până în prezent, cu lucrări semnate de Picasso și Dali. Intrarea e liberă doar în zilele de sâmbătă, de la 14:30, și diminețile de duminică, până la ora 14:30.

3. Templo de Debod
Aflat în apropierea Parcului Oeste, monumentul egiptean are o vechime de 2.200 ani și este dedicat zeilor Amun și Isis. A fost construit cu ajutorul guvernului egiptean în anul 1968, cu blocuri de piatră trimise din Egipt, în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit de Spania la protejarea unor monumente din țara arabă.

© iStock

4. Gara Atocha
E gara principală a orașului. Ascunde una dintre cele mai mari frumuseți, de care ne putem bucura în voie: o grădină tropicală instalată chiar în centrul spațiului. Dincolo de numeroasele specii de plante, grădina găzduiește și o piscină locuită de broaște țestoase.

5. Palatul Cibeles
Construit în stil gotic, era, pe vremuri, sediul poștei orașului. Din 2007, însă, este sediul Primăriei. Majoritatea celor care o vizitează se limitează la a-i admira doar exteriorul. Interiorul spectaculos, cu coloane din piatră și un tavan din vitralii, trebuie admirat neapărat. Bonus: aici sunt organizate, ocazional, expoziții sau spectacole.

6. Palatul Regal (Palacio Real)
E reședința oficială a Regelui Felipe, doar că nu locuiește aici. E deschis vizitatorilor în fiecare miercuri și joi, cu intrare liberă pentru cetățenii UE. Cu o suprafață de 135.000 metri pătrați și 3.418 camere, este cel mai mare palat regal din Europa. Istoria sa începe în secolul X, când a fost construit de Mohammed I, emirul de Cordoba. Dincolo de povestea sa pe care o vom descoperi vizitându-l, vom admira lucrările unor artiști faimoși precum Velázquez, Caravaggio și Goya.

© iStock

7. Puerta del Sol
E punctul central al Madridului, acolo unde se află kilometrul zero, punctul de pornire pe cele șase drumuri naționale principale. Aici se aflau, în trecut, porțile orașului vechi. Azi, e populat de numeroase monumente, printre care El Oso y El Madroño, statuia dedicată Regelui Carlos al III-lea, plus două fântâni unde localnicii se adună la povești, în special seara. De altfel, e un loc foarte bun de intrat în contact cu localnicii.

8. Muzeul Prado
Unul dintre cele mai cunoscute locuri din Madrid, muzeul conține una dintre cele mai mari colecții de artă spaniolă, din secolul al XIV-lea până în secolul al XIX-lea. Vom admira, printre altele, lucrări semnate de Goya, Velásques, Rubens, El Greco și Bosch, organizate în trei trasee tematice. Intrarea e liberă în fiecare zi, de luni până sâmbătă, de la 18:00 la 20:00, și duminică de la 17:00 la 19:00.

© iStock

9. Gran Vía
Se întinde din Piața Spaniei până la Clădirea Metropolis și e musai de experimentat, și ziua, și noaptea. Vom descoperi aici cafenele, restaurante și magazine de tot felul, plus clădiri istorice, printre care cele care ascund teatre sau cinematografe. Arhitectura amintește de cea din New York, dar farmecul său este unul unic.

10. Caixaforum Madrid
În 1899, aici era o mare centrală electrică. Azi, este unul dintre cele mai noi și efervescente centre culturale din oraș. Programul include expoziții, proiecții de filme sau concerte. Pentru unele expoziții, se plătește intrare.

11. Parcul Juan Carlos I
Ocupă 160 de hectare și oferă distracții pentru toată lumea, de la mic la mare: trasee pentru plimbări sau alegat, sculpturi, locuri de joacă, un tren care îi face înconjurul și îi prezintă istoria, biciclete gratuite.

12. Bazilica San Francisco el Grande
Pe locul ei exista o mănăstire ridicată de Sfântul Francisc d’Assisi, care a fost demolată în 1760. Începând cu anul următor și până în 1784, a fost construită bazilica actuală, în stil neoclasic. Domul său este cel mai spectaculos, cu un diametru de 33 de metri și numeroase fresce ce datează din secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Se află în apropiere de Puerta de Toledo și Palatul Regal, așa că e ușor de inclus în programul turului prin oraș.

13. Parcul La Quinta de los Molinos
E un loc secret chiar și pentru o parte dintre locuitori. Principala atracție: migdalii, primăvara, când înfloresc. Pe lângă asta, ne vom plimba în liniște printre măslini, eucalipți și numeroase fântâni. Parcul a aparținut pe vremuri Contelui de Torre Arias. A fost declarat parc istoric în 1920.

14. Petrecerile de stradă
Când mergem în Spania, în general, Madrid, în mod special, e musai să includem în program măcar un festival sau o petrecere de stradă. Carnavalul din februarie e unul dintre cele mai mari, cu muzică, teatru și dans în aer liber, plus parade de costume. Însă nu e singurul, mai avem de ales dintre: Primavera, dacă vrem să vedem artiști faimoși, Festivalul Grec, dacă vrem să asistăm la spectacole de dans, tango, în special, Festivalul Castanelor, dacă vrem să ne bucurăm de câteva delicatese locale, Sant Jordi, pentru o autentică sărbătoare locală, sau Birraso, pentru degustări de bere artizanală locală.

15. Grădinile Campo del Moro
Și-au primit numele după Ali Ben Yusuf, un sultan marocan care a încercat să cucerească fortăreața ce poartă azi numele de Palatul Regal, de care aminteam mai sus. Grădinile sunt o oază de liniște în mijlocul orașului, cu vegetație din plin, două fântâni – Los Triones (din 1657) și Las Conchas (sec. XVIII), mutate aici în anii 1890 – și păuni.

Mai știți și alte atracții și distracții gratuite în capitala Spaniei? Spuneți-ne în comentarii!


Instagram

Cauți un anumit loc?