Cunoscută pe bună dreptate și sub numele de insula primăverii veșnice, Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare, oferă „pachetul” turistic complet. De la peisaje muntoase ce abia așteaptă să fie descoperite de cei cu spirit aventurier și până la plaje întinse sau complexuri hoteliere de lux pentru iubitorii confortului, insula cu o suprafață de peste 2000 km pătrați se numără printre cele mai populare destinații exotice de vacanță. 

Dacă și tu plănuiești să pleci în viitorul apropiat în vacanță pe acest superb tărâm spaniol, acest articol este menit să fie ajutorul tău de nădejde în concediu. De la principalele obiective, atracții turistice și plaje ce pot fi vizitate și până la condițiile de călătorie, vei găsi în rândurile ce urmează numeroase informații esențiale, dar și câteva curiozități mai puțin cunoscute despre Tenerife, perla primăverii veșnice din Spania. 

© iStock

1. Tenerife – temperatura, condițiile de călătorie și alte informații esențiale despre Tenerife

Tenerife, una dintre cele mai îndrăgite Insule Canare, este renumită pentru climatul său plăcut și temperaturile medii ridicate pe tot parcursul anului. Vremea caldă și însorită face din insula eternei primăveri o destinație preferată pentru turiștii iubitori de soare din întreaga lume. Dacă te întrebi unde poți să stai în Tenerife, te vei bucura să afli că superba destinație spaniolă oferă numeroase opțiuni de cazare potrivite pentru orice buget și preferință, de la resorturi de cinci stele și până la pensiuni pet-friendly. 

Având în vedere unde este poziționată, insula Tenerife se bucură de un climat subtropical, ceea ce înseamnă că vara este caldă și iarna este blândă. Temperaturile medii lunare variază puțin de la o lună la alta, cu diferențe minore între sezoane. Chiar și în cele mai reci luni de iarnă, temperaturile de pe insulă rămân destul de plăcute, cu minime de aproximativ 15-17 grade Celsius în cele mai „răcoroase” perioade.

© iStock

În timpul verii, între lunile iunie și august, temperaturile medii zilnice pot ajunge la aproximativ 28-30 grade Celsius, iar în anumite zile termometrul poate să indice chiar și peste 30 de grade Celsius. Aceasta este cea mai bună perioadă pentru turiștii iubitori de bronz sau amatori de sporturi acvatice. În timpul iernii, între lunile decembrie și februarie, temperatura medie zilnică scade ușor, ajungând la aproximativ 20-22 grade Celsius. 

Datorită influenței curentului oceanic rece, temperatura apei poate varia de la aproximativ 19 grade Celsius în ianuarie la până la 24 grade Celsius în august. Indiferent de anotimp, însă, Tenerife este destinația perfectă pentru turiștii care „fug” mereu după soare. Cu un climat atât de prietenos, insula este un adevărat paradis pentru iubitorii de plajă și natură. 

Dacă te întrebi care sunt condițiile de călătorie în Tenerife, avem o veste bună pentru tine! În calitate de cetățean al Uniunii Europene, nu vei avea nevoie de viză pentru a putea ajunge aici în vacanță. Pașaportul nu este nici el obligatoriu – poți trece granița frumoasei insule spaniole doar pe baza actului de identitate valid. 

© iStock

2. Obiective turistice în Tenerife – unde să mergi și ce poți face în Tenerife?

Deși este, în principal, cunoscută pentru temperaturile sale blânde și plajele sale întinse, Tenerife este mult mai mult decât o destinație perfectă pentru bronz și relaxare. De la munți înalți, rezervații naturale și până la muzee și parcuri de distracții, insula spaniolă a soarelui oferă câte ceva pentru fiecare, indiferent de preferințe. Iată câteva exemple de locuri de vizitat în Tenerife, pe care nu trebuie să le ratezi dacă vei ajunge în vacanță aici!

 • Parcul Național El Teide

Acest parc natural impresionant găzduiește vulcanul Teide, cel mai înalt vârf din Spania și unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Fiind consemnat în anul 2007 în Patrimoniul UNESCO, vulcanul este una dintre cele mai populare atracții din Tenerife pentru turiștii amatori de drumeții, traseul până în vârful său având aproximativ 9 km și putând fi parcurs în 6-7 ore. De asemenea, Observatorul Astronomic Teide este situat în apropierea parcului. 

 • Parcul Acvatic Siam Park

Fiind numit timp de doi ani consecutiv cel mai bun parc acvatic din întreaga lume, Siam Park oferă o gamă largă de atracții și jocuri pentru turiștii de toate vârstele. De la tobogane întortocheate și până la zone de relaxare și piscine pentru copii, cu siguranță vei avea nevoie de cel puțin o zi întreagă pentru a-l descoperi la adevărata sa valoare!

 • Los Gigantes

Situat în partea de vest a insulei, acest impresionant lanț muntos se remarcă prin stâncile spectaculoase care se ridică direct din ocean și care pot fi admirate îndeaproape dacă optezi pentru o scurtă excursie cu barca. În vârful uneia dintre ele poți găsi și observatorul Mirador de Archipenque, unde vei putea admira, alături de persoana iubită, cum apune soarele deasupra Insulei La Gomera.

© iStock
 • Jungle Park

Fiind situată în sudul insulei, aproape de Los Cristianos, Jungle Park este o grădină zoologică care găzduiește o varietate impresionantă de animale și plante exotice. Aici vei putea observa îndeaproape cum sunt hrăniți pinguinii, dar te vei putea delecta și cu câteva spectacole impresionante de dresaj ce au ca actori principali păsările sau lei de mare adorabili.

 • Parcul Rural Anaga

Situat în partea de nord-est a insulei, Parcul Rural Anaga oferă peisaje montane spectaculoase, poteci perfecte pentru drumeții și sate tradiționale pitorești. Este una dintre cele mai populare atracții din Tenerife printre turiștii care doresc să exploreze natura sălbatică.

 • Museo de la Ciencia y el Cosmos

Aflat în San Cristobal de la Laguna, oraș inclus în patrimoniul UNESCO, Muzeul de Știință și Cosmos prezintă expoziții interactive despre astronomie, știință și tehnologie, găzduind expoziții interactive, planisfere și chiar și simulatoare de nave spațiale. În vecinătatea sa vei putea găsi și Muzeul de Istorie și Antropologie, ambele abia așteptând să fie descoperite alături de cei mici. 

 • Catedrala din San Cristobal de La Laguna

Cunoscută și sub numele de Catedrala Nuestra Señora de los Remedios, clădirea cu o istorie de peste 500 de ani este situată tot în orașul San Cristobal de La Laguna și este un important loc de cult și unul dintre principalele monumente istorice ale zonei.

 • Piramidele din Güímar

Situate în localitatea Güímar, aceste structuri enigmatice asemănătoare piramidelor, șase la număr, au fost descoperite pentru prima dată în anii ’90. În vecinătatea lor poți găsi și un muzeu care prezintă informații despre originile și caracteristicile lor. 

 • Plaza de España

Plaza de España, situată în Santa Cruz de Tenerife, este cea mai mare piață din oraș, dar și din întregile Insule Canare. Este înconjurată de clădiri istorice și poți găsi aici chiar și un lac artificial, care poate fi navigat cu barca.

 • Museo de Arte Contemporáneo

Muzeul de Artă Contemporană este situat tot în Santa Cruz de Tenerife și găzduiește o colecție impresionantă de lucrări de artă modernă și contemporană, atât ale artiștilor spanioli, cât și internaționali.

© iStock

3. Top 5 plaje din Tenerife – care sunt cele mai frumoase plaje din insula primăverii veșnice

Bineînțeles, dacă tot ajungem în Tenerife, nu putem pleca fără să ne bucurăm de…plajă! Și pentru că s-ar putea să te simți copleșit/ă de diversitatea plajelor insulei, ne-am decis să îți venim în ajutor cu un top al locurilor pe care nu vei vrea cu siguranță să le ratezi:

 • Playa de las Teresitas

Playa de las Teresitas se află în apropierea orașului San Andrés, în partea de nord-est a insulei. Este cunoscută, în special, pentru nisipul fin, alb și auriu, care a fost importat special din deșertul Sahara pentru a crea această oază tropicală artificială. Plaja este împrejmuită de dealurile verzi ale munților Anaga, țărmurile nu sunt abrupte iar apa calmă este perfectă pentru înot, chiar și dacă pleci în vacanță alături de copii. Aici vei putea găsi și un bar, unde poți savura o băutură răcoritoare în mijlocul unei zile călduroase sau o gustare. 

 • Playa de las Américas

Această plajă se află în celebrul resort turistic cu același nume, situat în sudul insulei. Cu nisip fin de culoare aurie și ape calme, Playa de las Americas este ideală pentru a te relaxa și a te bucura de soare. Pe lângă zona destinată bronzului, vei putea găsi aici și o gamă diversă de facilități, precum restaurante, baruri, magazine și părculețe. Playa de las Américas este, de asemenea, cunoscută și pentru viața sa de noapte vibrantă, având în vedere numeroasele cluburi și baruri din apropiere.

 • Playa del Duque

Situată în stațiunea Costa Adeje, în sudul insulei, Playa del Duque este o plajă intimă și rafinată. Nisipul fin, apele limpezi și atmosfera exclusivistă fac din această plajă alegerea perfectă dacă îți dorești să petreci o zi plină de relaxare într-un cadru elegant și liniștit. De asemenea, este înconjurată de hoteluri și magazine de lux, dar și de restaurante fine, unde poți savura cele mai faimoase preparate tradiționale sau internaționale. 

 • Playa de Benijo

Această plajă sălbatică, cu peisaje pitorești, se găsește în nordul insulei, în apropierea satului Taganana. Este una dintre destinațiile preferate ale iubitorilor de natură sălbatică și de surf, datorită valurilor puternice și lipsei intervenției umane. Playa de Benijo este înconjurată de stânci impresionante și se remarcă prin nisipul vulcanic de culoare neagră. De asemenea, în apropiere se află și câteva restaurante specializate în mâncare mediteraneană, unde poți savura o masă delicioasă cu vedere la ocean.

 • Playa Jardín

Situată în Puerto de la Cruz, în nordul insulei, Playa Jardín este o plajă deosebită, înconjurată de grădini tropicale și palmieri. Întocmai ca „vecina” sa, caracteristica distinctivă a acesteia este nisipul vulcanic negru, care contrastează într-un mod spectaculos cu vegetația luxuriantă. Apele sale sunt relativ calme și potrivite pentru înot. Pe plajă vei găsi și diverse facilități, precum dușuri, toalete și restaurante cu specific tradițional sau internațional. Dacă îți dorești să te bucuri de o zi relaxantă la soare într-un cadru tropical, Playa Jardin trebuie cu siguranță să se regăsească pe lista ta de călătorie!

© iStock

4. Curiozități despre Tenerife

Acum că ai aflat toate informațiile esențiale pe care ar trebui să le cunoști înainte de a pleca în Tenerife, astfel încât să îți poți organiza concediul cât mai bine, ce-ai spune dacă ți-am împărtăși în continuare și câteva lucruri mai puțin știute despre această insula spaniolă? Dacă încă nu te-ai decis că aceasta este următoarea ta destinație de vacanță, iată câteva curiozități despre Tenerife care te vor face cu siguranță să o alegi!

 • După cum ai aflat din capitolele precedente, Tenerife găzduiește mărețul vulcan Teide, cel mai înalt vârf din Spania și al treilea cel mai mare vulcan activ din lume măsurat de la bază până la vârf. Cu o înălțime impresionantă de 3.718 metri, acest vulcan domină întregul peisaj al insulei.
 • Tenerife este recunoscută pentru varietatea sa climatică și pentru faptul că oferă posibilitatea de a experimenta două sezoane în același timp. În sudul insulei, vei găsi un climat tropical și arid, cu temperaturi calde pe tot parcursul anului și soare abundent. În schimb, în nordul insulei, clima este mai umedă și mai temperată, cu vegetație luxuriantă și peisaje verzi.
 • Tenerife găzduiește unul dintre cele mai mari și mai colorate carnavaluri din lume. Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife are loc în fiecare an în luna februarie și atrage mii de turiști din întreaga lume. Festivalul este dominat de parade, costume extravagante, muzică, dans și distracție pe străzile orașului timp de aproape o lună!
 • Una dintre cele mai faimoase plante endemice ale insulei este Drago Milenario, cunoscut și sub numele de Dragonul Canar. Acest arbore impresionant este unul dintre principalele simboluri al insulei și are o vechime estimată de peste 800 de ani. Este o atracție populară pentru turiști și poate fi admirat în Parcul Național El Drago din Icod de los Vinos.
 • Situat în nord-estul insulei, Parcul Național Anaga ascunde o atracție uluitoare – un pod de sticlă suspendat! Acesta oferă o priveliște spectaculoasă asupra peisajului muntos și a văilor adânci ale parcului. Este o experiență plină de adrenalină pentru cei care își doresc puțină aventură.
 • Insula Tenerife este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru observarea balenelor și delfinilor în mediul lor natural. Există numeroase excursii cu barca disponibile în zonele de coastă, unde poți avea șansa să vezi cu proprii ochi aceste creaturi marine atât de îndrăgite. Delfinul comun și balena-pilot sunt doar două dintre speciile frecvent întâlnite în apele din jurul insulei.

Tenerife, insula eternei primăveri, se numără printre cele mai popularii destinații din Insulele Canare pentru turiștii din întreaga lume. De la plajele întinse și luxuriante, până la atracțiile și obiectivele turistice atât de diverse, faimoasa insulă spaniolă are de oferit câte ceva pentru toți. Tu ce plănuiești să vizitezi prima oară?


Instagram

Cauți un anumit loc?