Clasamentele periodice ale celor mai bune orașe verzi din lume reprezintă ocazia perfectă pentru a atrage atenția asupra rolului pe care natura ȋl are ȋn mijlocul aşezărilor urbane. Producerea oxigenului, purificarea aerului, reducerea zgomotului, protecția împotriva vântului și a căldurii sunt, pe scurt, câteva dintre avantajele spațiilor verzi ȋn oraşe. Aleile ȋncadrate de copaci, parcurile și grădinile nu mai sunt doar un decor plăcut ȋn care destinderea ȋn mijlocul naturii este garantată. Autoritățile oraşelor sunt tot mai dispuse să transforme piețele de beton în paradisuri verzi, lucru apreciat de localnici şi turiști deopotrivă. Un city break într-un oraș verde, chiar dacă programul este ȋncărcat, te va ajuta să te relaxezi. Unde-ţi poţi petrece vacanţa de primăvară ȋn Europa?
Vilnius – oaza verde a Lituaniei
Vilnius este una dintre capitalele europene ȋn care ecologia se află pe primul plan, astfel că nu e o surpriză că ocupă poziții de top în clasamentul internațional al „orașelor verzi”. 60% din suprafața orașului este verde! De pe Dealul celor Trei Cruci sau de pe Muntele Gediminas poți avea o priveliște cu adevărat impresionantă a zonelor verzi din oraș. Vilnius este renumit pentru acțiunile de plantat copaci, atât de către autorități, cât și de către locuitori. Vei observa rezultatele acestor acțiuni nu doar în centrul orașului, ci și în zonele rezidențiale – vei vedea peste tot copaci frumoşi!
E o certitudine că unele dintre cele mai vizitate locuri verzi de pe harta orașului sunt Grădinile Bernardine și Parcul Zakret. Ce este de văzut în Vilnius? Asigură-te că ȋţi faci timp pentru o plimbare în centrul vechi, inclus în patrimoniul UNESCO. Este plin de străzi cu o atmosferă specială, case și biserici. Un monument important al oraşului este, bineînțeles, the Gates of Dawn (Porțile Zorilor), iar cartierul evreiesc merită şi el o vizită. Vilnius a ocupat un loc special în inima lui Adam Mickiewicz, un celebru poet polonez. Încă se mai pot vedea urmele sale pe strada Literatų și în muzeul care îi poartă numele. Un city break în Vilnius este o opțiune bună şi din punct de vedere financiar. Prețurile sunt mai mici decât în Occident, dar atracțiile, monumentele și bucătăria locală sunt la fel de bune ca în cele mai cunoscute destinații turistice din lume. Nu uita să încerci supa rece de sfeclă lituaniană și Cepelinai sau să te relaxezi cu un pahar de lichior tradițional. Dacă vrei să ȋncerci aromele neobișnuite, ȋţi recomandăm o delicatesă locală – urechi de porc afumate.
Dortmund – vizitând Germania
Cei mai mulți dintre noi asociază orașul din zona Ruhr cu industria. Cu toate acestea, merită să amintim că peste 50% din suprafața orașului este acoperită de spații verzi și apă. În timpul vizitei, nu poți rata cel mai mare parc din Dortmund – Westfalenpark (peste 70 de hectare!) cu zone de recreere, locuri de joacă și o grădină de trandafiri foarte populară. În parc vei găsi și un turn de telecomunicaţii (punct de reper al zonei) – celebrul Florianturm. Un city break în Dortmund este o ocazie excelentă şi pentru a vizita, printre altele, Biserica St. Rajnold (cea mai veche de acest fel din oraș, datând din secolul 13), Muzeul Berăriei sau ruinele castelului medieval Hohensyburg. Orice fan al fotbalului care vizitează Dortmund trebuie să vadă Westfalenstadion, locul unde își dispută meciurile celebra Borussia Dortmund.
Dortmund nu este singurul oraș verde din Germania. Peste 30% din suprafața țării este acoperită de păduri, iar multe orașe germane sunt ȋn topul orașelor verzi. Clasamentul HUGSI, de exemplu, a plasat 20 de orașe germane, inclusiv Stuttgart și Würzburg, printre primele 100 de orașe verzi.
Zurich, două fețe ale orașului elvețian
Zurich, cel mai mare oraș din Elveția, are două fețe. Pe de o parte sunt sediile companiilor internaţionale celebre ȋn faţa cărora vedem oameni ȋmbrăcaţi ȋn costume. De cealaltă parte se află contactul nemijlocit şi constant cu natura. Lacul Zurich te invită la o plimbare de-a lungul promenadei, iar muntele Üetliberg este un punct de belvedere ideal (poți ajunge acolo pe jos sau cu un mijloc de transport confortabil). Localnicilor și turiștilor le place să se relaxeze la umbra copacilor din piața Lindenhof, de unde tu poţi admira centrul vechi, inclusiv cartierul istoric Niederdorf şi biserica Grossmünster. Atunci când ai un program ȋncărcat ai nevoie de hidratare adecvată. Ştiai, de exemplu, că apa fântânilor din Zurich este potabilă? În zilele călduroase poţi înota chiar în centrul orașului.
În timpul vizitei ȋn Zurich ȋţi recomandăm o plimbare pe strada Bahnhof, unde se află buticurile celor mai renumite branduri din lume, iar designul interesant al vitrinelor atrage toate privirile. Zurich are, de asemenea, o grădină zoologică, numeroase galerii de artă și muzee, precum Muzeul Jucăriilor, Muzeul FIFA sau… Muzeul Copacilor! O plimbare pe lângă copacii bătrâni și zidurile de piatră va fi cu siguranță o experiență fascinantă. Ce avem la desert? Dacă e vorba de Zurich, pralinele sunt felul principal şi ştim deja că una nu e niciodată de ajuns…
Göteborg – cu atenție pentru ecologie
Al doilea oraș ca mărime din Suedia pune accent puternic pe soluții ecologice în aproape toate domeniile. Nu mai surprind pe nimeni grădinile de legume de pe acoperișurile hotelurilor sau zonele separate în care sunt testate tehnologiile ecologice ale viitorului. Cele mai populare oaze verzi ale orașului sunt Grădina Botanică (175 de hectare!) și Parcul Trädgårdsföreningen din centru. Din Parcul Keillers, situat convenabil pe un deal, se pot admira peisajele extraordinare ale orașului. Dacă plouă în timpul vacanţei în Suedia, mergi la Renströmsparken, locul perfect pentru relaxare pe timp de ploaie. Parcul este o încântare pentru adulţi şi copii deopotrivă.
Ce merită văzut în Göteborg? Una dintre primele atracții vizitate de turişti este Piața Götaplatsen, unde se află fântâna lui Poseidon, simbolul orașului. Chiar lângă ea sunt Muzeul de Artă și Stora Teatern. Fă-ți timp pentru o plimbare prin cel mai vechi cartier al orașului, Haga, care te va face să te îndrăgostești de clădirile sale din lemn. Copiii, dar și adulții, se vor bucura ȋn parcul de distracții Liseberg.
Oslo – orașul înconjurat de un fiord
Capitala Norvegiei este situată ȋntr-un fiord şi înconjurată de munți pitorești. Numai această descriere este o garanție că vacanţa în Oslo va fi marcată de natură. Asigură-te că-ţi faci timp pentru o vizită la grădina botanică – cea mai veche din Norvegia (înființată în 1814). Parcul Frogner Parken este, de asemenea, un loc de relaxare într-un cadru verde fermecător. În interiorul său se află un alt parc – Parcul Vigeland al cărui nume nu este întâmplător – este locul în care pot fi admirate sculpturile celebrului artist norvegian Gustav Vigeland. Oslo a primit titlul de Capitala verde europeană a anului ȋn 2019. Aproape 70% din suprafața orașului este reprezentată de spații verzi, iar măsurile de protecție a mediului sunt vizibile la fiecare pas.
Oslo este totodată un oraș plin de istorie, pe care o poți afla vizitând numeroasele muzee. Printre cele mai populare sunt Muzeul corăbiilor vikinge și Muzeul Munch. Mulți turiști merg la periferia orașului ca să vadă trambulina pentru sărituri cu schiurile de la Holmenkollen. De cealaltă parte, în centrul orașului, cele mai mari grupuri de vizitatori pot fi văzute în jurul Operei. Designul unic al clădirii care se scufundă în apă va fi interesant chiar şi pentru cele mai sofisticate gusturi. O vacanţă sau un city break în Oslo este o ocazie excelentă pentru a vedea Palatul Regal și parcul plin de monumente care ȋl ȋnconjoară. La urma urmei, vizitarea monumentelor într-un cadru pitoresc este scopul principal al călătoriei noastre de-a lungul oraşelor verzi din Europa.