Cipru. Acolo unde iarna vei schia pe Muntele Olimp și unde poţi vizita locul în care, conform mitologiei grecești, zeița iubirii - Afrodita - a ieșit din spuma mării. Nu e o coincidență că ai putea asocia Cipru cu Grecia. Așa-numita Linie Verde trece prin capitala Ciprului, Nicosia, împărțind insula în partea de nord (majoritar turcă) și partea de sud (Republica Cipru, vorbitoare de limba greacă). Astăzi ne vom concentra pe partea de sud - o destinație de vacanță populară.

nicosia panorama
© iStock

Soare, plaje și o listă lungă de obiective turistice

O vacanță în Cipru este distractivă indiferent de perioada anului. Ai la îndemână peste 300 de zile cu soare, astfel că poţi alege uşor o dată convenabilă. Diversitatea atracțiilor este unul dintre motivele pentru care turiştii din ȋntreaga lume aleg ȋn fiecare an Cipru. Fie că iubeşti mai mult plajele şi relaxarea la soare sau drumețiile montane şi activitatea fizică, poţi petrece aici o vacanță de vis. Opţiunile sunt nenumărate: există obiective turistice de văzut, sate tradiţionale de vizitat sau poţi pur şi simplu să te opreşti la un pahar de vin cu localnicii prietenoşi. Așa arată Cipru. Aşadar, hai să vedem ȋn continuare care sunt recomandările noastre.

limassol marina
© iStock

Orașe cipriote care merită o vizită

În primul rând, capitala Nicosia atrage atenția turiştilor cu zidurile venețiene care înconjoară orașul. Porțile bine conservate din Paphos, Kyrenia și Famagusta au fost renovate și constituie acum un fundal ideal pentru fotografii. În Nicosia, nu uita să vizitezi Muzeul Arheologic care are colecții ce datează din neolitic. În Muzeul Bizantin poți admira veșminte și icoane din secolele IX-XIX. Palatul Arhiepiscopului și clădirea Teatrului Național merită şi ele vizitate. Paphos este un oraș inclus în întregime pe lista patrimoniului cultural internaţional UNESCO. Când vizitezi Paphos, ai de ales ȋntre Mormintele Regilor, castelul bizantin din secolul al XIII-lea sau… un joc de relaxare pe terenul de golf.

cyprus aphrodites rock
© iStock

Unul dintre cele mai mari orașe din Cipru este Limassol. Străzile înguste și clădirile istorice din centrul vechi sunt deosebit de fermecătoare. Totodată, ȋţi recomandăm să-ţi faci timp pentru faimosul Castel Kolossi din apropierea orașului. Această clădire cu trei etaje a fost cândva casa Ordinului Sf. Ioan. În zonă se cultivau trestie de zahăr și viță de vie, iar interiorul castelului are o diviziune clară între zonele de locuit și cele de depozitare. Există, de asemenea, un punct de belvedere pe acoperiș. Dacă apreciezi vinurile bune, ai auzit cu siguranță de vinul cipriot Commandaria. Între Limassol și Paphos există o altă atracție pe care mulți turişti o consideră obligatoriu de văzut. Este vorba, bineînțeles, de Stânca Afroditei. În apropiere de Limassol poţi vedea păsări flamingo ȋn mediul lor natural, pe lacul sărat – Akrotiri.

kolossi castle
© iStock

O lecție unică de istorie

Când vizitezi Cipru, nu trebuie să ratezi siturile arheologice. Unele dintre cele mai populare printre turişti sunt ruinele orașului medieval Kourion (lângă Limassol). În muzeul de acolo vei vedea mozaicurile fascinante bine păstrate pe podea și un teatru greco-roman reconstruit. Khirokitia, așezarea neolitică cu fortificații de apărare, merită şi ea o vizită. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este situat între Larnaca și Limassol. În orașul Paphos trebuie să vezi ruinele Casei lui Dionisos sau fortăreața Saranta Kolones. Paphos este renumit şi pentru Mormintele Regilor, care datează din perioada cuprinsă între secolele IV î.Hr. și III d.Hr. Este interesant de adăugat că acesta nu era locul de înmormântare al domnitorilor, ci al aristocraților.

zenobia ferry wreckage
© iStock

Cele mai frumoase plaje din Cipru vs drumeții montane

Vremea însorită ȋmbie la relaxare și, din fericire, există multe plaje pe această insulă. Cea mai populară stațiune din Cipru este Ayia Napa, unde numeroase locuri au obținut Steagul Albastru. Care sunt recomandările noastre? În primul rând Plaja Nissi și Plaja Makronissos cu un mic sit arheologic situat în apropiere. Condițiile sunt perfecte pentru sporturile acvatice. Dacă ȋţi plac scufundările, lângă Larnaca poți merge într-o expediție pe care nu o vei uita niciodată. La o adâncime de 42-43 de metri se află epava feribotului Zenobia, care atrage scafandri din toată lumea. Pentru o pauză de la plajă, ai la dispoziţie Parcul Cactus sau Parcul Sculpturii.

ayia napa sea caves
© iStock

Dacă vizitezi Ayia Napa, nu uita de Cape Greco. Peisajul acestui promontoriu este cu adevărat uluitor! Orice turist își dorește să vadă stâncile de calcar, peșterile misterioase sau celebrul pod de piatră. Dacă o drumeţie ȋn această zonă sună tentant, nu uita să planifici o excursie pe lanțul muntos Troodos.

troodos mountains
© iStock

O vacanță în Cipru în timpul iernii înseamnă că ai ocazia să cobori cu schiurile de pe cel mai înalt vârf din zonă, Muntele Olimp. În celelalte anotimpuri, locul este ideal pentru drumeții și… vizitarea mănăstirilor. Aici se află faimoasa Mănăstire Kykkos construită ȋn secolul al XI-lea care păstrează numeroase icoane și sculpturi din perioada creștină timpurie. Autorul uneia dintre ele este considerat Sf. Evanghelist Luca. Traseul mănăstirilor include și Trooditissa din secolul al XIII-lea.

Culmile Munților Troodos sunt un loc bun pentru odihnă, dar şi ca să ȋncerci un pahar de vin din zonă ȋmpreună cu localnicii. În sate liniștite precum Lefkara (renumit pentru dantela „lefkaritika” făcută manual) sau Omodos vei avea ocazia să experimentezi stilul de viață calm şi liniştit, iar localnicii vor fi mai mult decât bucuroși să ȋmpărtăşească cu tine poveşti interesante din folclor.

Ți-a atras interesul Insula Afroditei? O vacanţă aici poate fi un vis devenit realitate. Încearcă gustul aventurii în Cipru!

 


Instagram

Cauți un anumit loc?